Κωνσταντινούπολη: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για το 2023

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια μαγευτική πόλη με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Απλώνεται σε δύο ηπείρους (Ευρώπη και Ασία) και χωρίζεται στα δύο από τον στενό πορθμό του Βοσπόρου, ο οποίος ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα στο βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στο νότο. Το ιστορικό και το εμπορικό κέντρο βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή πλευρά ενώ στην Ασιατική κατοικεί περίπου το 1/3 του πληθυσμού.

Αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς της Ευρώπης και προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλο το χρόνο. Η Κωνσταντινούπολη έχει περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους, αφού είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα για όλα, για το που να μείνετε, πως να κινηθείτε, τι να προσέξετε, τι να δείτε. Λόγω του τεράστιου μεγέθους της πόλης και του μεγάλου αριθμού αξιοθέατων που διαθέτει, θα χρειαστεί να οργανώσετε καλά το πρόγραμμά σας.

Ο ταξιδιωτικός οδηγός για Κωνσταντινούπολη, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε καλά το πρόγραμμά σας. Επίσης, εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε για το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη καθώς και tips για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ταξιδιωτικός οδηγός Κωνσταντινούπολης

Τα 5 κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στην Κωνσταντινούπολη

1. Επισκεφθείτε την Αγιά Σοφιά

Αγιά Σοφιά Κωνσταντινούπολη
Η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη

Η Αγία Σοφία ή Αγιά Σοφιά όπως συνήθως αποκαλείται είναι ένας ναός με μεγάλη ιστορία, ο οποίος αρχικά λειτούργησε ως χριστιανικός ναός (537-1453), από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1935 λειτούργησε ως ισλαμικός τέμενος, μέχρι το 2020 ήταν ανοιχτό ως μουσείο και σήμερα λειτουργεί πάλι ως τζαμί.

Για να επισκεφθείτε την Αγιά Σοφιά θα πρέπει να πάτε αρκετά νωρίς το πρωί, καθώς η ουρά είναι συνήθως ατελείωτη, αλλά ευτυχώς κινείται με γρήγορο ρυθμό. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορέσουν μαντήλι στο κεφάλι. Το δέος που προκαλεί η είσοδος στο ναό είναι ασύλληπτο, αν και έχουν καταστραφεί πολλά πράγματα από την αρχική κατασκευή του ναού -ασβεστώθηκαν οι τοιχογραφίες, τα μαρμάρινα πατώματα έχουν καλυφθεί με βαριά χαλιά κ.α. Έχουν παραμείνει μερικά ψηφιδωτά, όπως αυτό με την Παναγία με τον Ιησού μωρό και τους Μέγα Κωνσταντίνο και Ιουστινιανό Α’, να της προσφέρουν την πόλη και την Αγία Σοφία αντίστοιχα.

Αν θέλετε να μάθετε αναλυτικά όλη την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς κλείστε μια ξενάγηση με μόλις 14,50€.

2. Κάντε περιήγηση στο παλάτι Τοπ Καπί

Τοπ Καπί Κωνσταντινούπολη
Η θέα του Τοπ Καπί όπως φαίνεται από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη

To Τοπ Καπί (Topkapı Sarayı) είναι το παλάτι που αποτελούσε την ακρόπολη του Βυζαντίου και την επίσημη κατοικία των σουλτάνων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η κατασκευή του χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) από τον Μωάμεθ Β’.

Σας προτείνω μαζί με το Τοπ Καπί να επισκεφθείτε και το Χαρέμι, εκεί όπου διδάσκονταν τον ισλαμικό πολιτισμό τα μικρά κορίτσια. Θα πρέπει να επιλέξετε το εισιτήριο εισόδου που περιλαμβάνει και τα δύο, καθώς υπάρχει και μεμονωμένο εισιτήριο μόνο για το Παλάτι.

Το εισιτήριο εισόδου για το Τοπ Καπί και το Χαρέμι κοστίζει περίπου 32€. Μπορείτε όμως να κλείσετε μια οργανωμένη ξενάγηση με οδηγό που θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες και θα σας επισημάνει τα σημαντικότερα σημεία.

3. Δείτε το Μπλε Τζαμί

Μπλε Τζαμί Κωνσταντινούπολη
Το Μπλε Τζαμί (Sultanahmet Camii) στην Κωνσταντινούπολη

Το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ (Sultanahmet Camii) είναι το μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα από τα ωραιότερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1609-1616 με διαταγή του Σουλτάνου Αχμέτ Α’. Το όνομα Μπλε Τζαμί έχει επικρατήσει για την κυριαρχία του μπλε χρώματος στην εσωτερική διακόσμηση. Διαθέτει 6 μιναρέδες και πραγματικά είναι εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Στο διάστημα 1/1-20/4 το Μπλε Τζαμί είναι κλειστό για εργασίες.

4. Ανεβείτε στον Πύργο του Γαλατά

Πύργους του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη
Πύργους του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη είναι να ανεβείτε στον Πύργο του Γαλατά, ο οποίος θα σας προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Ο Πύργος είναι κυκλικός και μεσαιωνικός, φτιαχμένος από πέτρα με ύψος 67 μέτρων. Χτίστηκε από τους γενουάτες μεταξύ 1348-1349 και έχει χρησιμοποιηθεί ως προπύργιο και φυλακή. Σήμερα είναι ανοιχτός για το κοινό και μπορείτε να μπείτε με ένα εισιτήριο που κοστίζει 8€. Αφού παρατηρήσετε όλη την πόλη, θα βγάλετε τις ομορφότερες φωτογραφίες.

5. Πηγαίνετε στο Μεγάλο Παζάρι (Kapalı Çarşı)

Μεγάλο Παζάρι (Kapalıçarşı) Κωνσταντινούπολη
Μεγάλο Παζάρι (Kapalıçarşı) Κωνσταντινούπολη

Το Μεγάλο Παζάρι (Kapalı Çarşı) της Κωνσταντινούπολης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στον κόσμο. Κατασκευάστηκε μετά την Άλωση και από τότε έχουν υπάρξει πολλές ανακατασκευές, με την τελευταία να είναι το 1980. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, εκτείνεται σε 30.700 τ.μ. και στεγάζει 3.600 καταστήματα. Μπορείτε να εισέλθετε στο παζάρι από 11 πύλες και θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να το γυρίσετε όλο. Στο παζάρι θα βρείτε καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, διακοσμητικά, χαλιά, αντίκες κ.α. Είναι ανοιχτό από τις 08:30 ως τις 19:00 και τις Κυριακές είναι κλειστό.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε στην Κωνσταντινούπολη

1. Πηγαίνετε στο Παζάρι Μπαχαρικών (Mısır Çarşısı)

Παζάρι Μπαχαρικών (Mısır Çarşısı)
Παζάρι Μπαχαρικών (Mısır Çarşısı) στην Κωνσταντινούπολη

Το Παζάρι Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακό Παζάρι (Mısır Çarşısı) είναι μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές της Κωνσταντινούπολης και είναι ένας παράδεισος χρωμάτων και μυρωδιών. Λειτουργεί από το 1664, έχει σχήμα Γ και έχει έξι πύλες εισόδου/εξόδου. Είναι γεμάτο καταστήματα με γλυκά, τσάγια και μπαχαρικά. Δοκιμάστε ότι σας προσφέρουν ακόμα και αν δεν θέλετε να αγοράσετε, αρκεί να γευτείτε τις διαφορετικές γεύσεις.

2. Περπατήστε στον Ιππόδρομο

Ιππόδρομος Κωνσταντινούπολη
Ιππόδρομος Κωνσταντινούπολης

Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε έναν δημόσιο χώρο ψυχαγωγίας για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται η πλατεία Σουλταναχμέτ και εκεί θα δείτε τη Στήλη των όφεων και δύο οβελίσκους (Οβελίσκος του Τούθμωσις Γ’ και τον Κτιστό Οβελίσκο). Προχωρώντας προς την Αγιά Σοφιά θα συναντήσετε το Γερμανικό σιντριβάνι (Alman Çeşmesi) και το Sultan Ahmet Tomb, το μαυσωλείο που είναι θαμμένος ο Σουλτάν Αχμέτ Ι.

3. Επισκεφθείτε τη Βασιλική Κινστέρνα

Βασιλική Κινστέρνα
H Βασιλική Κινστέρνα

Η Βασιλική Κινστέρνα είναι μια υπόγεια δεξαμενή που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό Α’. Βρίσκεται στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης λίγα μέτρα μακριά από την Αγιά Σοφιά. Συγκρατούσε περίπου 78.000 κυβικά μέτρα νερό και έχει οροφή που στηρίζεται σε 336 ορθοστάτες. Είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο στην πόλη και μπορείτε να βρείτε ένα εισιτήριο skip-the-line εδώ.

4. Περιηγηθείτε στα Αρχαιολογικά Μουσεία Κωνσταντινούπολης

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνουν το κύριο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείο, το Μουσείο της Αρχαίας Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Στεγάζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα από όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς της παγκόσμιας ιστορίας. Βρίσκονται στην περιοχή Εμίνονου κοντά στο παλάτι Τοπ Καπί. Το εισιτήριο εισόδου είναι περίπου 5€ ενώ για μια ολοκληρωμένη ξενάγηση στα μουσεία θα πληρώσετε περίπου 20€.

5. Κάντε κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα στην Κωνσταντινούπολη είναι οι κρουαζιέρες στο Βόσπορο. Εκεί θα αντικρίσετε ένα από τα πιο φωτογραφημένα θεάματα με τα πουλιά να ακολουθούν τα καραβάκια με φόντο την θέα της πόλης από πίσω. Υπάρχουν αστικά καραβάκια, στα οποία η είσοδος γίνεται με το απλό εισιτήριο των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς. Επίσης, είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να μετακινηθείτε από τη μια περιοχή στην άλλη. Αν θέλετε μια πιο πριβέ κατάσταση μπορείτε να κλείσετε μια ιδιωτική κρουαζιέρα με γεύμα εδώ

6. Φάτε balık ekmek (σάντουιτς με ψάρι)

Balik Ekmek (σάντουιτς με ψάρι)
Balik Ekmek (σάντουιτς με ψάρι)

Στην περιοχή Εμίνονου, δίπλα στην Γέφυρα του Γαλατά θα γευτείτε ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της Κωνσταντινούπολης. Το balik ekmek είναι σάντουιτς με ψάρι, μαρούλι και κρεμμύδι, το οποίο φτιάχνεται μέσα σε ένα καραβάκι στη θάλασσα. Το καλύτερο ήταν στο Tarihi Eminönü Balık Ekmek που έχει πολλά τραπεζάκια για να καθήσετε και να φάτε το λαχταριστό σάντουιτς.

7. Περπατήστε στη Γέφυρα του Γαλατά

Γέφυρα Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη
Η Γέφυρα Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη

Η Γέφυρα του Γαλατά συνδέει τις περιοχές Eminönü και Karaköy και ενώ περνάει το τραμ κανονικά από πάνω αξίζει να την περπατήσετε, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Πάνω της θα δείτε αμέτρητους ψαράδες με καλάμια να ψαρεύουν και μεγάλο πλήθος κόσμου να την διασχίζει. Αν πάρετε καραβάκι από το Εμίνονου θα περάσετε κάτω από αυτήν.

8. Πηγαίνετε στην Πλατεία Ταξίμ και τη Λεωφόρο Istiklal

Πλατεία Ταξίμ
Η Πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Η πλατεία Ταξίμ βρίσκεται στην μοντέρνα συνοικία Beyoğlu και αποτελεί ένα από τα σημεία κατατεθέν της περιοχής. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Μνημείο της Δημοκρατίας, που ανεγέρθηκε το 1928 για την Δημοκρατίας της Τουρκίας. Από την πλατεία Ταξίμ ξεκινάει η λεωφόρος Istiklal (οδός ανεξαρτησίας) που έχει μήκος 3 χλμ. Είναι ένας πεζόδρομος, τον οποίο διασχίζει μόνο το μικρό τραμ, με μαγαζιά όλων των ειδών. Πρόκειται για μια πιο εκλεπτυσμένη αγορά και θα δείτε καταστήματα με brand διεθνής φήμης.

9. Κάντε Χαμάμ

Kadırga Hamamı
Ο χώρος υποδοχής στο Kadırga Hamamı στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης

Το Χαμάμ ή τούρκικο μπάνιο είναι κάτι που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην κουλτούρα των Τούρκων. Στην Κωνσταντινούπολη θα βρείτε πολλά μέρη για χαμάμ. Το θέμα είναι να επιλέξετε αν θα πάτε σε ένα παραδοσιακό χαμάμ που χρησιμοποιούν και οι ντόπιοι ή σε κάποιο πιο τουριστικό με καινούριες εγκαταστάσεις και υποδομές. Ότι και να επιλέξετε το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε και θα θέλετε να κάνετε κάθε μέρα.

Υπάρχει και η επιλογή για ένα παραδοσιακό χαμάμ που έχει ανακαινιστεί και διαμορφωθεί σύγχρονα. Πρόκειται για το Kılıç Ali Paşa Hamamı που βρίσκεται στην περιοχή Beyoğlu δίπλα στο Τζαμί Kılıç Ali Pasha.

10. Επισκεφθείτε το παλάτι Dolmabahçe

Το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε (Dolmabahçe Sarayı)
Το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε (Dolmabahçe Sarayı)

Το παλάτι Dolmabahçe αποτέλεσε την κατοικία των σουλτάνων από το 1856 ως το 1922 και από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο. Εκεί έζησε και ο Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και έχει έκταση περίπου 110.000 τ.μ. Στο εσωτερικό του θα δείτε διάφορα στοιχεία, όπως μπαρόκ, ροκοκό, οθωμανικά και νεοκλασικά. Μπορείτε να κλείσετε ξενάγηση για το παλάτι Dolmabahçe εδώ.

11. Περιηγηθείτε στο Kadıköy στην Ασιατική Πλευρά

Kadikoy Istanbul
Άφιξη στο Kadıköy με το καραβάκι

Η Ασιατική Πλευρά της Κωνσταντινούπολης μπορεί να μην είναι τόσο φημισμένη και να μην έχει τα αξιοθέατα της Ευρωπαϊκής πλευράς και της παλιάς πόλης, ωστόσο είναι ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα τους ντόπιους και τον τρόπο ζωής τους. Πάρτε το καραβάκι από το Eminönü ή το Karaköy για το Kadıköy. 

Περπατήστε στην περιοχή να ανακαλύψετε τις τοπικές γειτονιές. Εκεί θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια, λιγότερο τουριστικά. Η περιοχή είναι πολύ πιο ήσυχη από την παλιά πόλη και αξίζει να βγείτε ένα βράδυ εκεί.

12. Παρακολουθήστε το Whirling Dervishes Show

Ο χορός των Δερβίσηδων είναι ένα είδος πνευματικού χορού που χρονολογείται πάνω από 800 χρόνια. Πραγματοποιείται στο Κέντρο Hodjapasha και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τελετή Sema χωρίζεται σε επτά ενότητες και πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 17:00. Κάντε κράτηση για τον Χορό των Δερβήσιδων εδώ.

13. Επισκεφθείτε τα Πριγκηποννήσια

Πρίγκηπος-Büyükada (το μεγαλύτερο νησί στα Πριγκιποννήσια)
Άφιξη στην Πρίγκηπο-Büyükada (το μεγαλύτερο νησί)

Τα Πριγκηπόννησα ή Πριγκηποννήσια όπως συνήθως λέγονται είναι ένα σύμπλεγμα 9 νησιών (4 μεγάλων και 5 μικρών) στη θάλασσα του Μαρμαρά στο νότιο μέρος της Κωνσταντινούπολης. Μπορείτε να φτάσετε σε αυτά είτε με το δημόσιο καραβάκι είτε να κλείσετε μια κρουαζιέρα με ιδιωτικό σκάφος που προσφέρει μεταφορά από το ξενοδοχείο σας και γεύμα.

To καραβάκι περνάει από τα περισσότερα, ωστόσο τερματίζει στην Πρίγκηπο (Büyükada), που είναι το μεγαλύτερο νησί. Στην Πρίγκηπο δεν θα δείτε αμάξια παρά μόνο ηλεκτρικά ταξί και ποδήλατα. Νοικιάστε ποδήλατο και κάντε το γύρο του νησιού από τον ειδικό ποδηλατόδρομο. Η εμπειρία είναι συναρπαστική και αξίζει να αφιερώσετε μια ημέρα εκεί.

Κόστος ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη

Τιμές hostel – Υπάρχουν αρκετά hostel στην Κωνσταντινούπολη και θα βρείτε κρεβάτι σε κοιτώνα 6-10 κρεβατιών με 17-23€ τη βραδιά στα κορυφαία hostel της πόλης. Σε μερικά από αυτά υπάρχει πρωινό, ενώ όλα προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi.

Tιμές Airbnb – Θα βρείτε Airbnb σε όλη την πόλη και σε πολύ κεντρικά σημεία από 25€ τη βραδιά, έχοντας όλες τις ανέσεις με καθαριότητα δωματίου, αλλαγή λευκών ειδών κτλ. Για να βρείτε χαμηλές τιμές θα πρέπει να κάνετε κράτηση αρκετό καιρό πριν το ταξίδι σας.

Τιμές ξενοδοχείων – Υπάρχουν αρκετά χαμηλές τιμές και στα φθηνά ξενοδοχεία με 25-30€ τη βραδιά.  Ενώ στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων θα πληρώσετε περίπου 60-80€ τη βραδιά. 

Κόστος φαγητού – Μπορείτε να βρείτε πολύ φθηνό φαγητό στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά αν τρώτε στο δρόμο και στα μέρη που τρώνε οι ντόπιοι. Πρέπει να φάτε kebab, durum, chicken donner, sis kebab, balik ekmek (σάντουιτς με ψάρι), λαχματζούν, ψιλοκομμένο κοκορέτσι σε σάντουιτς. Οτιδήποτε φάτε από το δρόμο κοστίζει περίπου 40-50TL (δηλαδή 2-2,5€).

Σε ένα φθηνό εστιατόριο μπορείτε να γευτείτε τις τοπικές γεύσεις με περίπου 10€ το άτομο ενώ για ένα πιο τουριστικό και γκουρμέ εστιατόριο θα πληρώσετε περίπου 20-25€ το άτομο.

Το αλκοόλ στα περισσότερα μαγαζιά έχει τις ίδιες τιμές με την Ελλάδα. Δηλαδή θα πιείτε μπύρα και κρασί με περίπου 5-6€ και κοκτέιλ με 8-9€. Το τσάι κοστίζει περίπου 1€ και ο καφές περίπου 2€. 

Προτεινόμενοι προϋπολογισμοί για την Κωνσταντινούπολη

προτεινόμενοι προϋπολογισμοί για την Κωνσταντινούπολη

Όσοι ταξιδεύετε με χαμηλό μπάτζετ ας υπολογίσουμε ότι θα ξοδεύετε περίπου 75€ την ημέρα. Θα πρέπει να μένετε σε Airbnb που θα το έχετε κλείσει αρκετό καιρό πριν ή σε hostel. Θα πρέπει να τρώτε φθηνά γεύματα στο χέρι και να αρκεστείτε σε ένα ποτό την ημέρα. Οι μετακινήσεις σας θα γίνονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα πρέπει να επιλέξετε να κάνετε τις δωρεάν ή φθηνές επισκέψεις σε αξιοθέατα.

Αν είστε λίγο πιο άνετοι και έχετε ένα μεσαίο προϋπολογισμό τύπου να ξοδεύετε 110€ την ημέρα, τα πράγματα θα είναι πιο άνετα για εσάς. Θα μπορείτε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, να χρησιμοποιείται ταξί αν χρειαστεί, να φάτε και σε εστιατόριο ένα γεύμα και να κάνετε επισκέψεις επί πληρωμή ή ψώνια στα παζάρια.

Για εσάς που έχετε έναν υψηλό προϋπολογισμό και έχετε περιθώριο να ξοδεύετε 170€ την ημέρα τα πράγματα θα είναι πολύ άνετα. Για την Κωνσταντινούπολη αυτά τα χρήματα θεωρούνται πολλά. Θα μπορείτε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο,  να χρησιμοποιήσετε άνετα ταξί και θαλάσσια ταξί, να τρώτε και να πίνετε όσο θέλετε και να πληρώσετε για περισσότερες δραστηριότητες και ψώνια.

Συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων

Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια σχετικά φθηνή πόλη και κυρίως επειδή η τούρκικη λίρα έχει χάσει πολύ την αξία της. Ωστόσο, η εμπειρία μου από το ταξίδι μου απέδειξε ότι υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα ακόμα και σε μια φθηνή πόλη.

1. Μην ψωνίσετε από το Μεγάλο Παζάρι Όλα τα προϊόντα που θα βρείτε στις μεγάλες αγορές θα τα βρείτε και έξω από αυτές σε μικρά μαγαζιά ή πάγκους σε πολύ χαμηλότερες τιμές. 

2. Ψωνίστε μπαχαρικά, γλυκά και τσάγια εκτός του Αιγυπτιακού Παζαριού (Μπαχαρικών) – Τα μαγαζιά που υπάρχουν ακριβώς έξω από το Παζάρι έχουν πολύ πιο χαμηλές τιμές από τα μαγαζιά που βρίσκονται μέσα στην αγορά.

3. Αποκτήστε την Istanbulkart – Πρόκειται για μια κάρτα που κοστίζει 50TL (2,5€) την οποία μπορείτε να αποκτήσετε από ένα μηχάνημα εισιτηρίων έξω από κάθε στάση μετρό και τραμ. Μπορείτε να τη φορτίζετε με όσα χρήματα θέλετε και να την χρησιμοποιείτε στα λεωφορεία, το τραμ, το μετρό και τα αστικά καραβάκια. 

4. Φάτε στα μαγαζιά που τρώνε οι ντόπιοι – Αυτό ισχύει σε κάθε περιοχή στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν μερικές ακριβές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη με πιο τουριστικά εστιατόρια, όπως η περιοχή Σουλταναχμέτ, στις οποίες οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες.

5. Πηγαίνετε σε δημόσιο χαμάμ – Θα βρείτε δημόσια χαμάμ σε όλη την πόλη. Οι τιμές τους είναι πολύ πιο χαμηλές από όλα τα σύγχρονα χαμάμ -για χαμάμ και μασάζ σε δημόσιο χαμάμ θα πληρώσετε περίπου 300-350TL (15-17,5€) ενώ σε ένα σύγχρονο πάνω από 1.000TL (>50€).

6. Προτιμήστε μικρά μαγαζιά για καφέ και τσάι – Τα τουριστικά μαγαζιά τείνουν να έχουν υψηλότερες τιμές συγκριτικά με αυτά που συχνάζουν οι ντόπιοι. Θα βρείτε μαγαζιά για τσάι μόνο με 15TRY.

7. Κάντε παζάρια – Οι ντόπιοι λατρεύουν τα παζάρια και είναι πολύ εύκολο να ρίξετε την τιμή αρκετά χαμηλά. Αν δείξετε ότι δεν ενδιαφέρεστε πολύ για το προϊόν θα ξεκινήσουν από μόνοι τους τα παζάρια.

8. Αποκτήστε την İstanbul Welcome Card ή την Istanbul Tourist Pass οι οποίες προσφέρουν είσοδο στα κορυφαία αξιοθέατα και διάφορες άλλες παροχές.

9. Χρησιμοποιείστε τη Revolut Στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να αγοράσετε συνάλλαγμα για να κάνετε πληρωμές και αγορές. Η Revolut είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάζετε χρήματα από οποιοδήποτε ΑΤΜ ή να κάνετε ανέπαφες συναλλαγές, με χρεώσεις τράπεζας και χωρίς έξτρα προμήθειες.

10. Κλείστε εισιτήρια με την Skyscanner – Με τη Skyscanner θα βρείτε τα φθηνότερα εισιτήρια για την Κωνσταντινούπολη, συγκρίνοντας άμεσα τιμές.

Πού να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη;

Αν είναι η πρώτη σας φορά στην πόλη και θέλετε να είστε κοντά στα κορυφαία αξιοθέατα θα πρέπει να μείνετε στην περιοχή Σουλταναχμέτ, δηλαδή στην παλιά πόλη. Αν είστε λάτρεις της νυχτερινής ζωής και θέλετε να βγαίνετε καθημερινά θα πρέπει να μείνετε στην περιοχή Μπεγιόγλου για να βγαίνετε στα μπαρ κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία:

Πως να μετακινηθείτε στην Κωνσταντινούπολη;

Βόσπορος Κωνσταντινούπολη

Μέσα μαζικής μεταφοράς Στην Κωνσταντινούπολη τα μέσα μεταφοράς είναι αρκετά και εξυπηρετούν όλες τις περιοχές εξαιρετικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία, τα τραμ και το μετρό με την κάρτα Istanbulkart, η οποία κοστίζει 50TL (2,5€) και μετά την φορτώνετε με όσα χρήματα θέλετε. Με την Istanbulkart κάθε διαδρομή θα σας κοστίζει περίπου 9,9TL ενώ με το απλό εισιτήριο 3 διαδρομών (το οποίο κοστίζει 50TL) θα πληρώνετε 16 TL.

Το τραμ εξυπηρετεί τις περιοχές με τα κορυφαία αξιοθέατα και η στάση που οδηγεί στην Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και το Τοπ Καπί είναι η Σουλταναχμέτ.

Καραβάκια – Επιλέξτε να μετακινείστε με τα δημόσια καραβάκια στα οποία μπορείτε να εισέλθετε με την Istanbulkart. Με τα ίδια καραβάκια μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα Πριγκηπονήσια, απλά θα σας κοστίσει περισσότερο από 9,9TL.

Ταξί – Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ φθηνά αλλά η κίνηση είναι άπειρη και οι οδηγοί πολύ επικίνδυνοι, οπότε δεν σας το συνιστώ καθόλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ή το βράδυ αν έχουν σταματήσει οι δημόσιες συγκοινωνίες. 

Η ελάχιστη διαδρομή είναι περίπου 0,50€ και ανεβαίνει περίπου 0,30€ κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να έχετε ανοιχτό το GPS καθώς είναι συχνό φαινόμενο οι οδηγοί να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές για να σας κοστίσει πιο ακριβά.

Πότε να πάτε στην Κωνσταντινούπολη;

Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη με σχετικά ήπιο κλίμα. Ωστόσο, έχει πολύ υγρασία όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι μαζεύει τον περισσότερο κόσμο μιας και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 22°C. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, που συχνά παρατηρούνται και χιονοπτώσεις.

Η καλύτερη εποχή για την Κωνσταντινούπολη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Τότε οι θερμοκρασίες είναι ήπιες (12-16°C) και η πόλη έχει ελαφρώς λιγότερους επισκέπτες. Βροχές παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για αυτό να έχετε μαζί σας ομπρέλα και μπουφάν όποια εποχή και να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη.

Πως να παραμείνετε ασφαλείς στην Κωνσταντινούπολη;

Υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι στο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε πρωτού ταξιδέψετε.

  • Να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι-τσάντες) στις ουρές αναμονής, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα παζάρια που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.
  • Να έχετε κρατήσει το έγγραφο εισόδου που θα σας δώσουν στο αεροδρόμιο μόλις φτάσετε, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορείτε να φύγετε.
  • Να είστε προσεκτικοί στο δρόμο ως πεζοί, καθώς οι οδηγοί είναι απρόσεκτοι και πορεύονται με μεγάλη ταχύτητα ακόμα και στα πιο στενά δρομάκια.
  • Ανοίξτε το GPS αν χρησιμοποιήσετε ταξί για να παρακολουθείτε αν ο οδηγός κάνει στην σωστή διαδρομή και όχι κάποια μεγαλύτερη για να σας χρεώσει περισσότερα χρήματα.
  • Μην κυκλοφορείτε μόνοι το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς υπάρχουν γειτονιές που είναι πολύ ερημικές και σκοτεινές.
  • Αν σας πλησιάσει κάποιος στις στάσεις τραμ και μετρό, δήθεν για να σας βοηθήσει να εκδώσετε την Istanbulkart αρνηθείτε, καθώς υπάρχουν κάποιοι που έτσι κλέβουν χρήματα ή ζητάνε χρήματα για τη βοήθεια που σας παρείχαν.
  • Αποκτήστε μια ταξιδιωτική ασφάλεια, για περιπτώσεις τραυματισμού, ασθενείας, κλοπής ή καθυστερήσεις πτήσεων.
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.