Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Θάλασσα των Αστεριών στις Μαλδίβες με τα νερά που φωσφορίζουν

Υπάρχει κάτι ακόμα πιο θεαματικό, μυστηριώδες και ρομαντικό που λαμβάνει χώρα σε αυτά τα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό: πρόκειται φυσικά για την θάλασσα των αστεριών με τα νερά που φωσφορίζουν τη νύχτα.
Η Θάλασσα των Αστεριών στις Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες (και σε καμία περίπτωση οι Μαλβίδες) είναι φημισμένες για τα θέρετρα παγκόσμιας κλάσης, τις απίστευτες παραλίες και τα τοπία που φαίνονται ακόμη καλύτερα κατ’ ιδίαν από τι στις φωτογραφίες. Αλλά αυτά ας πούμε ότι τα βρίσκουμε και άλλου. Υπάρχει κάτι ακόμα πιο θεαματικό, μυστηριώδες και ρομαντικό που λαμβάνει χώρα σε αυτά τα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό: πρόκειται φυσικά για την θάλασσα των αστεριών με τα νερά που φωσφορίζουν τη νύχτα.

Θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με καθρέφτη του ουρανού με ξαστεριά. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Το φαινόμενο με τα εντυπωσιακά μπλε φωτάκια που λαμπυρίζουν στην παραλία οφείλεται σε φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς, το γνωστό μας φυτοπλαγκτόν.

Το φαινόμενο έχει όνομα και λέγεται βιοφωτισμός και προέρχεται από το Lingulodinium polyedrum, ένα φυτοπλαγκτόν που συναντάμε συνήθως στους ωκεανούς. Μπαίνοντας και λίγο στα χωράφια της βιολογίας, η χρωστική του ουσία, λουσιφερίνη αντιδράει με το οξυγόνο και το ένζυμο λουσιφεράση και προκαλείται το λαμπυρίζον μπλε φως της θάλασσας.

Lingulodinium polyedrum
Lingulodinium polyedrum

Το στρες είναι η βασική αιτία του φαινομένου που προκαλεί η κίνηση της θάλασσας και τα κύματα στο φυτοπλαγκτόν που εκπέμπει φως ως μηχανισμό άμυνας, κάτι αντίστοιχο που κάνουν και οι πυγολαμπίδες. 

Το φυτοπλαγκτόν κίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας αρκετά νωθρά, αφήνοντας τη να το παρασέρνει. Διακρίνεται πιο εύκολα όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη.

Αν θα καταφέρετε να δείτε το φαινόμενο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το κλίμα όλη της χρονιάς αλλά και η κατάσταση των μικροοργανισμών. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί. Το νησί Vaadhoo των 500 κατοίκων στην ατόλη Raa είναι το πιο γνωστό σημείο. Αλλά, μπορεί να το δείτε και σε άλλα νησιά των Μαλδιβών με τις κατάλληλες κατάλληλες συνθήκες. Σύμφωνα με τους ντόπιους, το θεαματικό γεγονός είναι πιο διαδεδομένο το διάστημα, από τα τέλη του καλοκαιριού έως το τέλος του έτους. 

Το φαινόμενο φαίνεται να ενέπνευσε και τον Ang Lee, σκηνοθέτη της ταινίας “Η Ζωή του Πι” η οποία κυκλοφόρησε το 2012. Οι εντυπωσιακές σκηνές με τη θάλασσα να φωσφορίζει βοήθησαν σίγουρα στο να κερδίσει το Όσκαρ για τα οπτικά εφέ εκείνης της χρονιάς (συνολικά κέρδισε 4 βραβεία, ενώ προτάθηκε για 11).

Πλάνο απ' την διάσημη σκηνή στη ταινία "Η ζωή του Πι" (2012)
Πλάνο απ' την διάσημη σκηνή στη ταινία "Η ζωή του Πι" (2012)

Εκτός απ’ τις Μαλδίβες, το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη:

  • Leucadia, στην Καλιφόρνια
  • Mosquito Bay, στο Πουέρτο Ρίκο
  • Νησιά Lakshadweep, στην Ινδία
Και λαμπυρίζουσες πατημασιές
Και λαμπυρίζουσες πατημασιές

Όσο όμορφο πάντως και αν είναι το θέαμα, σας προτείνουμε να κρατήσετε τις προσδοκίες σας χαμηλές καθώς η φύση είναι απρόβλεπτη. Αντιμετωπίστε το σαν μια ευχάριστη έκπληξη αν καταφέρετε να το δείτε.

Πηγή: The Culture Trip

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.