Άνθρωποι από την Σλοβακία, την Αυστρία και την Ουγγαρία μπορούν να γευματίσουν στο ίδιο τραπέζι χωρίς να αφήσουν την χώρα τους

Τριεθνές στην Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Σκεφτείτε να υπήρχε η δυνατότητα να μπορείτε να βρίσκεστε σε 2 σημεία ταυτόχρονα! Και αν μπούμε σε μια τέτοια υποθετική διάθεση, γιατί 2 και όχι 3 σημεία! Ένα τέτοιο μέρος λοιπόν υπάρχει (περίπου) στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας στο πάρκο γλυπτικής Szoborpark που στα ουγγρικά σημαίνει στην κυριολεξία “το πάρκο των γλυπτών” και με ένα όχι και τόσο μαγικό τρόπο, μπορείτε να είστε σε τρεις χώρες την ίδια στιγμή!

Τριεθνές σημείο ονομάζεται κάθε γεωγραφικό σημείο στο οποίο τα σύνορα τριών χωρών συναντώνται.

wikipedia
Szoborpark

Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Αυστρία ήταν στο δυτικό μπλοκ σε αντίθεση με την Σλοβακία (τότε Τσεχοσλοβακία) και την Ουγγαρία. Στο σημείο όπου οι τρεις χώρες ενώνονταν, 25 χιλιόμετρα νότια της Μπρατισλάβα, ο συνοριακός φράχτης ήταν αρκετά αφύλακτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα από τις δύο κομμουνιστικές χώρες έβρισκαν διέξοδο προς τη “Δύση”.

Το πάρκο γλυπτών

Το πάρκο κατασκευάστηκε μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος το 1991 και συμβόλιζε την ενότητα μεταξύ των τριών χωρών. Όλα τα γλυπτά του πάρκου δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο και έχουν ενσωματώσει το τριγωνικό σχήμα με τις τρεις πλευρές ή τις τρεις γωνίες να αντιπροσωπεύουν τα τρία έθνη.

Ενώ τα τείχη και τα σημεία ελέγχου των συνόρων μας θυμίζουν συχνά τον διαχωρισμό των εθνών, και όλα αυτά τα πράγματα και τις ιδέες που τα χωρίζουν, το συγκεκριμένο τριεθνές στοχεύει περισσότερο στα κοινά που έχουν οι λαοί και ότι τα σύνορα είναι απλά νοητές γραμμές. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό “έργο τέχνης” είναι ένα τραπέζι πικνίκ, όπου άνθρωποι από την Αυστρία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία ενθαρρύνονται να γευματίσουν μαζί ξεχνώντας για λίγο τα σύνορα.

Bonus Facts

  • Υπάρχουν περίπου 176 τριεθνή σημεία σε όλο τον κόσμο.
  • Σχεδόν τα μισά από αυτά βρίσκονται μέσα σε ποτάμια, λίμνες ή θάλασσες.
  • Στις περιπτώσεις που βρίσκονται στην ξηρά, τα σημεία αυτά σημαδεύονται συχνά από ορόσημα ή στήλες, και σε κάποιες περιπτώσεις από μεγαλύτερες δομές.
  • H Αυστρία έχει 9 τριεθνή σημεία, μεταξύ των οποίων τα δύο με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
  • Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 τριεθνή σημεία, στα σύνορά της με Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Χάρτης Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Χάρτης Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις