Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Υπάρχουν τελικά τετραεθνή σύνορα;​

Τετραεθνές σημείο ονομάζεται κάθε γεωγραφικό σημείο στο οποίο τα σύνορα τεσσάρων χωρών συναντώνται. Πάμε να δούμε τρεις περιπτώσεις που συναντήσαμε αυτό το σπάνιο γεωγραφικό γεγονός:

Τετραεθνές σημείο ονομάζεται κάθε γεωγραφικό σημείο στο οποίο τα σύνορα τεσσάρων χωρών συναντώνται. Πάμε να δούμε τρεις περιπτώσεις που συναντήσαμε αυτό το σπάνιο γεωγραφικό γεγονός:

Μποτσουάνα - Ναμίμπια - Ζάμπια - Ζιμπάμπουε

Ενώ ορισμένες παλαιότερες πηγές ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε ένα τετραεθνές σημείο στην Αφρική, όπου τα σύνορα της Ναμίμπια, της Μποτσουάνα, της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε ενώνονταν στη συμβολή των ποταμών Κουάντο (Cuanto, επίσης ονομάζεται και Chobe) και Ζαμβέζη, πλέον πιστεύεται ευρέως ότι, αντίθετα, υπάρχουν δύο ξεχωριστά τριεθνή σύνορα σε απόσταση περίπου 100-150 μέτρων.

Μποτσουάνα - Ναμίμπια - Ζάμπια - Ζιμπάμπουε
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Μποτσουάνα - Ναμίμπια - Ζάμπια - Ζιμπάμπουε

Υπήρξαν μερικά διεθνή περιστατικά που περιστρέφονται γύρω από αυτό το συγκεκριμένο τετραεθνές σημείο. Το 1970, η Νότια Αφρική, η οποία κατείχε τότε τη Ναμίμπια, ενημέρωσε τη Μποτσουάνα ότι δεν υπήρχαν κοινά σύνορα μεταξύ Μποτσουάνα και Ζάμπια, που υποστήριζαν ότι υπήρχε το τετραεθνές σύνορο. Ως αποτέλεσμα, η Νότια Αφρική ισχυρίστηκε ότι το πλοίο Kazungula, το οποίο συνέδεε τη Μποτσουάνα και τη Ζάμπια ήταν παράνομο. Η Μποτσουάνα απέρριψε σθεναρά και τους δύο ισχυρισμούς. 

Υπήρξε κάποια στιγμή μια αντιπαράθεση και είχαν ακουστεί πυροβολισμοί στο πλοίο ενώ μερικά χρόνια αργότερα, ο Ροδεσιανός στρατός του επιτέθηκε και το βύθισε μια και καλή, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς. Ο βρετανός νομικός Ian Brownlie, ο οποίος μελέτησε την υπόθεση, έγραψε το 1979 ότι η πιθανότητα τετραεθνούς σημείου δεν μπορούσε να αποκλειστεί οριστικά εκείνη την εποχή.

Το παραλίγον τετραεθνές σύνορο με γραμμές
Το παραλίγον τετραεθνές σύνορο με γραμμές

Τον Αύγουστο του 2007, οι κυβερνήσεις της Ζάμπια και της Μποτσουάνα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για την κατασκευή μιας γέφυρας στο σημείο ώστε να αντικατασταθεί το δρομολόγιο του πλοίου. Η συμφωνία επεκτάθηκε και με τις άλλες 2 εμπλεκόμενες χώρες μετά από συναντήσεις των αρχηγών κρατών και αξιωματούχων την περίοδο 2006-2010.

Καμερούν – Τσαντ – Νιγηρία – Ηνωμένο Βασίλειο

Ωστόσο, ένα πραγματικό σύνορο μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών κρατών υπήρξε στο παρελθόν στην Αφρική για μια περίοδο οκτώ μηνών κατά τη διάρκεια του 1960 και του 1961, στη νότια λίμνη Τσαντ, στην τοποθεσία που υπάρχει σήμερα το τριεθνές μεταξύ Καμερούν, Τσαντ και Νιγηρίας. Μετά την ανεξαρτησία της Νιγηρίας την 1η Οκτωβρίου 1960, αυτό το συνοριακό σημείο έγινε τετραεθνές με τις τρεις τελευταίες χώρες να συναντούν το Βρετανικό Καμερούν (το οποίο τελικά ενσωματώθηκε στη Νιγηρία την 1η Ιουνίου 1961).

Χάρτης με την ανεξαρτησία του Καμερούν
Χάρτης με την ανεξαρτησία του Καμερούν

Βέλγιο - Πρωσία/Γερμανία - Κάτω Χώρες - Μορεσνέτ

Μεταξύ 1839 και 1920 υπήρχε ένα τετραεθνές σύνορο στη σύγκλιση του Βελγίου, της Πρωσίας / Γερμανίας, των Κάτω Χωρών και του Moresnet στο Vaalserberg. Αν και το Moresnet δεν ήταν ποτέ αληθινά μια χώρα, αλλά μάλλον ένα ουδέτερο έδαφος ή συγκυριαρχία των Κάτω Χωρών και της Πρωσίας (αρχικά), και του Βελγίου και της Γερμανίας (τελικά).

Το Moresnet είναι με μπλε χρώμα, οι Κάτω χώρες με πορτοκαλί, το Βέλγιο με κίτρινο και η Πρωσία με πράσινο
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.