Ανάκτορο Ποτάλα, το παλάτι του Δαλάι Λάμα μες στα σύννεφα

Ανάκτορο Ποτάλα

γράφει ο Σπύρος Προύντζος

Το Ανάκτορο Ποτάλα έως και το 1959 αποτελούσε κατοικία του Δαλάι Λάμα. Βρίσκεται στην πόλη Λάσα όπου αποτελεί και την πρωτεύουσα του Θιβέτ.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Βουδισμού κατοικούσε σε υψόμετρο 3.700 μέτρων. Ο λόφος στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ανάκτορο Ποτάλα έχει ύψος 300 μέτρα και οι ντόπιοι τον αποκαλούν Ερυθρό Λόφο.

Το Ανάκτορο έχει ύψος 117 μέτρων και περιλαμβάνει 13 επίπεδα. Στα επίπεδα αυτά βρίσκουμε 10.000 βωμούς, 1.000 δωμάτια αλλά και 200.000 αγάλματα. Ακόμα έχει μήκος 400 μέτρα στον άξονα Ανατολής-Δύσης και 350 μέτρα στον άξονα Βορρά-Νότου.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το πρώτο του τμήμα περίπου στο μισό του 7ου αιώνα μ.Χ. όπου αποτελούνταν από δυο ναούς. Ήταν αφιερωμένοι στον τότε ηγεμόνα του Θιβέτ. Το έτος 637 μ.Χ. δημιουργήθηκε και ένα ανάκτορο για τη σύζυγο του ηγεμόνα.

Το 1645 συντελέστηκε ίσως η πιο σημαντική αλλαγή. Ο Δαλάι Λάμα ο πέμπτος αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει σαν έδρα του. Έψαχνε το κατάλληλο μέρος που θα μπορούσε να ασκήσει την θρησκευτική αλλά και την πολιτική του εξουσία.

Η επιλογή του μέρους έγινε λόγω της τοποθεσίας του. Βρίσκονταν κοντά στην Λάσα αλλά κοντά και σε δυο από τις σημαντικότερες βουδιστικές μονές. Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Ανάκτορου ολοκληρώθηκαν το 1694.

Η τετράγωνη πτέρυγα αποτελεί το κέντρο του Ανάκτορου Ποτάλα. Το χρώμα των τοίχων της είναι ερυθρό. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται Ερυθρό Ανάκτορο το κεντρικό τμήμα. Στο εσωτερικό του βρίσκουμε διάφορες βιβλιοθήκες, φυσικά ναούς αλλά και χώρους συγκέντρωσης.

Στα δυτικά της κεντρικής πτέρυγας υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στον πέμπτο Δαλάι Λάμα όπου θεωρείται και ο ιδρυτής του Ανάκτορου.

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες διακοσμούν την αίθουσα με σημαντικότερη να είναι εκείνη που απεικονίζει την συνάντηση του στο Πεκίνο, με τον Αυτοκράτορα της Κίνας.

Το Ερυθρό Ανάκτορο περιβάλλεται μάλιστα από διάφορες μικρότερες πτέρυγες όπου οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν άσπρο χρώμα.

Σημαντικό τμήμα αυτών αποτελεί το Λευκό Ανάκτορο. Ουσιαστικά ήταν η κατοικία των Δαλάι Λάμα. Ακόμα αποτελούσε και την έδρα της πολιτικής διοίκησης του Θιβέτ.

Μάλιστα πήρε την τελική του μορφή περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στο Ερυθρό και το Λευκό Ανάκτορο υπάρχει μια άυλη που αποτελείτε από κίτρινες πλάκες.

Το 1959 κατά την περίοδο εξέγερσης των κατοίκων του Θιβέτ εναντίον της Κίνας, το Ανάκτορο θα υποστεί αρκετές φθορές. Η εξέγερση θα αποτύχει και ο Δαλάι Λάμα θα εγκαταλείψει το Θιβέτ.

Στην αρχή η Κίνα θα είναι αρνητική προς την συντήρηση του Ανακτόρου, αφού αποτελούσε εκτός από θρησκευτικό σύμβολο και σύμβολο της επανάστασης. Τελικά το Ανάκτορο δεν θα κατεδαφιστεί αφού τελευταία στιγμή επικράτησε η λογική και αναγνωρίστηκε η πολιτιστική του σημασία.

Σήμερα αποτελεί αξιοθέατο και από το 1994 έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

BONUS FACT : Η Λάσα είναι η πρωτεύουσα του Θιβέτ και πρωτεύουσα της Αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ. Στη Θιβετιανή γλώσσα σημαίνει «καθέδρα Θεών». Παλιότερα σύμφωνα με έγγραφα και επιγραφές η ονομασία της πόλης ήταν Ράσα που σημαίνει χώρος κατσίκας.

Η Λάσα βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων στους πρόποδες του όρους Γκεφέλ. Η έκταση της πόλης είναι περίπου 30.00 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Λάσα έχει μια κυκλική μορφή με διάμετρο 2 χιλιόμετρα.

Αποτελεί μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον πλανήτη. Έχει περίπου πληθυσμό 255.000 κατοίκων.

Λάσα, η πρωτεύουσα του Θιβέτ
Λάσα, η πρωτεύουσα του Θιβέτ
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις