Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το φιλί δύο πολιτικών ηγετών που σόκαρε όλον τον κόσμο

Το φιλί δύο πολιτικών ηγετών που σόκαρε όλον τον κόσμο
Ένα από τα πιο διάσημα φιλιά που έμειναν στην ιστορία ήταν μεταξύ του Ανατολικογερμανού ηγέτη Έριχ Χόνεκερ και του Σοβιετικού ομόλογου του, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Ένα από τα πιο διάσημα φιλιά που έμειναν στην ιστορία ήταν μεταξύ του Ανατολικογερμανού ηγέτη Έριχ Χόνεκερ και του Σοβιετικού ομόλογου του, Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Το παγκοσμίου φήμης συμβάν έλαβε χώρα κατά την 30ή επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1979. Οι ηγέτες που αποφάσισαν τη μοίρα της μισής Ευρώπης συναντήθηκαν συμβολικά μπροστά από το Τείχος του Βερολίνου. Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε προσκληθεί από τον εκπρόσωπο της κομμουνιστικής εξουσίας στη ΛΔΓ, Έριχ Χόνεκερ, για να γιορτάσει τα 30 χρόνια από τη γέννηση του ανατολικού μισού της Γερμανίας. Το Βερολίνο προετοιμαζόταν για τη φιέστα με βάση τα κομμουνιστικά πρότυπα.

7 Οκτωβρίου του 1979. Αφού ανέβηκαν μαζί στο επίσημο βήμα και ο σοβιετικός ηγέτης εκφώνησε την ομιλία του, στράφηκε προς τον Έριχ Χόνεκερ, τον αγκάλιασε και στη συνέχεια, προς έκπληξη όλου του κόσμου και βούτυρο στο ψωμί των φωτορεπόρτερ, οι δύο ηγέτες φιλήθηκαν για πολλή ώρα.  Την καθοριστική στιγμή απαθανάτισε σε ένα εξαιρετικό κάδρο ο φωτογράφος Regis Bossu. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις από τα μέσα όλου του κόσμου, αποκαλώντας την εμβληματική φωτογραφία ως «Το Φιλί».

Έριχ Χόνεκερ

Έριχ Χόνεκερ
Έριχ Χόνεκερ

Ο Έριχ Ερνστ Πολ Χόνεκερ ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚΓ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο ρόλος του απαιτούσε τη στενή συνεργασία με τη Μόσχα που φρόντιζε για την ασφάλειά του στέλνοντας στρατό στην Ανατολική Γερμανία. Από πολύ μικρός, ο Έριχ, αν και μεγάλωσε σε ένα φασιστικό πολιτικό σύστημα, στράφηκε στον κομμουνισμό, επηρεασμένος από τον πατέρα του (ανθρακωρύχος στο επάγγελμα) που ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο Έριχ εντάχθηκε στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γερμανίας και έκανε πολλές παράνομες δραστηριότητες που ήταν φιλοκομμουνιστικές. Το 1935 συνελήφθη από την Γκεστάπο και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για όλα τα εγκλήματά του κατά του ναζιστικού κόμματος. Το 1945, όταν ο Σοβιετικός Στρατός κατέλαβε τη Γερμανία, απελευθερώθηκε αναγνωρίζοντας την προσφορά του. Αγαπήθηκε από τους Σοβιετικούς για την αποτελεσματική διακυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, μια από τις πιο ακμάζουσες χώρες του σοβιετικού ανατολικού μπλοκ.

Λεονίντ Μπρέζνιεφ

Λεονίντ Μπρέζνιεφ
Λεονίντ Μπρέζνιεφ

Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Γεννημένος στην Ουκρανία, διατέλεσε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1964 μέχρι το 1982. Τιμήθηκε τέσσερις φορές με τον τίτλο “Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης” και του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του “Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης”.

Η πολιτική σταθερότητα που προσέφερε στη χώρα καθώς και η καλή διπλωματία με άλλα μεγάλα έθνη σε όλο τον κόσμο ήταν αυτά για τα οποία διακρίθηκε ο Μπρέζνιεφ. Από την άλλη κατηγορήθηκε ότι δεν πήρε αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία εξελίχτηκε σε μείζον πρόβλημα.

Οι ομοιότητες των δύο ηγετών είναι παραπάνω από εμφανείς. Ο Λεονίντ εντάχθηκε στη νεολαία του κομμουνιστικού κόμματος σε ηλικία 17 ετών, ακολουθώντας παράλληλα βήματα με τον Χόνεκερ. Και οι δύο κατά κάποιο τρόπο αγωνίστηκαν για την ίδια ιδεολογία, τον ίδιο στόχο από νεαρή ηλικία.

Το «αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού»

Το φιλί, ωστόσο, είναι σύμβολο της κομμουνιστικής πολιτικής κουλτούρας. Το «αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού» είναι στην πραγματικότητα μια σφραγίδα κατανόησης μεταξύ δύο ηγετών ή ένα σημάδι ενός στενού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών που εκπροσωπούν. Το φιλί δινόταν συχνά στο μάγουλο στις περισσότερες περιπτώσεις. Η παράδοση προέρχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι μια μορφή καθημερινής έκφρασης του στενού δεσμού μεταξύ των μελών της κοινότητας. Για τους κομμουνιστές πολιτικούς ηγέτες, αυτό το φιλί ήταν μια εθιμοτυπική διαδικασία. Παρόμοιο φιλί δόθηκε και μεταξύ του Γκορμπατσόφ και του Χόνεκερ.

Το φιλί του θανάτου στο τείχος του Βερολίνου
Το φιλί του θανάτου στο τείχος του Βερολίνου

Όταν γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου το 1989, ο Σοβιετικός καλλιτέχνης Ντμίτρι Βρούμπελ αποφάσισε να ζωγραφίσει μια επανερμηνεία του φιλιού των δύο ηγετών. Το γκράφιτι στα ερείπια του τοίχου ονομάστηκε από τον καλλιτέχνη «Το φιλί του θανάτου», ενώ στην άκρη της εικόνας είναι γραμμένο: «Θεέ μου, βοήθησε με να επιζήσω από αυτόν τον θανάσιμο έρωτα».

Με την πάροδο του χρόνου, το γκράφιτι ξεθώριασε και 20 χρόνια μετά ανατέθηκε στον Βρούμπελ να το ξαναζωγραφίσει με πιο ανθεκτικά χρώματα αυτή τη φορά μιας και αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Βερολίνου.

Πηγές: Wikipedia, History of Yesterday, Μηχανή του Χρόνου

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

  1. Σίγουρα υπήρχε πολιτικός και όχι ερωτικός συμβολισμός σε αυτό το φιλί. Και αν οι πουριτανοί το βρίσκουν άβολο ή ίσως και “άσχημο”, πρέπει ώστοσο να σκεφτούμε πως η πολιτική, εκείνο το καιρό είχε περάσει κάποια πράγματα να μεταφράζονται στις συνειδήσεις ως φιλία ή αδελφοσύνη και όχι ως κάτι άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.