Μιλάνο: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για το 2023

Το Μιλάνο είναι μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της μόδας και του σχεδιασμού ενδυμάτων στον κόσμο. Επίσης, αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ιταλίας και έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι μια από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις και για να την επισκεφθείτε καλό είναι να έχετε κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό.

Η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκή Αυτοκρατορίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ιταλική Αναγέννηση. Άρα καταλαβαίνετε πόσα πράγματα υπάρχουν να κάνετε, όπως να δείτε μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα του Μιλάνου, όπως τον καθεδρικό ναό, το κάστρο Sforzesco και η εκκλησία Santa Maria delle Grazie.

Έχω φτιάξει έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το Μιλάνο, για να σας βοηθήσω να προγραμματίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το ταξίδι σας και να μοιραστώ μαζί σας μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.

Περιεχόμενα ταξιδιωτικού οδηγού για το Μιλάνο

Τα 5 κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στο Μιλάνο

1. Επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό (Duomo di Milano)

Καθεδρικός Ναός Μιλάνου (Duomo di Milano)
Καθεδρικός Ναός Μιλάνου (Duomo di Milano)

Ο Ντουόμο του Μιλάνου είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και είναι η έδρα του αρχιεπισκόπου στην πόλη. Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού και χρειάστηκαν περίπου 6 αιώνες για να ολοκληρωθεί το 1965. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία, αφού η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήκει στην πόλη-κράτος του Βατικανού. Φιλοξενεί περισσότερα από 3.500 αγάλματα, 135 κωδωνοστάσια και 5 χάλκινες πόρτες. Η είσοδος για το ναό και το μουσείο είναι 7€ ενώ για να ανεβείτε στην ταράτσα και να μπείτε στον αρχαιολογικό χώρο είναι 15€ (αν ανεβείτε με το ασανσέρ είναι 20€). Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο skip-the-line με πρόσβαση στην βεράντα με 33€.

2. Χαλαρώστε στο Parco Sempione

Parco Sempione
Parco Sempione

Το Parco Sempione είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Μιλάνου και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Είναι πολύ φημισμένο και έχει έκταση 95 στρεμμάτων. Σχεδιάστηκε από τον Emilio Alemagna και φτιάχτηκε το 1888. Το πάρκο φιλοξενεί το Κάστρο Sforzesco, ένα ενυδρείο, ένα αμφιθέατρο, το μουσείο σχεδιασμού και τέχνης Triennale di Milano, τον πύργο Branca, αλλά και μερικά μπαρ και καφέ. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τα αξιοθέατα και τους ρυθμούς της πόλης είναι το κατάλληλο μέρος. Επίσης, διαθέτει δωρεάν Wi-Fi.

3. Εξερευνήστε το Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)

Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)
Το Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)

Το Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco) που φιλοξενείται στο πάρκο Σεμπιόνε, είναι χτισμένο αρχικά τον 15ο αιώνα από τον Φραγκίσκο Σφόρτσα που ήταν Δούκας του Μιλάνου και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ακροπόλεις τον 16-17ο αιώνα. Περιλαμβάνει το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης και το Μουσείο Pietà Rondanini, στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Η είσοδος για το κάστρο είναι δωρεάν αλλά για τα μουσεία υπάρχει ένα αντίτιμο των 5€.

4. Θαυμάστε τον Μυστικό Δείπνο

Μυστικός Δείπνος
Η τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου του Leonardo da Vinci στην εκκλησία Santa Maria delle Grazie

Επισκεφθείτε την εκκλησία Santa Maria delle Grazie για να θαυμάσετε την τοιχογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τον Μυστικό Δείπνο (The Last Supper). Το έργο ολοκληρώθηκε το 1498, έχει διατηρηθεί εξαιρετικά και οι ιστορικοί ακόμα αναλύουν τα μυστήρια του. Η είσοδος στο ναό κοστίζει 15€, αλλά μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση με οδηγό που θα σας πει όλη την ιστορία πίσω από το έργο.

5. Παρακολουθήστε λίγο ποδόσφαιρο

Γήπεδο San Siro, Μιλάνο
Το στάδιο San Siro (έδρα των ΑC Milan και Inter Milan)

Το Μιλάνο δέχετε πολλούς ποδοσφαιρόφιλους επισκέπτες, αφού εκεί βρίσκεται το στάδιο San Siro που είναι η έδρα της AC Milan και της Inter Milan. Το στάδιο αποτελεί το μεγαλύτερο στάδιο στην Ιταλία, με χωρητικότητα 80.000 θεατών. Μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο για έναν αγώνα με 20-30€ ή να κλείσετε μια ξενάγηση στο στάδιο και το μουσείο.

Άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε στο Μιλάνο

1. Κάντε μια περιήγηση με τα πόδια

Μπορείτε να κάνετε μια από τις δωρεάν ξεναγήσεις που γίνονται στην πόλη, δίνοντας ένα φιλοδώρημα στον οδηγό στο τέλος της περιήγησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κλείσετε ξενάγηση για 1, 2 ή 3 μέρες με το hop on/hop off λεωφορείο που θα σας πάει στα κυριότερα σημεία της πόλης.

2. Δείτε το άλογο του Λεονάρντο (Leonardo's horse)

άλογο του Λεονάρντο (Leonardo's horse)
Το χάλκινο Άλογο του Λεονάρντο (Leonardo's horse)

Θαυμάστε το Άλογο του Λεονάρντο που βρίσκεται στην Piazzale dello Sport. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χάλκινα αγάλματα αλόγων στον κόσμο και δημιουργήθηκε από τη Nina Akamu γύρω στο 1990. Η δημιουργία στηρίχτηκε στα σχέδια που είχε κάνει ο Leonardo da Vinci, όταν του ανατέθηκε να κατασκευάσει το μεγαλύτερο χάλκινο άγαλμα αλόγου στον κόσμου, πράγμα που δεν ολοκλήρωσε ποτέ.

3. Περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές

Το Μιλάνο φιλοξενεί μερικές δημοφιλείς υπαίθριες αγοράς, όπως η Fiera di Senigallia, στην οποία θα βρείτε κόμικς και δίσκους και το Papiniano στο οποίο θα βρείτε παπούτσια και οικιακά σκεύη.

4. Επισκεφθείτε την Pinacoteca di Brera

Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera)
Η Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera)

Η Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera) δημιουργήθηκε το 1809 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και περιλαμβάνει έργα του Ραφαήλ, του Μαντένια, του Ρέμπραντ και άλλων καλλιτεχνών 13ου-20ου αιώνα. Εκεί βρίσκεται και ο Θρήνος για το νεκρό Χριστό, τον οποίο ζωγράφισε ο Μαντένια το 1305. Η είσοδος για την Πινακοθήκη είναι 15€ και εδώ μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση.

5. Περιπλανηθείτε στο πάρκο της λίμνης Idroscalo

Η λίμνη Idroscalo
Η λίμνη Idroscalo στο Μιλάνο (πηγή:wikipedia)

Η λίμνη Idroscalo είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1920 ως αεροδρόμιο υδροπλάνων. Σήμερα η λίμνη και το πάρκο γύρω της αποτελούν ένα εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση, πικνίκ και για διάφορες δραστηριότητες, όπως καγιάκ, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται βραδιές με παραστάσεις χορού και μουσικής.

6. Επισκεφθείτε τους κήπους Giardini della Guastalla

The Giardini Guastalla
The Giardini della Guastalla με φόντο το Torre Velasca (πηγή:wikipedia)

Οι κήποι Giardini della Guastalla είναι από τους παλαιότερους κήπους στο Μιλάνο, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό Duomo και διαθέτει δέντρα, λουλούδια και μια λιμνούλα με ψαράκια.

7. Πηγαίνετε για ψώνια στο Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II
Η Galleria Vittorio Emanuele II

Αν αγαπάτε τα ψώνια θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς την Galleria Vittorio Emanuele II, η οποία χτίστηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί το παλαιότερο εμπορικό κέντρο στην πόλη. Στεγάζεται σε μια τετραώροφη διπλή στοά και έχει γυάλινη οροφή. Εκεί θα βρείτε τα καταστήματα διάσημων σχεδιαστών, όπως Prada και Gucci.

8. Δείτε μια παράσταση στο Teatro alla Scala

Teatro alla Scala
Teatro alla Scala

To Teatro alla Scala είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα όπερας και μπαλέτου στον κόσμο, που άνοιξε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί έχουν παιχτεί μερικές από τις διασημότερες όπερες και μπορείτε είτε να δείτε κι εσείς μια παράσταση είτε να κάνετε μια ξενάγηση στο κτήριο και το μουσείο.

9. Κάντε μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci

Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci
Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci (πηγή: wikipedia)

Το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης & Τεχνολογίας Λεονάρντο ντα Βίντσι (Museo nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci‎) είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ιταλία και βρίσκεται στο μοναστήρι Σαν Βιτόρε αλ Κόρπο. Χωρίζεται σε 7 τμήματα:

 • υλικά
 • μεταφορές
 • ενέργεια
 • επικοινωνία
 • Λεονάρντο ντα Βίντσι, τέχνη και επιστήμη
 • νέα όρια
 • επιστήμη για νέους ανθρώπους

10. Δείτε τη σύγχρονη τέχνη στο Pirelli HangarBicocca

Το Pirelli HangarBicocca στεγάζεται σε ένα κτήριο που ήταν εργοστάσιο και φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου φυσικά και είναι βιομηχανική. Το HangarBicocca φιλοξενεί μερικές μόνιμες εκθέσεις και μερικές προσωρινές και διαθέτει μια μπιστρό για φαγητό και ποτό. Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν αλλά καλό είναι να κάνετε κράτηση για την επίσκεψή σας.

Κόστος ταξιδιού στο Μιλάνο

Τιμές hostel – Στο Μιλάνο η διαμονή είναι ακριβή και το ίδιο ισχύει ακόμα και για τα hostel. Για ένα κρεβάτι σε έναν κοιτώνα θα πληρώσετε 28-50€ για μια βραδιά. Για ένα ιδιωτικό δωμάτιο θα πληρώσετε 80-100€ και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εποχή δεν επηρεάζει πολύ τις τιμές των ξενώνων.

Τιμές οικονομικών ξενοδοχείων – Δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά φθηνών ξενοδοχείων στο Μιλάνο, αλλά αν είστε τυχεροί και βρείτε οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 70-95€ τη βραδιά και θα έχετε όλες τις βασικές ανέσεις και ίσως δωρεάν πρωινό.

Airbnb – Μπορείτε να βρείτε μερικά ιδιωτικά δωμάτια στο Airbnb με 30-50€ τη βραδιά, αν έχετε κάνει κράτηση αρκετό καιρό πριν. Διαφορετικά, η τιμή μπορεί να είναι διπλάσια. Για ένα ολόκληρο σπίτι θα χρειαστεί να πληρώσετε 75-100€ τη βραδιά.

Κόστος φαγητού – Η Ιταλική κουζίνα είναι αγαπητή σε όλο τον κόσμο και τα περισσότερα φαγητά περιέχουν τα υλικά: ντομάτες, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο. Μερικά διάσημα φαγητά στο Μιλάνο είναι το risotto alla Milanese, οι κοτολέτες μοσχαρίσιου, τα ραβιόλια με κρέας και η cassoeula (στιφάδο με κρέας και λάχανο).

Για να φάτε σε ένα μέσο εστιατόριο με παραδοσιακή ιταλική κουζίνα θα ξοδέψετε περίπου 15-18€ ενώ για πίτσα 9-12€. Για ένα πιο πολυτελές δείπνο με τρία πιάτα και ποτό θα πληρώσετε περίπου 35-40€.

Το fast-food είναι αρκετά οικονομικό, καθώς θα βρείτε κομμάτι πίτσα, πανίνι ή κάποιο άλλο σνακ με 3-8€. Προτείνω να δοκιμάσετε ένα panzerotti (μικρό καλτσόνε) στο Luini, που βρίσκεται κοντά στον Duomo.

Για κινέζικο φαγητό θα πληρώσετε περίπου 6-10€ ενώ για φαγητό σε ινδικό εστιατόριο 10-15€.

Η μπύρα κοστίζει περίπου 5€, το καπουτσίνο ή ένα latte λιγότερο από 2€ και το εμφιαλωμένο νερό περίπου 1€.

Για εσάς που θέλετε να μαγειρεύετε τα γεύματά σας, το σούπερ μάρκετ ή το παντοπωλείο θα σας κοστίσει περίπου 40-60€ για μια εβδομάδα, με βασικά υλικά, όπως ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά και λίγο κρέας.

Προτεινόμενοι προϋπολογισμοί για το Μιλάνο

Το Μιλάνο είναι αρκετά ακριβό τόσο για τη διαμονή, όσο και για το φαγητό, τις μετακινήσεις και τα αξιοθέατα. Έφτιαξα για εσάς τρεις προτεινόμενους προϋπολογισμούς για να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με το μπάτζετ σας.

προτεινόμενοι προϋπολογισμοί για το Μιλάνο

Αν το μπάτζετ σας είναι χαμηλό ή είστε backpackers θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα ξοδεύετε στο Μιλάνο περίπου 65€ τη μέρα. Με αυτό το πλάνο θα πρέπει να μείνετε σε hostel, όπου θα μπορείτε να μαγειρεύετε όλα τα γεύματά σας, να πίνετε αλκοόλ ελεγχόμενα, να μετακινείστε κυρίως με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να κάνετε επισκέψεις στα δωρεάν αξιοθέατα.

Για έναν μεσαίο προϋπολογισμό, όπου σας παίρνει να ξοδεύετε γύρω στα 145€ τη μέρα, μπορείτε να μείνετε σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε Airbnb ή σε ιδιωτικό δωμάτιο σε hostel, να τρώτε τα περισσότερα γεύματα έξω, να πίνετε πιο άνετα, ίσως να χρησιμοποιήσετε και κάποιο ταξί και να κάνετε μερικές δραστηριότητες επί πληρωμή, όπως ξεναγήσεις ή επισκέψεις σε μουσεία.

Ένας “πολυτελής” προϋπολογισμός θα σας παρέχει μεγαλύτερες ανέσεις. Ας υποθέσουμε ότι ξοδεύετε περίπου 255€ τη μέρα, θα έχετε τη δυνατότητα να μείνετε σε ξενοδοχείο, να τρώτε και να πίνετε όσο και όπου θέλετε, να πάρετε όσα ταξί θέλετε και να πληρώσετε για πολλές επισκέψεις και δραστηριότητες.

Συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων στο Μιλάνο

Μπορεί το Μιλάνο να είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα. Έχω συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για το Μιλάνο, ώστε να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα.

1. Μην τρώτε στην Πλατεία του Σταθμού – Τα εστιατόρια γύρω από την Πλατεία του Σταθμού είναι τελείως τουριστικά και υπερτιμημένα. Για να φάτε κάτι πιο αυθεντικό και λιγότερο ακριβό, κατευθυνθείτε λίγο πιο μακριά.

2. Αποφύγετε τα ταξί – Τα ταξί είναι εξαιρετικά ακριβά στο Μιλάνο. Η ελάχιστη χρέωση είναι 6€ και ανεβαίνει 1,35€ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Επιλέξτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

3. Πάρτε το Radiobus – Είναι ένα δίκτυο μικρών λεωφορείων που λειτουργούν κατόπιν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής. Λειτουργούν 10:00 μ.μ. ως 02:00 π.μ. και κοστίζουν μόνο 3€, εξασφαλίζοντας σας μια ασφαλή και φθηνή επιστροφή στο ξενοδοχείο σας.

4. Κάντε μερικές φθηνές αγορές – Αν σας αρέσουν τα ψώνια, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία στα πολυτελή καταστήματα του Μιλάνου, μπορείτε να πάτε για ψώνια στην περιοχή Brera που έχει μοντέρνα καταστήματα με πιο προστές τιμές.

5. Πάρτε ένα πάσο πόλης – Αγοράστε την κάρτα Milan Pass, με την οποία εξασφαλίζετε δωρεάν είσοδο σε μερικά αξιοθέατα της πόλης, εκπτώσεις σε άλλα αξιοθέατα, πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και στα λεωφορεία hop on/hop off. Αποκτήστε την εδώ.

6. Μην παραγγέλνετε ψωμί – Ορισμένα εστιατόρια χρεώνουν το ψωμί και τα κριτσίνια χωρίς να σας ενημερώσουν, μέχρι να έρθει ο λογαριασμός. Αν θέλετε να ξοδεύετε λίγα χρήματα στο φαγητό, καλύτερα να το παραλείψετε.

7. Κάντε μια δωρεάν περιήγηση στην πόλη με τα πόδια – Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και το Μιλάνο διαθέτει διάφορες ξεναγήσεις στο κέντρο της πόλης με τα πόδια. Το μοναδικό που χρειάζεται να πληρώσετε είναι το φιλοδώρημα στον οδηγό στο τέλος της ξενάγησης.

8. Πάρτε παγούρι νερού – Το νερό στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ακριβό από όσο έχουμε συνηθίσει. Αν έχετε παγούρι μαζί σας, μπορείτε να έχετε συνέχεια δωρεάν νερό. Εννοείται, ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλές και πόσιμο. 

Πού να μείνετε στο Μιλάνο;

Η διαμονή στο Μιλάνο είναι αρκετά ακριβή, ωστόσο υπάρχουν επιλογές για όλους. Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό με τις 8 καλύτερες περιοχές για διαμονή στο Μιλάνο και επιλέξτε το μέρος που σας ταιριάζει.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία

Πως να μετακινηθείτε στο Μιλάνο;

μετακινήσεις στο Μιλάνο

Δημόσια συγκοινωνία – Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μιλάνο διευθύνονται από το Azienda Trasporti Milanesi (ATM) και υπάρχει ενιαίο σύστημα εισιτηρίων για όλα τα μέσα (λεωφορείο, τραμ, μετρό). Υπάρχουν 3 ζώνες που καλύπτουν τα μέρη που κινούνται οι επισκέπτες. Το απλό εισιτήριο 90 λεπτών για τις ζώνες 1-3 κοστίζει 2€ και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέσο επιθυμείτε.

Ένα 24ωρο πάσο για τις ζώνες 1-3, κοστίζει 7€ ενώ το πάσο για 72 ώρες κοστίζει 12€. Υπάρχει και ένα εισιτήριο για 10 διαδρομές με 18€ και ένα εβδομαδιαίο που κοστίζει 17€.

Το εισιτήριο για τα νυχτερινά μίνι λεωφορεία Radiobus που αναφέραμε παραπάνω, κοστίζει 3€ και εκτελεί δρομολόγια από το Μιλάνο προς γειτονικές πόλεις.

Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από έναν σταθμό μετρό είτε από την εφαρμογή ΑΤΜ.

Από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου θα πρέπει να πάρετε το τρένο Malpensa Express. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάτε στο αεροδρόμιο και το εισιτήριο κοστίζει 13€.

Ταξί – Τα ταξί είναι αρκετά ακριβά στο Μιλάνο, με ελάχιστη χρέωση 6€. Για κάθε έξτρα χιλιόμετρα η τιμή ανεβαίνει 1,35€. Προτείνω να τα χρησιμοποιήσετε μόνο σε έκτακτες ανάγκες.

Uber – Το Uber είναι διαθέσιμο στο Μιλάνο, ωστόσο είναι και αυτό ακριβό.

Ενοικίαση ποδηλάτων – Οι ποδηλάτες είναι ευπρόσδεκτοι στο Μιλάνο και είναι ένα ασφαλές μέρος για να κάνετε ποδήλατο. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι 220 χιλιομέτρων στην πόλη και μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο με 15€ τη μέρα.

Ενοικίαση αυτοκινήτου – Το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο στο Μιλάνο, παρά μόνο για ημερήσιες εκδρομές, καθώς το μετρό είναι αρκετό για τις βασικές σας μετακινήσεις. Ωστόσο, θα βρείτε αυτοκίνητο με 20€ τη μέρα αν πρόκειται για πολυήμερη ενοικίαση.

Πότε να πάτε στο Μιλάνο;

πότε να πάτε στο Μιλάνο

Η πιο δημοφιλής εποχή για να ταξιδέψετε στο Μιλάνο από άποψη καιρού είναι το καλοκαίρι (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 29°C και είναι η εποχή που η πόλη μαζεύει τον περισσότερο κόσμο. Για να επισκεφθείτε το Μιλάνο το καλοκαίρι θα πρέπει να κλείσετε τη διαμονή σας αρκετό καιρό πριν.

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Μιλάνο είναι τέλος άνοιξης (Απρίλιος, Μάιος) και αρχή φθινοπώρου (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Ο καιρός είναι ακόμα καλός (18-22°C) και υπάρχει μικρότερος αριθμός τουριστών.

Την περίοδο του χειμώνα, δηλάδη Νοέμβριο με Μάρτιο, η θερμοκρασία μειώνεται αισθητά με μέσο όρο τους 7°C. Επίσης, υπάρχει πολλή ομίχλη και έτσι είναι μια αρκετά ήσυχη περίοδος για το Μιλάνο.

Αν ο λόγος που θέλετε να επισκεφθείτε το Μιλάνο είναι η Εβδομάδα Μόδας, η οποία πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο (φθινόπωρο-χειμώνα και άνοιξη-καλοκαίρι), θα πρέπει να προετοιμαστείτε αρκετό καιρό πριν και να προβείτε σε κράτηση καταλύματος. Η πόλη πλημμυρίζει από κόσμο και όλα γίνονται πιο ακριβά.

Όποια περίοδο και αν επιλέξετε να ταξιδέψετε στο Μιλάνο, κλείστε εισιτήρια μέσω του Skyscanner, για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, κάνοντας σύγκριση εταιρειών και ημερομηνιών.

Πως να παραμείνετε ασφαλείς στο Μιλάνο;

Το Μιλάνο είναι μια πολύ ασφαλής πόλη, όπου και να μείνετε (hostel ή ξενοδοχείο). Ωστόσο, καλό είναι να προσέξετε τα παρακάτω:

 •  Οι πορτοφολάδες είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει παντού, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις ουρές αναμονής για τα αξιοθέατα, κυρίως γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και την Piazza Duca D’Aosta.
 • Να έχετε μαζί σας αντίγραφα των προσωπικών σας εγγράφων για παν ενδεχόμενο.
 • Αποφύγετε το Parco Sempione και το Arc of Peace τη νύχτα, ειδικά αν είστε μόνοι, καθώς δεν είναι πολύ ασφαλή μέρη.
 • Μην αφήνετε τα πράγματα και το ποτό σας εκτεθειμένα σε μπαρ και αποφύγετε να επιστρέφετε στο κατάλυμά σας μόνοι αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
 • Αγοράστε μια καλή ταξιδιωτική ασφάλιση, καθώς θα σας προστατεύσει σε περιπτώσεις κλοπής, τραυματισμού, ασθενείας και ακυρώσεων πτήσεων.
 • Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε το 113 για βοήθεια.
Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.