19 πράγματα να κάνεις και να δεις στο Βερολίνο (με προτάσεις από ντόπιους)

Έχοντας επισκεφτεί τη γερμανική πρωτεύουσα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, η λίστα μου με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Βερολίνο συνδυάζει μερικά από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα με τα αγαπημένα σημεία των ντόπιων που συνήθως οι τουρίστες αγνοούν την ύπαρξη τους.

Είναι μια από εκείνες τις πόλεις που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες. Οι Γερμανοί λένε ότι το Βερολίνο είναι μια πόλη που δεν μοιάζει με καμία άλλη στη Γερμανία. Όχι μόνο όσον αφορά τις ανέσεις, αλλά και τη στάση ζωής.

Ακολουθούν 19 εμπειρίες & δραστηριότητες στο Βερολίνο που ξεχώρισα και θα σας κάνουν να ερωτευτείτε την πόλη και μπορεί ακόμη και να σας πείσουν να μείνετε για λίγο παραπάνω. Προετοιμαστείτε ότι ένα σαββατοκύριακο δεν θα είναι αρκετό. Είτε όμως μείνετε λίγες μέρες είτε λίγες εβδομάδες, θα βρείτε σίγουρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε.

Ψάχνετε πού θα μείνετε στο Βερολίνο; Ο εκτενής μου οδηγός θα σας γλυτώσει από τον πονοκέφαλο και θα σας βοηθήσει να διαλέξετε περιοχή και δωμάτιο ανάλογα με τα γούστα σας και τον προϋπολογισμό σας.

19 πράγματα να κάνεις στο Βερολίνο

Ειλικρινά, υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά πράγματα να κάνεις στο Βερολίνο, το να τα περιορίσεις σε μια λίστα των 19 ήταν δύσκολο. Αλλά έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσα για να δώσω προτεραιότητα στα πράγματα που πρέπει να κάνετε — ειδικά αν επισκέπτεστε το Βερολίνο για πρώτη φορά.

Ακολουθώντας αρκετές συμβούλες από ντόπιους αλλά και την δικιά μου εμπειρία οι τρεις κορυφαίες προτάσεις συνοψίζονται παρακάτω:

1 ώρα περιήγηση στην πόλη του Βερολίνου με πλοίο

1. 1 ώρα περιήγηση στην πόλη του Βερολίνου με πλοίο

Σε μια ώρα θα δείτε τα κορυφαία αξιοθέατα του Βερολίνου από το ποτάμι! Κάνω αυτή την βόλτα σχεδόν κάθε φορά που επισκέπτομαι την πόλη με κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά και πάντα την λατρεύουν.

2. Περιήγηση στο κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου

2. Περιήγηση στο κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου

Το Ράιχσταγκ είναι το πιο εμβληματικό κτίριο στη Γερμανία. Μπορείτε να κάνετε μια περιήγηση στο κτήριο (απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων), να περπατήσετε γύρω από τον γυάλινο θόλο και να πιείτε καφέ με θέα στο μεγαλύτερο πάρκο του Βερολίνου.

Επίσκεψη στο μουσείο της Περγάμου

3. Επίσκεψη στο μουσείο της Περγάμου

Το καλύτερο μουσείο του Βερολίνου βρίσκεται στο νησί των μουσείων. Απίστευτες ανακατασκευές σε φυσικό μέγεθος της πύλης Ισάρ της Βαβυλώνας και της ρωμαϊκής αγοράς. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να αγοράσετε εισιτήρια skip-the-line.

Πιο αναλυτικά οι 19 εμπειρίες:

1. Δείτε τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου με πλοίο!

Μπορώ προσωπικά να προτείνω τις περιηγήσεις με το πλοίο των Stern & Kreis. Θα είναι η πιο “συμπυκνωμένη” περιήγηση που θα κάνετε στο Βερολίνο. Σε μια ώρα θα μάθετε για την ιστορία του Βερολίνου και θα δείτε τα κυριότερα ορόσημα της πόλης. Κλείστε από εδώ τα εισιτήρια σας γιατί οι αριθμημένες θέσεις είναι περιορισμένες και ο σκοπός είναι να απολαύσετε την εμπειρία στο έπακρο.

2. Δείτε το εσωτερικό του Ράιχσταγκ

Το φημισμένο γερμανικό κοινοβούλιο και ο γυάλινος θόλος του είναι απ’ τα must αξιοθέατα του Βερολίνου. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια περιήγηση και να ανεβείτε μόνοι σας ώστε να απολαύσετε τη θέα στο Tiergarten. Στην κορυφή, υπάρχει μια καφετέρια όπου μπορείτε να πάρετε τον καφέ σας ή το μεσημεριανό σας. Ποιος ξέρει, ίσως δείτε ακόμη και έναν διάσημο Γερμανό πολιτικό που πιθανότατα δεν θα αναγνωρίσετε.

Ένα πράγμα που πρέπει έχετε υπόψιν σας είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να κλείσετε το ραντεβού σας για να επισκεφτείτε το Ράιχσταγκ περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα – ειδικά τις περιόδους αιχμής. Η είσοδος είναι δωρεάν για μια βόλτα χωρίς ξεναγό, εάν το κάνετε εκ των προτέρων μέσω της γερμανικής κυβέρνησης , αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε μια αίσθηση της ιστορίας του κτηρίου κάνοντας μια περιήγηση στα αγγλικά. Θα σας βοηθήσουν και κατά την είσοδο σας στο κτήριο η οποία απαιτεί μια διαδικασία.

3. Επισκεφθείτε τα παγκοσμίου φήμης μουσεία στο Νησί των Μουσείων

Υπάρχουν πολλά υπέροχα μουσεία που βρίσκονται στο νησί των μουσείων, ακριβώς στο κέντρο του Βερολίνου. Θα μπορούσατε να περάσετε μια μέρα ή περισσότερο κάνοντας museum-hopping.

Αν σας αρέσουν τα μουσεία, χωρίς δεύτερη σκέψη πάρτε το τριήμερο πάσο μουσείων. Είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα και το πάσο καλύπτει περισσότερα από 30 μουσεία σε όλη την πόλη, όπως το εξαιρετικό Εβραϊκό Μουσείο και το Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Τα προσωπικά μου αγαπημένα είναι το Μουσείο της Περγάμου, το Μουσείο Neues και το Μουσείο Bode.

#1 Μουσείο Περγάμου

Αυτό το μουσείο φιλοξενεί μια ανακατασκευή της Πύλης της Ishtar, μέρος της Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας και των αρχικών 7 θαυμάτων του κόσμου. Εισιτήρια που παρακάμπτεις την ουρά προτείνονται ασυζητητί κατά την τουριστική περίοδο.

#2 Μουσείο Neues

Κατά ειρωνικό τρόπο, αν και το όνομά του σημαίνει “Νέο Μουσείο”, το μουσείο Neues έχει μερικά από τα παλαιότερα εκθέματα. Φημίζεται για τη φιλοξενία της προτομής της Νεφερτίτης και των πάπυρων της Βίβλου των Νεκρών. Εντυπωσιακή είναι και η αιγυπτιακή συλλογή του!

#3 Μουσείο Bode

Ίσως το πιο διάσημο γιατί πρόσφατα το καναδικό χρυσό νόμισμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εκλάπει! Είναι κλειστά τις Δευτέρες.

#4 Alte Nationalgalerie

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για πινακοθήκη με νεοκλασικούς και ρομαντικούς πίνακες της εποχής. Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές γλυπτών και πινάκων του 19ου αιώνα στη Γερμανία.

#5 Μουσείο Altes

Φιλοξενεί συλλογή με πολλά αρχαία ελληνικά αντικείμενα.

4. Δείτε την Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι εύκολα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα σε όλη τη Γερμανία, όχι μόνο στο Βερολίνο. Χτίστηκε στην κορυφή της πρώην πύλης της πόλης, κατόπιν εντολής του Πρώσου βασιλιά Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β’ στα τέλη του 1700. Περίπου δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Ναπολέων την πέρασε, μετά τη μάχη της Jena-Auerstedt.

Αν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες σαν την παραπάνω με ελάχιστο πλήθος, θα πρέπει να ξύπνησετε νωρίς το πρωί. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες στο Βερολίνο για κάποιο λόγο!

5. Κάντε μια περιήγηση στο πρώην αεροδρόμιο που έχτισε ο Χίτλερ

Στο Βερολίνο θα συναντήσετε αρκετά εγκαταλελειμμένα και ανενεργά κτίρια. Πιθανώς το πιο διάσημο σε ολόκληρη την πόλη είναι το πρώην αεροδρόμιο Tempelhof, για το οποίο είχε ζητήσει την κατασκευή του ο ίδιος ο Χίτλερ.

Το φαντάστηκε σαν ένα μεγαλειώδες στάδιο όπου θα έδινε ομιλίες και σχεδιάστηκε έτσι ώστε κυριολεκτικά ένα εκατομμύριο άνθρωποι να χωρούν στις εξέδρες για να τον ακούσουν. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν είδε ποτέ καν το ολοκληρωμένο αεροδρόμιο. Εκτός από την ιστορία του αεροδρομίου, θα μάθετε πολλά για την ιστορία του Βερολίνου, γεγονότα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πολλά θέματα ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη για την πόλη.

6. Επισκεφθείτε τις Βερσαλλίες του Βερολίνου, το ανάκτορο Σανσουσί

Το Σανσουσί (Sanssouci) βρίσκεται στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο. Κατασκευάστηκε ως το θερινό ανάκτορο του Φρειδερίκου του Μεγάλου, βασιλιά της Πρωσίας και είναι κτισμένο σε ρυθμό ροκοκό.
Το Σανσουσί (Sanssouci) βρίσκεται στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο. Κατασκευάστηκε ως το θερινό ανάκτορο του Φρειδερίκου του Μεγάλου, βασιλιά της Πρωσίας και είναι κτισμένο σε ρυθμό ροκοκό.

Αν έχετε περισσότερες από μία ή δύο μέρες στο Βερολίνο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ανάκτορο Σανσουσί, το παλάτι της πρώσικης βασιλικής οικογένειας του παρελθόντος. Έχει πολλούς χώρους για να περπατήσετε, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό μέρος για να περάσετε χρόνο τόσο έξω όσο και μέσα. Μπορείτε να εξερευνήσετε τους χώρους και τους κήπους του παλατιού, τους πλούσιους εσωτερικούς χώρους και να περάσετε τον υπόλοιπο χρόνο στο Πότσνταμ, τη γύρω πόλη.

Μπορείτε να φτάσετε στο Παλάτι του Σανσουσί είτε με τη δημόσια συγκοινωνία, είτε μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση στο Σανσουσί σε πολύ λογική τιμή. Σας συμβουλεύω να μην χάσετε ούτε μια ξενάγηση αν θέλετε να γνωρίσετε το παρελθόν του Βερολίνου! 

Fun Fact: Στα γαλλικά, Sans soucci σημαίνει “Χωρίς ανησυχία”. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες επέλεξαν αυτό το όνομα για το καλοκαιρινό τους σπίτι.

7. Εξερευνήστε έναν πρώην κατασκοπευτικό σταθμό (και τη μεγαλύτερη street art γκαλερί της Ευρώπης)

Το Teufelsberg, που σημαίνει το «Βουνό των Διαβόλων», είναι ένας πρώην κατασκοπευτικός σταθμός των Ναζί. Αρχικά ξεκίνησε ως στρατιωτικό κολέγιο και επαναπροσδιορίστηκε από την αμερικανική NSA για να παρακολουθεί τις ρωσικές επικοινωνίες.

Σήμερα είναι καλυμμένο με γκράφιτι, αλλά μπορείτε ακόμα να ανεβείτε και να εξερευνήσετε αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Στην κορυφή θα βρείτε την αίθουσα με την ηχώ και θα ακούσετε τη φωνή σας ενώ θαυμάζετε την εντυπωσιακή τέχνη.

Όχι μόνο ο κατασκοπευτικός σταθμός είναι προσεγμένος, αλλά έχετε επίσης μια εντυπωσιακή θέα στο δάσος που περιβάλλει το Βερολίνο από την κορυφή του σταθμού.

Η πρόσβαση στον κατασκοπευτικό σταθμό απαιτεί μια σύντομη πεζοπορία διαμέσου του δάσους Gruenewald και μια μικρή αίσθηση περιπέτειας. Μπορείτε επίσης να κλείσετε μια ξενάγηση στο Teufelsberg.

8. Επισκεφθείτε το νησί Peacock

Γνωστό στα γερμανικά ως Pfaueninsel, το νησί Peacock φιλοξενεί – χωρίς εκπλήξεις – παγώνια! Μπορείτε να περπατήσετε σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και γιατί όχι να οργανώσετε ένα πικνίκ. Συνδυάζεται ωραία με την περιοχή Gruenewald, το μεγαλύτερο δάσος κοντά στο Βερολίνο.

9. Πιείτε μια τεράστια μπίρα

Στο Hofbräuhaus, μια μεγάλη μπυραρία που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την ομώνυμη στο Μόναχο, θα ζήσετε το Oktoberfest στο Βερολίνο. Σίγουρα θα συναντήσετε πολύ κόσμο στο Lederhosen να τραγουδά παραδοσιακά γερμανικά τραγούδια. Εάν ενδιαφέρεστε περισσότερο για craft μπίρες, δοκιμάστε το Hopfenreich.

10. Πικ-νικ στο Tiergarten

Tiergarten σημαίνει ο «Κήπος των Ζώων». Είναι ένα τεράστιο πάρκο με λίμνες, πολλές ιτιές, πάπιες και μια υπέροχη μπιραρία. Είναι 520 στρέμματα φύσης, ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Μόνο το πάρκο Tempelhofer του Βερολίνου και ο Englischer Garten (Αγγλικός Κήπος) του Μονάχου τον ξεπερνάνε σε μέγεθος. Ονομάζεται Tiergarten επειδή ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου – ο ζωολογικός κήπος με τα περισσότερα είδη στον ΚΟΣΜΟ – βρίσκεται εδώ.

11. Επισκεφθείτε τον ζωολογικό κήπο με τα περισσότερα είδη στον κόσμο

Berlin Zoo

Την συγκεκριμένη δραστηριότητα την έκανα spoiler απ’ την προηγούμενη ενότητα αλλά δεν πειράζει. Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και αξίζει να συνδυαστεί με μια βόλτα στο Tiergarten.

12. Δείτε το Fernsehturm από όλο το Βερολίνο

Χωρίς να το επιδιώξετε θα δείτε τον πύργο της τηλεόρασης ενώ περιηγείστε στα κύρια αξιοθέατα του Βερολίνου. Μπορείτε ακόμη και να ανεβείτε στην κορυφή του και να χρησιμοποιήσετε εισιτήρια skip-the-line για να αποφύγετε τη μεγάλη αναμονή κατά τις περιόδους αιχμής. Όταν έχεις πάει για λίγες μέρες διακοπές να ξοδέψεις 1 ώρα+ σε μια ούρα αναμονής μου φαίνεται αδιανόητο, οπότε ή προσπεράστε το ή κλείστε εκ των προτέρων εισιτήριο απ’ το παραπάνω σύνδεσμο. 

Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα να γευματίσετε στο εστιατόριο στην κορυφή του πύργου – δεν το έχω κάνει ακόμα, αλλά είναι σίγουρα στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνω την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην πόλη!

13. Δοκιμάστε παραδοσιακό γερμανικό φαγητό

Αν έχετε κάνει μερικά απ’ αυτά που σας προτείνω μέχρι τώρα, η όρεξη σας θα σας έχει χτυπήσει την πόρτα. Το γερμανικό φαγητό είναι ο ορισμός του χορταστικού, οπότε φροντίστε να κρατήσετε δυνάμεις ώστε να μπορέσετε να φτάσετε και στο σπίτι μετά το γεύμα. Φυσικά, το σνίτσελ είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη και φιλικές προς τους χορτοφάγους γερμανικές επιλογές όπως το Kaesespaetzle (σκεφτείτε: γερμανικό mac and cheese) και το Gemuese Maultaschen (ζυμαρικά με λαχανικά).

Στο Βερολίνο προτείνω πάντα να κάνετε κράτηση, για να μην έχετε απρόοπτα. Και με την πείνα δεν είναι να παίζεις. Παρολαυτά εάν είστε μόνο 1 ή 2 άτομα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στα περισσότερα μέρη να μπορέσετε να βρείτε τραπέζι.

14. Ανεβείτε στο Kreuzberg για μια πανοραμική θέα της πόλης

Όπως θα καταλάβατε ήδη έχω μια μικρή αδυναμία στο Kreuzberg. Ανεβείτε στο λόφο στο Viktoriapark μέχρι να φτάσετε στην κορυφή, όπου θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα του Βερολίνου. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε τον πύργο της τηλεόρασης, την Gendarmenmarkt και άλλα διάσημα σημεία ενδιαφέροντος του Βερολίνου.

15. Κάντε μια υπόγεια περιήγηση

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί έχτισαν καταφύγια πολιτών που σώζονται μέχρι και σήμερα. Πρέπει να το δείτε αυτό για να πάρετε μια ιδέα για το πώς ήταν πραγματικά να ζεις στο Βερολίνο που δεχόταν βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις υπόγειες εκδρομές στην ιστοσελίδα Berliner Unterwelten. Έχουν μια σειρά από διαφορετικές εκδρομές για να διαλέξετε και πολλές επιλογές στα αγγλικά. 

16. Δείτε το Τείχος του Βερολίνου στην East Side Gallery

East side Gallery

Θέλω την αμέριστη προσοχή σας: ΜΗΝ πάτε στην Πλατεία Πότσνταμ για να δείτε το Τείχος. Η Potsdamer Platz είναι άχρωμη, ενώ η East Side Gallery έχει τα πιο διάσημα κομμάτια του τείχους που πρέπει να δεις. Απλώς όταν τελειώσετε, επιστρέψτε στο Wrangelkiez για μια craft μπίρα στο Hopfenreich που σας ανέφερα και προηγουμένως.

Αν θέλετε να μάθετε λίγη περισσότερη ιστορία για το Τείχος του Βερολίνου, σκεφτείτε να κάνετε μια ειδική περιήγηση στο Μουσείο του Τείχους στο Checkpoint Charlie.

17. Επισκεφθείτε την Oberbaumbrücke

Oberbaumbrücke

Αυτή η γέφυρα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στο Βερολίνο. Αν αποφασίσετε να κάνετε μια περιήγηση με το πλοίο που σας είπα στην αρχή του άρθρου, σίγουρα θα περάσετε από κάτω της κάποια στιγμή. 

18. Street food στο Markthalle IX τις Πέμπτες

Αυτή η αγορά είναι πολυσύχναστη. Όλο το καλοκαίρι φιλοξενούν θεματικές αγορές για το πρωινό σας και τις Πέμπτες, μια αγορά streetfood όπου πωλητές από όλο το Βερολίνο έρχονται και στήνουν τα μαγαζιά τους. Μπείτε στην ιστοσελίδα τους για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα στις διάφορες αγορές που λειτουργούν και κάθε είδους ειδικές εκδηλώσεις. Εκτός από τους περιοδικούς πωλητές, θα βρείτε και σταθερά μαγαζιά όπως το Sironi, το αρτοποιείο με το καλύτερο ψωμί του Βερολίνου, το Heidenpeters για craft μπίρα ή για καφέ στο Kaffee 9.

19. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης του Βερολίνου

Nikolaikirchplatz, η καρδιά του Nikolaiviertel
Nikolaikirchplatz, η καρδιά του Nikolaiviertel

Το Βερολίνο δεν μοιάζει με εκείνες τις γραφικές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Υπάρχει όμως μια μικρή γωνιά της πόλης που έχει αυτή τη γοητεία της μικρής πόλης, που ονομάζεται Nikolaiviertel. Ελάτε στην παλιά πόλη του Βερολίνου για να δείτε την ανακατασκευή του παλαιότερου οικισμού του Βερολίνου από το 1200.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.