Πολλές χώρες δείχνουν τα σύνορά τους με χιουμοριστικό ή περιπετειώδες τρόπο, ενώ άλλες προσπαθούν επιδεικτικά να ξεχωρίσουν τις δύο διαφορετικές πλευρές. Πάμε να δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις:
Αυστρία - Σλοβενία
Τα σύνορα Αυστρίας και Σλοβενίας, που βρίσκονται κυρίως στις Άλπεις, είναι αρκετά ασυνήθιστα μιας και φαίνεται ο καιρός να είναι αυτός που τα καθορίζει. Δεν υπάρχει κάποια ανθρώπινη διαχωριστική γραμμή. Η Αυστρία βρίσκεται στην πιο ψυχρή πλευρά των Άλπεων, σε αντίθεση με την πλευρά της Σλοβενίας που λούζεται περισσότερο απ’ τον ήλιο.

Έτσι, αν βρίσκεστε στη Σλοβενία και βρεθείτε ξαφνικά σε χιονισμένη περιοχή, ενδεχομένως να έχετε περάσει τα σύνορα και να βρίσκεστε σε έδαφος της Αυστρίας.
Αγγλία - Σκωτία
Το Τείχος του Αδριανού που βρίσκεται περίπου μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας χτίστηκε το 122 μ.Χ. και χρειάστηκε 60 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι Ρωμαίοι έχτισαν το τείχος επειδή δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους Καληδόνιους (κέλτες). Η Καληδονία ήταν η περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας βόρεια του τείχους του Αντωνίνου. Το τείχος χτίστηκε περίπου 117 χιλιόμετρα μακριά από τη σημερινή Σκωτία.

Σήμερα το τείχος, το οποίο δεν αποτελεί φυσικά πια σύνορο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο.
Γερμανία - Πολωνία
Στην παραλία του Ούζεντομ, θα συναντήσουμε γερμανο-πολωνικά σύνορα. Βρίσκεται στην Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Πομερανίας και είναι το 2ο μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας και το μεγαλύτερο νησί της Πολωνίας. Οι δυο χώρες έχουν επιλέξει κολωνάκια ως τρόπο να ξεχωρίσουν τα εδάφη τους, με της Πολωνίας να θυμίζει επικίνδυνα πινακίδα για χίπστερ κουρείο.

Τέτοια σύνορα σε μια παραλία δεν τα συναντάμε συχνά και είναι εξαιρετική ευκαιρία για ηλιοθεραπεία σε 2 διαφορετικές χώρες την ίδια μέρα. Το Ούζεντομ άλλωστε είναι το πιο ηλιόλουστο σημείο και των δυο χώρων με 1906 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο.
Ταϊλάνδη, Μυανμάρ και Λάος
Στη Νοτιοανατολική Ασία θα βρείτε το όχι και τόσο χρυσό, Χρυσό Τρίγωνο. Αυτό είναι το το σημείο συνάντησης για τις τρεις χώρες εντός των ποταμών Ruak και Mekong. Τώρα, θα αναρωτιέστε γιατί ονομάζεται Χρυσό Τρίγωνο όταν μοιάζει περισσότερο με πολύχρωμο, αλλά το όνομα στην πραγματικότητα προέρχεται από την περιοχή που επικαλύπτει τα βουνά των τριών χωρών που αποτελούν μέρος της περιοχής με το παρατσούκλι Χρυσό Τρίγωνο.

Το όνομα “Χρυσό Τρίγωνο”, πpοήλθε από τη CIA, για να αναφερθεί σε μια έκταση στη ΝΑ Ασία περίπου 950.000 τετραγωνικών χλμ με μεγάλη παραγωγή όπιου.
Αργεντινή - Βραζιλία
Η Αργεντινή και η Βραζιλία έχουν μακράν τα πιο εντυπωσιακά σύνορα που θα επιθυμούσε κάθε χώρα. Τα σύνορά τους είναι οι καταρράκτες Ιγκουασού, που σημαίνει «το μεγάλο νερό» στην γλώσσα γκουαρανί. Είναι ο πλατύτερος καταρράκτης του κόσμου στα 2700 μέτρα. Για να ‘μαστε όμως απόλυτα ακριβείς, δεν είναι ένας καταρράκτης αλλά σύστημα 275 καταρρακτών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, στην πλευρά της Αργεντινής υπάρχει μια ζούγκλα με το δικό της οικοσύστημα.

Αυτό το σύνορο έχει ακόμη και το δικό του μικροκλίμα γεμάτο με εξωτικά φυτά και δέντρα.
Βόρεια Κορέα - Νότια Κορέα
Αυτή η δορυφορική εικόνα που λήφθηκε κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ στη Βόρεια Κορέα δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Η φωτισμένη περιοχή κάτω δεξιά δείχνει τη Νότια Κορέα ενώ η σκοτεινή περιοχή βορειότερα ανήκει στην Βόρεια Κορέα.

Γερμανία - Πολωνία - Τσεχία
Στην Ανατολική Άνω Λουσατία υπάρχει ένα τριεθνές σύνορο όπου όπου εδάφη της Γερμανίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας συναντώνται. Σε αυτό το σημείο, οι πλευρές ξεχωρίζουν με τις κάθετες σημαίες της κάθε χώρας καθώς και την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τριεθνή σύνορα δεν είναι μοναδικά και αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Είναι εξαιρετική ευκαιρία να ταξιδέψεις σε τρεις χώρες μονομιάς.
Αίγυπτος - Ισραήλ
Σε αυτή την εξαιρετική δορυφορική φωτογραφία, μπορείτε να δείτε το σαφές χάσμα μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και τμήματος της Γάζας. Τα σύνορα μοιάζουν με μια ευθεία γραμμή, η οποία μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλεται στον φράκτη που κατασκεύασε το Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων. Ο φράκτης εκτείνεται για 152 μίλια και κόστισε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί.

Πορτογαλία - Ισπανία
Στα σύνορα μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, υπάρχει ένας απομακρυσμένος δρόμος που δείχνει επίσης τον διακριτό διαχωρισμό ανάμεσα στην έξοδο ή την είσοδο στις δύο χώρες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ισπανία ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση των δρόμων από την Πορτογαλία.

Γερμανία - Ολλανδία - Βέλγιο
Σε ένα δάσος στο Vaals στην Ολλανδία, μπορείτε να βρείτε αυτό το σημείο που ονομάζεται “Drielandpunt”, που σημαίνει στα ελληνικά τρία σημεία ξηράς. Εδώ συναντώνται τα σύνορα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου και υπάρχει ακόμη στημένο ένα ωραίο μικρό καθιστικό όπου μπορείτε να επιλέξετε ποια πλευρά θα θέλατε να καθίσετε. Σίγουρα θα έχουν ειπωθεί μερικές πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες εκεί.

Σουηδία - Νορβηγία
Ένα από τα λιγότερο ελεγχόμενα σύνορα που μπορείτε να βρείτε στον κόσμο βρίσκεται ανάμεσα στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Είναι απλώς μια γραμμή στο δρόμο που δείχνει τον διαχωρισμό μεταξύ των δύο, γεγονός που καθιστά αρκετά εύκολο για οποιονδήποτε να πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο χωρών. Αυτά τα σύνορα δεν έχουν ελέγχους μετανάστευσης, αλλά υπάρχουν οι συνήθεις τελωνειακοί έλεγχοι που γίνονται κατά την είσοδο σε μία από τις δύο χώρες.

Δανία - Σουηδία
Ένα άλλο σπουδαίο σύνορο που λειτουργεί ομαλά είναι αυτό μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, και όπως στην περίπτωση με την Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία τα πάνε εξίσου καλά. Μια γέφυρα μήκους σχεδόν 17 χιλιομέτρων που ονομάζεται Όρεσουντ συνδέει οδικώς τη Σουηδία και τη Δανία.

Η ίδια γέφυρα διαθέτει και σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δυο χώρες. Έτσι, εάν δεν αισθάνεστε ασφαλείς οδηγώντας υποβρύχια για λίγο, μπορείτε απλώς να πάρετε το τρένο.
ΗΠΑ - Μεξικό
Μέχρι τώρα όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε κάτι για τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Αν δεν είναι η μακρόχρονη ιστορία της προσπάθειας μείωσης της μετανάστευσης, σίγουρα θα έχετε ακούσει το περίφημο Τείχος του Τραμπ. Αυτή η εικόνα κοντά στο Μεξικάλι δείχνει ένα ξεκάθαρο όριο μεταξύ των δύο χωρών.

Βραζιλία - Βολιβία
Εδώ βλέπουμε τα σύνορα μεταξύ Βολιβίας και Βραζιλίας και είναι προφανές ότι η Βολιβία, μια όμορφη χώρα, νοιάζεται πολύ περισσότερο για τα δάση από τη Βραζιλία.

Μακάο - Κίνα
Θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρον το σύνορο μεταξύ του Μακάο και της ηπειρωτικής Κίνας. Στο Μακάο, οι άνθρωποι οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου σε αντίθεση με την Κίνα, οπότε όταν οι οδηγοί φτάνουν στην πύλη, οι δρόμοι περιστρέφονται ώστε να ισχύουν οι σωστές κατευθύνσεις και για τις 2 πλευρές.

Αργεντινή - Βραζιλία - Παραγουάη
Και αυτό είναι το περίφημο Τριπλό Σύνορο (ισπανικά: Triple Frontera, Πορτογαλικά: Tríplice Fronteira), ένα τριεθνές κατά μήκος της διασταύρωσης της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης, όπου συγκλίνουν οι ποταμοί Ιγκουασού και Παρανά. Κοντά στη συμβολή βρίσκονται οι πόλεις Puerto Iguazú (Αργεντινή), Foz do Iguaçu (Βραζιλία) και Ciudad del Este (Παραγουάη). Αυτή η περιοχή βρίσκεται κοντά στους καταρράκτες Ιγκουασού και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Itaipú.

Πολωνία - Ουκρανία
Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας έχουν να παρουσιάσουν κάτι το μοναδικό. Στα χωράφια του Horodyszcze, στην πλευρά της Πολωνίας, και Warez, από την πλευρά της Ουκρανίας, ο καλλιτέχνης Jaroslaw Koziara μεγάλωσε 23 διαφορετικά φυτά σχηματίζοντας δυο ψάρια που διασχίζουν τα σύνορα, συμβολίζοντας την ενότητα και τις καλές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ολλανδία - Βέλγιο
Από τις πιο αστείες περιπτώσεις είναι τα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου μέσω των πόλεων Baarle-Nassau (Ολλανδία) και Baarle-Hertog (Βέλγιο). Μερικά σπίτια βρίσκονται και στις δύο χώρες, με την κρεβατοκάμαρα να βρίσκεται στην Ολλανδία και την κουζίνα στο Βέλγιο.

Διαβάστε στη συνέχεια: Οι 22 γεωγραφικοί πονοκέφαλοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τη γεωγραφία