Νησιά Σολομώντα

Νησιά Σολομώντα

Γεωγραφία

Οι Νήσοι του Σολομώντα είναι το κράτος που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στο Αρχιπέλαγος του Σολομώντα στο όριο της ινδοαυστραλιανής πλάκας. Αποτελείται από 922 νησιά συνολικά, από τα οποία 347 είναι κατοικημένα με συνολική έκταση 28.450 τ.χλμ. περίπου δηλαδή όσο τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου μαζί. Τα έξι μεγαλύτερα τα οποία έχουν και τους περισσότερους κατοίκους, είναι το Γκουανταλκανάλ, η Νέα Γεωργία, η Μαλέττα, η Μακίρα, η Τσόιζελ (Σουαζέλ) και η Σάντα Ιζαμπέλ. Δυτικά των νήσων βρίσκεται η Παπούα Νέα Γουινέα, βόρεια το Ναουρού, ανατολικά το Τουβαλού και νότια το Βανουάτου.

Η πλειονότητα των 595.000 κατοίκων των νησιών είναι Μελανήσιοι (94,5% σύμφωνα με την απογραφή του 1999). Δύο σημαντικές μειονότητες είναι οι Πολυνήσιοι (3%) και οι Μικρονήσιοι (1,2%). 

Menu

Πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ονιάρα. Έχει περίπου 78.000 κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται στο νησί του Γκουανταλκανάλ και χτίστηκε ώστε να αντικαταστήσει την παλαιά πρωτεύουσα Τουλάγκι, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημαία

H εθνική σημαία των Νησιών του Σολομώντα έχει πάνω αριστερά πέντε αστέρια που συμβολίζουν τα πέντε κύρια νησιωτικά συμπλέγματα. Το μπλε φόντο αναπαριστά τον ωκεανό που τα περιβάλλει, ενώ το πράσινο αφορά στη γη. Η κίτρινη γραμμή εκπροσωπεί τον ήλιο που λάμπει. Καθιερώθηκε επίσημα στις 18 Νοεμβρίου του 1977.

Σημαία των Νησιών Σολομώντα
Σημαία των Νησιών Σολομώντα

Γλώσσα

Σήμερα ομιλούνται 74 γλώσσες στα Νησιά του Σολομώντα, παρότι τέσσερις από αυτές έχουν πια εκλείψει. Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, ωστόσο μόλις το 1-2% του πληθυσμού τη μιλά. Στην πράξη η πλειονότητα των κατοίκων μιλούν την διάλεκτο Pijin, κάπως σαν σπασμένα αγγλικά.

Ιστορία

Τα νησιά πρωτοκατοικήθηκαν από τους Μελανήσιους περίπου το 2000 π.Χ. O Ισπανός εξερευνητής Álvaro de Mendaña de Neira ανακάλυψε τα Νησιά του Σολομώντα το 1567 και τα ονόμασε έτσι γιατί νόμισε, βλέποντας τους ιθαγενείς στολισμένους με χρυσά κοσμήματα, πως ανακάλυψε τη γη Σουφίρ απ’ όπου ο Σολομώντας εισήγαγε χρυσό. Πηγαίνουμε γρήγορα γρήγορα στο 1893 όπου η χώρα έγινε αποικία της Μεγάλης Βρετανίας από την οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1978 στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Κλίμα

Το ισημερινό και ωκεάνιο κλίμα των νησιών είναι πολύ υγρό όλο το χρόνο, με τη μέση θερμοκρασία να είναι 27 βαθμοί Κελσίου. Ιδανική για ταξίδι είναι η περίοδος από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο που είναι αισθητά πιο δροσερά. Από το Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, οι βορειοδυτικοί άνεμοι προκαλούν συχνές βροχοπτώσεις και περιστασιακούς κυκλώνες.

Έδαφος

Λίμνη ΤεγκάνοΤα νησιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που γεννήθηκαν από ηφαίστεια και είναι ορεινά και στα κοραλλιογενή που είναι επίπεδα. Το μεγαλύτερο βουνό είναι το Ποπομανατσέου με ύψος 2311 μ το οποίο είναι και ενεργό ηφαίστειο.

Στο νησί Ρένελ, το νοτιότερο του αρχιπελάγους, βρίσκεται η μεγαλύτερη ανυψωμένη κοραλλιογενής ατόλη στον κόσμο που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη στο είδος της λιμνοθάλασσα , η Τεγκάνο, με έκταση 155 τ. χλμ., όπου φιλοξενούνται πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Έχει υφάλμοιρο νερό, είναι ιδανική για βουτιές με μάσκα και αναπνευστήρα και έχει απότομους κοραλλιογενείς βράχους.  

Χλωρίδα - Πανίδα

Στα νησιά υπάρχουν περισσότερα από 230 είδη ορχιδέας και άλλα τροπικά φυτά. Η Πανίδα είναι φτωχή όπου συναντάμε κυρίως αγριόχοιρους, κροκόδειλους, πόσουμ, έντομα, φίδια και πτηνά.

Bonus Facts

Διαβάστε περισσότερα για το ξανθό γονίδιο εδώ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ακολουθείστε μας στο Instagram