Τα ψυχεδελικά αλατωρυχεία του Αικατέρινγμπουργκ

Τα ψυχεδελικά αλατωρυχεία του Αικατέρινγμπουργκ

Βαθιά κάτω από την βιομηχανική πόλη του Αικατέρινμπουργκ (ή Γεκατέρινμπουργκ ή Αικατερινούπολη) στη Ρωσία βρίσκεται η πιο πολύχρωμη σπηλιά που έχετε δει ποτέ. Οι τοίχοι αυτού του εγκαταλελειμμένου ορυχείου αλατιού καλύπτονται με ψυχεδελικά μοτίβα, που προκαλούνται από τα φυσικά στρώματα καρναλίτη, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή φυτικών λιπασμάτων. Το χρώμα του ποικίλει από κίτρινο έως λευκό, άλλοτε κοκκινωπό ή μπλε και πιο σπάνια εντελώς άχρωμο. 

Ένα μικρό μέρος των ορυχείων καρναλίτη παραμένει πια σε χρήση, με τα περισσότερα περάσματα να είναι πλέον κλειστά. Η πρόσβαση για το κοινό απαγορεύεται χωρίς ειδική κρατική άδεια.

Τα κοιτάσματα χρονολογούνται από την Πέρμια περίοδο, ~ 280 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν μια ολόκληρη θάλασσα στέγνωσε (λέγεται ότι πρόκειται για τη Θάλασσα του Περμ), αφήνοντας πίσω της αλατούχα υπολείμματα εξατμισμένων ορυκτών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά θάφτηκαν και ξεχάστηκαν μέχρι να ξεκινήσει η εξόρυξη αλατιού στη Ρωσία (περίπου τη 2η χιλιετία π.Χ.).

Οι ακόλουθες εικόνες τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο και εξερευνητή Mikhail Mishainik, ο οποίος πέρασε πάνω από 20 ώρες εξερευνώντας τους σκοτεινούς λαβύρινθους των ορυχείων ενώ διανυκτέρευσε τουλάχιστον τρεις φορές.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

«Τα ορυχεία είναι τεράστια και εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα σε μήκος και πλάτος. Μια σήραγγα μπορεί να έχει μήκος πάνω από 6 χιλιόμετρα. Είναι δύσκολο να περιγράψω πώς αισθάνεσαι όταν είσαι τόσο βαθιά, χάνεις την αίσθηση του χρόνου και ο αέρας είναι πολύ στεγνός λόγω των μικρών σωματιδίων αλατιού που αιωρούνται και διψάς συνέχεια», δήλωσε ο Mikhail στη The Daily Mail.

Το βάθος των σπηλιών είναι κοντά στα 200 μέτρα και χωρίς φακούς είναι αδύνατο να δεις το οτιδήποτε.

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα διαρροής αερίου με χημικές ουσίες όπως το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα, το υδρόθειο καθώς και κίνδυνος κατολίσθησης. Το στοιχείο του κινδύνου είναι μέρος της διασκέδασης μου. Είναι φοβερό συναίσθημα να βρίσκεσαι σε ένα μέρος που λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δει».

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ