Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Όταν δύο ωκεανοί ενώνονται αλλά δεν αναμειγνύονται ποτέ​

Τον τίτλο του άρθρου τον δανείστηκα από το Κοράνι για δύο θάλασσες που ενώνονται αλλά δεν αναμιγνύονται. Κάτι που μπορεί να σας ακούγεται σαν περιγραφή ενός θαύματος αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε αρκετά σημεία του κόσμου και υπάρχει μια εύκολη επιστημονική εξήγηση.
Όταν δύο θάλασσες ενώνονται αλλά δεν αναμιγνύονται ποτέ​

Τον τίτλο του άρθρου τον δανείστηκα από το Κοράνι (που αναφέρεται σε δύο σημεία μάλιστα) για δύο θάλασσες που ενώνονται αλλά δεν αναμειγνύονται. Κάτι που μπορεί να σας ακούγεται σαν περιγραφή ενός θαύματος αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε αρκετά σημεία του κόσμου και υπάρχει μια εύκολη επιστημονική εξήγηση.

Όταν η Βαλτική Θάλασσα ενώνεται με την Βόρεια Θάλασσα

Skagen, Δανία

Η Δανία είναι μια πανέμορφη χώρα, όπου η φύση μας δίνει απλόχερα απίστευτες εικόνες! Από που να το πιάσεις; Από τους αχανείς αμμόλοφους, στα γραφικά δάση των Trolls με τα στραβά δέντρα, και από τους τεράστιους κόλπους στα πανέμορφα νησιά της. Αλλά στην άκρη του Γκρενέν, τη χερσόνησο βόρεια του Σκάγκεν στην Γιουτλάνδη, γίνεται κάτι μαγικό. Είναι το σημείο όπου η Βαλτική Θάλασσα συναντά τη Βόρεια Θάλασσα ενώ έρχεται από αντίθετη κατεύθυνση. Οι δυο θάλασσες συναντώνται μεν αλλά δεν αναμειγνύονται ποτέ.

Λες και υπάρχει κάποιο αόρατο εμπόδιο μεταξύ τους και τα νερά αρνούνται να ενωθούν. Έτσι δημιουργείται ένα μαγικό οπτικό θέαμα που βέβαια εύκολα εξηγείται. Οι δυο θάλασσες έχουν διαφορετική πυκνότητα, θερμοκρασία αλλά και αλατότητα. Με κάποια δόση υπερβολής, σκεφτείτε πως είναι όταν αναμειγνύεις λάδι με νερό. Έτσι λοιπόν στο Σκάγκεν που είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι συρρέουν κάθε χρόνο ζωγράφοι και φωτογράφοι για να αποθανατίσουν το εκπληκτικό φαινόμενο.

Όταν η Μεσόγειος Θάλασσα ενώνεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό

Το νερό της Μεσογείου είναι θερμό, αλατούχο και με λιγότερη πυκνότητα, σε σύγκριση με το νερό του Ατλαντικού Ωκεανού. Έτσι όταν η Μεσόγειος εισέρχεται στον Ατλαντικό στο στενό του Γιβραλτάρ, κινείται για αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στον Ατλαντικό σε βάθος περίπου 1000 μέτρων. Δείτε το παρακάτω γράφημα που οπτικοποιεί καλύτερα αυτό που μόλις γράψαμε.

Μεσόγειος Θάλασσα σε Ατλαντικό Ωκεανό
Μεσόγειος Θάλασσα σε Ατλαντικό Ωκεανό

Οταν ο ποταμός Copper στην Αλάσκα ενώνεται με τον Ειρηνικό Ωκεανό

Ήταν το 2007 όταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια, Ken Bruland μελετούσε τα ρεύματα στον κόλπο της Αλάσκας σε μια ερευνητική αποστολή με άλλους ωκεανογράφους και τράβηξε την παρακάτω εντυπωσιακή φωτογραφία.

Ο πoταμός Copper στην Αλάσκα συναντάει τον Ειρηνικό ωκεανό μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες λιωμένου πάγου μαζί με ιζήματα πλούσια σε σίδηρο (ένας λόγος που ο τοπικός σολομός είναι τόσο περιζήτητος). Τα ρεύματα του κόλπου μετακινούν αυτά τα νερά και ενδέχεται να δημιουργήσουν αυτό το φαινόμενο της φωτογραφίας μιας και η πυκνότητα των υδάτινων μαζών είναι πολύ διαφορετική. Ο Bruland βέβαια αποκλείει το γεγονός ότι δεν θα ενωθούν ποτέ.

Ο Μαύρος και ο Λευκός Αράγκβι στη Γεωργία

Και αυτός είναι ο Μαύρος και ο Λευκός Αράγκβι, δυο ποτάμια με σταθερό ραντεβού κοντά στο χωριό Πασανάουρι της Γεωργίας . Τα χρώματα είναι θαρρώ προφανές γιατί επιλέχθηκαν ενώ Αράγκβι σημαίνει ποταμός. Οι συμβολισμοί με το γιν και το γιανγκ αναπόφευκτοι.

Ο λόγος που δεν ενώνονται (άμεσα τουλάχιστον) είναι η διαφορετική σύσταση και πυκνότητα των νερών των δύο ποταμών.

Τα νέρα πάντως αναμειγνύονται σταδιακά και όταν πια ο ποταμός Αράγκβι συναντά τον Κύρο στον γλωσσοδέτη Μτσχέτα έχει ένα ενιαίο χρώμα. Η Μτσχέτα είναι μία απ’ τις αρχαιότερες πόλεις της Γεωργίας.

Η ίδια φωτογραφία κυκλοφορεί στα σόσιαλ και για μια περίπτωση 2 ποταμών που ενώνονται στο Κονγκό, αλλά είναι αναληθής. Παρολαυτά κι εκεί συμβαίνει ένα παρόμοιο φαινόμενο.

Όταν ο Ατλαντικός Ωκεανός ενώνεται με τον Ειρηνικό Ωκεανό

Οι δυο ωκεανοί συναντώνται στο ακρωτήρι Χορν στη Γη του Πυρός στην Χιλή και όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο (σας προτείνω να το βάλετε σε σίγαση) δύο στρώματα νερού με διαφορετικό χρωματισμό προσεγγίζουν το ένα το άλλο αλλά δεν αναμειγνύονται.

Αντίστοιχα φαινόμενα όπως είπαμε εμφανίζονται σε πάρα πολλά σημεία που ωκεανοί, θάλασσες και ποταμιά συναντώνται. Ενδεικτικά:

 • Ο Ινδικός ωκεανός και ο Ατλαντικός Ωκεανός
 • Η Καραϊβική Θάλασσα και ο Ατλαντικός Ωκεανός
 • Ο ποταμός Σουρινάμ και ο Ατλαντικός Ωκεανός
 • Ο πράσινος ποταμός και ο Κολοράντο
 • Οι ποταμοί Rio Negro και Solim Soles
 • Οι ποταμοί Μοζέλλας και Ρήνος
 • Οι ποταμοί Ιλζ, Δούναβης και Ιν
 • Οι ποταμοί Ροδανός και Arve

Και στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο στον κόλπο της Καβάλας αλλά κι εκεί που τα νερά του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου συναντάνε το Αιγαίο πέλαγος.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

 1. Η φωτό που δημοσιεύετε υπό τον τίτλο “Οταν ο ποταμός Copper στην Αλάσκα ενώνεται με τον Ειρηνικό Ωκεανό” είναι η φωτό “εξωφύλλου” του βίντεο που έχετε πιο κάτω για το υποτιθέμενο ακρωτήριο Χορν. Είστε σίγουροι ότι το ακρωτήριο Χορν είναι κατάλληλο για βόλτες; (Κι εγώ αναρωτιέμαι).
  (Άσχετο) Η Καλαμάτα ΔΕΝ έχει ηφαίστειο. Κάτι φοβισμένες γιαγιάδες τα έλεγαν αυτά που δεν είχαν πάει σχολείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.