12 πληροφορίες για τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο

12 πληροφορίες για τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο

Χωρίς αμφιβολία, οι Πυραμίδες της Γκίζας συγκαταλέγονται στα κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου (πόσο μάλλον της Αιγύπτου), με περισσότερους από 14 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Πάμε να δούμε 12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις διάσημες πυραμίδες:

1. Οι Πυραμίδες βρίσκονται ακριβώς έξω από τη Γκίζα στην Αίγυπτο

Οι πυραμίδες της Γκίζας βρίσκονται ακριβώς έξω από την πόλη (πηγή: wikipedia)
Οι πυραμίδες της Γκίζας βρίσκονται ακριβώς έξω από την πόλη (πηγή: wikipedia)

Πολλές εικόνες δίνουν την αίσθηση ότι οι Πυραμίδες της Γκίζας βρίσκονται στη μέση της ερήμου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Κάθε άλλο! Για την ακρίβεια βρίσκονται στις ανατολικές παρυφές της Γκίζας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Αίγυπτο, στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου.

2. Είναι το μόνο Θαύμα του Αρχαίου Κόσμου που έχει απομείνει

Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου (πηγή: ancient-orgins.net)
Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου (πηγή: ancient-orgins.net)

Οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, και επίσης το μόνο που υφίσταται μέχρι σήμερα.

  • Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
  • Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
  • Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός
  • Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο
  • Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
  • Ο Κολοσσός της Ρόδου
  • Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

3. Περισσότερες από 130 πυραμίδες υπάρχουν στην Αίγυπτο

Η Ρομβοειδής Πυραμίδα (επίσης και Κυρτή Πυραμίδα) είναι αρχαία αιγυπτιακή πυραμίδα που βρίσκεται στην νεκρόπολη του Νταχσούρ, περίπου 40 χιλιόμετα νότια του Καΐρου

Ενώ οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι οι πιο διάσημες, δεν είναι οι μόνες πυραμίδες που πρέπει να επισκεφτείτε στην Αίγυπτο. Στην πραγματικότητα, μόνο στο οροπέδιο της Γκίζας, θα βρείτε συνολικά εννέα πυραμίδες. Υπάρχουν όμως περισσότερες από 130 πυραμίδες για να ανακαλύψετε στη χώρα. H Ρομβοειδής Πυραμίδα, η Κόκκινη Πυραμίδα και η Πυραμίδα του Ουνίς είναι μερικές απ’ αυτές.

4. Οι Πυραμίδες της Γκίζας δεν ήταν οι πρώτες που κατασκευάστηκαν

Η κλιμακωτή πυραμίδα Φαραώ Ζοζέρ είναι η παλιότερη πυραμίδα στον κόσμο (πηγή: wikipedia)
Η κλιμακωτή πυραμίδα Φαραώ Ζοζέρ είναι η παλιότερη πυραμίδα στον κόσμο (πηγή: wikipedia)

Αν και οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι πολύ παλιές, δεν ήταν οι πρώτες που χτίστηκαν. Πιστεύεται ότι η πυραμίδα του Ζοζέρ στη Σακάρα, που χτίστηκε γύρω στο 2630 π.Χ., είναι η παλαιότερη πυραμίδα στον κόσμο. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας κατασκευάστηκε γύρω στο 2560 π.Χ., δηλαδή 70 χρόνια αργότερα.

5. Οι λεηλασίες των πυραμίδων της Γκίζας

Με τα χρόνια, οι Πυραμίδες της Γκίζας λεηλατήθηκαν αρκετές φορές, όπως και πολλοί άλλοι βασιλικοί τάφοι. Δεδομένου ότι ήταν γνωστό ότι οι Φαραώ θάβονταν μαζί με χρυσάφι και κοσμήματα, το ξάφρισμα των ταφών ήταν αρκετά συνηθισμένο στην αρχαία Αίγυπτο. Πιστεύεται ότι οι πυραμίδες λεηλατήθηκαν το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση και τη σφράγισή τους.

6. Οι πλευρές της Μεγάλης Πυραμίδας είναι ευθυγραμμισμένες με τα σημεία του ορίζοντα

Οι πλευρές και η βάση της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα είναι  ευθυγραμμισμένες προς τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις (Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση). Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πέτυχαν αυτό το επίπεδο ακρίβειας, αλλά είναι πιθανό ότι βασίστηκαν στον ήλιο και τα αστέρια.

7. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κατασκευή τους

Οι ανακαλύψεις που έγιναν στο χωριό των εργατών της Γκίζας δείχνουν ότι ένα μόνιμο εργατικό δυναμικό περίπου 20.000-40.000 ανθρώπων εργαζόταν για την κατασκευή των πυραμίδων. Αυτό περιελάμβανε μηχανικούς, αρχιτέκτονες, οικοδόμους, λιθοξόους, εργάτες και άλλους. 

8. Η Μεγάλη Πυραμίδα αποτελείται από περισσότερους από 2 εκατομμύρια λίθους

Πάνω από 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα. Αυτό περιελάμβανε 5,5 εκατομμύρια τόνους ασβεστόλιθου και 8.000 τόνους γρανίτη. Οι μεγαλύτερες πέτρες ζυγίζουν περίπου 25 έως 80 τόνους και είτε εξορύσσονταν από τη Γκίζα είτε μεταφέρονταν με βάρκες από μακρινές τοποθεσίες όπως η Τούρα και το Ασουάν.

9. Και οι τρεις πυραμίδες κάποτε ήταν καλυμμένες με λευκό ασβεστόλιθο

Οι τρεις πυραμίδες της Γκίζας κάποτε ήταν καλυμμένες με ένα λευκό γυαλιστερό περίβλημα από ασβεστόλιθο που αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, με τα χρόνια, εξαφανίστηκαν λόγω σεισμών ή χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή άλλων κατασκευών. Μπορείτε ακόμα να δείτε λίγο από το αρχικό περίβλημα στην κορυφή της Πυραμίδας του Χεφρήνου.

10. Οι πυραμίδες έχουν συρρικνωθεί με τα χρόνια

Ως αποτέλεσμα της απογύμνωσης των εξωτερικών περιβλημάτων τους και της διάβρωσης χιλιάδων ετών, οι πυραμίδες είναι πολύ μικρότερες από το αρχικό τους ύψος. Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, η οποία αρχικά είχε ύψος 146 μέτρα, τώρα έχει μόλις 138 μέτρα. Η πυραμίδα του Χεφρήνου ήταν κάποτε 143 μέτρα ύψος αλλά τώρα βρίσκεται στα 136 μέτρα. Και τέλος, η μικρότερη από τις πυραμίδες, αυτή του Μυκερίνου είχε ύψος 66 μέτρα και τώρα έχει ύψος 61 μέτρα.

11. Οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις των πυραμίδων

Χάρτης του συγκροτήματος των Πυραμίδων.
Χάρτης του συγκροτήματος των Πυραμίδων.

Οι τρεις πυραμίδες των Φαραώ περιβάλλονται από διάφορες κατασκευές. Η καθεμία έχει πολλές δορυφορικές πυραμίδες, όπου θάφτηκαν οι Βασίλισσες, ένα ναό στην κοιλάδα όπου ο φαραώ προετοιμάστηκε για ταφή και ένα νεκρικό ναό όπου οι ιερείς λάτρευαν τους νεκρούς Φαραώ. Οι πυραμίδες περιβάλλονται επίσης από μασταμπά (πυραμιδοειδείς τάφοι) και νεκροταφεία όπου θάφτηκαν οι αξιωματούχοι και οι συγγενείς του βασιλιά.

12. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Οι Πυραμίδες της Γκίζας χαρακτηρίστηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1979, μαζί με τα άλλα αρχαία μνημεία της περιοχής της Μέμφιδας. Η αρχαία πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Πηγές: Wikipedia, Pyramid of Giza

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ