Διομήδειοι Νήσοι: Αγναντεύοντας το αύριο, σήμερα

Διομήδειοι Νήσοι

γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Οι Διομήδειοι νήσοι (ή νησιά του Διομήδη) είναι δύο μικρά νησάκια στη μέση του Βερίγγειου πορθμού, ανάμεσα στη Σιβηρία και την Αλάσκα: ο Μεγάλος Διομήδης, έκτασης 10 τ.χλμ. που ανήκει στην Τσουκότκα (Ρωσία) και είναι γνωστός και σαν Νησί Ρατμάνοβ, και ο Μικρός Διομήδης, έκτασης 7,3 τ.χλμ., που ανήκει στην Αλάσκα (ΗΠΑ) και είναι επίσης γνωστός σαν Νησί Κρούζενστερν. Ο Μεγάλος Διομήδης είναι ακατοίκητος (φιλοξενεί έναν μετεωρολογικό σταθμό και κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις), ενώ στον Μικρό Διομήδη κατοικεί ένας μικρός πληθυσμός Εσκιμώων, που αριθμούσε τα 135 άτομα το 2011. Τα δύο νησιά χωρίζονται από ένα στενό πέρασμα 2,4 μιλίων (3,6 χλμ.).


Σύνορα Ρωσίας ΗΠΑΩστόσο, η σχέση των παραπάνω νησιών με τον μυθικό βασιλιά του Άργους Διομήδη είναι απλώς και μόνο μια συνωνυμία… Κι αυτό γιατί τη μέρα που ο Δανός εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ, αρχηγός μιας ρωσικής αποστολής, ανακάλυψε τα νησιά, το ημερολόγιο έγραφε 16 Αυγούστου 1728, ανήμερα του Αγίου Διομήδη, προς τιμήν του οποίου έλαβαν το όνομά τους.


Παρά την απογοήτευση που ίσως νιώσατε για την έλλειψη συσχετισμού των εν λόγω παγωμένων νησακιών με την αρχαία ελληνική μυθολογία, σας βεβαιώνουμε ότι κρύβουν ένα άλλο, αν όχι μυθικό, πλην όμως αξιοπερίεργο χαρακτηριστικό. Κι αυτό γιατί τα δύο νησιά χωρίζονται από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, με αποτέλεσμα ο Μεγάλος Διομήδης (με ζώνη ώρας GMT+12) να βρίσκεται 21 ώρες μπροστά από τον Μικρό Διομήδη (με ζώνη ώρας GMT-8). Αυτό σημαίνει ότι, την ώρα που οι κάτοικοι του Μικρού Διομήδη ξυπνούν και παίρνουν το πρωινό τους στις 9 το πρωί του Σαββάτου, ο Μεγάλος Διομήδης αγναντεύει την ανατολή του ήλιου στις 6 το πρωί της Κυριακής!!! Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος που ο Μικρός Διομήδης λέγεται και «Νησί του Χθες», ενώ ο Μεγάλος Διομήδης «Νησί του Αύριο».


Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το θαλάσσιο όριο μεταξύ των δύο νησιών ήταν το σύνορο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και ονομαζόταν «Παραπέτασμα του πάγου». Το 1987, ωστόσο, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λιν Κοξ διέσχισε κολυμπώντας την απόσταση από το ένα νησί στο άλλο, και έλαβε τα συγχαρητήρια από τους Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Τα τελευταία χρόνια τα νησιά έχουν αναφερθεί ως σταθμοί μιας πιθανής γέφυρας ή τούνελ που θα ενώσει τα δύο άκρα του Βερίγγειου πορθμού. Μια γέφυρα, ωστόσο, ανάμεσα σε δύο παγωμένες, ακατοίκητες περιοχές δεν ακούγεται και ιδιαίτερα δελεαστική ιδέα…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ:

Κυκλοφόρησε το καινούριο βιβλίο του πολύ φίλου των γεωΓΡΑΦΙΚΩΝ, Τιμ Μάρσαλ (“Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας“, “Για μια σημαία“, “Υψώνοντας Τείχη“) με τίτλο “Η Δύναμη της Γεωγραφίας” και μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Έχουν ενδιαφέρον