Πού να μείνω στην Κωνσταντινούπολη – Οι 10 καλύτερες περιοχές για διαμονή

H Κωνσταντινούπολη ή Istanbul είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, λόγω της μεγάλης ιστορικής της κληρονομιάς. Βρίσκεται στα στενά του Βοσπόρου και είναι μια διηπειρωτική πόλη, ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη.

Η στρατηγική της θέση την έχει κάνει στο παρελθόν πρωτεύουσα μεγάλων αυτοκρατοριών, όπως του Βυζαντίου και των Οθωμανών. Έχει λάβει διάφορα ονόματα στο πέρασμα των χρόνων. Κωνσταντινούπολη ήταν η ονομασία της μέχρι το 1923 και από το 1930 πήρε τη διεθνής ονομασία Istanbul.

Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1985 από την Unesco.

Το που να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πόλη είναι τεράστια σε μέγεθος με πληθυσμό πάνω από 15 εκατομμύρια. Αποτελείται από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους γειτονιές και θα πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή περιοχής για διαμονή.

Οι 10 καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Κωνσταντινούπολη

Το μεγαλύτερο δίλημμα των επισκεπτών της συνήθως είναι αν θα μείνουν στην ευρωπαϊκή ή την ασιατική πλευρά. Το πιο συνηθισμένο είναι να μένουν στο ευρωπαϊκό τμήμα και είναι αυτό που προτείνω και εγώ.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα, όπως επίσης και οι περισσότερες επιλογές για ψώνια, διασκέδαση και εκδηλώσεις. Εννοείται πρέπει να επισκεφθείτε το ασιατικό μέρος, αλλά δεν το συνιστώ για διαμονή.

Το επόμενο δίλημμα είναι σε ποια ακτή του στενού του Βοσπόρου να μείνετε. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του παλιού τμήματος Σουλταναχμέτ (Sultanahmet) και του πιο μοντέρνου Μπέγιογλου (Beyoğlu) ή Ταξίμ.

Αν είναι η πρώτη σας φορά στην πόλη θα σας πρότεινα να μείνετε στο παλιό μέρος καθώς είναι πιο κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα. Είναι μια αρκετά τουριστική περιοχή αλλά με περιορισμένη νυχτερινή ζωή.

Και εγώ την πρώτη φορά έμεινα στο Σουλταναχμέτ αλλά πλέον προτιμώ να μένω στις γειτονιές του Μπέγιογλου, συγκεκριμένα στο Γαλατά ή στο Τζιχανγκίρ. Είναι πιο αυθεντικές περιοχές για ψώνια και με εξαιρετικά εστιατόρια και καλή νυχτερινή ζωή.

1. Sultanahmet, η καλύτερη περιοχή για διαμονή στην Κωνσταντινούπολη για περιήγηση στα αξιοθέατα

Οι περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε την Κωνσταντινούπολη μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από τη γειτονιά Σουλταναχμέτ, καθώς είναι το ιστορικό κέντρο, με τα κυριότερα αξιοθέατα.

Το πιο σημαντικό όλων είναι η Αγία Σοφιά, η οποία λειτούργησε ως χριστιανικός ναός μέχρι το 1453, μετά την άλωση λειτούργησε ως τζαμί, μετά ως μουσείο και από το 2020 λειτουργεί και πάλι ως τζαμί. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Αγιά Σοφιά εκτός θρησκευτικών τελετών.

Ένα άλλο επιβλητικό κτίριο είναι το Μπλε Τζαμί, που πήρε το όνομά του από τους θόλους του. Είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, με 6 μιναρέδες, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Σουλτάνο Αχμέτ Α’.

Εκεί βρίσκεται και το παλάτι Τοπ Καπί, που ήταν η επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το οποίο από το 1923 λειτουργεί σαν μουσείο.

Επίσης, πρέπει να δείτε την Βασιλική Κινστέρνα ή Γερεμπατάν Σαράι (Υπόγειο Παλάτι). Πρόκειται για μια δεξαμενή βάθους 10 μέτρων με περισσότερες από 330 κολώνες, δυο από τις οποίες είναι διακοσμημένες με ανάγλυφα του κεφαλιού της Μέδουσας.

Δείτε ακόμη το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Ρωμαϊκό Ιππόδρομο, με τον ιστορικό Αιγυπτιακό Οβελίσκο και την Στήλη του Κωνσταντίνου.

Η περιοχή είναι η πιο ασφαλής για διαμονή, είναι γεμάτη τουρίστες και εκεί θα βρείτε την μεγαλύτερη γκάμα ξενοδοχείων. Είναι μια ήσυχη γειτονιά τη νύχτα και συνδέεται πολύ καλά με τις άλλες περιοχές με το τραμ.

Από άποψη φαγητού, θα βρείτε πολλά εστιατόρια που είναι λίγο τσιμπημένα. Νομίζω θα απολαύσετε περισσότερο το φαγητό στις άλλες περιοχές.

Η προσφορά καταλυμάτων είναι τεράστια. Αν κλείσετε εγκαίρως θα βρείτε σίγουρα κάτι αξιόλογο και σε καλή τιμή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΧΜΕΤ

2. Eminönü/Sirkeci, μια κεντρική τοποθεσία για να μείνετε με παιδιά στην Κωνσταντινούπολη

Αυτή η περιοχή βρίσκεται δίπλα στην προηγούμενη, αποτελώντας άλλη μια ιστορική περιοχή της πόλης.

Εδώ βρίσκεται το Μεγάλο Παζάρι (Kapalıçarşı), το οποίο εκτείνεται περίπου σε 45.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αγορές στον κόσμο. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στο Mısır Çarşısı (Παζάρι Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακό Παζάρι) για να δείτε τα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας (γλυκά, μπαχαρικά, τσάγια κ.α.).

Το Eminönü βρίσκεται μπροστά από την διάσημη γέφυρα του Γαλατά που λειτουργεί ως διασταύρωση με την πιο σύγχρονη πόλη, στην ακτή του Κεράτιου Κόλπου.

Ακριβώς δίπλα σε αυτή τη γέφυρα βρίσκεται ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της πόλης, το balık ekmek (σάντουιτς με ψάρι) που φτιάχνεται μέσα σε καραβάκια στο λιμάνι Eminönü.

Η περιοχή αυτή φιλοξενεί τα κυβερνητικά κτήρια, γραφεία και κέντρα μελέτης που σημαίνει ότι έχει συνέχεια κόσμο. Επίσης, εκεί είναι οι κύριοι σταθμοί των λεωφορείων, τρένων και πορθμείων. Είναι το σημείο συνάντησης για να διασχίσουν τον Βόσπορο.

Είναι η ιδανική περιοχή για να μείνετε ακόμα και αν ταξιδεύετε με τα παιδιά, καθώς θα είστε κοντά στα αξιοθέατα αλλά και κοντά στο δίκτυο συγκοινωνιών. Επίσης, υπάρχει μεγάλη προσφορά ξενοδοχείων και διαμερισμάτων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ EMINONU/SIRCKECI

3. Beyazit/Laleli, μια περιοχή της Κωνσταντινούπολης με τοπική ατμόσφαιρα πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο

Οι γειτονιές Beyazit και Laleli αποτελούν μέρος της συνοικίας Fatih, και βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένα από τα βασικά σημεία του είναι η πλατεία Beyazit, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Μεγάλο Παζάρι.

Είναι μια όμορφη και ζωντανή περιοχή και στα βυζναντινά χρόνια αποτέλεσε πολιτιστικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Εκεί βρίσκεται το Τζαμί Beyazit, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Το πιο ενδιαφέρον είναι το εσωτερικό του αίθριο σε χρωματιστό μάρμαρο και το μαυσωλείο του σουλτάνου Μπεγιαζίτ, που βρίσκεται πίσω του.

Επίσης στην αυλή του πανεπιστημίου θα δείτε τον Πύργο Beyazit, ύψους 85 μέτρων που χτίστηκε το 1828 για την παρακολούθηση πιθανών πυρκαγιών.

Η περιοχή έχει πολλά καταστήματα, καφετέριες, μαγαζιά για τσάι και εργαστήρια χειροτεχνίας δέρματος. Είναι ένα ήσυχο μέρος για διαμονή, με ντόπιους ζώντας την αυθεντική εμπειρία της Τουρκίας.

Μπορείτε να φτάσετε στην περιοχή με το τραμ, κατεβαίνοντας στον σταθμό Beyazit Kapali Carsi.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ BEYAZIT/LALELI

4. Beyoglu, η αγαπημένη μου περιοχή για διαμονή στην Κωνσταντινούπολη

Η περιοχή Μπεγιόγλου (Beyoglu) ή αλλιώς Πέραν ή Σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται απέναντι από το ιστορικό κέντρο της πόλης, που τις χωρίζει ο κόλπος.

Καλύπτει μεγάλη έκταση της πόλης και περιλαμβάνει γειτονιές όπως το Galata ή το Cihangir και μερικά από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι προσφέρει πολλά πράγματα για να δείτε και να κάνετε και είναι μια καλά συνδεδεμένη περιοχή.

Από εκεί μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο ιστορικό κέντρο και στα αξιοθέατα αλλά και στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Το πιο κεντρικό σημείο της περιοχής είναι η λεωφόρος Istiklal, ένας μακρύς πεζόδρομος 3 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ. Ο πεζόδρομος είναι γεμάτος καταστήματα, εμπορικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια, καφετέριες και γκαλερί τέχνης.

Επίσης, να πάτε στην περιοχή Tunel, μια περιοχή γεμάτη παμπ και εστιατόρια και το περίφημο Passage of Flowers (Mısır Çarşısı), μια πολυσύχναστη γκαλερί με εστιατόρια με παραδοσιακό τουρκικό φαγητό.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Πέρα (Pera Museum) και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, περπατήστε στη γειτονιά Çurkurcuma που εκτός από το ότι στεγάζει ένα όμορφο τζαμί, έχει γύρω της μεγάλη ποικιλία από παλαιοπωλεία.

Αν θέλετε νυχτοπερπατήματα, αυτή είναι η ιδανική περιοχή καθώς υπάρχουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και παμπ στις οδούς Sofyali Sokak και Nevizade.

Στην περιοχή θα βρείτε ξενοδοχεία και καταλύματα όλων των ειδών και σε όλες τις τιμές. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι αρκετά εύκολο να βρείτε φθηνά καταλύματα αλλά και κάποιες που μπορείτε να βρείτε μόνο υψηλές τιμές.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΕΓΙΟΓΛΟΥ

5. Galata/Karakoy, μια γοητευτική γειτονιά με εξαιρετική τοποθεσία

Η περιοχή Galata/Karakoy είναι από τις πιο γοητευτικές γειτονιές στην Κωνσταντινούπολη. Καταρχάς, βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία που σας επιτρέπει να βρίσκεστε κοντά στο Σουλταναχμέτ και τη λεωφόρο Istiklal.

Αποτελείται από στενά και απότομα δρομάκια, με απότομες πλαγιές και σκάλες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σκάλα Kamondo, με ένα όμορφο σχέδιο διπλής καμπυλότητας που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα. Ένα ακόμη από τα αξιοσημείωτα της πόλης είναι ο Πύργος του Γαλατά που έχει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη αλλά και η Γέφυρα Γαλατά.

Η περιοχή είναι κυρίως εργατική με έντονη εμπορική δραστηριότητα και είναι γεμάτη μπαρ και βεράντες που σφύζουν από κόσμο μέρα και νύχτα. Είναι ιδανική περιοχή για διαμονή και φαγητό με καλές τιμές και άψογη συγκοινωνία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ GALATA/KARAKOY

6. Cihangir, πού να μείνεις στην Κωνσταντινούπολη για να βγεις

Το Cihangir είναι μια περιοχή του Μπέγιογλου που βρίσκεται μεταξύ Kabatas και της πλατείας Taksim. Είναι γνωστή ως η περιοχή διαμονής των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από το Τζαμί Τζιχανγκίρ που βρίσκεται εκεί και ο οποίος χτίστηκε το 1560 από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ως φόρο τιμής για τον θάνατο του γιου του.

Είναι η παλιά γαλλική συνοικία της πόλης που σημαίνει ότι έχει παριζιάνικη αισθητική, με στενά δρομάκια και γοητευτικά καφέ και με καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή. Ίσως για αυτό θεωρείται από τα ομορφότερα σημεία της πόλης.

Είναι ένα όμορφο μέρος για να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη καθώς είναι πολύ πιο ήσυχο και προσφέρει μια εναλλακτική πινελιά από αυτή του κέντρου.

Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τη νυχτερινή σας έξοδο, από εστιατόρια για δείπνο μέχρι μπαρ και ντίσκο για τα ποτά σας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ CIHANGIR

7. Taksim, η καρδιά του ευρωπαϊκού κέντρου της πόλης

Η πλατεία Ταξίμ πήρε το όνομά της από μια παλιά θολωτή υδροδεξαμενή (ταξίμ) που είχε ανεγείρει το 1731 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Α΄. Είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού τμήματος και είναι το προτιμώμενο μέρος για δημόσιες και πολιτικές διαδηλώσεις.

Στην πλατεία θα βρείτε το Μνημείο Δημοκρατίας (Cumhuriyet Anıtı) που είναι για να τιμήσει τη δημιουργία της Τουρκίας το 1923. Πολύ κοντά στην πλατεία θα βρείτε το Πάρκο Gezi, μια μικρή όαση στη μέση του έντονου ρυθμού της πόλης.

Από εκεί ξεκινάει και η λεωφόρος Istiklal και για αυτό υπάρχει άψογη σύνδεση της περιοχής με τις άλλες περιοχές με το μέτρο και το τραμ.

Στην περιοχή θα βρείτε τα πιο πολυτελή καταλύματα της πόλης με αλυσίδες ξενοδοχείων. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για διαμονή, με μοντέρνα ατμόσφαιρα, πολλά καταστήματα, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

8. Besiktas/Ortakoy, κομψές περιοχές, με καλά εστιατόρια και νυχτερινή ζωή

Η Besiktas είναι μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες της πόλης και έχει μερικές από τις πιο πλούσιες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Εκέι βρίσκεται η λεωφόρος Barbados Bulvari που δίνει πρόσβαση στα λιμάνια του Βοσπόρου και από εκεί φεύγουν τα καΐκια για το ασιατικό μέρος.

Στην περιοχή αυτή πρέπει να επισκεφθείτε το παλάτι Dolmabahçe, το υποκατάστατο του παλατιού Τοπ Καπί ως βασιλικής κατοικίας μέχρι την κατάργηση του χαλιφάτου το 1924. Είναι ένα πανέμορφο κτήριο, που συνδυάζει το παραδοσιακό οθωμανικό στυλ με το νεοκλασικό, μπαρόκ στυλ της δύσης. Διαθέτει 300 δωμάτια!

Η γειτονιά Ortakoy, είναι ένα παλιό ψαροχώρι που βρίσκεται στις όχθες του Βοσπόρου. Πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε και να αισθανθείτε από κοντά τον μποέμικο αέρα της περιοχής.

Εδώ βρίσκεται και το τζαμί Ortakoy, που είναι μικρό αλλά πολύ γοητευτικό. Βρίσκεται σε ένα όμορφο μέρος από όπου μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα πίνοντας τούρκικο τσάι.

Η γειτονιά συνδέεται με τραμ αλλά και με λεωφορεία και είναι μια τέλεια επιλογή για διαμονή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ BESIKTAS/ORTAKOY

9. Nisantasi/Sisli, μια πολυτελής και μοντέρνα γειτονιά

Η Şişli βρίσκεται στα δυτικά του ευρωπαϊκού τμήματος της Κωνσταντινούπολης. Είναι κυρίως μια οικιστική και επιχειρηματική περιοχή με πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια. Είναι πολύ μοντέρνα γειτονιά και δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Τουρκία. Εκεί βρίσκεται η οδός Adbi Ipekci με τα πιο ακριβά ενοίκια στη χώρα.

Το Nisantasi θεωρείται η πιο ευρωπαϊκή γειτονιά της πόλης και είναι ευρέως γνωστή ως Champs Elysees, ένα όνομα που δίνει μια ιδέα για το είδος της ζωής που πλανάται σε αυτήν την περιοχή.

Εδώ βρίσκεται το Cevahir Istanbul, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, και το λεγόμενο “Golden Mile” , με καταστήματα επώνυμων οίκων όπως Louis Vuitton, Chanel, Prada.

Αν είστε επαγγελματικοί ταξιδιώτες ή αν σας αρέσει τα πολυτελή μέρη, μπορείτε να επιλέξετε αυτή την περιοχή για να μείνετε. Οι τιμές βέβαια είναι πιο υψηλές από την υπόλοιπη πόλη, παρόλο που βρίσκεται μακριά από τα κύρια αξιοθέατα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ NISANTASI/SISLI

10. Kadiköy, πού να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη στην ασιατική πλευρά

Το Kadiköy βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντιούπολης και είναι η παλαιότερη τοποθεσία της πόλης (από το 3000 π.Χ.). Πλέον είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης, αφού οι κάτοικοι άφησαν την ευρωπαϊκή πλευρά με τα ακριβά της ενοίκια και μετακόμισαν εδώ.

Εκεί θα βρείτε το μεγάλο υπαίθριο παζάρι με τοπικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, εκεί θα θαυμάσετε πολλά κτίρια με γκράφιτι που είναι αληθινά κοσμήματα. Υπάρχει ένα ετήσιο φεστιβάλ που αναδεικνύει αυτή την καλλιτεχνική μέθοδο που ονομάζεται Mural Istanbul Festival.

Μην ξεχάσετε να βγάλετε φωτογραφία με τον ταύρο Kadikoy, το χάλκινο άγαλμα που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τη νίκη των Τούρκων κατά των Γερμανών.

Επίσης, σας προτείνω όσο τίποτα άλλο να επισκεφθείτε ένα παραδοσιακό χαμάμ. Θα βρείτε και πολλά σύγχρονα, αλλά η εμπειρία του παραδοσιακού είναι ανεκτίμητη!

Οι συγκοινωνίες είναι κάπως περιορισμένες στην περιοχή, αλλά είναι ένα φθηνό μέρος για διαμονή και θα μπορέσετε να γλιτώσετε αρκετά χρήματα. Επίσης, έχει πολλά μαγαζιά για νυχτερινή ζωή και καφέ. Την επόμενη φορά στην Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα μείνω εκεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ KADIKOY

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.