Η Στοκχόλμη είναι ευρέως γνωστή ως «η μικρότερη μεγάλη πόλη του κόσμου». Είτε σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη σουηδική πρωτεύουσα είτε σας γοητεύουν οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, στην παρακάτω λίστα θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα σας ενδιαφέρει:
Η Στοκχόλμη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα.
Η πόλη ιδρύθηκε στο νησί Stadsholmen, στη θέση της σημερινής συνοικίας Gamla Stan (παλιά πόλη). Τοίχοι από τούβλα και πέτρα χτίστηκαν για να προστατεύουν τα ξύλινα σπίτια και τους ανθρώπους τους.
Οι άνθρωποι ζουν εδώ από τη λίθινη εποχή.
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πέτρινα εργαλεία και άλλα αντικείμενα που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι ζούσαν ή/και κυνηγούσαν στα γύρω νησιά πριν από περίπου 8.000 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν μικρά αγροκτήματα και χωριά.
Η Στοκχόλμη άλλαξε για πάντα κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.
Ο 16ος αιώνας ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στη Στοκχόλμη, καθώς η χώρα ασπάστηκε τον Προτεσταντικό Λουθηρανισμό. Κτίστηκαν περισσότερα πέτρινα κτίρια, ο Βασιλιάς εισήγαγε νέους φόρους, οι άνθρωποι μετακόμισαν στην πόλη για να εργαστούν και ο στρατός προετοιμάστηκε για πόλεμο.
Το λουτρό αίματος της Στοκχόλμης.
Σχεδόν 100 άτομα, κυρίως Σουηδοί ευγενείς, εκτελέστηκαν δημόσια τον Νοέμβριο του 1520 υπό τις διαταγές του νέου Δανού βασιλιά Χριστιανού Β’, αθετώντας την υπόσχεσή του για μια ειρηνική μετάβαση. Το γεγονός συνετέλεσε στη διάσπαση της Ένωσης του Κάλμαρ και διασφάλισε ότι η Σουηδία θα γίνει ανεξάρτητο έθνος.
Το πολεμικό πλοίο Vasa φημίζεται για την αποτυχία του.
Το 1628, το πολεμικό πλοίο Vasa με 64 κανόνια βυθίστηκε έχοντας διανύσει συνολικά, λιγότερο από ένα μίλι στο παρθενικό του ταξίδι. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, το πλοίο διασώθηκε σχεδόν άθικτο. Μπορείτε να το χαζέψετε στο Μουσείο Βάσα στην Στοκχόλμη.
Η Στοκχόλμη φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 1912, η Στοκχόλμη φιλοξένησε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Αλλά σε αντίθεση με το Όσλο που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, η Στοκχόλμη φιλοξένησε τους Θερινούς Αγώνες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 2.400 διαγωνιζόμενοι από 28 έθνη.
Η Στοκχόλμη είναι η μεγαλύτερη νορδική πόλη.
Μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη στις νορδικές χώρες, ο πληθυσμός της Στοκχόλμης στα τέλη Μαρτίου 2022 ήταν 980.260. Ο πληθυσμός της κομητείας της Στοκχόλμης είναι 2,42 εκατομμύρια.
Το ένα τρίτο των κατοίκων της Στοκχόλμης είναι μετανάστες.
Η πόλη έχει μεγάλη ποικιλομορφία, με λίγο περισσότερους από 331.000 ανθρώπους να έχουν ξένη καταγωγή, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Το 1/3 των κατοίκων της Στοκχόλμης είναι μετανάστες.
Η πόλη έχει μεγάλη ποικιλομορφία, με λίγο περισσότερους από 331.000 ανθρώπους να έχουν ξένη καταγωγή, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι 16.000 Ιρακινοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στη Στοκχόλμη, με τους Φινλανδούς να έρχονται δεύτεροι. Άλλες μεγάλες ομάδες μεταναστών κατάγονται από το Ιράν, την Πολωνία, τη Σομαλία, την Ινδία, τη Συρία και την Τουρκία.
Ένας πρώην πρωθυπουργός πυροβολήθηκε στους δρόμους της πόλης.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε λίγο μετά την έξοδο από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του σε δημόσιο δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης. Το περιστατικό παρέμεινε άλυτο για πολλά χρόνια. Το 2020, οι Σουηδοί εισαγγελείς έκλεισαν την υπόθεση παρόλο που πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον ένοχο, ο οποίος αυτοκτόνησε 20 χρόνια νωρίτερα.
Η Στοκχόλμη είναι χτισμένη πάνω σε νησιά.
Η πόλη εκτείνεται σε δεκατέσσερα νησιά στο σημείο όπου η λίμνη Μέλαρεν εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.
Το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης είναι τεράστιο.
Περίπου 24.000 νησιά όλων των σχημάτων και μεγεθών συνθέτουν το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, μια απίστευτα δημοφιλής περιοχή για καλοκαιρινή αναψυχή μεταξύ και των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Τα ταξίδια με σκάφη εκτελούνται όλη την ημέρα όλο το χρόνο, αλλά είναι πολύ πιο δημοφιλή το καλοκαίρι.
Η κομητεία της Στοκχόλμης έχει τρία μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το παλάτι και οι χώροι του Drottningholm, οι τοποθεσίες των Βίκινγκ στο Μπίρκα και το Χόβγκέρντεν και το δασικό νεκροταφείο Skogskyrkogården έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO για την ιστορική και πολιτιστική τους αξία. Υπάρχουν ακόμα 12 μνημεία σε ολόκληρη τη Σουηδία.
Το καλλιτεχνικό Μετρό της πόλης.
Συχνά ονομάζεται η μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο, οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό της πόλης διαθέτουν τοιχογραφίες, γλυπτά και άλλες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Στο έργο έχουν λάβει μέρος 150 καλλιτέχνες.
Τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη.
Όλες οι τελετές βραβείων Νόμπελ, εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης, απονέμονται στη σουηδική πρωτεύουσα. Οι τελετές πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής και στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης. Η μόνη εξαίρεση είναι το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.
Δεν κάνει (τόσο) κρύο στη Στοκχόλμη.
Η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν, μόνο για δύο μήνες το χρόνο. Οι χιονοπτώσεις είναι συνηθισμένες το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.
Η Στοκχόλμη έχει τρεις ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.
Η AIK, η Djurgården και η Hammarby παίζουν στο Allsvenskan, το κορυφαίο επίπεδο του σουηδικού ποδοσφαίρου. Τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων διεξάγονται συχνά σε θερμή ατμόσφαιρα, με τους αγώνες AIK-Djurgården να θεωρούνται απ’ τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Σουηδίας.
Η Στοκχόλμη έχει το μεγαλύτερο στάδιο στη Σκανδιναβία.
Η Εθνική Αρένα (που σήμερα ονομάζεται Friends Arena) χωράει 50.000 άτομα για ποδοσφαιρικούς αγώνες και έως 65.000 άτομα για συναυλίες. Η ΑΙΚ και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας παίζουν στο συγκεκριμένο γήπεδο.
Η Στοκχόλμη φιλοξενεί το μεγαλύτερο ημισφαιρικό κτήριο στον κόσμο.
H Avicii Arena, παλαιότερα γνωστή ως Ericsson Globe, είναι το μεγαλύτερο ημισφαιρικό κτήριο στον κόσμο. Διαθέτει διάμετρο 110 μέτρα, εσωτερικό ύψος 85 μέτρα και όγκο 605.000 κυβικά μέτρα. Χτισμένο το 1989, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Στοκχόλμης. Είναι η εθνική αρένα χόκεϊ της χώρας, αλλά φιλοξενεί επίσης αμέτρητες συναυλίες και εκδηλώσεις. Μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου έχουν εμφανιστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των Rolling Stones, Beyonce, Madonna και U2. Για αστραφτερή θέα, μπορείτε να ανεβείτε στο The Skyview, μια γόνδολα που κινείται γύρω από τον καμπυλωτό τοίχο.
Η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη «πράσινη πρωτεύουσα» της Ευρώπης.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη Στοκχόλμη ως την πρώτη πόλη που έλαβε τη τιμητική διάκριση της «πράσινης πρωτεύουσας». Στη συνέχεια, η πόλη ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επισκέψεων μελέτης προκειμένου κι άλλες πόλεις να μάθουν από τις βέλτιστες πρακτικές των Σουηδών.
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Ο εγκληματολόγος και ψυχίατρος Nils Bejerot επινόησε τον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» για να περιγράψει τα θύματα που νιώθουν θετικά συναισθήματα για τον θύτη ή τον δεσμοφύλακά τους. Έκανε την ανακάλυψη μετά από ένα από τα πιο διάσημα εγκλήματα της Σουηδίας. Στο Norrmalmstorg το 1973, ο κατά συρροή εγκληματίας Clark Olofsson βοηθά τους ομήρους σε μια πολιορκία τράπεζας έξι ημερών. Οι όμηροι άρχισαν να ταυτίζονται με τους απαγωγείς τους, αναπτύσσοντας μάλιστα συμπάθεια για αυτούς. Η Kristin Ehnmark, εξήγησε το 2009: «Είναι κάποιου είδους πλαίσιο στο οποίο μπαίνεις όταν όλες οι αξίες σου, τα ήθη που έχεις, αλλάζουν με κάποιο τρόπο».
Διαβάστε στη συνέχεια: 18 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Σουηδία