Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα ψυχεδελικά αλατωρυχεία του Αικατέρινγμπουργκ

Τα ψυχεδελικά αλατωρυχεία του Αικατέρινγμπουργκ
Βαθιά κάτω από την βιομηχανική πόλη του Αικατέρινμπουργκ στη Ρωσία βρίσκεται η πιο πολύχρωμη σπηλιά που έχετε δει ποτέ. Οι τοίχοι αυτού του εγκαταλελειμμένου ορυχείου αλατιού καλύπτονται με ψυχεδελικά μοτίβα, που προκαλούνται από τα φυσικά στρώματα καρναλίτη, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή φυτικών λιπασμάτων.

Βαθιά κάτω από την βιομηχανική πόλη του Αικατέρινμπουργκ (ή Γεκατέρινμπουργκ ή Αικατερινούπολη) στη Ρωσία βρίσκεται η πιο πολύχρωμη σπηλιά που έχετε δει ποτέ. Οι τοίχοι αυτού του εγκαταλελειμμένου ορυχείου αλατιού καλύπτονται με ψυχεδελικά μοτίβα, που προκαλούνται από τα φυσικά στρώματα καρναλίτη, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή φυτικών λιπασμάτων. Το χρώμα του ποικίλει από κίτρινο έως λευκό, άλλοτε κοκκινωπό ή μπλε και πιο σπάνια εντελώς άχρωμο. 

Ένα μικρό μέρος των ορυχείων καρναλίτη παραμένει πια σε χρήση, με τα περισσότερα περάσματα να είναι πλέον κλειστά. Η πρόσβαση για το κοινό απαγορεύεται χωρίς ειδική κρατική άδεια.

Τα κοιτάσματα χρονολογούνται από την Πέρμια περίοδο, ~ 280 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν μια ολόκληρη θάλασσα στέγνωσε (λέγεται ότι πρόκειται για τη Θάλασσα του Περμ), αφήνοντας πίσω της αλατούχα υπολείμματα εξατμισμένων ορυκτών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά θάφτηκαν και ξεχάστηκαν μέχρι να ξεκινήσει η εξόρυξη αλατιού στη Ρωσία (περίπου τη 2η χιλιετία π.Χ.).

Οι ακόλουθες εικόνες τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο και εξερευνητή Mikhail Mishainik, ο οποίος πέρασε πάνω από 20 ώρες εξερευνώντας τους σκοτεινούς λαβύρινθους των ορυχείων ενώ διανυκτέρευσε τουλάχιστον τρεις φορές.

«Τα ορυχεία είναι τεράστια και εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα σε μήκος και πλάτος. Μια σήραγγα μπορεί να έχει μήκος πάνω από 6 χιλιόμετρα. Είναι δύσκολο να περιγράψω πώς αισθάνεσαι όταν είσαι τόσο βαθιά, χάνεις την αίσθηση του χρόνου και ο αέρας είναι πολύ στεγνός λόγω των μικρών σωματιδίων αλατιού που αιωρούνται και διψάς συνέχεια», δήλωσε ο Mikhail στη The Daily Mail.

Το βάθος των σπηλιών είναι κοντά στα 200 μέτρα και χωρίς φακούς είναι αδύνατο να δεις το οτιδήποτε.

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα διαρροής αερίου με χημικές ουσίες όπως το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα, το υδρόθειο καθώς και κίνδυνος κατολίσθησης. Το στοιχείο του κινδύνου είναι μέρος της διασκέδασης μου. Είναι φοβερό συναίσθημα να βρίσκεσαι σε ένα μέρος που λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δει».

Πηγές: Amusing Planet, Earth porm

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.