Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Shrek, το πρόβατο-επαναστάτης που απέφυγε το κούρεμα για 6 χρόνια

Ο Shrek ήταν απλώς ένα άσημο οικόσιτο πρόβατο Μερίνο που ζούσε στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό μέχρι το έτος 2004, όταν και η φήμη του εκτοξεύθηκε κατακόρυφα εξαιτίας του τεράστιου μάλλινου παλτού του.
Shrek το πρόβατο

Ο Shrek ήταν απλώς ένα άσημο οικόσιτο πρόβατο Μερίνο που ζούσε στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό μέχρι το έτος 2004, όταν και η φήμη του εκτοξεύθηκε κατακόρυφα εξαιτίας του τεράστιου μάλλινου παλτού του που είχε μείνει ακούρευτο για περισσότερο από 6 χρόνια.

Συνήθως στην περίπτωση των προβάτων Μερίνο, οι κτηνοτρόφοι κουρεύουν το μαλλί τους μία φορά το χρόνο, αλλά ο Shrek δεν μισούσε τίποτα περισσότερο από την αφαίρεση της πλούσιας κόμης του. Και έτσι επινόησε ένα σχέδιο διαφυγής για να αποφύγει το κούρεμα μια και καλή!

Για 6 χρόνια η απόδραση του Σρεκ αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής αφού ξέφυγε από το μαντρί του (σταθμός Bendigo κοντά στο Tarras) και πέρασε τον χρόνο του ως ελεύθερο πρόβατο, κρυμμένο σε γειτονικές σπηλιές. Δυστυχώς, ο Σρέκ ανακαλύφθηκε, αν και δεν έμοιαζε σε τίποτα με τον Σρεκ που ήξεραν οι ιδιοκτήτες του. Ο John Perriam, ιδιοκτήτης του Shrek, τον περιγράφει γλαφυρά:

«Έμοιαζε με κάποιο βιβλικό πλάσμα».

Ορισμένες ράτσες προβάτων ρίχνουν φυσικά το μαλλί τους κάθε χρόνο, αλλά τα πρόβατα Μερίνο, που συνήθως εκτρέφονται για το κρέας τους, δεν ρίχνουν ποτέ το δέρας τους. Κρυμμένο στις σπηλιές και με αποχή από κουρέματα, το μαλλί του Shrek συνέχισε να μεγαλώνει και να μεγαλώνει…

Στην πραγματικότητα, μετά από 6 χρόνια, ο Shrek είχε αρκετό μαλλί για να φτιαχτούν 20 ανδρικά κουστούμια extra large. Όταν βρέθηκε είχε 6 φόρες την ποσότητα μαλλιού ενός μέσου προβάτου Μερίνο και το δέρας του ζύγιζε συνολικά περίπου 27 κιλά!

Εύλογα θα αναρωτιέστε αν το μαλλί των προβάτων Μερίνο μεγαλώνει για πάντα. Ο Dave Thomas, επικεφαλής των μελετών σε πρόβατα στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, αναφέρει ότι τα Μερίνο δεν σταματούν ποτέ να μακραίνουν το μαλλί τους. Στην ερώτηση αν είναι επικίνδυνο παραδέχεται ότι η μεγάλη ποσότητα μαλλιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και ασφάλειας για τα πρόβατα. Ειδικά σε πολύ ζεστές συνθήκες, το θερμικό στρες είναι πραγματικά σοβαρό ζήτημα. Το έξτρα βάρος είναι επίσης ένα θέμα μιας και ενδέχεται η πλάτη τους να μην μπορεί να το σηκώσει.

Ο Shrek δεν είναι το μόνο πρόβατο που δεν του αρέσει το κούρεμα, αν και πλέον είναι μια γρήγορη και χωρίς πόνο διαδικασία. Ειδικά στα μικρά πρόβατα και στα πρώτα τους κουρέματα, επικρατεί έντονη αναταραχή. Μόλις πάντως καταλάβουν ότι δεν είναι οδυνηρό και δεν επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους γίνονται όλο και πιο δεκτικά. Όταν η διαδικασία γίνεται μάλιστα από έναν έμπειρο κουρέα δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά.

Ο Shrek, αυτός ο μικρός γλυκός μαλλιαρός αντάρτης, έγινε τόσο δημοφιλής που μετά το κούρεμα του, εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση της Νέας Ζηλανδίας. Και δεν έφτανε αυτό αλλά “γνωρίστηκαν” και με την τότε πρωθυπουργό της χώρας, Helen Clark.

Όλο το δέρας του Shrek δημοπρατήθηκε για την υποστήριξη φιλανθρωπικών ιατρικών οργανώσεων για παιδιά. Ο Shrek έκτοτε έχει εμφανιστεί σε παιδικά βιβλία μέχρι και σε φιλανθρωπικές διοργανώσεις.

Η δεύτερη εμφάνιση του Shrek στην τηλεόραση ήταν 2 χρόνια αργότερα, για ένα κούρεμα σε ζωντανή σύνδεση, πάνω σε ένα παγόβουνο λίγο έξω από την ακτή του Dunedin της Νέας Ζηλανδίας.

Δυστυχώς, το αξιολάτρευτο και επαναστατικό αυτό πρόβατο πέθανε το 2011, σε ηλικία 16 ετών. RIP Shrek!

Bonus Fact: Τον Ιούνιο του 2020 η Νέα Ζηλανδία είχε πληθυσμό 26 εκατομμύρια προβάτων! 5 φορές περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό!

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.