Το Χονγκ Κονγκ διατήρησε τη θέση του ως την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, ενισχυμένο από τις υψηλότερες τιμές και το ισχυρότερο νόμισμα τον περασμένο χρόνο. Αυτό ήταν ένα από τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας κόστους ζωής που δημοσιεύτηκε από την ECA International, μια εταιρία που συγκεντρώνει πληροφορίες για τη διαχείριση και την ανάθεση εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
«Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ έχει επηρεαστεί από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό λιγότερο από άλλες περιφερειακές και παγκόσμιες τοποθεσίες το περασμένο έτος, ωστόσο παραμένει η πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο», δήλωσε ο Lee Quane, Περιφερειακός Διευθυντής Ασίας της ECA International.
«Οι αυξήσεις των τιμών κατά 3% από έτος σε έτος, όπως μετρούνται με το καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, είναι υψηλότερες από ό,τι συνήθως βλέπουμε στο Χονγκ Κονγκ, αλλά είναι χαμηλότερες από τις τιμές σε παρόμοιες πόλεις τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως. Αντίθετα, ήταν η ισχύς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, τον περασμένο χρόνο που του επέτρεψε να διατηρήσει τη θέση του ως την πιο ακριβή τοποθεσία παγκοσμίως καθώς άλλα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί».
Στους γεωγραφικούς είχαμε κάνει 2 σχετικές έρευνες για τη βενζίνη και τα ενοίκια στην Ευρώπη. Μπορείτε να τις δείτε εδώ:
Η ακρίβεια στην Ασία
Σε πολλές τοποθεσίες στην Ασία σημειώθηκαν ρυθμοί πληθωρισμού πάνω από την τάση τους τελευταίους 12 μήνες. Η τοποθεσία που σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών το περασμένο έτος ήταν το Κολόμπο στη Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα να ανέβει 23 θέσεις στην κατάταξη της ECA και συγκεκριμένα στην 149η θέση παγκόσμιως.
«Οι ελλείψεις προμηθειών για ορισμένα βασικά είδη που προκλήθηκαν από την έλλειψη ξένου συναλλάγματος οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών άνω του 15% τη στιγμή της έρευνας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Quane. «Οι διαμαρτυρίες, που προέκυψαν ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές, οδήγησαν σε παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, με την πιο σημαντική να είναι αυτή του πρωθυπουργού της χώρας».
Πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας συνέχισαν να ανεβαίνουν στην κατάταξη, με τέσσερις πόλεις να περιλαμβάνονται πλέον στις 15 πιο ακριβές πόλεις παγκοσμίως, ενώ η Σαγκάη είναι επίσης τώρα η τρίτη πιο ακριβή πόλη στην Ασία μετά το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.
«Η πλειονότητα των ηπειρωτικών κινεζικών πόλεων στην κατάταξή της ECA έχουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από άλλες περιοχές στην Ασία. Ως εκ τούτου, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων. Η ισχυρή οικονομική απόδοση της Κίνας κατά την περίοδο της έρευνας καθιστά αυτές τις πόλεις πιο ακριβές σε σχέση με άλλες τοποθεσίες.»
Παρόμοια πορεία παρατηρήθηκε και στην Ταϊβάν, με όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα να ανεβαίνουν στην κατάταξη λόγω της συνεχιζόμενης ισχύος του δολαρίου της Ταϊβάν έναντι άλλων νομισμάτων, γεγονός που αντανακλούσε την άνθηση της οικονομίας.
Η κατάταξη της Σιγκαπούρης παρέμεινε αμετάβλητη το 2022 παρά τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, με το κόστος ενοικίασης κατοικιών, τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τις τιμές της βενζίνης να παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση. «Το γεγονός ότι η Σιγκαπούρη διατήρησε την κατάταξή της ως την 13η πιο ακριβή τοποθεσία παγκοσμίως παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο (5%), που τροφοδοτείται από το αυξανόμενο κόστος για ενοίκια, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και βενζίνη, οφείλεται στο ότι το δολάριο της Σιγκαπούρης έχει αποδυναμωθεί έναντι άλλων νομισμάτων, όπως π.χ. το γιουάν και το αμερικάνικο δολάριο, κυρίως λόγω της απότομης επιβράδυνσης της μεταποίησης και των εξαγωγών κατά το τελευταίο μέρος της περιόδου έρευνας», μας εξηγεί ο Quane.
Οι ιαπωνικές πόλεις σταμάτησαν την ανοδική τους πορεία στην τελευταία κατάταξη καθώς το γεν υποχώρησε λόγω του απροσδόκητα υψηλότερου πληθωρισμού, παράλληλα με τα αρνητικά επιτόκια. Το Τόκιο έχει πέσει τρεις θέσεις (5η θέση) στην παγκόσμια κατάταξη.
Τι γίνεται στην Ευρώπη;
«Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση στην κατάταξη φέτος, καθώς το ευρώ είχε χειρότερη απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα. Η αδυναμία του ευρώ προκλήθηκε κυρίως από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι οι αντίστοιχές της».
Η Μόσχα έπεσε μία θέση (62η θέση) στην κατάταξη, ενώ η Αγία Πετρούπολη παραμένει αμετάβλητη στην 147η.
«Την χρονική περίοδο που διεξάχθηκε η έρευνα, το ρούβλι είχε πέσει σε αξία καθώς οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία κλόνισαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Οι κυρώσεις και το ασθενέστερο νόμισμα βοήθησαν στην ώθηση του πληθωρισμού που αντιστάθμισε τις απώλειες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αφήνοντας τη χώρα σταθερή στη συνολική κατάταξη».
Με πληροφορίες από το eca-international.com