Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 20 κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης που πρέπει να δείτε

Η Ρώμη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με αμέτρητα αξιοθέατα. Ανακαλύψτε τα πριν απ' το ταξίδι σας.
Τα 13 καλύτερα αξιοθέατα της Ρώμης που πρέπει να δείτε

Η Ρώμη είναι ένας από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η ιστορία της πόλης μετρά πάνω από 2.000 χρόνια ζωής και αυτό είναι εμφανές στα αμέτρητα αξιοθέατα που φιλοξενεί.

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία, από την αρχαιότητα, το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση. Πρόκειται για μια έκφραση ιστορικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της δυτικής Ευρώπης και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη Ρώμη θα δείτε πολλές παλαιοχριστιανικές και μεσαιωνικές εκκλησίες, οι οποίες έχουν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και στο εσωτερικό τους μπορείτε να δείτε παλαιοχριστιανικά, ρωμανικά, γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ έργα τέχνης να συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Εκτός από εκκλησίες θα δείτε ανάκτορα, πολυάριθμα μουσεία με μεγάλο αριθμό εκθεμάτων από την εποχή των Ετρούσκων, κρήνες (βρύσες) και πλατείες με οβελίσκους να τις διακοσμούν.

💡 Συμβουλή: Η περιοχή του ιστορικού κέντρου είναι η ιδανική περιοχή για να μείνετε στη Ρώμη αν ο πρωταρχικός σας σκοπός είναι να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της πόλης. Λέγοντας ιστορικό κέντρο εννοούμε την περιοχή γύρω από το Πάνθεον, τη Φοντάνα ντι Τρέβι και την Πλατεία Ναβόνα.

Πού να μείνετε κοντά στα αξιοθέατα της Ρώμης

Ακολουθεί η λίστα με τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης που επιμεληθήκαμε για σας!

1. Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο (Colosseo) είναι ένα αμφιθέατρο της Αρχαίας Ρώμης, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε 8 χρόνια αργότερα στην εποχή του αυτοκράτορα Τίτου. Ονομαζόταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων και για την ολοκλήρωσή του εργάστηκαν χιλιάδες σκλάβοι.

Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Τους αγώνες διοργάνωναν οι αυτοκράτορες για να ενισχύσουν την φήμη τους. Κατά τα εγκαίνια του τελέστηκαν αγώνες 100 ημερών και λειτούργησε για 400 χρόνια.

Δίπλα στο Κολοσσαίο βρίσκεται η Αψίδα του Κωνσταντίνου, που χτίστηκε από την Γερουσία για να τιμήσει τον αυτοκράτορα ως απελευθερωτή της πόλης.

Στο πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί πολλές ζημιές, από σεισμό, πυρκαγιά, λεηλασίες, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο. 

Για να δείτε το Κολοσσαίο θα πρέπει να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει πραγματικά. Η είσοδος δεν είναι δωρεάν και αν δεν θέλετε να χάνετε χρόνο στην ουρά, μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο skip the line, το οποίο περιλαμβάνει τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατίνο Λόφο

💡 Συμβουλή: Μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν είσοδο στο Κολοσσαίο με το Roma Pass, την OMNIA Vatican & Rome Card ή το Best of Rome All Access Pass. Εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων στο χρονοδιάγραμμά σας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να το κάνετε στην επίσημη ιστοσελίδα στην ενότητα Roma Pass.

Κλείστε μια ξενάγηση στο Κολοσσαίο με οδηγό (⭐ 4.5), χωρίς να περιμένετε στην ουρά για να κόψετε εισιτήριο, η οποία περιλαμβάνει και την Αρένα.

2. Πάνθεον

Πάνθεον

Το Πάνθεον (Pantheum) είναι μια αρχαία θρησκευτική κατασκευή η οποία βρίσκεται στην Piazza della Rotonda. Κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. με εντολή του Αγρίππα (Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αρχιτέκτονας) και ανακατασκευάστηκε από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.

Αρχικά ο ναός ήταν αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της Ρώμης, μετέπειτα όμως χρησιμοποιήθηκε σαν χριστιανική εκκλησία και έγινε ο τόπος ταφής των Ιταλών βασιλιάδων.

Το κτήριο αποδεικνύει την υψηλή τεχνική δεξιοτεχνία των Ρωμαίων οικοδόμων. Ο θόλος του έχει μήκος 43 μέτρα αποτελώντας τον μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί. Στο κέντρο του τρούλου βρίσκεται μια τρύπα 9 μέτρων και είναι η μόνη πηγή φωτός. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο, που να έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο. Αποκτήστε εισιτήριο εισόδου με ηχητικό οδηγό για το Πάνθεον εδώ (⭐ 4.3).

3. Βατικανό, Βασιλική Αγ. Πέτρου, Καπέλα Σιστίνα

Βατικανό
Η πόλη του Βατικανού από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Το Βατικανό αν και βρίσκεται μέσα στη Ρώμη, αποτελεί μια ανεξάρτητη πόλη-κράτος. Το Βατικανό είναι η μικρότερη χώρα του κόσμου και ουσιαστικά, πρόκειται για το Πατριαρχείο της Ρώμης. Το μεγαλύτερο μέρος του περικλείεται από τείχη και μέσα βρίσκονται μερικά μοναδικά αξιοθέατα.

Αρχικά κατά την είσοδο στην πόλη θα περάσετε από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου (Piazza San Petro) και προχωρώντας θα συναντήσετε την Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di San Petro), η οποία είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο και έχει χωρητικότητα 60.000 ατόμων.

Χτίστηκε τον 4ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε το 1614 από τον Πάπα Παύλο Ε’. Στο εσωτερικό της βρίσκεται η Pieta, το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου, και αγάλματα του Bernini και άλλων καλλιτεχνών.

Στην πόλη του Βατικανού θα δείτε επίσης το πελώριο Παλάτι ή Ανάκτορο του Βατικανού. Μεταξύ του Ανακτόρου και της Βασιλικής του Αγ. Πέτρου βρίσκεται το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina), της οποίας το εσωτερικό διακοσμούν νωπογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου.

Εντός του Βατικανού στεγάζονται τα Μουσεία του Βατικανού, που είναι από τα κορυφαία του κόσμου και έχουν επισκεψιμότητα εκατομμυρίων τουριστών. Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β’ στις αρχές του 16ου αιώνα. Για να τα θαυμάσετε πρέπει να περάσετε από την Καπέλα Σιστίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ»

Μερικά από τα μουσεία είναι η Βατικανή Πινακοθήκη, το Φιλοτελικό & Νομισματικό Μουσείο, το Γρηγοριανό Ετρουσκικό Μουσείο, η Συλλογή Σύγχρονης Θρησκευτικής Τέχνης του Βατικανού.

Συμβουλές για τα Μουσεία του Βατικανού

 • Κλείστε το εισιτήριό σας online εκ των προτέρων για να αποφύγετε τις απίστευτα μεγάλες ουρές στο εκδοτήριο εισιτηρίων (δεν γλιτώνετε την ουρά στην είσοδο παρολαυτά).
 • Γι’ αυτό σας συνιστώ να κλείσετε ένα εισιτήριο skip-the-line εάν θέλετε να αποφύγετε εντελώς όλες τις αναμονές και να εισέλθετε στα μουσεία από μια ξεχωριστή είσοδο.
 • Αποκτήστε δωρεάν είσοδο και παρακάμψτε τις ουρές με την κάρτα OMNIA Vatican & Rome ή το Best of Rome All Access Pass.
 • Κατά τη διάρκεια της high σεζόν από τον Μάιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, καλό θα ήταν να φτάσετε τουλάχιστον 15-30 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης για να αποφύγετε τις μεγάλες ουρές (εκτός αν έχετε εισιτήριο παράκαμψης).
 • Αποφύγετε τις επισκέψεις τις Δευτέρες ή το Σαββατοκύριακο, καθώς τότε τα μουσεία έχουν τον περισσότερο κόσμο. (Όλα τα άλλα μουσεία στη Ρώμη είναι κλειστά τις Δευτέρες, καθιστώντας το Βατικανό ιδιαίτερα δημοφιλές εκείνη την ημέρα.)
 • Το μουσείο είναι δωρεάν κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, αλλά φροντίστε να φτάσετε νωρίς το πρωί εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε όλη την ημέρα σας στην ουρά. (Ελέγξτε τις επίσημες ενημερώσεις, καθώς η προσφορά μερικές φορές δεν ισχύει)
 • Ντυθείτε κατάλληλα – τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλυμμένους τους ώμους, τους μηρούς και τη λαιμόκοψη.

4. Ρωμαϊκή Αγορά

Ρωμαϊκή Αγορά, Ρώμη
Η θέα της Ρωμαϊκής Αγοράς από τα Μουσεία του Καπιτωλίου (πηγή: wikipedia)

Η Ρωμαϊκή Αγορά (Foro Romano) είναι μια πλατεία με ορθογωνικό σχήμα που αποτελείται πλέον από ερείπια αρκετών αρχαίων κυβερνητικών κτηρίων και βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης. Ήταν γνωστή ως αγορά, Φόρουμ Μάγκνουμ ή και σκέτο Φόρουμ. Αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής της Ρώμης και εκεί πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις, περελάσεις, εκλογές, ομιλίες, δίκες, μονομαχίες.

Μετά τον 7ο αιώνα τα κτίρια κατέρρευσαν και ανάμεσα στα ερείπια χτίστηκαν εκκλησίες και φρούρια. Τα αρχαία κτήρια ήρθαν στο φως τον 18ο και 19ο αιώνα μετά από συστηματικές ανασκαφές.

Μερικά από τα αξιοσημείωτα σημεία της Ρωμαϊκής Αγοράς είναι:

 • ο Ναός του θεϊκού Αυγούστου,
 • ο Ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη,
 • ο Ναός του Κρόνου,
 • η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου,
 • ο Ναός της Εστίας
 • και η Αψίδα του Τίτου.

5. Παλατίνος Λόφος

Παλατίνος Λόφος
Η θέα του Παλατίνου Λόφου από τον Μεγάλο Ιππόδρομο (πηγή: wikipedia)

Ο Παλατίνος Λόφος (Collis Palatium) είναι ο πιο κεντρικός από τους επτά λόφους της Ρώμης και είναι ένα από τα αρχαιότερα μέρη της πόλης.  Βρίσκεται 40 μέτρα υψηλότερα από την Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία βρίσκεται βορειότερα και 50 μέτρα πάνω από τον Τίβερη.

Οι βράχοι που βρέθηκαν μπροστά από το ναό της Κυβέλης δείχνουν ανθρώπινη δραστηριότητα ήδη από τον 9ο αιώνα π.Χ. Ήταν η τοποθεσία που επέλεγαν οι αυτοκράτορες για τα ανάκτορά τους.

Στο βόρειο μέρος του Λόφου βρίσκονται οι Κήποι Φαρνέζε (Orto Farnesiani sul Palatino) που φτιάχτηκαν το 1550. Επίσης, σημαντικά σημεία του λόφου είναι η Οικία της Λιβίας (σσ. προσωρινά κλειστή) στον Παλατίνο Λόφο, το ημι-υπόγειο Cryptoporticus, το Φλαβιανό Μέγαρο (Domus Flavia), το Αυγουστιανό Μέγαρο (Domus Augustana) και το πιο επιβλητικό από όλα η Οικία του Σεβήρου (Domus Severiana).

6. Φοντάνα ντι Τρέβι

Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) ή Κρήνη ντι Τρέβι είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα από τον Πιέτρο Μπράτσι. Τροφοδοτείται από ένα υδραγωγείο που κατασκευάστηκε από τον Αγρίππα.

Απεικονίζει τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας με άλογα, τρίτωνες και κοχύλια. Το νερό στροβιλίζεται γύρω από τις φιγούρες και τους βράχους και συγκεντρώνεται σε μια λεκάνη που είναι γεμάτη με νομίσματα. Η παράδοση λέει ότι αν ρίξετε ένα νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι θα επιστρέψετε ξανά πίσω στην Ρώμη.

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο. Θα σας συνιστούσα να την επισκεφθείτε νωρίς το πρωί ή προς το τέλος της ημέρας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση στην Φοντάνα και στα ερείπια του αρχαίου υδραγωγείου (⭐ 4.6), που βρίσκονται 9 μέτρα κάτω από το έδαφος.

7. Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄

Μνημείο Βιττόριο Εμμανουέλε
Το Μνημείο Vittorio Emanuele II από την Piazza Venezia (πηγή: wikipedia)

Το Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ (Monumento nazionale a Vittorio Emanuele II) βρίσκεται στην Πιάτσα Βενέτσια (Piazza Venezia) και χτίστηκε μεταξύ 1885 και 1935. Είναι ένα μνημείο του βασιλιά Vittorio Emanuele II ο οποίος ήταν ο πρώτος βασιλιάς της ενοποιημένης Ιταλίας. Είναι ένα τεράστιο νεοκλασικό κτήριο φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο.

Εκεί στεγάζεται το Μουσείο της Ιταλικής Ενοποίησης και το 2007 προστέθηκε ένας πανοραμικός ανελκυστήρας με θέα όλη την πόλη της Ρώμης. Γενικά έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στο παρελθόν, καθώς κατέστρεψε μεγάλη περιοχή του Λόφου του Καπιτωλίου.

💡 Συμβουλή: Αποκτήστε την OMNIA Card, με την οποία θα έχετε δωρεάν πρόσβαση σε 2 κύρια αξιοθέατα της Ρώμης, πολλές εκπτώσεις σε άλλα αξιοθέατα και δωρεάν συγκοινωνία.

8. Ισπανικά Σκαλιά & Πιάτσα ντι Σπάνια

Ισπανικά Σκαλιά, Ρώμη
Τα Ισπανικά Σκαλιά από την Piazza di Spagna

Τα Ισπανικά Σκαλιά, γνωστά και ως Σκαλινάτα, (Scalinata di Trinità dei Monti) είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ρώμης. Πρόκειται για μια επιβλητική σκάλα 135 σκαλοπατιών που συνδέει την Piazza di Spagna, που είναι η βάση της σκάλας, με την γαλλική εκκλησία Trinitá dei Monti.

Η θέα από την κορυφή της σκάλας είναι μοναδική και πανοραμική και ειδικά την άνοιξη που η σκάλα στολίζεται με αζαλέες το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.

H Piazza di Spagna είναι μια από τις διασημότερες πλατείες στη Ρώμη και στη μέσα της βρίσκεται η περίφημη Fontana della Barcaccia, που χρονολογείται από τις αρχές της περιόδου του μπαρόκ.

9. Santa Maria Maggiore

Σάντα Μαρία Ματζόρε
Η Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Basilica di Santa Maria Maggiore) (πηγή: wikipedia)

H βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Santa Maria Maggiore) είναι μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές και η μεγαλύτερη στη Ρώμη που είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.

Τον 4ο αιώνα ο Πάπας Λιβέριος είχε ένα όραμα να χτίσει μια εκκλησία στο σημείο όπου θα χιόνιζε την επόμενη μέρα, αν και ήταν Αύγουστος. Έτσι και έγινε. Η εκκλησία ανοικοδομήθηκε το 440 επί Σίξτου Γ’ και λειτουργεί αδιάκοπα από τον 5ο αιώνα.

Το εσωτερικό της βασιλικής έχει μήκος 86 μέτρα και χωρίζεται σε τρία κλίτη από κολώνες από μάρμαρο και γρανίτη. Τον 13ο αιώνα προστέθηκε μια αψίδα επενδυμένη από ψηφιδωτά της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Το ταβάνι της είναι επιχρυσομένο με τον πρώτο χρυσό που έφτασε στην Ιταλία. Κλείστε ξενάγηση στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (⭐ 4.6).

10. Piazza Navona

Η Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona) είναι κατασκευασμένη τον 1ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται στη θέση του Ιπποδρόμου του Δομιτιανού. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ρωμαϊκό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε για αγώνες του Ιπποδρόμου και διάφορες εκδηλώσεις.

Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται η Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi) με τον Οβελίσκο του Δομιτιανού. Στην ουσία οι φιγούρες του σιντριβανιού αντιπροσωπεύουν τέσσερις ποταμούς, τον μεγαλύτερο κάθε ηπείρου (Νείλο, Γάγγη, Δούναβη και Ρίο ντε λα Πλάτα).

Στο βόρειο άκρο βρίσκεται η Κρήνη του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno) και νότιο άκρο η Κρήνη του Μαυριτανού (Fontana del Moro).

Στην Πιάτσα Ναβόνα στήνεται και η κορυφαία αγορά στη Ρώμη τα Χριστούγεννα.

Απέναντι από την κεντρική κρήνη βρίσκεται η εκκλησία Sant’ Agnese. Πρόκειται για μια μπαρόκ εκκλησία του 17ου αιώνα και εκτός από θρησκευτικές λειτουργίες, εκεί τελούνται συναυλίες κλασικής μουσικής.

11. Μουσεία Καπιτωλίου

Παλάτσο Σενατόριο
Παλάτσο Σενατόριο

Τα Μουσεία Καπιτωλίου (Musei Capitolini) είναι συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων και μουσείων τέχνης στο Λόφο του Καπιτωλίου. Τα μουσεία αποτελούνται από τρία κτήρια που βρίσκονται περιμετρικά μια πλατείας που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος του 1536.

Τα κτήρια αυτά είναι το Παλάτσο Σενατόριο (Palazzo Senatorio), το Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι (Palazzo dei Conservatori) και το Παλάτσο Νουόβο (Palazzo Nuovo), τα οποία χτίστηκαν τον 12ο, 16ο και 17ο αιώνα αντιστοίχως.

Στο Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι θα δείτε την μπρούτζινη λύκαινα του Ρωμύλου και Ρώμου που είναι το σύμβολο της Ρώμης, έργα ζωγραφικής και συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων.

Στο Παλάτσο Νουόβο θα δείτε πλήθος αγαλμάτων, σαρκοφάγων και μωσαϊκών της αρχαίας Ρώμης, το μαρμάρινο άγαλμα του Θνήσκοντα Γαλάτη, το κολοσσιαίο άγαλμα του Ωκεανού και το αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης του Πραξιτέλη. Αποκτήστε ένα εισιτήριο εισόδου με ηχητικό οδηγό στα Μουσεία Καπιτωλίου (⭐ 4.3).

12. Πινακοθήκη Μποργκέζε

Πινακοθήκη Μποργκέζε
Η Πινακοθήκη Μποργκέζε (Galleria Borghese) (πηγή: wikipedia)

Η Πινακοθήκη Μποργκέζε (Galleria Borghese) βρίσκεται εντός της Villa Borghese, στον οποίο βρίσκονται και οι Κήποι Μποργκέζε. Το ανάκτορο κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον Flaminio Ponzio και χρησιμοποιούταν ως δημόσιο μουσείο από τον 18ο αιώνα. Το 1902 αγοράστηκε από το Ιταλικό κράτος.

Η Πινακοθήκη αποτελείται από δύο ορόφους και 20 δωμάτια. Η γκαλερί περιέχει πίνακες, γλυπτά, ψηφιδωτά και ανάγλυφα, με τα περισσότερα να είναι από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα και περιλαμβάνει έργα των Raphael, Titian, Caravaggio και Rubens. Αποκτήστε εισιτήριο εισόδου με ηχητικό οδηγό εδώ (⭐ 4.5).

13. Εθνικό Μουσείο Castel Sant'Angelo

Καστέλ Σαντ'Άντζελο

Το Καστέλ Σαντ’ Άντζελο (Castel Sant’Angelo) είναι ένα πανύψηλο κυλινδρικό οικοδόμημα στο Πάρκο Αντριάνο. Αρχικά παραγγέλθηκε από τον Αδριανό ως μαυσωλείο για εκείνον και την οικογένειά του. Πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή σε σχήμα τυμπάνου με θέα τον ποταμό Τίβερη, κοντά στο Βατικανό.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως παπική κατοικία και φρούριο και αργότερα ως Εθνικό Μουσείο. Για να φτάσετε στο κάστρο πρέπει να διαβείτε μια πεζογέφυρα με αγάλματα αγγέλων (του Bernini) και μετά να ανεβείτε πέντε ορόφους σε μια σπειροειδή ράμπα.

Θα δείτε κελιά φυλακής, μια μεγάλη συλλογή όπλων και παπικά διαμερίσματα με υπέροχη διακόσμηση με αναγεννησιακές τοιχογραφίες. Στην κορυφή υπάρχει μια βεράντα με εκπληκτική θέα στην πόλη. Αποκτήστε εισιτήριο skip-the-line στο Castel Sant’Angelo εδώ (⭐ 4.4).

14. Άγιος Ιωάννης του Λατερανού

Άγιος Ιωάννης του Λατερανού (Arcibasilica Papale di San Giovanni in Laterano)
Άγιος Ιωάννης του Λατερανού (Arcibasilica Papale di San Giovanni in Laterano)

Η Αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού (Arcibasilica Papale di San Giovanni in Laterano) ιδρύθηκε το 313 στη Ρώμη, όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος επέτρεψε με το «Διάταγμα των Μεδιολάνων» την ελευθερία θρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. 

Η αρχική χρήση της εκκλησίας ήταν ως παπική εκκλησία. Είναι μια από τις τέσσερις παπικές εκκλησίες της Ρώμης, μαζί με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, τη Santa Maria Maggiore και το San Paolo Fuori le Mura. 

Είναι το παλαιότερο εκκλησιαστικό κτήριο στη Ρώμη, το οποίο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 896 ξαναχτίστηκε το 1650. Εκεί θα δείτε 15 αγάλματα του Alessandro Galilei και το οκτάγωνο βαπτιστήριο του 5ου αιώνα. Αποκτήστε ένα εισιτήριο εισόδου στην Αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού (⭐ 4.3).

15. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Η Piazza del Popolo (Πλατεία Λαού) είναι μια από τις πιο διάσημες πλατείες στη Ρώμη. Η αρχική της λειτουργία ήταν να καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους προσκυνητές που έμπαιναν στη Ρώμη από τη Via Flaminia. 

Η πλατεία φιλοξενεί δύο μπαρόκ σχεδόν ίδιες εκκλησίες, τη Santa Maria dei Miracoli και την Santa Maria in Montesanto, οι οποίες βρίσκονται η μια απέναντι από την άλλη και χωρίζονται από τη Via del Corso. 

Από την άλλη πλευρά δεσπόζει η Βασιλική Santa Maria del Popolo με τα 12 πλευρικά παρεκκλήσια, όπως το Cerasi (Capella Cerasi) με πίνακες του Καραβάτζιο.

16. Κατακόμβες της Ρώμης

Κατακόμβες της Δομιτίλλας
Κατακόμβες της Δομιτίλλας

Υπάρχουν περισσότερες από 40 κατακόμβες, δηλαδή υπόγειοι τόπο ταφής, στη Ρώμη. Οι τελευταίες ανακαλύφθηκαν μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πιο εντυπωσιακές ταφές είναι οι χριστιανικές, ωστόσο υπάρχουν τάφοι από όλες τις θρησκείες από τον 2ο αιώνα και μετά. 

Οι Ετρούσκοι έθαβαν τους νεκρούς τους σε υπόγειους θαλάμους, οι ρωμαίοι αρχικά τους έκαιγαν και κρατούσαν την τέφρα σε ένα κολουμβάριο αλλά από τον 2ο αιώνα και μετά ξεκίνησαν την ταφή. Οι Χριστιανοί επίσης έθαβαν τους νεκρούς τους. 

Κάντε μια περιήγηση με ξεναγό σε τρεις κατακόμβες (⭐ 4.6) για να θαυμάσετε το μεγαλείο.

17. Le Domus Romane di Palazzo Valentini

Palazzo Valentini
Palazzo Valentini

Το Palazzo Valentini είναι ένα παλάτι στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στην Piazza Venezia. Κατασκευάστηκε το 1585 από τον καρδινάλιο Michele Bonelli. Από το 1873 αποτελεί τη βάση της επαρχιακής και νομαρχιακής διοίκησης της Ρώμης. 

Τα πιο σημαντικά πράγματα στο παλάτι είναι το Άγαλμα του Οδυσσέα του Ugo Attardi και οι ανασκαφές κάτω από το κτήριο, που περιλαμβάνουν ένα μικρό λουτρό του 2ου αιώνα.

Η σημερινή μορφή του παλατιού αποτελείται από μια μεγάλη πύλη με τρία παράθυρα και δύο κίονες, ένα μεγάλο μπαλκόνι με κιγκλιδώματα και μια αυλή με στοές διακοσμημένη με αρχαία αγάλματα. 

18. Λουτρά του Καρακάλλα (Terme di Caracalla)

Λουτρά του Καρακάλλα (Baths of Caracalla)

Τα Λουτρά Καρακάλλα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα λουτρών στην Αρχαία Ρώμη. Άνοιξαν το 216 μ.Χ. με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Καρακάλλα. 

Είναι φημισμένα για την διακόσμηση τους και τα έργα τέχνης που φιλοξενούν. Για την υδροδότησή τους κατασκευάστηκε μια διακλάδωση του υδραγωγείου Άκουα Μάρτσια. 

Τα Λουτρά μπορούσαν να φιλοξενήσουν πάνω από 2.500 άτομα και ήταν ευπρόσδεκτοι όλοι. Η χρήση τους δεν ήταν μόνο για λόγους υγιεινής αλλά και κοινωνικοποίησης και ευεξίας. 

19. Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι (Doria Pamphilj Gallery)

Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι (Doria Pamphilj Gallery)
Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι (Doria Pamphilj Gallery)

Η Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι (Doria Pamphilj Gallery) στεγάζεται στο παλάτι της οικογένειας Doria του 16ου αιώνα. Φιλοξενεί κυρίως πίνακες από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας που είναι κρεμασμένοι στους δέκα χώρους, όπως στην αίθουσα χορού και την αίθουσα του θρόνου. 

Δεν είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα, αλλά είναι ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε. Μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο για την Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι (⭐ 4.4).

20. Ostia Antica

Ostia Antica

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ostia Antica βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ρώμης. Είναι μία πρώην πόλη-λιμάνι με ένα τεράστιο πάρκο, όπου έχουν γίνει πολλές ανασκαφές. 

Το αρχαίο λιμάνι δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. ως στρατιωτική βάση αλλά αναπτύχθηκε σημαντικά. Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. το λιμάνι άρχισε να γεμίζει λάσπη και η πόλη εγκαταλείφθηκε. 

Είναι μια εξαιρετικά διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη, με θέατρο, λουτρά, ναούς, ψηφιδωτά που αξίζει να κάνετε μια εκδρομή και να τα δείτε από κοντά. Εξασφαλίστε ένα εισιτήριο εισόδου ή κλείστε μια εκδρομή με τρένο και ξεναγό (⭐ 4.8).

Τιμές στα αξιοθέατα και τα μουσεία της Ρώμης

Για την ευκολία σας, στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε ποια αξιοθέατα της Ρώμης είναι δωρεάν, ποια έχουν είσοδο καθώς και προτεινόμενες ξεναγήσεις.

ΑξιοθέατοΑπλή ΕίσοδοςSkip-the-lineΞενάγηση
Κολοσσαίο16,00 €LinkLink
Πάνθεον5,00 €LinkLink
Μουσεία Βατικανού20.00 €LinkLink
Ρωμαϊκή Αγορά19.00€LinkLink
Παλατίνος Λόφος19.00€LinkLink
Φοντάνα ντι ΤρέβιΔωρεάν   
Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄Δωρεάν  
Ισπανικά Σκαλιά Δωρεάν  
Santa Maria MaggioreΔωρεάν Link
Piazza NavonaΔωρεάν   
Μουσεία Καπιτωλίου17.00€Link 
Πινακοθήκη Μποργκέζε13.00€LinkLink
Εθνικό Μουσείο Castel Sant’Angelo13.00€Link 
Άγιος Ιωάννης του ΛατερανούΔωρεάν  
Piazza del PopoloΔωρεάν  
Κατακόμβες της Ρώμης10.00€LinkLink
Palazzo Valentini12.00€Link 
Λουτρά του Καρακάλλα13.00€LinkLink
Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι17.00€Link 
Ostia Antica18.00€ Link

Δείτε αναλυτικά τον χάρτη με τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης εδώ.

χάρτης με τα αξιοθέατα της Ρώμης
Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

3 Απαντήσεις

 1. Καλημερα Μαρια, πολυ χρησιμες οι πληροφοριες που μας δινεις. Θα επισκεφθω τη Ρωμη συντομα. Αυτο που με προβληματιζει ειναι οι αποστασεις μεταξυ των αξιοθεατων που θα επιλεξω να επισκεφθω. Ελπιζω ενας καλος τουριστικος οδηγος να εξυπηρετησει. Ευχαριστω για τα κατατοπιστικα σχολια σου! Ευρυδικη.

 2. Καλησπερα! Εξαιρετικα βοηθητικο το αρθρο! Ετοιμαζομαστε να παμε με μια φιλη μου στην Ρωμη, και αναζητουμε τα εισητηρια μουσειων.
  Ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με την Omnia καρτα καποια πραματα. Χρειαζετι να κλεισεις ξεχωριστα καποια αξιοθεατα; Δεν καταλαβα ακριβως πως λειτουργει η καρτα αυτη
  Ευχαριστω εκ των προτερων

  1. Καλημέρα!
   Ναι για μερικά αξιοθέατα η κράτηση θέσης ακόμα και με την Omnia Card είναι απαραίτητη. Πχ για το Κολοσσαίο (Ρωμαϊκή Αγορά και Παλατίνο Λόφο) και για Villa Borghese χρειάζεται κράτηση θέσης αρκετές μέρες πριν.
   Ουσιαστικά είναι υποχρεωτικό να κλείσεις ένα τύπου “δωρεάν” εισιτήριο σε μερικά αξιοθέατα. Θα πρότεινα να κάνετε μία λίστα με τα αξιοθέατα που θέλετε να δείτε με την κάρτα και να τσεκάρετε στο εκάστοτε αξιοθέατο τους όρους για τις εισόδους με κάρτα.
   Να περάσετε σούπερ:)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.