Οι Ομοσπονδιακές Ενότητες της Ρωσίας

Οι Ομοσπονδιακές Ενότητες της Ρωσίας

Η Ρωσία είναι μια τεράστια σε έκταση χώρα, η μεγαλύτερη στον κόσμο (περίπου 17.000.000 τ.χλμ.), με πληθυσμό κοντά στα 150 εκατομμύρια κατοίκους. Η απέραντη έκταση της έχει 11 ζώνες ώρας και εκτείνεται στην Ευρώπη και την Ασία, με το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής να βρίσκεται στην Ασία, αλλά πολιτισμικά κυρίως να είναι πιο κοντά στην Ευρώπη. Όλη αυτή η έκταση όμως δεν είναι μια «συμπαγής» χώρα, αλλά αποτελείται από ομόσπονδα κρατίδια ή ομόσπονδες ενότητες όπως λέγεται πιο επίσημα. Και ενώ συνήθως γνωρίζουμε αρκετά για τις πολιτείες των ΗΠΑ, για την Ρωσία από την άλλη μεριά, δεν έχουμε ή δεν λαμβάνουμε τόσες πολλές πληροφορίες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο τι συμβαίνει σε αυτήν την αχανή χώρα.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εμφανίστηκαν και δημιουργήθηκαν στο προσκήνιο οι χώρες που αποτελούσαν τα μέρη αυτής της ένωσης. Με τον ίδιο τρόπο επανεμφανίστηκε και η Ρωσία. Το 1992 συντάχθηκε η Συμφωνία της Ομοσπονδίας με την οποία οι αυτόνομες περιοχές που ήταν μέρος της τότε Σοβιετικής Ρωσίας να παραμείνουν ως μέρος της Ρωσίας με αντάλλαγμα μεγαλύτερη αυτονομία. Επειδή όμως υπήρχε ανισορροπία μεταξύ των αυτόνομων περιοχών και άλλων ενοτήτων, το 1993 φτιάχτηκε το Σύνταγμα της έτσι, ώστε να ορίζει ότι όλες οι ομοσπονδιακές ενότητες έχουν ίσα δικαιώματα.

Η Ρωσία λοιπόν είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος και η επίσημη ονομασία της είναι Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της, η Ομοσπονδία αποτελείται από 85 (83+2, θα εξηγήσουμε αργότερα αυτό το +2) ομοσπονδιακές ενότητες (федерации / Φεντεράτσι), οι οποίες αποτελούν τα συστατικά της μέλη. Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, οι συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ενιαίοι κρατικοί σχηματισμοί εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κάθε ομοσπονδιακή ενότητα έχει το δικό της κοινοβούλιο, σύνταγμα, νομοθεσία και ένα συνταγματικό δικαστήριο. Οι ομοσπονδίες αυτές έχουν ίση εκπροσώπηση με δύο αντιπροσώπους η κάθε μία στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την άνω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Αντίθετα, στη Δούμα -την κάτω βουλή- η εκπροσώπηση γίνεται κατά πληθυσμιακή αναλογία.. Ωστόσο, έχουν κάποιες μικρές διαφορές ως προς τον βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνουν.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Διακρίνονται στους εξής 6 τύπους:

  • Δημοκρατίες (Ρεσπούμπλικα),
  • Περιφέρειες (Όμπλαστ),
  • Περιοχές (Κράι),
  • Αυτόνομες Εκτάσεις (Αφτονόμνι Όκρουγκ),
  • Αυτόνομες Περιφέρειες (Αφτονόμναγια Όμπλαστ)
  • και Ομοσπονδιακές Πόλεις (Γκόροντ Φεντεράλνοβο Ζνατσένια).

22 Δημοκρατίες (республика, Ρεσπούμπλικα): Οι δημοκρατίες ταυτίζονται με κάποια αυτόχθονη μειονότητα, της οποίας φέρουν το όνομα. Έχουν ένα βαθμό αυτονομίας οπως αναφέρθηκε, και στην διοικηση, αλλά και την εκπαίδευση χρησιμοποιούνται 2 γλώσσες, η ρωσική και εκείνη της μειονότητας.

46 Περιφέρειες (область, Όμπλαστ): Τα όμπλαστ, οι περιφέρειες αν θέλουμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά, είναι ο πιο κοινός τύπος ομοσπονδιακής ενότητας με κυβερνήτη και τοπικά εκλεγμένη βουλή. Τα ονόματά τους συνήθως προέρχονται από την πρωτεύουσα της περιφέρειας.

9 Περιοχές (край, Κράι): Τα Κράι διοικητικά είναι ακριβώς όπως τα Όμπλαστ, απλά έχουν κρατήσει το ιστορικό τους όνομα «Κράι», που σημαίνει μεθοριακή περιοχή, γιατί κάποια στιγμή στο παρελθόν ήταν τέτοια.

4 Αυτόνομες Εκτάσεις (автономный округ, Αφτονόμνι Όκρουγκ): Τα Όκρουγκ αρχικά δημιουργήθηκαν ώστε να παρέχουν κάποια αυτονομία στους αυτόχθονες πληθυσμούς των βόρειων περιοχών. Για ιστορικούς λόγους κρατήθηκε το ίδιο όνομα αλλά και ότι επίσης μέσα σε αυτά συνεχίζει να υπάρχει κάποια σημαντική ή κυρίαρχη εθνική μειονότητα.

1 Αυτόνομη Περιφέρεια (автономная область, Αφτονόμναγια Όμπλαστ): Το μοναδικό αυτόνομο Όμπλαστ είναι απομεινάρι της σοβιετικής εποχής και είναι το Εβραϊκό Αυτόνομο Όμπλαστ στα σύνορα με την Κίνα, που δημιουργήθηκε ώστε να αναγνωριστούν τα εθνικά δικαιώματα των εβραίων δίνοντας τους μία περιοχή.

3 Ομοσπονδιακές Πόλεις  (город федерального значения, Γκόροντ Φεντεράλνοβο Ζνατσένια): Οι πόλεις αυτές λόγω του μεγέθους και της σημασίας τους αποτελούν ξεχωριστές ομοσπονδιακές ενότητες και υπάγονται απευθείας στη δικαιοδοσία της ρωσικής κυβέρνησης.

Σημείωση: Στις παραπάνω ομοσπονδιακές ενότητες έχουν συμπεριληφθεί οι 2 ενότητες που βρίσκονται στην χερσόνησο της Κριμαίας (η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Ομοσπονδιακή Πόλη της Σεβαστούπολης), που πλέον θεωρούνται από την Ρωσία ως μέρη της χώρας. Πολλές χώρες στον κόσμο όμως δεν την θεωρούν τμήμα της Ρωσίας.

Οι ομόσπονδες ενότητες δεν πρέπει να συγχέονται με τα οκτώ ομοσπονδιακά διαμερίσματα (Κεντρικό, Νότιο, Βορειοδυτικό, Άπω Ανατολής, Σιβηρικό, Ουραλικό, Βόλγα, Καυκάσου), τα οποία δημιουργήθηκαν με προεδρικό διάταγμα, με σκοπό την πιο εύκολη λειτουργία και διακυβέρνηση της χώρας.

Οι ομόσπονδες ενότητες της Ρωσίας (πηγή: wikipedia)
 ΌνομαΠρωτεύουσα
1Δημοκρατία της ΑντιγκέγιαΜαϊκόπ
2Δημοκρατία του ΜπασκορτοστάνΟύφα
3Δημοκρατία της ΜπουργιατίαςΟυλάν Ουντέ
4Δημοκρατία των ΑλτάιΓκόρνο-Αλτάισκ
5Δημοκρατία του ΝταγκεστάνΜαχατσκαλά
6Δημοκρατία της ΙνγκουσετίαςΜαγκάς
7Δημοκρατία της Καμπαρντίνο – ΜπαλκάριαςΝάλτσικ
8Δημοκρατία της ΚαλμίκιαΕλίστα
9Δημοκρατία του Καρατσάγεβου – Κιρκασίας (Τσερκεσίας)Τσερκέσσκ
10Δημοκρατία της ΚαρελίαςΠετροζαβόντσκ
11Δημοκρατία των ΚόμιΣικτιβκάρ
12Δημοκρατία της Μαρίι ΕλΓιοσκάρ Ολά
13Δημοκρατία της ΜορδοβίαςΣαράνσκ
14Δημοκρατία των Σαχά  –  ΓιακουτίαΓιακούτσκ
15Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας – ΑλανίαςΒλαντικαβκάζ
16Δημοκρατία του ΤαταρστάνΚαζάν
17Δημοκρατία της ΤιβάΚιζίλ
18Δημοκρατία των Ουντμούρτ  ή  ΟυντμουρτίαΙζέβσκ
19Δημοκρατία της ΧακασίαςΑμπακάν
20Δημοκρατία της ΤσετσενίαςΓκρόζνυ
21Δημοκρατία των Τσουβάς ή ΤσουβασίαΤσεμποκσάρι
22Κράι ΑλτάιΜπαρναούλ
23Κράι ΚρασνοντάρσκιΚράσντονταρ
24Κράι ΚρασνογιάρσκιΚρασνογιάρσκι
25Κράι ΠριμόρσκιΒλαδιβοστόκ
26Κράι ΣταυρούποληςΣταυρούπολη
27Κράι ΧαμπάροφσκιΧαμπάροφσκ
28Όμπλαστ του ΑμούρΜπλαγκοβεστσενσκ
29Όμπλαστ του ΑρχάνγκελσκΑρχάνγκελσκ
30Όμπλαστ του ΑστραχάνΑστραχάν
31Όμπλαστ του ΜπέλγκοροντΜπέλγκοροντ
32Όμπλαστ του ΜπριάνσκΜπριάνσκ
33Όμπλαστ του ΒλάντιμιρΒλάντιμιρ
34Όμπλαστ του ΒόλγκογκραντΒόλγκογκραντ
35Όμπλαστ της ΒόλογκνταΒόλογκντα
36Όμπλαστ του ΒορόνεζΒορόνεζ
37Όμπλαστ του ΙβάνοβοΙβάνοβο
38Όμπλαστ του ΙρκούτσκΙρκούτσκ
39Όμπλαστ του ΚαλίνινγκραντΚαλίνινγκραντ
40Όμπλαστ της ΚαλούγκαΚαλούγκα
41Κράι ΚαμτσάτκαΠετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι
42Όμπλαστ του ΚεμέροβοΚεμέροβο
43Όμπλαστ του ΚίροφΚίροφ
44Όμπλαστ της ΚοστρομάΚοστρομά
45Όμπλαστ του ΚουργκάνΚουργκάν
46Όμπλαστ του ΚουρσκΚουρσκ
47Όμπλαστ του ΛένινγκραντΓκάτσινα
48Όμπλαστ του ΛίπετσκΛίπετσκ
49Όμπλαστ του ΜαγκαντάνΜαγκαντάν
50Όμπλαστ ΜόσχαςΜπαλασίχα (διοικητική πόλη)
51Όμπλαστ του ΜούρμανσκΜούρμανσκ
52Όμπλαστ του Νίζνι ΝόβγκοροντΝίζνι Νόβγκοροντ
53Όμπλαστ του ΝόβγκοροντΒελίκι Νόβγκοροντ
54Όμπλαστ του ΝοβοσιμπίρσκΝοβοσιμπίρσκ
55Όμπλαστ του ΟμσκΟμσκ
56Όμπλαστ του ΟρενμπούργκΟρενμπούργκ
57Όμπλαστ του ΟριόλΟριόλ
58Όμπλαστ της ΠένζαΠένζα
59Κράι ΠερμΠερμ
60Όμπλαστ του ΠσκοφΠσκοφ
61Όμπλαστ του ΡοστόφΡοστόφ στον Ντον
62Όμπλαστ του ΡιαζάνΡιαζάν
63Όμπλαστ της ΣαμάραΣαμάρα
64Όμπλαστ του ΣαράτοφΣαράτοφ
65Όμπλαστ της ΣαχαλίνηςΓιούζνο – Σαχαλίνσκ
66Όμπλαστ του ΣβερντλόφσκΓεκατερινμπούργκ
67Όμπλαστ του ΣμολένσκΣμολένσκ
68Όμπλαστ του ΤαμπόφΤαμπόφ
69Όμπλαστ του ΤβερΤβερ
70Όμπλαστ του ΤομσκΤομσκ
71Όμπλαστ της ΤούλαΤούλα
72Όμπλαστ του ΤιουμένΤιουμέν
73Όμπλαστ του ΟυλιάνοφσκΟυλιάνοφσκ
74Όμπλαστ του ΤσελιάμπινσκΤσελιάμπινσκ
75Κράι ΥπερβαϊκάληςΤσιτά
76Όμπλαστ του ΓιαροσλάβλΓιαροσλάβλ
77Μόσχα,  Όμοσπονδιακή ΠόληΜόσχα
78Αγία Πετρούπολη, Όμοσπονδιακή ΠόληΑγία Πετρούπολη
79Εβραϊκό Αυτόνομο ΌμπλαστΜπιρομπιτζάν
80Αυτόνομο Οκρούγκ της ΝενετσίαςΝαριάν-Μαρ
81Αυτόνομο Οκρούγκ της Χαντίας – Μανσίας  — ΓιούγκραΧάντι-Μανσίσκ
82Αυτόνομο Οκρούγκ της ΤσουκότκαΑνάντιρ
83Αυτόνομη περιφέρεια των Γιαμάλων ΝένετςΣαλεχάρντ
84Δημοκρατία της ΚριμαίαςΣυμφερόπολη
85Σεβαστούπολη,  Όμοσπονδιακή ΠόληΣεβαστούπολη

Οι πιο ξεχωριστές σημαίες των Ρωσικών Ομοσπονδιακών Ενοτήτων

Όπως μπορεί να είναι πολύ λογικό, κάθε ομοσπονδιακή οντότητα έχει και την δική της σημαία. Πολλές από αυτές είναι όντως υπέροχες. Από τις 85 ξεχωρίσαμε τις 5 παρακάτω:

Σημαία Ινγκουσετίας

Σημαία Ινγκουσετίας

Το έμβλημα στο κέντρο της σημαίας αναφέρεται στην θρησκεία και την φιλοσοφία του λαού των Ίνγκους. Αντιπροσωπεύει εκτός από τον ήλιο και το σύμπαν, την ενότητα του πνεύματος στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον (3 σκέλη).

Σημαία Τσελιάμπινσκ

Σημαία Τσελιάμπινσκ

Στην σημαία του Τσελιάμπινσκ βρίσκουμε ένα ζώο, την Βακτριανή καμήλα, που συναντάται στις στέπες τις Κεντρικής Ασίας. Η κίτρινη λωρίδα αντιπροσωπεύει τα Ουράλια.

Σημαία Βλάντιμιρ

Σημαία Βλάντιμιρ

Η σημαία του Βλάντιμιρ είναι η μοναδική των ομοσπονδιακών κρατιδίων που έχει το κλασσικό σφυροδρέπανο της Σοβιετικής εποχής, χωρίς βέβαια το αστέρι από πάνω.

Σημαία Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια

Σημαία Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια

Στην σημαία της Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια απεικονίζεται το όρος Έλμπρους, το οποίο είναι η υψηλότερη κορφή της Ευρώπης, που βρίσκεται στα σύνορα του με την δημοκρατία του Καρατσάγεβου-Κιρκασίας.

Σημαία Αγίας Πετρούπολης

Σημαία Αγίας Πετρούπολης

Στην σημαία της Ομοσπονδιακής Πόλης της Αγίας Πετρούπολης προβάλλονται δύο ασημένιες άγκυρες, με την μια να είναι της θάλασσας και την άλλη των ποταμών. Αυτό συμβολίζει ότι η πόλη έχει δύο λιμάνια, δηλαδή και στην θάλασσας αλλά και στο ποτάμι και πόσο σημαντικά είναι για αυτήν. Το σκήπτρο στην μέση συμβολίζει ότι η πόλη ήταν παλαιότερα η πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Bonus Facts

  • Η Καλμικία οφείλει το όνομά της στους Καλμίκους, ένα φύλο μογγολικής καταγωγής που είναι ο μοναδικός βουδιστικός λαός της Ευρώπης.
  • Στο Νταγκεστάν απαντώνται περίπου 30 γλώσσες. Για τη συνεννόηση όλων αυτών μεταξύ τους χρησιμοποιείται κυρίως η ρωσική.
  • Στην Ουλάν Ουντέ, την πρωτεύουσα της Μπουργιατίας, βρίσκεται το μεγαλύτερο γλυπτό κεφάλι του Λένιν στον κόσμο. Έχει ύψος 7.7 μέτρα και ζυγίζει 42 τόνους.
  • Στην Δημοκρατία του Καρατσάγεβου-Κιρκασίας βρίσκεται το Ελμπρούς, η υψηλότερη κορφή του Καυκάσου, το οποίο είναι και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης, στα 5642 μέτρα.
  • Ανάμεσα στην περιφέρεια του Λένινγκραντ και της Καρελίας βρίσκεται η λίμνη Λάντογκα. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπη και 16η στον κόσμο με έκταση λίγο μικρότερης της Πελοποννήσου!
  • Το συγκρότημα Huun-Huur-Tu, γνωστό το κομμάτι τους που έπαιξε σε διαφήμιση του ΟΠΑΠ, κατάγεται από την Δημοκρατία της Τιβά και τραγουδάνε στα τιβανικά.
  • Στο Βλαδιβοστόκ, που σημαίνει “Κυρίαρχος της Ανατολής”, καταλήγει ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος και είναι επίσης η γενέτειρα του ηθοποιού Γιουλ Μπρίνερ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο θα τα βρείτε εδώ.
  • To Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ είναι και εξκλάβιο της Ρωσίας.
  • To Όμπλαστ της Σαχαλίνης είναι η μοναδική νησιωτική ομοσπονδιακή ενότητα της Ρωσίας. Αποτελείται από την νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες Νήσους.
  • Μεταξύ του Όμπλαστ του Ιρκτσουκ και της Δημοκρατίας της Μπουργιατίας, βρίσκεται η λίμνη Βαϊκάλη, που είναι η βαθύτερη και η μεγαλύτερη λίμνη με γλυκό νερό στον κόσμο και 7η σε έκταση.
  • O ποταμός Βόλγας, ο μακρύτερος της Ευρώπης, διαρρέει στην Ρωσία
  • Ολόκληρη η Ρωσία έχει 23 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
  • Η Ρωσία συνορεύει με 14 χώρες: (Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Μογγολία, Κίνα και Βόρεια Κορέα)
  • Η απόσταση Ρωσίας – ΗΠΑ είναι μόλις 2 ναυτικά μίλια και βρίσκεται στους Διομήδειους Νήσους
  • Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 2002, υπήρξαν 97.827 άνθρωποι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Έλληνες βάσει της εθνικής ταυτότητάς τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ