Πρωτοχρονιά στη Βουδαπέστη – Τι να κάνετε για να υποδεχτείτε το 2026

Πρωτοχρονιά στη Βουδαπέστη
Πώς να περάσετε την αλλαγή του έτους στη Βουδαπέστη; Τι δραστηριότητες να κάνετε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την 1η Ιανουαρίου;

Η Βουδαπέστη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού συμβαίνουν διάφορα πράγματα, όπως Χριστουγεννιάτικες Αγορές, στολισμοί, τοπικές λιχουδιές και εκθαμβωτικοί εορτασμοί.

Τι γίνεται όμως με την Πρωτοχρονιά; Πώς μπορείτε να περάσετε τα τελευταία λεπτά του έτους και με ποιο τρόπο μπορείτε να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά;

Όλα αυτά θα τα δούμε στον οδηγό που ακολουθεί, που περιλαμβάνει τα must πράγματα που μπορείτε να κάνετε την Παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στην Ουγγρική πρωτεύουσα.

Τι να κάνετε την Παραμονή και την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς

Απολαύστε τα Πυροτεχνήματα

Πυροτεχνήματα πάνω από την πόλη της Βουδαπέστης
Πυροτεχνήματα πάνω από την πόλη της Βουδαπέστης (φωτογραφία: shutterstock)

Τα Πυροτεχνήματα είναι ο all-time-classic εορτασμός για την Πρωτοχρονιά. Ε δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη Βουδαπέστη. Φροντίστε να βρείτε ένα καλό σημείο πλάι στο Δούναβη για να απολαύσετε τα δεκάδες πυροτεχνήματα που ρίχνονται πάνω από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο και την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου.

Το καλύτερο σημείο είναι κοντά – ή ακόμα καλύτερα πάνω – στη Γέφυρα των Αλυσίδων. Φροντίστε όμως να φτάσετε πολύ νωρίς, καθώς τα πλήθη που συγκεντρώνονται εκεί είναι πραγματικά τεράστια.

Γιορτάστε στο δρόμο

Πυροτεχνήματα πάνω από την Πλατεία Deák Ferenc (φωτογραφία: shutterstock)

Αν έχετε συνηθίσει να περνάτε την αλλαγή του έτους στο δρόμο, κατευθυνθείτε προς την κεντρική πλατεία Deák Ferenc tér. Εκεί συγκεντρώνονται πλήθη κόσμου, τόσο ντόπιοι όσο και επισκέπτες, για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου. Εορταστικό κλίμα, κόσμος με αλκοόλ στο χέρι, πάγκοι με φαγητό και ζωντανή μουσική είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει η παραμονή της Πρωτοχρονιά στην Deák Ferenc tér.

Εκδήλωση στο Danube Palace

Duna Palota (φωτογραφία: https://www.facebook.com/Duna.Palota)

Αν θέλετε να ζήσετε την Πρωτοχρονιά με παραδοσιακό ουγγρικό τρόπο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο Danube Palace. Το Danube PalaceDuna Palota στα ουγγρικά – είναι μία νέο-μπαρόκ αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται κοντά στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Εκεί κάθε Πρωτοχρονιά πραγματοποιείται ένα γκαλά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Το event για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει μενού με φαγητό (υπάρχει η επιλογή και για χορτοφαγικό μενού) και μουσική από το Rajkó Folk Ensemble (λαϊκό σύνολο που ιδρύθηκε το 1950). Το κόστος είναι γύρω στα 150€ και θα πρέπει να κάνετε κράτηση εγκαίρως.

Βόλτα στις Χριστουγεννιάτικες Αγορές

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά μπροστά στην Βασιλική του Αγ. Στεφάνου
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά μπροστά στην Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (φωτογραφία: shutterstock)

Οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Βουδαπέστη είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η πόλη προσελκύει τόσο κόσμο την περίοδο των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι αγορές κλείνουν την παραμονή ή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να τις προλάβετε ανοιχτές θα πρέπει να έχετε φροντίσει να φτάσετε στην πόλη λίγες μέρες πριν. Συγκεκριμένα:

  • Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Βασιλικής του Αγίου Στεφάνου κλείνει την 1η Ιανουαρίου όπου είναι ανοιχτή 11:00 – 18:00 ενώ την Παραμονή είναι ανοιχτή 11:00 – 15:00.
  • Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην πλατεία Vörösmarty κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου όπου είναι ανοιχτή 11:00 – 15:00.

Όσο για τους στολισμούς στην πόλη ξεκινούν στα μέσα Νοεμβρίου, παραμένουν μόλις λίγες μέρες μετά την αλλαγή του έτους – συνήθως μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Διασκεδάστε στα Ruin Bars

Ruin bar στη Βουδαπέστη (φωτογραφία: shutterstock)

Αν θέλετε να γιορτάσετε την υποδοχή της νέα χρονιάς με έναν κοινό τρόπο, σε ένα μπαρ με ποτά και μουσική, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο προς τα ruin bars. Τα ruin bars είναι τα δημοφιλή μπαρ της Βουδαπέστης που στεγάζονται σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια και προσελκύουν τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες. Κάποια μένουν ανοιχτά μέχρι τις 4 ή ακόμα και τις 6 το πρωί. 

Το πιο γνωστό είναι το Szimpla Kert, το οποίο είναι και το πρώτο που άνοιξε. Άλλα δημοφιλή που μένουν μέχρι αργά ανοιχτά είναι το UdvarROM και το Instant-Fogas Complex. Απλά θυμηθείτε να πάτε νωρίς για να βρείτε χώρο να καθίσετε.

Κρουαζιέρα στο Δούναβη

Κρουαζιέρα στο Δούναβη
Κρουαζιέρα στο Δούναβη (φωτογραφία: shutterstock)

Η κρουαζιέρα στο Δούναβη είναι ίσως η πιο δημοφιλής δραστηριότητα που κάνουν όλοι οι επισκέπτες στη Βουδαπέστη. Άρα τι καλύτερο από το να κάνετε μια κρουαζιέρα λίγες ώρες πριν την αλλαγή ή την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Η καλύτερη κρουαζιέρα που έχω κάνει στη Βουδαπέστη – συμφωνούν και όσοι τους την έχω προτείνει – είναι αυτή εδώ. Πρόκειται για κρουαζιέρα 1-1,5 ώρας με απεριόριστο ποτό (prosecco, μπύρα, aperol ή λεμονάδα). Υπάρχει και βραδινή επιλογή, γύρω στις 20:00, ακόμα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απλά βιαστείτε να κλείσετε θέση.

Υπάρχουν πρακτορεία που διοργανώνουν κρουαζιέρα για ολόκληρη τη βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνοντας ένα εορταστικό δείπνο και μουσική πριν και μετά την αλλαγή του έτους. Αυτό βέβαια θα σας κοστίσει λίγο παραπάνω – γύρω στα 250-300€ το άτομο..

Μπάνιο στα Ιαματικά Λουτρά

Η εξωτερική πισίνα στα Λουτρά Széchenyi
Η εξωτερική πισίνα στα Λουτρά Széchenyi (φωτογραφία: shutterstock)

Η Βουδαπέστη είναι διεθνώς φημισμένη για τα ιαματικά λουτρά της. Στην πόλη υπάρχουν περισσότερες από 100 πηγές και πολλά πλήρως εξοπλισμένα κέντρα σπα, όπως τα Λουτρά Széchenyi, τα Λουτρά Gellért, τα Λουτρά Rudas, τα Λουτρά Lukács και τα Λουτρά Palatinus.

Σκεφτείτε να απολαύσετε ένα καυτό μπάνιο λίγες ώρες πριν αλλάξει το έτος. Ή ένα πρωινό μπάνιο την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς. Τα περισσότερα σπα ανοίγουν νωρίς το πρωί και μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το απόγευμα – μέχρι τις 19:00 ή τις 20:00. Δεν είναι ανοιχτά δηλαδή τα μεσάνυχτα της αλλαγής.

Η πισίνα στην ταράτσα των Λουτρών Rudas (φωτογραφία: shutterstock)

Μόνο στα Λουτρά Rudas, που βρίσκονται κοντά στην Γέφυρα της Ελισάβετ υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινού σπα κάθε Παρασκευή και Σάββατο, από τις 10:00 μ.μ. έως τις 3:00 π.μ. Αυτή η νυχτερινή εμπειρία προσφέρεται και στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει να κλείσετε εγκαίρως θέσεις.

Ανεβείτε στη Ρόδα της Βουδαπέστης

Η ρόδα στην Πλατεία Erzsébet
Η ρόδα στην Πλατεία Erzsébet (φωτογραφία: shutterstock)

Μία αγαπημένη δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους στη Βουδαπέστη είναι η μεγάλη ρόδα, Ferris Wheel of Budapest, που βρίσκεται στην πλατεία Erzsébet και είναι ανοιχτή όλες τις ημέρες του χρόνου μέχρι τις 11:00-12:00 το βράδυ. Φανταστείτε να απολαμβάνετε από ψηλά την στολισμένη και φωτισμένη πόλη, λίγο προτού ο ουρανός υποδεχτεί τα δεκάδες πυροτεχνήματα.

Το εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 12€ για άτομα άνω των 12 ετών και 7€ για ηλικίες 2-11 ετών. Υπάρχει και ένα εισιτήριο προτεραιότητας με κόστος 18€. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα στην καμπίνα. Δείτε λεπτομέρειες για τα εισιτήρια εδώ.

Πατινάζ στο Παγοδρόμιο

Το Παγοδρόμιο στο Πάρκο της Πόλης στη Βουδαπέστη
Το Παγοδρόμιο στο Πάρκο της Πόλης (φωτογραφία: https://www.facebook.com/mujegpalya.varosligeti)

Μία ακόμα δραστηριότητα που αναφέρεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά είναι το πατινάζ στο Παγοδρόμιο του Πάρκου της Πόλης. Τις γιορτινές μέρες είναι ανοιχτό και το πρωί και το απόγευμα μέχρι τις 20:00 ή τις 21:00. Όμως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ανοιχτό μόνο πρωί, συνήθως 10:00-14:00, και μετά ξανανοίγει την ημέρα της Πρωτοχρονιάς 16:00-21:00.

Εκτός από πίστα για πατινάζ στο Πάρκο της Πόλης υπάρχει και Ρόδα ενώ πολλά βράδια υπάρχει και μουσική από DJ. Θα βρείτε αναλυτικές ενημερώσεις στη σελίδα στο facebook.

Χρήσιμες Πληροφορίες

πρωτοχρονιά στη Βουδαπέστη
Τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς πάνω από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο (φωτογραφία: shutterstock)

Πού να μείνω την Πρωτοχρονιά στη Βουδαπέστη;

Οι καλύτερες γειτονιές για να μείνετε στη Βουδαπέστη είναι η Belváros και η Lipótváros, που ουσιαστικά αποτελούν το κέντρο της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννω γενικότερα, καθώς εκεί βρίσκονται οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές και εκεί συμβαίνουν οι περισσότεροι εορτασμοί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Βουδαπέστη είναι μια πόλη με μεγάλη γκάμα καταλυμάτων που ανταποκρίνονται σε κάθε τσέπη. Σας έχω μερικές αξιόλογες προτάσεις για διαφορετικά μπάτζετ:

  • (€€€) Hotel Central Basilica: Ένα ξενοδοχείο για να ζήσετε με κάθε πολυτέλεια τον ερχομό της νέας χρονιάς. Είναι 4-άστερο και βρίσκεται δίπλα στη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου.
  • (€€) Estilo Fashion Hotel Budapest: Σκεφτείτε διαμονή σε 4-άστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Βουδαπέστης με περίπου 170€ (δίκλινο) τη βραδιά την Πρωτοχρονιά; Όνειρο!
  • (€) Balance Home: Περιποιημένα δωμάτια, με προσιτές τιμές ακόμα και την Πρωτοχρονιά, που απέχουν 10-15 λεπτά από τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Είναι ανοιχτά τα εστιατόρια την Πρωτοχρονιά στη Βουδαπέστη;

Πολλά εστιατόρια μένουν κλειστά ή λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την 1η Ιανουαρίου. Τα μεγάλα και πολυτελή εστιατόρια συνήθως είναι ανοιχτά αλλά λειτουργούν με κρατήσεις και με ειδικό μενού. Αν το ξενοδοχείο σας έχει εστιατόριο μπορείτε να κάνετε κράτηση για να φάτε εκεί. Διαφορετικά θα πρέπει να βρείτε ένα άλλο εστιατόριο.

Είναι ανοιχτά τα αξιοθέατα την 1η Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη;

Εξαρτάται, υπάρχουν διαφορές από αξιοθέατο σε αξιοθέατο. Κάποια παραμένουν τελείως κλειστά ενώ κάποια άλλα ανοίγουν με μειωμένο ωράριο. Για παράδειγμα τα Λουτρά Szechenyi ανοίγουν στις 10:00 – 18:00 ενώ κανονικά λειτουργούν όλη μέρα. Θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες κάθε αξιοθέατου που σας ενδιαφέρει για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Επίσης, λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας εκείνες τις μέρες καλό είναι να έχετε αγοράσει εισιτήρια εκ των προτέρων για τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης που θέλετε να επισκεφθείτε.

Ετοιμάζετε ταξίδι τελευταίας στιγμής για Βουδαπέστη;

Παρακάτω θα βρείτε όλους τους συνδέσμους που χρειάζεστε για το ταξίδι σας στη Βουδαπέστη:

🚶‍♂️ Οι καλύτερες δραστηριότητες στη Βουδαπέστη

🗺️ Τα καλύτερα προγράμματα στη Βουδαπέστη

🛏️ Τα πιο value for money μέρη για να μείνεις στη Βουδαπέστη

✈️ Πώς θα φθάσεις στη Βουδαπέστη;

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.