Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ουντμούρτ: Οι άνθρωποι με τα πιο κόκκινα μαλλιά στον κόσμο

Η Udmurtia είναι μια δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία, που βρίσκεται στην Κεντρική Ρωσία ανάμεσα στους δύο από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους ποταμούς στην Ευρώπη: του Κάμα και του δεξιού παραπόταμου του Βιάτκα.
Ουντμούρτ: Οι άνθρωποι με τα πιο κόκκινα μαλλιά στον κόσμο

Ουντμουρτία: Η χώρα των πηγών και των Καλάσνικωφ

γράφει ο vonmakoulis

Η Udmurtia είναι μια δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία, που βρίσκεται στην Κεντρική Ρωσία ανάμεσα στους δύο από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους ποταμούς στην Ευρώπη: του Κάμα και του δεξιού παραπόταμου του Βιάτκα. Η δημοκρατία βρίσκεται στα δυτικά των Ουραλίων και συνορεύει με το Κίροφ, το Περμ, το Μπασκορτοστάν και το Ταταρστάν. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1.452.914 κάτοικους, αλλά οι αυτόχθονες Ουντμούρτ είναι μόλις το 31% του συνολικού πληθυσμού. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 552.299 κάτ. και αποτελούν μια ισχυρή μειοψηφία στη χώρα, η οποία αποτελείται κυρίως από άτομα ρωσικής καταγωγής.

Η χώρα έχει έκταση όσο το Βέλγιο περίπου, αποκαλείται «χώρα των πηγών», λόγω των άφθονων πηγών καθαρού νερού που υπάρχουν, είναι επίπεδη με λιβάδια και δάση και πολύ πλούσιο υπέδαφος ιδίως με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επίσημες γλώσσες είναι η Ρωσική και η Ουντμούρτ.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Ουντμουρτία
Εδώ οι καλοί χάρτες: Ουντμουρτία

Η πόλη τη Izhevsk (περ. 600.000 κατ., πρώην Ουστινώφ), είναι η πρωτεύουσα, η μεγαλύτερη πόλη, το διοικητικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της Ουντμουρτίας. Είναι σημαντικός κόμβος βιομηχανίας, εμπορίου, πολιτικής, πολιτισμού και εκπαίδευσης στην περιοχή του Βόλγα . Είναι γνωστό για τις βιομηχανίες άμυνας , μηχανικής και μεταλλουργίας . Το Izhevsk έχει τον τίτλο και της Πόλης της Δόξας της Εργασίας.

Άποψη της ΙIzehevsk
Άποψη της ΙIzehevsk

Οι εγχώριοι Ουντμούρτ πάντως προτιμούν να μένουν σε μικρές κοινότητες, ασχολούμενοι με τις παραδοσιακές τους δραστηριότητες.

Το όνομα Udmurt έχει περσική ρίζα και προέρχεται από το odo-mort («άνθρωποι των λιβαδιών») καθώς η χώρα είναι πεδινή και καλύπτεται από λιβάδια και δάση.

Οι Ουντμούρτ είναι μια  Πέρμια (Φινλανδική) εθνότητα στην Ανατολική Ευρώπη , που μιλούν τη γλώσσα των Ουντμούρτ ,που ανήκει στην οικογένεια των Ουραλικών γλωσσών. H προέλευσή τους αμφισβητείται. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι προέρχονται από την ενδοχώρα της μικράς Ασίας, όπου μετανάστευσαν προς αναζήτηση ευφόρων γαιών. Τα χαρακτηριστικά τους είναι καθαρά ευρωπαϊκά και διακρίνονται από το λευκό τους δέρμα, το ανοιχτόχρωμο χρώμα των ματιών τους και από τα κόκκινα μαλλιά τους. Μάλιστα κατατάσσονται στη πρώτη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων με κόκκινα μαλλιά. Οι παραδοσιακές παγανιστικές θρησκείες τιμώνται ακόμα στη γη των Ουντμούρτ, όπου το 51% του πληθυσμού δηλώνει παγανιστές ή άθεοι.

Oι Ουντμούρτ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κοκκινομάλληδων στο κόσμο, με ποσοστό περίπου το 13% του πληθυσμού να έχει κόκκινα μαλλιά. Σε κάποια πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 70% ! Τα κόκκινα μαλλιά σπανίζουν στο κόσμο και οφείλονται στη συχνότητα της υποομάδας DNA του χρωμοσώματος Υ R1b.

Εκτός από τους Ουντμούρτ οι Ιρλανδοί, μαζί με τους Σκωτσέζους και γενικά τους, απόγονους των αρχαίων Γαλατο-κελτικών φυλών, παρουσιάζουν την υψηλότερη συχνότητα σ’ αυτή την υποομάδα DNA στη Δυτική Ευρώπη. Με βάση την ταξινόμηση των κοκκινομάλληδων στην Ευρώπη και των χαρακτηριστικών του προσώπου τους (ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια), ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν την συγγένεια Ουντμούρτ και Γαλατών στη Δ. Ευρώπη και ιδίως στα βρετανικά νησιά. Με βάση αυτή την (μη επιβεβαιωμένη) υπόθεση, υποστηρίζεται ότι μια αρχαία φυλή από τα βάθη της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκε στις εύφορες πεδιάδες της κεντρικής Ρωσίας ήταν ο κοινός τους πρόγονος.

Κατανομή κοκκινομάλληδων στην Ευρώπη.
Κατανομή κοκκινομάλληδων στην Ευρώπη. (πηγή: twitter.com/simongerman600/)

Ειδικότερα στην εποχή του λίθου και του χαλκού, η Ιρλανδία κατοικούνταν από Πίκτες στα βόρεια και έναν λαό που ονομαζόταν Erainn στο νότο, όπως σε όλα τα νησιά πριν από την αγγλοσαξονική εισβολή στη Βρετανία. Περίπου τον 4ο αιώνα π.χ., ψηλοί, κοκκινομάλληδες Κέλτες έφτασαν από τη Γαλατία ή τη Γαλικία και καθιέρωσαν τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους, αν και δεν φαίνεται να έχουν έρθει σε μεγάλους αριθμούς. Ο αρχαίος ιρλανδικός μύθος λέει για τέσσερις διαδοχικούς λαούς που εισέβαλαν στη χώρα: τους Firbolgs, τους Fomors, τους Tuatha De Danann και τους Milesians.

Τα ονόματα Gaules (Pays de Gaules αποκαλείται η Ουαλία στα γαλλικά) για τα βρετανικά νησιά, Gallia και Galatia στα λατινικά για τη Γαλλία και οι περιοχές Γαλικία στην Ισπανία και Γαλικία στην Πολωνία και τη δυτική Ουκρανία είναι μαρτυρίες της διαδρομής που ακολούθησαν οι φυλές Goidels ή Gaidheil, στη μετανάστευση τους στην Ευρώπη από έναν τόπο. κάπου στη μικρά Ασία. Η μικρά Ασία είναι περισσότερο από πιθανή η προέλευση και των δύο αυτών ομάδων. Η αρχική ομάδα βρήκε φιλόξενο τόπο στη σημερινή Ουντμουρτία και οι υπόλοιπες ομάδες συνέχισαν τη διαδρομή τους στη Δύση εκδιωκόμενες διαρκώς προς τα δυτικά από τους πολεμοχαρείς αυτόχθονες..

Στις μέρες μας στο Izhevsk πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ένα μεγάλο φεστιβάλ κοκκινομάλληδων με τη συμμετοχή ανθρώπων, αλλά και ζώων και πτηνών, με κύριο χαρακτηριστικό το κόκκινο χρώμα των μαλλιών, του τριχώματος ή των φτερών τους.:

Οι Ουντμούρτ είναι ειρηνικοί άνθρωποι. Ποτέ στη μακρόχρονη ιστορία τους δεν διεξήγαγαν επιθετικούς πολέμους, επιδρομές, επαναστάσεις ή εξεγέρσεις. Την εποχή των Ταταρικών επιδρομών, για να αποφύγουν τις εισβολές της Χρυσής Ορδής, ζήτησαν την βοήθεια της Ρωσσίας επί Ιβάν του τρομερού, που τους την παρείχε και εγκατέστησε οχυρά κατά μήκος του Βολγα. Έκτοτε άρχισε και η μετακίνηση ρωσσικού πληθυσμού και η δημιουργία πόλεων στη χώρα. Οι ίδιοι προτιμούσαν να παραμένουν στα εύφορα λιβάδια τους, στα ξύλινα σπίτια τους, σε μικρές κοινότητες (η λέξη πόλη δεν υπάρχει στη γλώσσα Ουντμούρτ), να λατρεύουν τους παγανιστικούς θεούς τους και να ασχολούνται με τα χωράφια τους και την αργυροχοΐα και ξυλογλυπτική , κάτι που εξακολουθεί να ισχύει ως σήμερα στα χωριά της χώρας.

Όπως προαναφέρθηκε οι Ουντμούρτ είναι φιλειρηνικοί άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά, από μια σατανική συγκυρία, λόγω κυρίως της γεωγραφικής θέσης της χώρας (κοντά στη Μόσχα και τον Βολγα, καλό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και μακριά από αεροπορικές επιδρομές) οι πολεμικές βιομηχανίες της ΕΣΣΔ μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ εσπευσμένα εκεί από τις ΣΣΔ Ουκρανίας και Λευκορωσσίας. Στα τεράστια εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας, παράγεται πλέον του 90% των οπλικών συστημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εξέχουσα θέση κατέχει το Kalashnikov Concern στο Izhevsk, όπου κατασκευάζονται το ομώνυμα όπλα και στο οποίο ο διάσημος σχεδιαστής τους Μιχαήλ Καλάσνικκωφ, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Σήμερα το Izhevsk είναι μια από τις πλέον βιομηχανικές πόλεις της Ρωσίας, με εργοστάσια αυτοκινήτων (εκεί φτιάχνονται τα Lada,αλλά και μοτοσυκλέτες ΙΖΗ), βαρέων οχημάτων ,πολεμικά αεροσκάφη ιατρικός εξοπλισμός, αντλίες πετρελαίου κλπ.

Το διασημότερο τέκνο της Ουντμουρτίας, είναι αναμφίβολα ο διάσημος Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (Пёτр Ильи́ч Чайко́вский (1840-1893), που γεννήθηκε στο Votkinsk της Ουντμουρτίας. Σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε έχει μετατραπεί σε μουσείο και το άγαλμά του κοσμεί την γενέτειρα του και την πρωτεύουσα της χώρας.

Το άγαλμα του Τσαϊκόφσκι στη γενέτειρά του Votkinsk.
Το άγαλμα του Τσαϊκόφσκι στη γενέτειρά του Votkinsk.

Η σημαία και το εθνόσημο της Δημοκρατίας των Ουντμούρτ

Η σημαία της Δημοκρατίας αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες ίσου πλάτους, μαύρη-λευκή-κόκκινη. Στο κέντρο της λευκής λωρίδας υπάρχει ένα οκτάκτινο κόκκινο έμβλημα , το “toleze” (σεληνιακό), που – είναι ένα από τα πιο κοινά διακοσμητικά μοτίβα των Udmurts, ένα φυλακτό, σύμφωνα με το μύθο, που προστατεύει από κάθε είδους αντιξοότητες.  Σύμφωνα με τη ρωσσική εραλδική και βεξιλολογική εταιρεία, το μαύρο είναι σύμβολο γης και σταθερότητας, το κόκκινο το χρώμα του ήλιου και σύμβολο της ζωής και το λευκό- σύμβολο του χώρου και της καθαρότητας των ηθικών αρχών.

Το εθνόσημο της Δημοκρατίας, είναι μια στρογγυλή ασπίδα κόκκινου, λευκού και μαύρου χρώματος με έναν λευκό κύκνο να απεικονίζεται πάνω του με ανοιχτά φτερά Η εικόνα ενός λευκού κύκνου ή ενός ανθρώπου-πουλιού είναι σύμβολο αναγέννησης, σοφίας, θάρρους και τελειότητας. Η βάση του είναι η μυθολογία των λαών Ουντμούρτ. Ο λευκός κύκνος είναι μια στυλιζαρισμένη εικόνα μπρούτζινου ειδώλου, του 9ου – 10ου αι., με τρύπες για κρέμασμα από τα ρούχα. Φιγούρες αυτού του είδους βρέθηκαν στην επικράτεια των αρχαίων Udmurt. Τα ηλιακά ζώδια, σύμφωνα με το μύθο, προστατεύουν ένα άτομο από την ατυχία. Τόσο τα χρώματα, όσο και τα σύμβολα της σημαίας και του εθνοσήμου, χρησιμοποιούνται ευρέως στις παραδοσιακές φορεσιές των Ουντμούρτ.

Bonus Facts

  • Οι Ουντμούρτ είναι φιλειρηνικοί άνθρωποι. Τα εγκλήματα βίας απουσιάζουν παντελώς από τη ντόπια κουλτούρα, όπως και οι επιθετικοί πόλεμοι στο πέρασμα των αιώνων. Όμως, η ανθρώπινη φύση βλέπετε θέλεις να τιμωρήσεις κάποιο που σου κατέστρεψε τη ζωή. Στον υπόλοιπο κόσμο θα τον πήγαιναν στα δικαστήρια ή ακόμα και θα αυτοδικούσαν. Όχι στους Ουντμούρτ. Όταν ένας Ουντμούρτ έχει υποστεί κάποια βαριά προσβολή από κάποιον, δεν παίρνει την καραμπίνα και όποιον πάρει ο χάρος, απλά πάει στο κτήμα ή το σπίτι του υπαίτιου και κρεμιέται από ένα δένδρο ! Η «εκδικητική» αυτή αυτοκτονία, αρκετά συνηθισμένη και σε άλλους ανατολικούς λαούς, έχει άμεσα αποτελέσματα. Το άτομο στο κτήμα του οποίου κρεμάστηκε αυτός που υπέστη την προσβολή, αυτόματα τίθεται εκτός κοινότητας, καθώς διακόπτονται κάθε είδους επαφές με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, εξαναγκάζοντας τον σε αυτοεξορία.
  • Σίγουρα οι περισσότεροι νομίζετε ότι δεν γνωρίζατε του Ουντμούρτ πριν από αυτό το άρθρο. Και όμως οι λάτρεις της Eurovision θα θυμούνται σίγουρα το συγκρότημα με τις συμπαθητικές μπάμπουσκες από τη Ρωσία, που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση και είχε κλέψει τις εντυπώσεις με το τραγούδι – Party For Everybody. στο Μινσκ το 2012, Ε ναι λοιπόν οι Buranovskiye Babushki είναι από την Ουντμουρτία! Όσο για το τραγούδι αυτό, μπορείτε,  να το ακούσετε από εδώ
Οι Buranovskiye Babushki στο διαγωνισμό της Eurovision 2012.
Οι Buranovskiye Babushki στο διαγωνισμό της Eurovision 2012.

H πρώτη Ρωσίδα που στέφτηκε Miss Universe το 2012, η Έλενα Μαξίμοβα είναι Ουντμούρτ, από το  Gyya. Εδώ με τη σημαία της πατρίδας της.

miss-universe-2012

Πηγές:

  • Wikipedia (Ρωσική και αγγλική)
  • udmurt.ru
  • russiatrek.org
  • Europedia
  • Ed Mooney Photography
  • Φωτογραφίες από Pimperast
  • YouTube

Διαβάστε στη συνέχεια: Ομοσπονδιακές Ενότητες της Ρωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.