Τι να κάνω στα Τίρανα – 14 κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε

Τα Τίρανα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας και η πρωτεύουσα της χώρας από το 1920. Η Αλβανία σαν χώρα έχει περάσει μεγάλες αναταραχές και για αυτό για πολλά χρόνια βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των τουριστικών προορισμών. 

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και έτσι τα Τίρανα αποτελούν μία μικρή πόλη αλλά με έντονο πολιτιστικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον.

Παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών της πόλης, που καταφθάνουν να θαυμάσουν τα αξιοθέατα που έχει κληρονομήσει στο πέρασμα των αιώνων.

Κάθε μνημείο έχει τη δική του ιστορία, είτε από την καταπίεση του 20ου αιώνα είτε από την Οθωμανική Κυριαρχία που επικράτησε στην περιοχή μέχρι το 1912. Στα Τίρανα θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αλβανίας.

Συγκέντρωσα σε μία λίστα τα πιο σημαντικά από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στα Τίρανα αλλά και τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι στα Τίρανα

Η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στα Τίρανα είναι το κέντρο της πόλης.  H περιοχή Tregu Cam είναι ιδανική αν είναι η πρώτη σας φορά στα Τίρανα και θέλετε να εξερευνήσετε τα αξιοθέατα της πόλης. Αν αναζητάτε να μείνετε κοντά στη νυχτερινή ζωή επιλέξτε την περιοχή Blloku ενώ αν ταξιδεύετε οικογενειακώς με τα παιδιά επιλέξτε την περιοχή Komuna e Parisit.

Που να μείνετε στα Τίρανα

Κορυφαίες ξεναγήσεις στα Τίρανα

ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

1. Επισκεφθείτε την Πυραμίδα των Τιράνων

Η Πυραμίδα των Τιράνων πριν και μετά την ανακαίνιση
Η Πυραμίδα των Τιράνων πριν και μετά την ανακαίνιση (πηγή 1η εικόνα:wikipedia , πηγή 2η εικόνα: MVRDV)

Η Πυραμίδα των Τιράνων σχεδιάστηκε ως Μουσείο Ενβέρ Χότζα, από την κόρη του Κομμουνιστή ηγέτη, τρία χρόνια μετά το θάνατό του. Μετά την πτώση του κομμουνισμού η Πυραμίδα έπαψε να λειτουργεί ως μουσείο και μετατράπηκε σε συνεδριακό κέντρο. Το 2018 αποφασίστηκε να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2023 και όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία η αλλαγή είναι αξιοθαύμαστη. Η Πυραμίδα έχει δωρεάν είσοδο και προσφέρει θέα στην πόλη.

2. Περπατήστε μέχρι την Πλατεία Skënderbej

Πλατεία Skënderbej
Πλατεία Skënderbej //πηγή:wikipedia

H Πλατεία Skënderbej είναι η κύρια πλατεία των Τιράνων, στην οποία πραγματοποιούνται οι μεγάλοι εορτασμοί της πόλης. Έχει πάρει το όνομά της από τον εθνικό ήρωα Gjergj Kastrioti Skënderbeu, ο οποίος ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πλατεία έχει μέγεθος περίπου 40.000 τ.μ. και φιλοξενεί ένα από τα ορόσημα της πόλης, το Μνημείο του Skënderbeu. Στη θέση του στο παρελθόν υπήρχε ένα άγαλμα του Στάλιν. Άλλα αξιοθέατα που υπάρχουν τριγύρω είναι ο Πύργος του Ρολογιού, το Τζαμί Εθέμ Μπέη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Παλάτι Πολιτισμού κ.α.

3. Περιηγηθείτε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Τιράνων

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Τιράνων (Muzeu Historik Kombëtar)
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Τιράνων (Muzeu Historik Kombëtar) //πηγή:wikipedia

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε την ιστορία και το περίπλοκο παρελθόν της Αλβανίας είναι να επισκεφθείτε το ΕΘνικό Ιστορικό Μουσείο (Muzeu Historik Kombëtar). Το μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Skënderbej και είναι χωρισμένο σε περίπτερα για κάθε εποχή (Αρχαιότητα, Μεσαίωνα, Αναγέννηση, Ανεξαρτησία, Εικονογραφία, Εθνικοαπελευθερωτικού Αντιφασιστικού Πολέμου, Κομμουνιστικού Τρόμου και Μητέρας Τερέζας). Στην είσοδο υπάρχει μία τοιχογραφία που απεικονίζει τις μορφές της ιστορίας της Αλβανίας.

  • Είναι ανοιχτό: καθημερινά 9:00 π.μ.–7:00 μ.μ.
  • Ιστοσελίδα: www.mhk.gov.al

4. Τζαμί Et'hem Bey

Τζαμί Hajji Et'hem Bey
Τζαμί Hajji Et'hem Bey //πηγή:wikipedia

To Τζαμί Hajji Et’hem Bey είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα των Τιράνων, το οποίο ξανάνοιξε το 1991 μετά την πτώση του Κομμουνισμού, όπου συγκεντρώθηκαν 10.000 άνθρωποι για να προσκυνήσουν. Η κατασκευή του ξεκίνησε ανάμεσα στο 1791 και το 1794 και ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 1819 και το 1821, από τον γιο του Χατζή Εθέμ Μπέη. Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο τζαμί είναι ότι οι εξωτερικοί τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με δάση, καταρράκτες και τοπία, κάτι το οποίο δεν συνηθιζόταν στην ισλαμική τέχνη.

  • Είναι ανοιχτό: Σάββατο-Πέμπτη 9:00 π.μ. – 12 μ.μ. & 2 μ.μ. – 4 μ.μ. & Παρασκευή 2:30 μ.μ. – 4:00 μ.μ.

5.Πύργος του Ρολογιού

Ο Πύργος του Ρολογιού (Kulla e Sahatit)
Ο Πύργος του Ρολογιού (Kulla e Sahatit) //πηγή:wikipedia

Ο Πύργος του Ρολογιού (Kulla e Sahatit) βρίσκεται στην πλατεία Skënderbej και χτίστηκε από τον Εθέμ Μπέη το 1822. Έχει ύψος 35 μέτρα και μέχρι το 1970 αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στην πόλη. Το ρολόι έχει αλλάξει πολλές φορές, το πρώτο ήταν βενετσιάνικο, το επόμενο γερμανικό και ύστερα ένα με λατινικούς χαρακτήρες. Το σημερινό είναι ένα κινέζικο ρολόι και υπάρχει εκεί από το 1970. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στα Τίρανα, ειδικά το βράδυ που φωτίζεται και είναι ανοιχτός για το κοινό από το 1996, προσφέροντας θέα σε όλη την πόλη.

  • Είναι ανοιχτός: Καθημερινά 9:00 π.μ.–6:00 μ.μ. (Κυριακή κλειστός)

6. Μεγάλο Πάρκο Τιράνων (Parku i Madh i Tiranës)

Η τεχνητή λίμνη και το Μεγάλο Πάρκο των Τιράνων
Η τεχνητή λίμνη και το Μεγάλο Πάρκο των Τιράνων //πηγή:wikipedia

Το Μεγάλο Πάρκο των Τιράνων βρίσκεται στα νότια της πόλης. Εκτείνεται σε 230 εκτάρια και περιλαμβάνει μία τεχνητή λίμνη. Είναι το κορυφαίο σημείο της πόλης για καθαρό αέρα, για αυτό και αναφέρεται ως ο “Πνεύμονας της Πόλης”. Στο πάρκο βρίσκεται επίσης η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και μνημεία εθνικών ηρώων της Αλβανίας. Στο νότιο άκρο υπάρχει ένας Βοτανικός κήπος και ένας Ζωολογικός κήπος.

7. Bunk'Arts

Τα Bunk’Arts είναι αντιπυρηνικά καταφύγια. Υπάρχουν δύο, το ένα βρίσκεται λίγο πιο έξω από τα Τίρανα ενώ το άλλο στο κέντρο. Το Bunk’Art χτίστηκε στη δεκαετία του 1970 από τον Ενβέρ Χότζα ενώ το Bunk’Art 2 χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη. Το Bunk’Art που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου, πλέον λειτουργεί ως υπόγειο μουσείο. Έχει περισσότερες από 100 αίθουσες. Είναι εκπληκτικό και μπορείτε να το επισκεφθείτε.

8. Κάντε βόλτα με το τελεφερίκ στο Όρος Dajti

Dajti Ekspres
Dajti Ekspres //φωτογραφία από dajtiekspres.com

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Τίρανα είναι να πάρετε το τελεφερίκ για το όρος Dajti και να θαυμάσετε τη μοναδική θέα. Η απόσταση που διανύει είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί 15 λεπτά, περνώντας πάνω από δάση, λόφους και κτίρια. Στην κορυφή θα βρείτε εστιατόριο, καφέ, πάρκο, παιδική χαρά, μέχρι και μίνι γκολφ. Για να φτάσετε στο σημείο εκκίνησης του Dajti Ekspres θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο από τον Πύργο του Ρολογιού στην πλατεία Σκεντέρμπεη, το οποίο φτάνει στον προορισμό του μετά από 20-30 λεπτά.

9. Κάντε βόλτα στον δρόμο Murat Toptani

Ο δρόμος Murat Toptani είναι ένας πεζόδρομος στο κέντρο των Τιράνων. Πήρε την ονομασία του από μία αλβανική οικογένεια ευγενών. Ο δρόμος είναι από τους πιο δημοφιλείς στην πόλη και βρίσκεται ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και την Εθνική Πινακοθήκη. Πλαισιώνεται από πλατάνια και κοντά του θα βρείτε μαγαζιά για φαγητό και εμπορικά καταστήματα.

10. Περπατήστε πάνω στην Tanners' Bridge

Η Tanners' Bridge (Γέφυρα Βυρσοδεψών) στα Τίρανα
Η Tanners' Bridge (Γέφυρα Βυρσοδεψών) στα Τίρανα //πηγή:wikipedia

Η Tanners’ Bridge (Γέφυρα Βυρσοδεψών στα ελληνικά και Ura e Tabakëve στα αλβανικά) είναι μία πέτρινη γέφυρα που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κάποτε συνέδεε τα Τίρανα με τα ανατολικά υψίπεδα και από κάτω της περνούσε το ρέμα Lane. Γύρω στο 1990 αποκαταστάθηκε και πλέον χρησιμοποιείται για πεζούς. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία στα Τίρανα, που έχει θέα το Τζαμί των Βυρσοδεψών.

11. Περιηγηθείτε στο Pazari i Ri (New Bazaar)

Pazari i Ri (New Bazaar)
Pazari i Ri (New Bazaar) //πηγή:wikipedia

Το Νέο Παζάρι (Pazari i Ri) βρίσκεται μέσα σε μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης των Τιράνων. Κάντε μία βόλτα να δείτε τους πάγκους με τα φρέσκα προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, μπαχαρικά κ.α. Αν είστε τυχεροί κάποιος από τους πωλητές θα σας πουν και την ιστορία της ιστορικής αγοράς.

12. Επισκεφθείτε το Κάστρο των Τιράνων

Το Κάστρο των Τιράνων ή αλλιώς Φρούριο του Ιουστινιανού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η ιστορία του ξεκινάει από το 1300. Μην αναμένετε να δείτε ένα κάστρο έτσι όπως το έχετε στο μυαλό σας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ψυχαγωγικά κτίρια, όπως καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, πολιτιστικά ιδρύματα. Υπάρχουν τρεις πύργοι οι οποίοι βρίσκονται επί αναστήλωση και το μοναδικό που έχει παραμείνει είναι ένα τείχος 6 μέτρων από την Οθωμανική εποχή.

13. Απολαύστε τη νυχτερινή ζωή της πόλης

Η νυχτερινή ζωή στα Τίρανα είναι κάτι που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά και κλαμπ βρίσκονται στην περιοχή Blloku και υπάρχουν διαφόρων ειδών μαγαζιά. Ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε καλά είναι να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο ή τον ιδιοκτήτη του καταλύματος που θα μένετε για να σας πει ποια μέρη να επισκεφθείτε και ποια να αποφύγετε.

14. Κάντε μία εκδρομή στο Δυρράχιο (Durrës)

Αφού θα είστε στα Τίρανα μπορείτε να κάνετε μία εκδρομή προς το Δυρράχιο (Durrës), την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αλβανίας που απέχει λιγότερο από μία ώρα από τα Τίρανα. Υπάρχουν λεωφορεία σχεδόν κάθε μισή ώρα από τα Τίρανα για το λιμάνι της Αδριατικής. 

Πανοραμική λήψη του Αμφιθεάτρου του Δυρραχίου
Πανοραμική λήψη του Αμφιθεάτρου του Δυρραχίου //πηγή:wikipedia

Το Δυρράχιο είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορική κληρονομιά που αξίζει να επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα του, όπως είναι το Αμφιθέατρο του Δυρραχίου που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα και είχε χωρητικότητα 20.000 ατόμων. Το αμφιθέατρο ανακαλύφθηκε το 1900 και τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Muzeu Arkeologjik Kombëtar).

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

  1. Αγάπη μου,σου εύχομαι το όνειρο σου να γίνει
    πραγματικότητα συντομότερο.
    Μια απορία λύσε μου μόνο.Η φωτογραφία είναι μοντάζ; Για τη τέτοια πολυκατοικία πίσω από το τζαμί δεν έχω δει ποτέ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.