Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μιλάνο: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για το 2024

Τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε στο Μιλάνο, οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε μία υπέροχη διαμονή.
Ταξιδιωτικός οδηγός για το Μιλάνο

Το Μιλάνο είναι μία από τις πρωτεύουσες της μόδας και του σχεδιασμού ενδυμάτων στον κόσμο. Επίσης, αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ιταλίας και έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι μια από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις και για να την επισκεφθείτε καλό είναι να έχετε κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό.

Έχω φτιάξει έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το Μιλάνο, για να σας βοηθήσω να προγραμματίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνετε,  πληροφορίες για τη διαμονή όπως και μερικά τιπς και τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.

Τα 14 καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στο Μιλάνο

1. Καθεδρικός Ναός Μιλάνου (Duomo di Milano)

Καθεδρικός Ναός Μιλάνου (Duomo di Milano)
Καθεδρικός Ναός Μιλάνου (Duomo di Milano)

Ο Ντουόμο του Μιλάνου είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και είναι η έδρα του αρχιεπισκόπου στην πόλη. Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού και χρειάστηκαν περίπου 6 αιώνες για να ολοκληρωθεί το 1965. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία, αφού η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήκει στην πόλη-κράτος του Βατικανού. Φιλοξενεί περισσότερα από 3.500 αγάλματα, 135 κωδωνοστάσια και 5 χάλκινες πόρτες. 

Για να μπείτε στο ναό θα πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εισιτήρια, εγώ θα σας πρότεινα αυτό που περιλαμβάνει είσοδο και στην ταράτσα. Κλείστε το εδώ.

2. Parco Sempione

Parco Sempione
Parco Sempione

Το Parco Sempione είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Μιλάνου και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Είναι πολύ φημισμένο και έχει έκταση 95 στρεμμάτων. Σχεδιάστηκε από τον Emilio Alemagna και φτιάχτηκε το 1888. Το πάρκο φιλοξενεί το Κάστρο Sforzesco, ένα ενυδρείο, ένα αμφιθέατρο, το μουσείο σχεδιασμού και τέχνης Triennale di Milano, τον πύργο Branca, αλλά και μερικά μπαρ και καφέ. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τα αξιοθέατα και τους ρυθμούς της πόλης είναι το κατάλληλο μέρος. Επίσης, διαθέτει δωρεάν Wi-Fi.

3. Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)

Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)
Το Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)

Το Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco) που φιλοξενείται στο πάρκο Σεμπιόνε, είναι χτισμένο αρχικά τον 15ο αιώνα από τον Φραγκίσκο Σφόρτσα που ήταν Δούκας του Μιλάνου και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ακροπόλεις τον 16-17ο αιώνα. Περιλαμβάνει το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης και το Μουσείο Pietà Rondanini, στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Η είσοδος για το κάστρο είναι δωρεάν αλλά για τα μουσεία υπάρχει ένα αντίτιμο των 5€.

4. Μυστικός Δείπνος στη Santa Maria delle Grazie

Μυστικός Δείπνος
Η τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου του Leonardo da Vinci στην εκκλησία Santa Maria delle Grazie

Επισκεφθείτε την εκκλησία Santa Maria delle Grazie για να θαυμάσετε τη διάσημη τοιχογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τον Μυστικό Δείπνο (The Last Supper). Το έργο ολοκληρώθηκε το 1498, έχει διατηρηθεί εξαιρετικά και οι ιστορικοί ακόμα αναλύουν τα μυστήρια του. Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν, αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με το δημοφιλές έργο του Ντα Βίντσι μπορείτε να κλείσετε μία ξενάγηση.

5. Στάδιο San Siro

Γήπεδο San Siro, Μιλάνο
Το στάδιο San Siro (έδρα των ΑC Milan και Inter Milan)

Το Μιλάνο δέχεται πολλούς ποδοσφαιρόφιλους επισκέπτες, αφού εκεί βρίσκεται το στάδιο San Siro που είναι η έδρα της AC Milan και της Inter Milan. Το στάδιο αποτελεί το μεγαλύτερο στάδιο στην Ιταλία, με χωρητικότητα 80.000 θεατών. Αν έχετε πάει για κάποιον συγκεκριμένο αγώνα θα ζήσετε την εμπειρία ολοκληρωμένη. Αν όμως απλά θέλετε να περιηγηθείτε στο στάδιο μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση που περιλαμβάνει είσοδο και στο μουσείο.

6. Περιήγηση με τα πόδια ή τουριστικό λεωφορείο

milan

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μία καλή γεύση από το Μιλάνο είναι να κάνετε μια περιήγηση στην πόλη. Εκτός από έναν κανονικό ξεναγό, μπορείτε να κάνετε μια από τις δωρεάν ξεναγήσεις που γίνονται στην πόλη, στις οποίες θα χρειαστεί να δώσετε μόνο ένα φιλοδώρημα στον οδηγό στο τέλος της περιήγησης. 

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε ή δεν θέλετε να περπατήσετε υπάρχει εναλλακτική λύση. Πρόκειται για ξενάγηση με τουριστικό λεωφορείο που θα σας πάει στα κυριότερα σημεία της πόλης και από το οποίο μπορείτε να κατεβείτε και να ανεβείτε όπου θέλετε.

7. Το άλογο του Λεονάρντο (Leonardo's horse)

άλογο του Λεονάρντο (Leonardo's horse)
Το χάλκινο Άλογο του Λεονάρντο (Leonardo's horse)

Θαυμάστε το Άλογο του Λεονάρντο που βρίσκεται στην Piazzale dello Sport. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χάλκινα αγάλματα αλόγων στον κόσμο και δημιουργήθηκε από τη Nina Akamu γύρω στο 1990. Η δημιουργία στηρίχτηκε στα σχέδια που είχε κάνει ο Leonardo da Vinci, όταν του ανατέθηκε να κατασκευάσει το μεγαλύτερο χάλκινο άγαλμα αλόγου στον κόσμου, πράγμα που δεν ολοκλήρωσε ποτέ.

8. Pinacoteca di Brera

Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera)
Η Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera)

Η Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera) δημιουργήθηκε το 1809 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και περιλαμβάνει έργα του Ραφαήλ, του Μαντένια, του Ρέμπραντ και άλλων καλλιτεχνών 13ου-20ου αιώνα. Εκεί βρίσκεται και ο Θρήνος για το νεκρό Χριστό, τον οποίο ζωγράφισε ο Μαντένια το 1305. Η είσοδος για την Πινακοθήκη είναι 15€ αλλά μπορείτε να συνδυάσετε την Πινακοθήκη με μία στην περιοχή Brera.

 • Ξενάγηση στην περιοχή Brera και είσοδος στην Pinacoteca di Brera

9. Το πάρκο της λίμνης Idroscalo

Η λίμνη Idroscalo
Η λίμνη Idroscalo στο Μιλάνο (πηγή:wikipedia)

Η λίμνη Idroscalo είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1920 ως αεροδρόμιο υδροπλάνων. Σήμερα η λίμνη και το πάρκο γύρω της αποτελούν ένα εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση, πικνίκ και για διάφορες δραστηριότητες, όπως καγιάκ, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται βραδιές με παραστάσεις χορού και μουσικής.

10. Οι Κήποι Giardini della Guastalla

The Giardini Guastalla
The Giardini della Guastalla με φόντο το Torre Velasca (πηγή:wikipedia)

Οι κήποι Giardini della Guastalla είναι από τους παλαιότερους κήπους στο Μιλάνο, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Βρίσκεται μπροστά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και στεγάζουν μία ψαρολίμνη του 17ου αιώνα, το ναό Cagnola και πολύχρωμα αγάλματα της μετανοούσας Μαγδαληνής με τους αγγέλους να την παρηγορούν. Υπάρχει άπλετος χώρος για να παίξουν τα παιδιά και να χαλαρώσετε.

11. Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II
Η Galleria Vittorio Emanuele II

Αν αγαπάτε τα ψώνια θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς την Galleria Vittorio Emanuele II, η οποία χτίστηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί το παλαιότερο εμπορικό κέντρο στην πόλη. Στεγάζεται σε μια τετραώροφη διπλή στοά και έχει γυάλινη οροφή. Εκεί θα βρείτε τα καταστήματα διάσημων σχεδιαστών, όπως Prada και Gucci, αλλά και βιβλιοπωλεία, κοσμηματοπωλεία, καφέ και εστιατόρια. Ακόμα και να μην ψωνίσετε αξίζει να την εξερευνήσετε.

12. Teatro alla Scala

Teatro alla Scala
Teatro alla Scala

To Teatro alla Scala ή Σκάλα του Μιλάνου όπως την γνωρίζουμε είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα όπερας, κλασικής μουσικής και μπαλέτου στον κόσμο, που άνοιξε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί έχουν παιχτεί μερικές από τις διασημότερες όπερες στον κόσμο με την πρώτη να είναι η όπερα L’ Europa Riconosciuta του Αντόνιο Σαλιέρι. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε παράσταση θα πρέπει να κλείσετε εισιτήρια αρκετό καιρό νωρίτερα ενώ μπορείτε να μια ξενάγηση στο κτίριο και το μουσείο.

13. Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci

Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci
Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci (πηγή: wikipedia)

Το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης & Τεχνολογίας Λεονάρντο ντα Βίντσι (Museo nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci‎) είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ιταλία και βρίσκεται στο μοναστήρι Σαν Βιτόρε αλ Κόρπο. Χωρίζεται σε 7 τμήματα:

 • υλικά
 • μεταφορές
 • ενέργεια
 • επικοινωνία
 • Λεονάρντο ντα Βίντσι, τέχνη και επιστήμη
 • νέα όρια
 • επιστήμη για νέους ανθρώπους

Αποκτήστε ένα skip-the-line εισιτήριο για το μουσείο εδώ.

14. Pirelli HangarBicocca

Pirelli HangarBicocca
Pirelli HangarBicocca / φωτογραφία: wikipedia

Το Pirelli HangarBicocca στεγάζεται σε ένα κτίριο που ήταν εργοστάσιο και φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου φυσικά και είναι βιομηχανική. Το HangarBicocca φιλοξενεί μερικές μόνιμες εκθέσεις και μερικές προσωρινές και διαθέτει μια μπιστρό για φαγητό και ποτό. Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν αλλά καλό είναι να κάνετε κράτηση για την επίσκεψή σας.

Πού να μείνετε στο Μιλάνο;

 • Ίσως η καλύτερη περιοχή για να μείνει κανείς στο Μιλάνο να είναι το Ιστορικό Κέντρο. Εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα, όπως ο Καθεδρικός Ναός και η Galleria Vittorio Emanuele II. Όπως φαντάζεστε αυτή η περιοχή έχει τα πιο ακριβά καταλύματα. Βρείτε ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο εδώ.
 • Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή Porta Nuova, που είναι το σύγχρονο μέρος της πόλης και περιλαμβάνει και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Δείτε ξενοδοχεία εδώ.
 • Αν αναζητάτε μια πιο οικονομική περιοχή μπορείτε να κοιτάξετε στο Citta Studi που είναι κυρίως οικιστική περιοχή και φιλοξενεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι μια περιοχή που ταιριάζει και σε οικογένειες με παιδιά και προσφέρει πιο οικονομικά καταλύματα. Βρείτε διαμονή στο Citta Studi.
 • Η Brera είναι επίσης μια όμορφη και κομψή περιοχή για διαμονή, προσφέροντας αρκετά εστιατόρια και νυχτερινή ζωή, απλά και αυτή έχει πιο ακριβά καταλύματα. Βρείτε ξενοδοχεία εδώ.
Navigli
Navigli
 • Αν είστε από τους τουρίστες που θέλουν να μένουν στις περιοχές με νυχτερινή ζωή, τότε κοιτάξτε στις περιοχές κοντά στα κανάλια Navigli. Η γειτονιά αυτή αποκτά ζωή τα βράδια, απλά θα πρέπει να περπατάτε κανένα μισάωρο για να φτάσετε στο Ιστορικό Κέντρο ή να πάρετε μέσα. Κοιτάξτε εδώ για ξενοδοχεία.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία

Κόστος ταξιδιού στο Μιλάνο

Τιμές hostel – Στο Μιλάνο η διαμονή είναι ακριβή και το ίδιο ισχύει ακόμα και για τα hostel. Για ένα κρεβάτι σε έναν κοιτώνα θα πληρώσετε 28-50€ για μια βραδιά. Για ένα ιδιωτικό δωμάτιο θα πληρώσετε 80-100€ και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εποχή δεν επηρεάζει πολύ τις τιμές των ξενώνων.

Τιμές οικονομικών ξενοδοχείων – Δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά φθηνών ξενοδοχείων στο Μιλάνο, αλλά αν είστε τυχεροί και βρείτε οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 70-95€ τη βραδιά και θα έχετε όλες τις βασικές ανέσεις και ίσως δωρεάν πρωινό.

Airbnb – Μπορείτε να βρείτε μερικά ιδιωτικά δωμάτια στο Airbnb με 30-50€ τη βραδιά, αν έχετε κάνει κράτηση αρκετό καιρό πριν. Διαφορετικά, η τιμή μπορεί να είναι διπλάσια. Για ένα ολόκληρο σπίτι θα χρειαστεί να πληρώσετε 75-100€ τη βραδιά.

Κόστος φαγητού – Η Ιταλική κουζίνα είναι αγαπητή σε όλο τον κόσμο και τα περισσότερα φαγητά περιέχουν τα υλικά: ντομάτες, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο. Μερικά διάσημα φαγητά στο Μιλάνο είναι το risotto alla Milanese, οι κοτολέτες μοσχαρίσιου, τα ραβιόλια με κρέας και η cassoeula (στιφάδο με κρέας και λάχανο).

Για να φάτε σε ένα μέσο εστιατόριο με παραδοσιακή ιταλική κουζίνα θα ξοδέψετε περίπου 15-18€ ενώ για πίτσα 9-12€. Για ένα πιο πολυτελές δείπνο με τρία πιάτα και ποτό θα πληρώσετε περίπου 35-40€.

Chinatown, Milan
Chinatown, Milan

Το fast-food είναι αρκετά οικονομικό, καθώς θα βρείτε κομμάτι πίτσα, πανίνι ή κάποιο άλλο σνακ με 3-8€. Προτείνω να δοκιμάσετε ένα panzerotti (μικρό καλτσόνε) στο Luini, που βρίσκεται κοντά στον Duomo.

Για κινέζικο φαγητό θα πληρώσετε περίπου 6-10€ ενώ για φαγητό σε ινδικό εστιατόριο 10-15€. Αυτά τα εστιατόρια θα τα βρείτε στη Chinatown του Μιλάνου. 

Η μπύρα κοστίζει περίπου 5€, το καπουτσίνο ή ένα latte λιγότερο από 2€ και το εμφιαλωμένο νερό περίπου 1€.

Συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων στο Μιλάνο

Μπορεί το Μιλάνο να είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα. Έχω συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για το Μιλάνο, ώστε να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα.

1. Αποφύγετε τα εστιατόρια στην Piazza Duomo – Eίναι τελείως τουριστικά και υπερτιμημένα. Για να φάτε κάτι πιο αυθεντικό και λιγότερο ακριβό, κατευθυνθείτε σε λιγότερο τουριστικές περιοχές.

2. Αποφύγετε τα ταξί – Τα ταξί είναι εξαιρετικά ακριβά στο Μιλάνο. Η ελάχιστη χρέωση είναι 6€ και ανεβαίνει 1,35€ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Επιλέξτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

3. Πάρτε το Radiobus – Είναι ένα δίκτυο μικρών λεωφορείων που λειτουργούν κατόπιν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής. Λειτουργούν 10:00 μ.μ. ως 02:00 π.μ. και κοστίζουν μόνο 3€, εξασφαλίζοντας σας μια ασφαλή και φθηνή επιστροφή στο ξενοδοχείο σας.

4. Κάντε μερικές φθηνές αγορές – Αν σας αρέσουν τα ψώνια, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία στα πολυτελή καταστήματα του Μιλάνου, μπορείτε να πάτε για ψώνια στην περιοχή Brera που έχει μοντέρνα καταστήματα με πιο προσιτές τιμές.

5. Πάρτε ένα πάσο πόλης – Αγοράστε την κάρτα Milan Pass, με την οποία εξασφαλίζετε δωρεάν είσοδο σε μερικά αξιοθέατα της πόλης, εκπτώσεις σε άλλα αξιοθέατα, πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και στα λεωφορεία hop on/hop off. Αποκτήστε την εδώ.

6. Μην παραγγέλνετε ψωμί – Ορισμένα εστιατόρια χρεώνουν το ψωμί και τα κριτσίνια χωρίς να σας ενημερώσουν, μέχρι να έρθει ο λογαριασμός. Αν θέλετε να ξοδεύετε λίγα χρήματα στο φαγητό, καλύτερα να το παραλείψετε.

7. Κάντε μια δωρεάν περιήγηση στην πόλη με τα πόδια – Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και το Μιλάνο διαθέτει διάφορες ξεναγήσεις στο κέντρο της πόλης με τα πόδια. Το μοναδικό που χρειάζεται να πληρώσετε είναι το φιλοδώρημα στον οδηγό στο τέλος της ξενάγησης.

8. Πάρτε παγούρι νερού – Το νερό στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ακριβό από όσο έχουμε συνηθίσει. Αν έχετε παγούρι θερμός μαζί σας, μπορείτε να έχετε συνέχεια δωρεάν νερό. Εννοείται, ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλές και πόσιμο. 

Πως να μετακινηθείτε στο Μιλάνο;

Χάρτης του δικτύου του μετρό στο Μιλάνο
Χάρτης του δικτύου του μετρό στο Μιλάνο / φωτογραφία: wikipedia

Δημόσια συγκοινωνία – Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μιλάνο διευθύνονται από το Azienda Trasporti Milanesi (ATM) και υπάρχει ενιαίο σύστημα εισιτηρίων για όλα τα μέσα (λεωφορείο, τραμ, μετρό). Υπάρχουν 3 ζώνες που καλύπτουν τα μέρη που κινούνται οι επισκέπτες. Το απλό εισιτήριο 90 λεπτών για τις ζώνες 1-3 κοστίζει 2,20€ και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέσο επιθυμείτε.

Ένα 24ωρο πάσο για τις ζώνες 1-3, κοστίζει 7,60€ ενώ το πάσο για 72 ώρες κοστίζει 15,50€. Υπάρχει και ένα εισιτήριο για 10 διαδρομές με 18€ και ένα εβδομαδιαίο που κοστίζει 19,50€. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από έναν σταθμό μετρό είτε από την εφαρμογή ΑΤΜ.

Το εισιτήριο για τα νυχτερινά μίνι λεωφορεία Radiobus που αναφέραμε παραπάνω, κοστίζει 3€ και εκτελεί δρομολόγια από το Μιλάνο προς γειτονικές πόλεις.

Από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου θα πρέπει να πάρετε το τρένο Malpensa Express. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάτε στο αεροδρόμιο και το εισιτήριο κοστίζει 13€.

Ταξί – Η ταρίφα για τα ταξί τις ώρες 9:00 με 6:00 το απόγευμα είναι 3,70€ και αυξάνεται 1,20-1,80€ ανά χιλιόμετρο. Τις υπόλοιπες ώρες η ταρίφα είναι 7,20€ και αυξάνεται 1,20-1,80€ ανά χιλιόμετρο.

Uber – Το Uber είναι διαθέσιμο στο Μιλάνο, ωστόσο είναι και αυτό ακριβό.

Ενοικίαση ποδηλάτων – Οι ποδηλάτες είναι ευπρόσδεκτοι στο Μιλάνο και είναι ένα ασφαλές μέρος για να κάνετε ποδήλατο. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι 220 χιλιομέτρων στην πόλη και μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο με 15€ τη μέρα.

Ενοικίαση αυτοκινήτου – Το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο στο Μιλάνο, παρά μόνο για ημερήσιες εκδρομές, καθώς το μετρό είναι αρκετό για τις βασικές σας μετακινήσεις. Ωστόσο, θα βρείτε αυτοκίνητο με 20€ τη μέρα αν πρόκειται για πολυήμερη ενοικίαση.

Πότε να πάτε στο Μιλάνο;

πότε να πάτε στο Μιλάνο

Η πιο δημοφιλής εποχή για να ταξιδέψετε στο Μιλάνο από άποψη καιρού είναι το καλοκαίρι (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 29°C και είναι η εποχή που η πόλη μαζεύει τον περισσότερο κόσμο. Για να επισκεφθείτε το Μιλάνο το καλοκαίρι θα πρέπει να κλείσετε τη διαμονή σας αρκετό καιρό πριν.

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Μιλάνο είναι τέλος άνοιξης (Απρίλιος, Μάιος) και αρχή φθινοπώρου (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Ο καιρός είναι ακόμα καλός (18-22°C) και υπάρχει μικρότερος αριθμός τουριστών.

Την περίοδο του χειμώνα, δηλάδη Νοέμβριο με Μάρτιο, η θερμοκρασία μειώνεται αισθητά με μέσο όρο τους 7°C. Επίσης, υπάρχει πολλή ομίχλη και έτσι είναι μια αρκετά ήσυχη περίοδος για το Μιλάνο.

Αν ο λόγος που θέλετε να επισκεφθείτε το Μιλάνο είναι η Εβδομάδα Μόδας, η οποία πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο (φθινόπωρο-χειμώνα και άνοιξη-καλοκαίρι), θα πρέπει να προετοιμαστείτε αρκετό καιρό πριν και να προβείτε σε κράτηση καταλύματος. Η πόλη πλημμυρίζει από κόσμο και όλα γίνονται πιο ακριβά.

Όποια περίοδο και αν επιλέξετε να ταξιδέψετε στο Μιλάνο, κλείστε εισιτήρια μέσω του Skyscanner, για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, κάνοντας σύγκριση εταιρειών και ημερομηνιών.

Τι να προσέχω στο Μιλάνο;

Πλήθη κόσμου έξω από τον Καθεδρικό Ναό
Πλήθη κόσμου έξω από τον Καθεδρικό Ναό

Το Μιλάνο είναι μια πολύ ασφαλής πόλη, όπου και να μείνετε (hostel ή ξενοδοχείο). Ωστόσο, καλό είναι να προσέξετε τα παρακάτω:

 •  Οι πορτοφολάδες είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει παντού, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις ουρές αναμονής για τα αξιοθέατα, κυρίως γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και την Piazza Duca D’Aosta.
 • Να έχετε μαζί σας αντίγραφα των προσωπικών σας εγγράφων για παν ενδεχόμενο.
 • Αποφύγετε το Parco Sempione και το Arc of Peace τη νύχτα, ειδικά αν είστε μόνοι, καθώς δεν είναι πολύ ασφαλή μέρη.
 • Μην αφήνετε τα πράγματα και το ποτό σας εκτεθειμένα σε μπαρ και αποφύγετε να επιστρέφετε στο κατάλυμά σας μόνοι αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
 • Αγοράστε μια καλή ταξιδιωτική ασφάλιση, καθώς θα σας προστατεύσει σε περιπτώσεις κλοπής, τραυματισμού, ασθενείας και ακυρώσεων πτήσεων.
 • Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε το 113 για βοήθεια.
Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.