4 μέρες στην Κωνσταντινούπολη – Τι να δω, τι να κάνω και τι να αποφύγω

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό 15 εκατομμύρια. Η τοποθεσία της -απλώνεται στην Ευρώπη και την Ασία- την κατατάσσει σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις ιστορικά, με τεράστια κληρονομιά από αξιοθέατα, μνημεία, θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να θαυμάσει από κοντά τους θησαυρούς της και να ζήσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Η έκταση της πόλης και ο αριθμός των αξιοθέατων απαιτούν αρκετές ημέρες για να προλάβετε να δείτε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε. 

Ωστόσο, ακόμα και μέσα σε 4 ημέρες μπορείτε να δείτε τα πιο σημαντικά. Αυτό προϋποθέτει ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα. Για να σας βοηθήσω, έφτιαξα ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε σε 4 μέρες στην Κωνσταντινούπολη

*Προτού δούμε το αναλυτικό σχεδιάγραμμα για το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη, θα αναφέρω σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγετε και να προσέξετε και μερικές συμβουλές για το που να μείνετε.

Τι να αποφύγετε/προσέξετε στην Κωνσταντινούπολη

  • Αποφύγετε  τη χρήση ταξί -εκτός και αν είναι έκτακτη ανάγκη ή αν θέλετε να επιστρέψετε το βράδυ που έχουν σταματήσει οι δημόσιες συγκοινωνίες- καθώς η κίνηση στην πόλη είναι αδιανόητη και οι οδηγοί πολύ απρόσεκτοι.
  • Επιλέξτε να ψωνίζετε από τα μαγαζιά που βρίσκονται εκτός των μεγάλων παζαριών, καθώς έχουν χαμηλότερες τιμές.
  • Προτιμήστε να φάτε σε εστιατόρια που τρώνε οι ντόπιοι. Το φαγητό θα είναι πιο αυθεντικό και πιο οικονομικό.
  • Αν θέλετε να κάνετε χαμάμ αλλά δεν μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα που κοστίζει στα σύγχρονα, επισκεφθείτε ένα παραδοσιακό. Η εμπειρία είναι ασύλληπτη και οι τιμές εξαιρετικά πιο χαμηλές.
  • Αποφύγετε το συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο καθώς είναι πιο ακριβό. Επίσης, προσέξτε τα ανταλλακτήρια στην πόλη, επιλέξτε αυτά που σας φαίνονται πιο αξιόπιστα. Αν και σας συνιστώ να πληρώνετε και να βγάζετε χρήματα από ΑΤΜ με την ψηφιακή κάρτα Revolut.

Πού να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη

Η διαμονή στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα θέμα που θέλει αρκετό ψάξιμο, καθώς η πόλη έχει μεγάλη έκταση και οι περιοχές διαφέρουν μεταξύ τους. Η πιο συνηθισμένη περιοχή για τους επισκέπτες είναι η Σουλταναχμέτ (Sultanahmet), που περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη και τα περισσότερα αξιοθέατα. Εκεί που υστερεί η περιοχή αυτή είναι η νυχτερινή ζωή και ότι διαθέτει κυρίως τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια.

Αν αναζητάτε μια πιο μοντέρνα περιοχή με νυχτερινή ζωή επιλέξτε να μείνετε στην Μπέγιογλου (Beyoğlu), κοντά στην πλατεία Ταξίμ και τη λεωφόρο Istiklal. Η δική μου αγαπημένη περιοχή για διαμονή είναι το Καντίκιοϊ (Kadıköy) στην Ασιατική πλευρά, καθώς είναι πιο ήσυχη και έχει μια τεράστια επιλογή από καφέ και μπαρ σε πιο ευρωπαϊκό στυλ.

Για μια πιο εκτενή περιγραφή μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο με τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στην Κωνσταντινούπολη.

4 μέρες στην Κωνσταντινούπολη: Ημέρα 1η

Ιππόδρομος & Sultan Ahmet Tomb

Η πρώτη μέρα στην Κωνσταντινούπολη προτείνω να αφιερωθεί στα πιο σημαντικά αξιοθέατα που βρίσκονται στη Σουλταναχμέτ. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί και κατευθυνθείτε προς τον Ιππόδρομο, εκεί όπου παλιά πραγματοποιούνταν οι ιπποδρομίες και οι αρματοδρομίες. Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε μια πλατεία και έναν πεζόδρομο, στο μήκος του οποίου θα δείτε τη Στήλη των όφεων και τους οβελίσκους του Τούθμωσις Γ’ και τον Κτιστό Οβελίσκο. 

Συνεχίζοντας την κατεύθυνση προς το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά θα συναντήσετε το Γερμανικό Σιντριβάνι (Alman Çeşmesi) και το Sultan Ahmet Tomb, το μαυσωλείο που είναι θαμμένος ο Σουλτάν Αχμέτ Ι. Στο μαυσωλείο μπορείτε να κάνετε μια στάση και να μπείτε. Η είσοδος είναι δωρεάν, η ουρά προχωράει πολύ γρήγορα και θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας για να εισέλθετε.

Μπλε Τζαμί

Μπλε Τζαμί Κωνσταντινούπολη

To Μπλε Τζαμί είναι το μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1609-1616 και διαθέτει έξι μιναρέδες. Είναι ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, που στέκει απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Μπορείτε να εισέλθετε αν δεν είναι ώρα προσευχής.

Είσοδος: Δωρεάν

Ξενάγηση: Μπλε Τζαμί & Αγιά Σοφιά

Αγιά Σοφιά

Αγιά Σοφιά Κωνσταντινούπολη

Η Αγιά Σοφιά (Αγία Σοφία), είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτήρια. Κατασκευάστηκε το 537 και λειτούργησε ως Χριστιανικός ναός μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι το 2020 λειτουργούσε ως μουσείο, σήμερα λειτουργεί ως τζαμί. Έχουν συμβεί πολλές αλλοιώσεις στην αρχική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, ωστόσο είναι ένα επιβλητικό κτήριο που προκαλεί δέος. Η είσοδος είναι δωρεάν και η ουρά τεράστια, αλλά προχωράει σύντομα. Όσο το δυνατόν πιο νωρίς το πρωί φτάσετε, τόσο πιο σύντομα θα μπείτε.

Ώρες λειτουργίας: όλο το 24ωρο

Είσοδος: Δωρεάν

Ξενάγηση: Μπλε Τζαμί & Αγιά Σοφιά

Τοπ Καπί

Παλάτι Τοπ Καπί Κωνσταντινούπολη

Το Παλάτι Τοπ Καπί (Topkapı Sarayı) ήταν η Ακρόπολη του Βυζαντίου και βρίσκεται σε έναν λόφο με θέα το Βόσπορο. Αποτέλεσε την κατοικία των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αι. μέχρι την κατασκευή του Ντολμά Μπαχτσέ.  Εκτός από ιστορικά κτίσματα, στεγάζει σπουδαία έργα ισλαμικής τέχνης, κειμήλια, έργα κεραμικής και αντικείμενα των σουλτάνων. Επισκεφθείτε το Τοπ Καπί και το Χαρέμι, τον τόπο που τα νεαρά κορίτσια διδάσκονταν το ισλάμ. 

Μπορείτε αγοράσετε το ενιαίο εισιτήριο για το παλάτι Τοπ Καπί, το Χαρέμι και το Ναό της Αγίας Ειρήνης, ο πρώτος ναός που έχτισε ο Μέγα Κωνσταντίνος.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα 09:00 π.μ.– 06:00 μ.μ.

Είσοδος: Τοπ Καπί, Αγία Ειρήνη & Χαρέμι: 33€

Ξενάγηση: Τοπ Καπί & Χαρέμι 

Αρχαιολογικά Μουσεία Κωνσταντινούπολης

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης αποτελούνται από μια ομάδα μουσείων: Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Μουσεία Αρχαίας Ανατολής. Βρίσκονται έξω από το παλάτι Τοπ Καπί και στεγάζουν περισσότερα από το ένα εκατομμύριο εκθέματα από όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς. 

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00 π.μ. – 07:00 μ.μ.

Είσοδος: 5€

Ξενάγηση: Αρχαιολογικά Μουσεία

Βασιλική Κινστέρνα

Η Βασιλική Κινστέρνα (Yerebatan Saray/Sarnici) είναι μια υπόγεια δεξαμενή νερού, με χωρητικότητα 78.000 κ.μ. που χρησιμοποιήθηκε για την ύδρευση της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιουστινιανού και είναι δείγμα βυζαντινής μηχανικής. Οι Οθωμανοί δεν γνώριζαν την ύπαρξη της μέχρι τα μέσα 16ου αιώνα που την ανακάλυψε ο Pierre Gilles.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00 π.μ. – 07:00 μ.μ.

Είσοδος: 16€

Ξενάγηση: Βασιλική Κινστέρνα

Φαγητό

Λογικά για να έχετε δει όλα αυτά τα αξιοθέατα θα έχει φτάσει η ώρα αργά το απόγευμα. Μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την περιοχή που βρίσκεται η Μικρή Αγιά Σοφιά, όπου θα βρείτε μια μεγάλη επιλογή από εστιατόρια, τουριστικά και παραδοσιακά. Σας προτείνω το Şirvan Sofrasi Restaurant, το οποίο έχει παραδοσιακή διακόσμηση και τοπικά πιάτα σε προσιτές τιμές.

4 μέρες στην Κωνσταντινούπολη: Ημέρα 2η

Τη 2η μέρα μπορείτε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στα παζάρια, για τα οποία φημίζεται η Κωνσταντινούπολη.

Μεγάλο Παζάρι (Kapalıçarşı)

Μεγάλο Παζάρι (Καπαλί Τσαρσί) Κωνσταντινούπολη

Το Καπαλί Τσαρσί είναι το μεγαλύτερο παζάρι στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στον κόσμο. Χρονολογείται από την εποχή μετά το 1453, έχει τεράστια έκταση με 11 πύλες εισόδου και στεγάζει περίπου 3.600 καταστήματα. Θα δείτε μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, διακοσμητικά, χαλιά, αντίκες, τσάντες, αξεσουάρ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Σας ενημερώνω ότι τα μαγαζιά στο Μεγάλο Παζάρι έχουν ανεβασμένες τιμές.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 08:30 π.μ. – 07:00 μ.μ.

Αιγυπτιακό Παζάρι ή Παζάρι Μπαχαρικών (Mısır Çarşısı)

Άλλη μια μεγάλη κλειστή αγορά στην Κωνσταντινούπολη είναι το Αιγυπτιακό Παζάρι με τα μπαχαρικά. Εκεί θα βρείτε μαγαζιά με μπαχαρικά, τσάγια και τοπικά γλυκά. Είναι μια όαση από μυρωδιές και γεύσεις, όμως σας συνιστώ να μην ψωνίσετε από εκεί. Τα μαγαζιά που βρίσκονται ακριβώς έξω από το Παζάρι έχουν τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 π.μ. – 07:30 μ.μ

Φάτε balik ekmek

Balik Ekmek Κωνσταντινούπολη

Μόλις βγείτε από το Αιγυπτιακό Παζάρι κατευθυνθείτε προς το Γενί Τζαμί (Yeni Cami) και βγείτε στην παραλία. Εκεί θα δείτε καραβάκια που έχουν μεταμορφωθεί σε καντίνες που πουλάνε το balik ekmek (σάντουιτς με ψάρι). Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα τοπικά φαγητά και είναι ένα τέλειο διάλειμμα πριν περάσετε απέναντι με την Γέφυρα του Γαλατά. Σας προτείνω να επιλέξετε το Tarihi Eminönü Balık Ekmek, που έχει πολλά τραπεζάκια.

Πύργος του Γαλατά

Πύργος Γαλατά Κωνσταντινούπολη

Διασχίστε τη Γέφυρα του Γαλατά για να φτάσετε στην απέναντι πλευρά. Κατευθυνθείτε προς τον Πύργο του Γαλατά, ο οποίος έχει ύψος 67 μέτρα και χτίστηκε μεταξύ 1348-1349. Η ανάβαση γίνεται με ασανσέρ και φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο θα δείτε την πανοραμική θέα ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης. Μπορείτε να βγάλετε όσες φωτογραφίες θέλετε και να περιπλανηθείτε όση ώρα θέλετε. Η κατάβαση γίνεται από τις σκάλες.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30 π.μ. – 10:00 μ.μ.

Είσοδος: 8,50€

Περιπλανηθείτε λίγο στην περιοχή Karakoy και κατευθυνθείτε προς την Πλατεία Ταξίμ.

Πλατεία Ταξίμ & λεωφόρος Istiklal

Istiklar Κωνσταντινούπολη

H Πλατεία Ταξίμ βρίσκεται στην μοντέρνα συνοικία Μπέγιογλου και αποτελεί σημείο κατατεθέν τόσο για τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες. Στην πλατεία θα δείτε το Μνημείο Δημοκρατίας και από εκεί θα ξεκινήσετε να διασχίσετε τη λεωφόρο Istiklal. Η Istiklal Caddesi είναι ένας εμπορικός δρόμος 3 χλμ., στον οποίο θα δείτε ξενοδοχεία, καφέ, τοπικά και διεθνή καταστήματα. Αξιοσημείωτο στον πεζόδρομο της Istiklar είναι το μικρό βαγόνι τραμ που τη διασχίζει. 

Φαγητό & ποτό

Στην περιοχή Μπέγιογλου και κυρίως κοντά στην Πλατεία Ταξίμ και την Istiklal θα βρείτε άπειρες επιλογές για φαγητό και ποτό. Είναι η πιο μοντέρνα και ζωντανή περιοχή στην Κωνσταντινούπολη και μπορείτε να περάσετε μια όμορφη βραδιά εκεί.

4 μέρες στην Κωνσταντινούπολη: Ημέρα 3η

Κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Βόσπορος Κωνσταντινούπολη

Έφτασε η μέρα που όλοι περιμένατε για την κρουαζιέρα στο Βόσπορο. Μπορείτε να πάρετε ένα από τα καραβάκια που χρησιμοποιούν και οι ντόπιοι, στα οποία ισχύει το εισιτήριο των μέσων μαζικής μεταφοράς και η Istanbulkart. Είτε είστε στο Εμίνονου είτε στο Καρακόι μπορείτε να πάρετε καραβάκι για το Kadıköy και να μεταφερθείτε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η διαδρομή είναι μαγευτική και θα απολαύσετε το θέαμα με τα γλαροπούλια που ακολουθούν το καράβι.

Kadıköy

Περιπλανηθείτε στην περιοχή Kadıköy, μια αρκετά διαφορετική περιοχή. Παρόλο που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της πόλης σε πολλά σημεία μοιάζει με μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Είναι πιο ήσυχη και λιγότερο τουριστική και θα δείτε στους δρόμους πολλούς φοιτητές. Υπάρχει μια τεράστια επιλογή από καφέ, μπαρ, εστιατόρια και fast-food. Εννοείται ότι θα βρείτε και εκεί πολλά μαγαζιά.

Üsküdar - Kuzguncuk

Üsküdar - Kuzguncuk

Από το Kadıköy μπορείτε να πάρετε λεωφορείο για την περιοχή Üsküdar και να βγείτε στην γειτονιά Kuzguncuk. Πρόκειται για μια περιοχή με πολύχρωμα σπίτια και πανέμορφα καφέ ευρωπαϊκού στυλ. Βγαίνοντας προς την παραλία, μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του Βοσπόρου και να πάρετε καραβάκι για το Besiktas

Ντολμά Μπαχτσέ (Dolmabahçe Sarayı)

Ντολμά Μπαχτσέ (Dolmabahçe Sarayı)

Το Dolmabahçe Sarayı είναι το Παλάτι που κατοίκησαν οι σουλτάνοι μεταξύ 1856-1922. Εκεί κατοίκησε και ο Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Το παλάτι εκτείνεται σε 45.000 τ.μ. και η πρόσοψή του έχει μήκος 248 μ. Είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο, η οροφή του οποίου είναι επικαλυμμένη με φύλλα χρυσού. Διαθέτει 285 δωμάτια και λειτουργεί ως μουσείο από το 1960.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 09:00 π.μ. – 06:00 μ.μ.

Είσοδος: 25€

Ξενάγηση: Ντολμά Μπαχτσέ

Maçka Demokrasi Parkı

Μετά από αυτή την κουραστική μέρα μπορείτε να χαλαρώσετε στο πάρκο Maçka Demokrasi Parkı , το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη. Περπατήστε ή καθίστε σε κάποιο παγκάκι για να ανακτήσετε δυνάμεις για την επιστροφή.

Μπορείτε να επιλέξετε να φάτε είτε στην περιοχή Besiktas είτε στην περιοχή Kabatas. Και στις δυο θα βρείτε εξαιρετικά εστιατόρια αλλά και φαγητό fast-food.

4 μέρες στην Κωνσταντινούπολη: Ημέρα 4η

Χαμάμ

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα αναζωογονητικό χαμάμ. Σε όποια περιοχή και αν μένετε θα βρείτε και παραδοσιακά και σύγχρονα χαμάμ. Εγώ επέλεξα ένα παραδοσιακό, καθώς ήθελα να ζήσω την πραγματική εμπειρία. Το πιο διάσημο χαμάμ στην Κωνσταντινούπολη είναι το Kılıc Ali Pasa Hamam, το οποίο είναι ένα παραδοσιακό κτήριο που έχει ανακαινιστεί με σύγχρονες ανέσεις. 

Πριγκηποννήσια

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να επισκεφθείτε τα Πριγκηποννήσια (ή Πριγκηπόννησα) δεν υφίσταται. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 9 νησιών (4 μεγάλα και 5 μικρά), στα οποία μπορείτε να πάτε με το καράβι των δημόσιων συγκοινωνιών.

Büyükada (Πρίγκηπος)

Buyukada (Πρίγκηπος) Κωνσταντινούπολη

Θα πρέπει να πάρετε το καραβάκι από το Kabatas. Κάνει στάση στα  νησιά Kınalıada, Burgazadası, Heybeliada (Xάλκη) και καταλήγει στο μεγαλύτερο νησί την Büyükada ή αλλιώς Πρίγκηπος. Η Büyükada έχει έκταση 5,4 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.335 κατοίκους, από τους οποίους οι 520 είναι Έλληνες. Υπάρχουν αναφορές για την Büyükada ως «Νήσος του Πρίγκηπος» από τους βυζαντινούς ιστορικούς ήδη από τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Στο νησί δεν θα δείτε αυτοκίνητα, παρά μόνο ποδήλατα και ηλεκτρικά τρίκυκλα οχήματα. Αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση σας προτείνω να νοικιάσετε ποδήλατο και να κάνετε το γύρο του νησιού. Υπάρχει ειδικός ποδηλατόδρομος σηματοδοτημένος στο περίγραμμα του νησιού. Διαφορετικά μπορείτε να νοικιάσετε ηλεκτρικό όχημα.

Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε είναι το Παλιό Ελληνικό Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο, ένα ξύλινο τεράστιο κτήριο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και η Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, η οποία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα και έχει γνωρίσει αρκετές καταστροφές και αναστηλώσεις.

Αφού κάνετε το γύρο του νησιού επιλέξτε να φάτε σε ένα από τα εστιατόρια με τα θαλασσινά. Τα εστιατόρια μπροστά στη θάλασσα έχουν πιο ανεβασμένες τιμές από αυτά που βρίσκονται στα δρομάκια πιο μέσα στην πόλη.

Κρουαζιέρα στα Πριγκηποννήσια με μεταφορά και φαγητό: Αν προτιμάτε μια οργανωμένη επίσκεψη στα Πριγκηποννήσια, μπορείτε να κλείσετε αυτή την κρουαζιέρα στα νησιά Büyükada και Kınalıada, η οποία προσφέρει μεταφορά από το κατάλυμά σας και φαγητό.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην περιοχή που μένετε και να απολαύσετε ένα τελευταίο δείπνο προτού αναχωρήσετε. Σίγουρα με μερικές μέρες επιπλέον θα έχετε περισσότερη άνεση και χρόνο, ωστόσο θεωρώ με αυτό το πρόγραμμα θα προλάβετε να πάρετε μια καλή γεύση από την Κωνσταντινούπολη. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε τον ταξιδιωτικό οδηγό για την Κωνσταντινούπολη!

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.