Ονόματα των Πολιτειών της Αμερικής

Ονομασίες των πολιτειών της Αμερικής

γράφει ο Μπάμπης Κοκοβίδης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) είναι μία αχανής χώρα η οποία βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της αμερικανικής ηπείρου. Οι Η.Π.Α. είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος το οποίο αποτελείται από 50 ομόσπονδα κρατίδια, τις λεγόμενες Πολιτείες. Οι 48 από αυτές είναι όμορες, δηλαδή συνορεύουν μεταξύ τους, ενώ οι άλλες δύο, Αλάσκα και Χαβάη, δεν εφάπτονται με τον κύριο κορμό της χώρας.

Η Αμερική, πριν την «ανακαλύψουν» οι Ευρωπαίοι, ήταν μία περιοχή η οποία κατοικούνταν από ιθαγενείς με τη δική τους γλώσσα, έθιμα και παραδόσεις. Για αυτό, όπως είναι λογικό, πολλά από τα ονόματα των σημερινών Πολιτειών προέρχονται από τις φυλές που κατοικούσαν εκεί πριν την εισβολή των Ευρωπαίων. Όπως θα παρατηρήσετε, αυτό που συμβαίνει συχνά με τα ονόματα που προέρχονται από τις γλώσσες των ιθαγενών είναι πως οι ντόπιες φυλές απέδιδαν στις περιοχές στις οποίες ζούσαν ονόματα σχετικά με το φυσικό τοπίο που τις περιέβαλε. Οι διαφορές στη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των ιθαγενών και των Ευρωπαίων είχε ως αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση των αρχικών ονομάτων των περιοχών.

Αν αναζητήσουμε την προέλευση των ονομάτων των Πολιτειών θα δούμε πως είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια πόσες και ποιες πήραν το όνομα τους από γλώσσες των ιθαγενών και πόσες από των Ευρωπαίων. Αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πηγές, 25 ονόματα Πολιτειών προέρχονται από φυλές της περιοχής, 20 από Ευρωπαίους αποικιοκράτες και 5 έχουν πολλές ερμηνείες σχετικά με την προέλευσή τους. Μάλιστα, 11 από αυτές πήραν το όνομά τους από ένα υπαρκτό πρόσωπο και μόνο μία έχει το όνομα ενός Αμερικανού Προέδρου, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Μετά από αυτήν την σύντομη εισαγωγή, πάμε να δούμε μαζί την προέλευση των ονομάτων των 50 Πολιτειών της Αμερικής:

Alabama (Αλαμπάμα)

(εντάχθηκε 22η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Αλαμπάμα
Χάρτης Αλαμπάμα
Σημαία Αλαμπάμα
Σημαία Αλαμπάμα

Το ξέρω πως στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή «παίζει» το «Sweet Home Alabama» αλλά ξέρετε από πού προέρχεται αυτό το όνομα; Πιστεύεται πως το όνομα προήλθε από τη σύμπτυξη δύο λέξεων της φυλής Chokatw (Τσοκατού), «alba» (άλμπα) και «amo» (άμο). «Alba» σημαίνει «βλάστηση» και «Amo» «συλλέκτης». Το όνομα αυτό προσδόθηκε λογικά από τη φυλή Τσοκατού στη γειτονική τους φυλή Αλαμπάμα ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Alaska (Αλάσκα)

(εντάχθηκε 49η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Αλάσκα
Χάρτης Αλάσκα
Σημαία Αλάσκα
Σημαία Αλάσκα

Η πιο παγωμένη πολιτεία της Αμερικής πήρε το όνομά της από τους κατοίκους της περιοχής, τους Aleut (Αλεούτ). Το όνομα Αλεούτ δόθηκε στη φυλή από Ρώσους εμπόρους γούνας τον 18ο αιώνα καθώς η Αλάσκα άνηκε στη Ρωσία και μετέπειτα πωλήθηκε στις Η.Π.Α.. Στη γλώσσα της φυλής, η λέξη Αλάσκα (alaxsxaq) όπου προφέρεται ah-lock-shock (αχ-λοκ-σοκ) και σημαίνει «το αντικείμενο προς το οποίο κατευθύνεται η δράση της θάλασσας».

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Arizona (Αριζόνα)

(εντάχθηκε 48η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Αριζόνα
Χάρτης Αριζόνα
Σημαία Αριζόνα
Σημαία Αριζόνα

Υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος της Πολιτείας της Αριζόνα. Η μία πλευρά υποστηρίζει πως προέρχεται από τη βασκική λέξη «aritz onak» (αρίτζ ονάκ) η οποία σημαίνει «καλή οξιά» και φημολογείται πως ονομάστηκε έτσι από τους Βάσκους αποίκους επειδή τους θύμιζε τα δέντρα οξιάς της πατρίδας τους. Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως το όνομα προέρχεται από τη διαστρέβλωση της λέξης «Arizonac» (Αριζονάκ) από τους Ισπανούς οι οποίοι την άκουσαν από τους ιθαγενείς της περιοχής. Η λέξη σημαίνει «μικρή πηγή».

Arkansas ( Αρκάνσας ή Άρκανσο)

(εντάχθηκε 25η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Αρκάνσας
Χάρτης Αρκάνσας
Σημαία Αρκάνσας
Σημαία Αρκάνσας

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι που έφτασαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η Πολιτεία του Αρκάνσας ήταν Γάλλοι οι οποίοι συνοδεύονταν από ιθαγενείς της φυλής Illinois (Ιλλινόι) . Οι ιθαγενείς αυτοί αναφέρονταν στους ντόπιους της φυλής Ugakhpa (Ουγκάκπα) ως Akansa (Άκανσα) που σημαίνει «άνθρωποι του ανέμου» ή «άνθρωποι του νότιου ανέμου». Οι Γάλλοι άποικοι πρόφεραν τη λέξη με το τυπικό γαλλικό «ρ» και πρόσθεσαν το τελικό «ς» το οποίο δηλώνει ποσότητα και για κάποιο λόγο έμεινε έτσι ως το όνομα της Πολιτείας.

California (Καλιφόρνια)

(εντάχθηκε 31η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Καλιφόρνια
Χάρτης Καλιφόρνια
Σημαία Καλιφόρνια
Σημαία Καλιφόρνια

Η πιο πιθανή εκδοχή για το όνομα της πιο πλούσιας Πολιτείας των Η.Π.Α. προέρχεται από ένα μυθιστόρημα του 16ου αιώνα από τον Ισπανό συγγραφέα Garci Ordóñez de Montalvo (Γκάρσι Ορντόνεζ ντε Μοντάλβο) με τίτλο «Las Sergas de Esplandián» (Λας Σέργκας ντε Εσπλαντιάν). Στο βιβλίο αυτό, μία μυθική βασίλισσα η Califia (Καλίφια) διοικούσε ένα εξωτικό νησί στο οποίο ζούσαν μόνο γυναίκες, κάτι σαν το νησί των Αμαζόνων. Κάποιες άλλες εκδοχές αποδίδουν την προέλευση του ονόματος στα καταλανικά όπου η λέξη «calor» (κάλορ) σημαίνει «ζεστός» και η λέξη «forn» (φόρν) σημαίνει «φούρνος».

Colorado (Κολοράντο)

(εντάχθηκε 38η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Κολοράντο
Χάρτης Κολοράντο
Σημαία Κολοράντο
Σημαία Κολοράντο

Άλλο ένα όνομα Πολιτείας που προέρχεται από τους Ισπανούς. Το «Colorado» προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις «color rojo» (κόλορ ρόχο) που σημαίνουν «κόκκινο χρώμα». Το όνομα χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον ποταμό Κολοράντο επειδή είχε κοκκινωπό χρώμα λόγω του κόκκινου αμμόλιθου της περιοχής.

Connecticut (Κονέκτικατ)

(εντάχθηκε 5η στις Η.Π.Α)

Χάρτης Κονέκτικατ
Χάρτης Κονέκτικατ
Σημαία Κονέκτικατ
Σημαία Κονέκτικατ

Όταν οι Ολλανδοί εξερευνητές έφτασαν στην περιοχή του σημερινού Κονέκτικατ το 1614, φυλές ιθαγενών ζούσαν ήδη εκεί. Η λέξη «Connecticut» προέρχεται από τη λέξη «quinnehtukqut» της γλώσσας Algonquian (Αλγκόκουιαν) και σημαίνει «δίπλα στο μεγάλο παλιρροιακό ποταμό».

Delaware (Ντέλαγουερ)

(εντάχθηκε 1η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Ντέλαγουερ
Χάρτης Ντέλαγουερ
Σημαία Ντέλαγουερ
Σημαία Ντέλαγουερ

Το Ντέλαγουερ, η οποία είναι η πρώτη Πολιτεία που υπέγραψε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, «χρωστάει» το όνομά της στον εξερευνητή Samuel Argall (Σάμουελ Αργκάλ) ο οποίος έδωσε στον κοντινό ποταμό και κόλπο το όνομα Ντέλαγουερ, ως φόρο τιμής προς τον πρώτο αποικιακό κυβερνήτη της Βιρτζίνια Thomas West, Lord De La Warr (Τόμας Γουέστ, Λόρδου του Ντε Λα Γουαρ) ο οποίος ταξίδεψε στο ποτάμι το 1610.

Florida (Φλόριντα)

(εντάχθηκε 27η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Φλόριντα
Χάρτης Φλόριντα
Σημαία Φλόριντα
Σημαία Φλόριντα

Μπορεί ο διάσημος Ισπανός κατακτητής και εξερευνητής Juan Ponce de Leon (Χουάν Πόνσε ντε Λεόν) να μην βρήκε την «Πηγή της Νεότητας» που αναζητούσε αλλά ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην περιοχή της σημερινής Φλόριντα το 1513. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη florido (φλορίντο) και σημαίνει «γεμάτο από λουλούδια».

Georgia (Τζόρτζια)

(εντάχθηκε 4η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Τζόρτζια
Χάρτης Τζόρτζια
Σημαία Τζόρτζια
Σημαία Τζόρτζια

Η Πολιτεία της Τζόρτζια πήρε το όνομά της από τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο II ο οποίος επέτρεψε την νομική ύπαρξη της αποικίας το 1732.

Hawaii (Χαβάη)

(εντάχθηκε 50η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Χαβάη
Χάρτης Χαβάη
Σημαία Χαβάη
Σημαία Χαβάη

Θωμά είσαι σπίτι…;


Σειρά έχει η πανέμορφη Χαβάη με τις εξωτικές της παραλίες. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς πήρε το όνομά της η 50η Πολιτεία των Η.Π.Α.. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το όνομα προέρχεται από την γλώσσα των ντόπιων και συγκεκριμένα από την λέξη «owhyhee» που σημαίνει «πατρίδα». Μία άλλη υπόθεση είναι πως το όνομα προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «Hawa» (Χαγουά) και «ii» (ιι) που σημαίνει «μικρή» ή «καινούργια πατρίδα». Τέλος, σύμφωνα με έναν αρχαίο τοπικό μύθο, πιστεύεται πως το όνομα προέρχεται από τον Πολυνήσιο «Hawaii Loa» (Χαβάη Λόα) που η παράδοση λέει πως ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το σύμπλεγμα νησιών που αποτελούν τη Χαβάη.

Idaho (Αϊντάχο)

(εντάχθηκε 43η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Αϊντάχο
Χάρτης Αϊντάχο
Σημαία Αϊντάχο
Σημαία Αϊντάχο

Η ιστορία πίσω από το πως πήρε το όνομά της η Πολιτεία του Αϊντάχο είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αν και κάποιοι ιστορικοί και γλωσσολόγοι διαφωνούν, η επικρατούσα εκδοχή είναι πως το 1860, όταν το Κογκρέσο ήθελε να δημιουργήσει ένα ορυχείο στην περιοχή, ένα στέλεχος της αντίστοιχης βιομηχανίας , ο George M. Willing, πρότεινε το όνομα Αϊντάχο υποστηρίζοντας πως πρόκειται για λέξη που προέρχεται από τους ιθαγενείς της περιοχής και σημαίνει «το διαμάντι των βουνών». Το ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση είναι πως αυτή η λέξη δεν υπάρχει αλλά ο Willing και οι συνεργάτες του απλά την σκαρφίστηκαν! Όταν ανακαλύφθηκε η απάτη ήταν πια πολύ αργά και το όνομα χρησιμοποιούνταν ήδη. Υπήρχαν μερικές φωνές στο Κογκρέσο οι οποίες ήταν αντίθετες ως προς την ονοματοδοσία λόγω της μη εγκυρότητας του ονόματος αλλά οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν.

Illinois (Ιλινόις)

(εντάχθηκε 21η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Ιλινόις
Χάρτης Ιλινόις
Σημαία Ιλινόις
Σημαία Ιλινόις

Για ακόμη μία φορά σε αυτή μας την αναζήτηση σχετικά με τα ονόματα των Πολιτειών της Αμερικής συναντάμε την επιρροή των ιθαγενών της εκάστοτε περιοχής. Το όνομα «Illinois» είναι η απάντηση που έδωσαν οι ντόπιοι στους Γάλλους εξερευνητές στα τέλη του 17ου αιώνα όταν τους ρώτησαν ποιοι είναι και σημαίνει «οι άνθρωποι» ή «οι καλύτεροι άνθρωποι».

Indiana (Ιντιάνα)

(εντάχθηκε 19η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Ιντιάνα
Χάρτης Ιντιάνα
Σημαία Ιντιάνα
Σημαία Ιντιάνα

Το όνομα για την Πολιτεία της Ιντιάνα έχει απλή και προφανή προέλευση και σημαίνει «Η Γη των Ινδιάνων». Το όνομα αυτό δόθηκε από τους Άγγλους, τους νέους ιδιοκτήτες αυτής της περιοχής μετά τον Γαλλο-Ινδιάνικο πόλεμο το 1763, ως φόρο τιμής προς τους ιθαγενείς που ζούσαν εκεί.

Iowa (Αϊόβα)

(εντάχθηκε 29η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Αϊόβα
Χάρτης Αϊόβα
Σημαία Αϊόβα
Σημαία Αϊόβα

Όπως και για άλλα ονόματα Πολιτειών έτσι και στην περίπτωση της Αϊόβα υπάρχουν διάφορες εκδοχές ως προς την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με έναν εξερευνητή, το 1868, μία φυλή ιθαγενών οι Iowas (Αϊόβας) κατασκήνωσαν δίπλα σε ένα ποτάμι και μαγεμένοι από το τοπίο αναφώνησαν στη γλώσσα τους «Αϊόβα, Αϊόβα, Αϊόβα» που σημαίνει «όμορφο». Τα μέλη της φυλής έχουν μία διαφορετική εκδοχή όπου είναι η γαλλική προφορά της λέξης «Ayuhwa» που σημαίνει «αυτοί που κοιμούνται».

Kansas (Κάνσας)

(εντάχθηκε 34η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Κάνσας
Χάρτης Κάνσας
Σημαία Κάνσας
Σημαία Κάνσας

Το Κάνσας, η Πολιτεία στην οποία έζησε και μεγάλωσε ο Σούπερμαν, πήρε το όνομά της από την φυλή Kaws (Κάουζ) ή Kansa (Κάνσα). Στη γλώσσα της φυλής το όνομα σημαίνει «νότιος άνεμος» και τα μέλη της φυλής αναφέρονται ως «οι άνθρωποι του νότιου ανέμου».

Kentucky (Κεντάκι)

(εντάχθηκε 15η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Κεντάκι
Χάρτης Κεντάκι
Σημαία Κεντάκι
Σημαία Κεντάκι

Υπάρχουν πολλές εικασίες ως προς την προέλευση του ονόματος της Πολιτείας του Κεντάκι, στην οποία εδρεύει η διάσημη εταιρία με ψητά κοτόπουλα KFC. Το σίγουρο είναι πως προέρχεται από γλώσσα ιθαγενών και συγκεκριμένα από την Iroquois (Ιρόκουοις). Η λέξη μπορεί να σημαίνει «η χώρα του αύριο», «λιβάδι» ή «ποτάμι του αίματος».

Louisiana (Λουιζιάνα)

(εντάχθηκε 18η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Λουιζιάνα
Χάρτης Λουιζιάνα
Σημαία Λουιζιάνα
Σημαία Λουιζιάνα

Η Πολιτεία της τζαζ και της μαύρης μαγείας πήρε το όνομά της ως φόρο τιμής προς τον βασιλιά της Γαλλίας Louis XIV (Λουδοβίκο XIV ή αλλιώς βασιλιά Ήλιο, 1643- 1715) από τον Γάλλο εξερευνητή René-Robert Cavelier (Ρενέ Ρομπέρτ Καβελιέρ).

Maine (Μέιν)

(εντάχθηκε 23η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μέιν
Χάρτης Μέιν
Σημαία Μέιν
Σημαία Μέιν

Η προέλευση του ονόματος για την Πολιτεία του Μέιν δεν είναι σίγουρη αλλά πιστεύεται πως δύο στρατιωτικοί του βρετανικού ναυτικού, οι Ferdinando Gorges (Φερντινάντο Γκόργκες) και John Mason(Τζον Μέισον), ονόμασαν έτσι την συγκεκριμένη περιοχή για να μπορούν να ξεχωρίζουν την ενδοχώρα από τα γύρω νησιά. Παρόλα αυτά, το 2001, οι νομοθέτες της Πολιτείας θέσπισαν την Γαλλο-Αμερικανική Ημέρα και υποστήριξαν πως το όνομα της Πολιτείας προέρχεται από την ομώνυμη γαλλική επαρχία.

Maryland (Μέριλαντ)

(εντάχθηκε 7η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μέριλαντ
Χάρτης Μέριλαντ
Σημαία Μέριλαντ
Σημαία Μέριλαντ

Η Πολιτεία του Μέριλαντ, η οποία ήταν βρετανική αποικία, ιδρύθηκε ως καταφύγιο για τους καθολικούς που εκδιώκονταν στην Αγγλία και πήρε το όνομά της προς τιμήν της καθολικής γυναίκας του βασιλιά της Αγγλίας Charles I (Καρόλου του 1ου), βασίλισσας Henrietta Maria (Χενριέτας Μαρίας). Είχε επίσης προταθεί και το όνομα «Μαριάννα» αλλά ο ιδρυτής του Μέριλαντ, λόρδος Baltimore (Μπάλτιμορ), το απέρριψε επειδή του θύμιζε τον Ισπανό Ιησουίτη ιστορικό Juan de Mariana (Χουάν ντε Μαριάννα) ο οποίος δίδασκε πως η επιθυμία του λαού είναι πιο σημαντική από τον νόμο των τυράννων.

Massachussets (Μασαχουσέτη)

(εντάχθηκε 6η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μασαχουσέτη
Χάρτης Μασαχουσέτη
Σημαία Μασαχουσέτη
Σημαία Μασαχουσέτη

Το όνομα της Πολιτείας της Μασαχουσέτης προέρχεται από τη γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής Algonquian (Αλγκονκουιάν), σημαίνει «στον μεγάλο λόφο» και αναφέρεται στους Μπλε Λόφους (Blue Hills) νοτιοδυτικά της Βοστόνης.

Michigan (Μίσιγκαν)

(εντάχθηκε 26η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μίσιγκαν
Χάρτης Μίσιγκαν
Σημαία Μίσιγκαν
Σημαία Μίσιγκαν

Η Πολιτεία του Μίσιγκαν, που όλοι ξέρουμε κάποιον που έχει ένα πτυχίο από εκεί, πήρε το όνομά της από την λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή. Οι Γάλλοι που έφτασαν εκεί ερμήνευσαν τη λέξη «misshikama» (mish-ih-GAH-muh, μισικάμα) που προέρχεται από την γλώσσα Ojibwa (Οζιμπούα) ως «Μίσιγκαν». Η λέξη αυτή σημαίνει «μεγάλη λίμνη».

Minnesota (Μινεσότα)

(εντάχθηκε 32η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μινεσότα
Χάρτης Μινεσότα
Σημαία Μινεσότα
Σημαία Μινεσότα

Η Πολιτεία της Μινεσότα ανήκει στη μεγάλη κατηγορία Πολιτειών που πήραν το όνομά τους από τη γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής. Η λέξη «Minnesota» προέρχεται από τη λέξη της γλώσσας της φυλής Dakota (Ντακότα) «Mnisota» (Μνισότα) και σημαίνει «θολωμένο νερό» και αναφέρεται στο ομώνυμο ποτάμι που ρέει στην περιοχή.

Mississippi (Μισισίπι)

(εντάχθηκε 20η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μισισίπι
Χάρτης Μισισίπι
Σημαία Μισισίπι
Σημαία Μισισίπι

Το όνομα της Πολιτείας του Μισισίπι προέρχεται για ακόμη μία φορά από την προσαρμογή μιας λέξης ιθαγενών στα πρότυπα και στην προφορά των Ευρωπαίων κατακτητών. Οι Γάλλοι όπου κατέφθασαν την περιοχή, άλλαξαν την λέξη «Misiziibi» (Μισιζίιμπι) σε «Messipi» (Μεσίπι). Μετέπειτα η λέξη πήρε την τελική της μορφή σε «Mississippi».

Missouri (Μιζούρι)

(εντάχθηκε 24η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μιζούρι
Χάρτης Μιζούρι
Σημαία Μιζούρι
Σημαία Μιζούρι

Το όνομα της Πολιτείας του Μιζούρι προέρχεται από την ομώνυμη φυλή ιθαγενών της περιοχής. Η λέξη «Missouri» σημαίνει «πόλη με το μεγάλο κανό» ή «άνθρωποι που έχουν ξύλινα κανό». Το ποτάμι της περιοχής έχει το ίδιο όνομα.

Montana (Μοντάνα)

(εντάχθηκε 41η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Μοντάνα
Χάρτης Μοντάνα
Σημαία Μοντάνα
Σημαία Μοντάνα

Το όνομα της Πολιτείας της Μοντάνα προέρχεται από την ισπανική λέξη «montaña» όπου σημαίνει «βουνό». Αυτό συνέβη λόγω των περίπου 3.500 βουνοκορφών της περιοχής.

Nebraska (Νεμπράσκα)

(εντάχθηκε 37η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νεμπράσκα
Χάρτης Νεμπράσκα
Σημαία Νεμπράσκα
Σημαία Νεμπράσκα

Άλλο ένα όνομα Πολιτείας το οποίο προέρχεται από γλώσσα ιθαγενών και αναφέρεται σε ένα φυσικό τοπίο. Η λέξη «Nebraska» προέρχεται από τη λέξη της φυλής Otoe (Οτόε) «Ñí Brásge» (Νί Μπράσκε), σημαίνει «επίπεδο νερό» και αναφέρεται στη λίμνη της περιοχής.

Nevada (Νεβάδα)

(εντάχθηκε 36η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νεβάδα
Χάρτης Νεβάδα
Σημαία Νεβάδα
Σημαία Νεβάδα

Το όνομα της Πολιτείας της Νεβάδα προέρχεται από την ισπανική φράση «Sierra Nevada» (Σιέρα Νεβάδα) και σημαίνει «χιονισμένη βουνοκορφή».

New Hampshire (Νιου Χάμπσαϊρ)

(εντάχθηκε 9η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νιου Χάμπσαϊρ
Χάρτης Νιου Χάμπσαϊρ
Σημαία Νιου Χάμπσαϊρ
Σημαία Νιου Χάμπσαϊρ

Το Νιου Χάμπσαϊρ πήρε το όνομά του από τον καπετάνιο John Mason (Τζον Μέισον). Ο Μέισον έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Χάμπσαϊρ της Αγγλίας και όταν το 1619 του δόθηκε αυτό το κομμάτι γης, επέλεξε να το ονομάσει έτσι. Όσο ήταν στην Αγγλία επένδυσε πολύ στις υποδομές και στην καθαριότητα της νεοαποκτηθείσας γης, αλλά δεν πρόλαβε να δει τα αποτελέσματα των πράξεών του καθώς πέθανε εκεί.

New Jersey (Νιου Τζέρσεϊ)

(εντάχθηκε 3η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νιου Τζέρσεϊ
Χάρτης Νιου Τζέρσεϊ
Σημαία Νιου Τζέρσεϊ
Σημαία Νιου Τζέρσεϊ

Το Νιου Τζέρσεϊ πήρε το όνομά του από το νησί Τζέρσεϊ που βρίσκεται στο βρετανικό κανάλι ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία. Το όνομα αυτό το έδωσαν οι ιδρυτές του Sir John Berkeley (Σερ Τζον Μπέρκελεϊ ) και Sir George Carteret (Σερ Τζορτζ Κάρτερετ).

New Mexico (Νιου Μέξικο)

(εντάχθηκε 47η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νιου Μέξικο
Χάρτης Νιου Μέξικο
Σημαία Νιου Μέξικο
Σημαία Νιου Μέξικο

Η Πολιτεία του Breaking Bad πήρε το όνομα της από την χώρα του Μεξικό στην οποία άνηκε πριν τον πόλεμο μεταξύ Η.Π.Α. – Μεξικό ο οποίος τελείωσε το 1848. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες όσον αφορά τη λέξη «Μεξικό». Η μία υποστηρίζει πως προέρχεται από τη γλώσσα των Αζτέκων και σημαίνει «μέρος του Mexitli» (Μεξίτλι) ο οποίος είναι ένας από τους θεούς της φυλής. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ο συνδυασμός των λέξεων «metztli» (μετζτλι) που σημαίνει «φεγγάρι», «xictli» (ξίκτλι) που σημαίνει «κέντρο» και της κατάληξης «-co» (-κο) που σημαίνει «μέρος» έδωσαν το όνομα στην περιοχή.

New York (Νέα Υόρκη)

(εντάχθηκε 11η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νέας Υόρκης
Χάρτης Νέας Υόρκης
Σημαία Νέας Υόρκης
Σημαία Νέας Υόρκης

Τόσο η Πολιτεία όσο και η πόλη της Νέας Υόρκης πήραν το όνομά τους από τον James Stuart δούκα της Υόρκης (Τζέιμς Στιούαρτ) που μετέπειτα έγινε βασιλιάς της Αγγλίας με το όνομα James II (Ιάκωβος ΙΙ). Η παλιά πόλη της Υόρκης, που βρίσκεται στην Αγγλία, είχε ιδρυθεί πριν από την ρωμαϊκή εισβολή στις βρετανικές νήσους. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη για την «πόλη».

North Carolina (Βόρεια Καρολίνα)

(εντάχθηκε 12η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Βόρειας Καρολίνα
Χάρτης Βόρειας Καρολίνα
Σημαία Βόρειας Καρολίνα
Σημαία Βόρειας Καρολίνα

Η Βόρεια Καρολίνα ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά της Αγγλίας Charles II (Κάρολο ΙΙ) ως φόρο τιμής προς τον πατέρα του Charles I (Κάρολο Ι). Το όνομα είναι η λατινική εκδοχή του ονόματος «Charles».

North Dakota (Βόρεια Ντακότα)

(εντάχθηκε 39η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Βόρειας Ντακότα
Χάρτης Βόρειας Ντακότα
Σημαία Βόρειας Ντακότα
Σημαία Βόρειας Ντακότα

Η Βόρεια Ντακότα πήρε το όνομά της από τη φυλή Ντακότα και σημαίνει «φίλος» ή «σύμμαχος».

Ohio (Οχάιο)

(εντάχθηκε 17η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Οχάιο
Χάρτης Οχάιο
Σημαία Οχάιο
Σημαία Οχάιο

Δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά τι σημαίνει η λέξη «Οχάιο» αλλά διάφορες πηγές αναφέρουν πως σημαίνει είτε «μεγάλο ποτάμι» είτε «όμορφο ποτάμι». Το μόνο σίγουρο είναι πως προέρχεται από γλώσσες των ιθαγενών που ζούσαν στη συγκεκριμένη αλλά και στις γύρω περιοχές.

Oklahoma (Οκλαχόμα)

(εντάχθηκε 46η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Οκλαχόμα
Χάρτης Οκλαχόμα
Σημαία Οκλαχόμα
Σημαία Οκλαχόμα

Η λέξη «Oklahoma» είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων της φυλής Choctaw (Τσοκτάου), της «ukla» (ούκλα) που σημαίνει «άνθρωπος» και της «huma» (χούμα) που σημαίνει «κόκκινος». Την λέξη αυτή την χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι ιθαγενείς για να περιγράψουν τον εαυτό τους αλλά και τις υπόλοιπες αυτόχθονες φυλές. Επίσης, κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων μεταξύ της συγκεκριμένης φυλής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 1866 σχετικά με την χρήση της περιοχής προτάθηκε το συγκεκριμένο όνομα από τον αρχηγό της φυλής.

Oregon (Όρεγκον)

(εντάχθηκε 33η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Όρεγκον
Χάρτης Όρεγκον
Σημαία Όρεγκον
Σημαία Όρεγκον

Η συζήτηση για την προέλευση του ονόματος της Πολιτείας του Όρεγκον είναι τεράστια και υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές σχετικά με αυτήν. Μία εκδοχή υποστηρίζει πως προέρχεται από έναν γαλλικό χάρτη του 1715 όπου αναφέρονταν στον ποταμό Ουισκόνσιν ως «Ouaricon» (Ουαρικόν). Μία άλλη εκδοχή θέλει έναν Άγγλο αξιωματικό του 18ου αιώνα να αναφέρει πως οι ντόπιοι ονόμαζαν τον ποταμό «Ouragon» (Ουραγκόν). Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να ονομάστηκε η Πολιτεία από την γαλλική λέξη «ouragan» (ουραγκάν) που σημαίνει «τυφώνας» λόγω των ισχυρών ανέμων που μαστίζουν την περιοχή και το ποτάμι.

Pennsylvania (Πενσιλβάνια)

(εντάχθηκε 2η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Πενσιλβάνια
Χάρτης Πενσιλβάνια
Σημαία Πενσιλβάνια
Σημαία Πενσιλβάνια

Η Πενσιλβάνια, η δεύτερη πολιτεία που υπέγραψε το αμερικανικό σύνταγμα, πήρε το όνομά της από τον στρατηγό William Penn (Γουίλιαμ Πεν) και προέρχεται από την σύμπτυξη των λέξεων «Penn», «sylva» ( σίλβα) που σημαίνει «δάσος» στα λατινικά και την κατάληξη «nia» (νία). Όλη η λέξη σημαίνει « Το δάσος του Πεν». Ο γιος του στρατηγού στον οποίο δόθηκε η γη ένιωθε ντροπιασμένος διότι δεν ήθελε να νομίζει ο κόσμος πως ονόμασε την περιοχή από το όνομά του αλλά ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙ ήταν αμετάκλητος στην απόφασή του.

Rhode Island (Ρόουντ Άιλαντ)

(εντάχθηκε 13η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Ρόουντ Άιλαντ
Χάρτης Ρόουντ Άιλαντ
Σημαία Ρόουντ Άιλαντ
Σημαία Ρόουντ Άιλαντ

Η ιστορία για το όνομα της Πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ έχει επιρροές από την χώρα μας. Πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Πολιτεία δεν είναι νησί παρόλο που το όνομά της υποδηλώνει κάτι τέτοιο. Στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Ιταλός εξερευνητής Giovanni da Verrazzano (Τζιοβάννι ντα Βερατσάνο) έγραψε σε ένα γράμμα του πως ένα νησί στον κόλπο Narragansett (Ναραγκανσέτ) όπου βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας τού θυμίζει την Ρόδο. Μία άλλη εκδοχή και η επικρατούσα από την πλευρά της κυβέρνησης της Πολιτείας είναι πως ο Ολλανδός εξερευνητής Adrian Block (Άντριαν Μπλόκ) ονόμασε την περιοχή «Roodt Eylandt» που σημαίνει «κόκκινο νησί» λόγω του κόκκινου χρώματος των βράχων που βρίσκεται στις ακτές της Πολιτείας.

South Carolina (Νότια Καρολίνα)

(εντάχθηκε 8η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νότιας Καρολίνα
Χάρτης Νότιας Καρολίνα
Σημαία Νότιας Καρολίνα
Σημαία Νότιας Καρολίνα

Η Νότια Καρολίνα, όπως και η Βόρεια, πήρε το όνομά της ως φόρο τιμής προς τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Ι. Οι δύο Καρολίνες όπου αρχικά ήταν μία αποικία διαχωρίστηκαν το 1712.

South Dakota (Νότια Ντακότα)

(εντάχθηκε 40η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Νότιας Ντακότα
Χάρτης Νότιας Ντακότα
Σημαία Νότιας Ντακότα
Σημαία Νότιας Ντακότα

Η Νότια Ντακότα, όπως και η Βόρεια, πήρε το όνομά της από τη φυλή Ντακότα και σημαίνει «φίλος» ή «σύμμαχος».

Tennessee (Τεννεσί)

(εντάχθηκε 16η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Τεννεσί
Χάρτης Τεννεσί
Σημαία Τεννεσί
Σημαία Τεννεσί

Το όνομα της Πολιτείας του Τεννεσί μάλλον προέρχεται από τα ονόματα δύο χωριών από τα οποία πέρασαν ομάδες Ισπανών και Άγγλων εξερευνητών. Στην πρώτη περίπτωση, όταν το 1567 ο Ισπανός εξερευνητής Juan Pardo (Χουάν Πάρντο) και η ομάδα του κατευθύνονταν στην ενδοχώρα πέρασαν από ένα χωριό της φυλής Τσερόκι που λέγονταν «Tanasqui» (Τανάσκουι). Στην άλλη περίπτωση, Άγγλοι εξερευνητές και έμποροι πέρασαν από ένα χωριό με το όνομα «Τανάσι» (όχι Θανάση). Δεν είναι σίγουρο ποια εκδοχή είναι αληθής αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων και οι δύο θεωρούνται πιθανές.

Texas (Τέξας)

(εντάχθηκε 28η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Τέξας
Χάρτης Τέξας
Σημαία Τέξας
Σημαία Τέξας

Η λέξη «Τέξας» προέρχεται από τη λέξη «teyshas» της φυλής ιθαγενών «Caddo» (Κάντο) και σημαίνει «φίλος» ή «σύμμαχος». Επίσης, αρκετές φυλές της περιοχής και όχι μόνο, χρησιμοποιούν αυτήν την λέξη ως χαιρετισμό.

Utah (Γιούτα)

(εντάχθηκε 45η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Γιούτα
Χάρτης Γιούτα
Σημαία Γιούτα
Σημαία Γιούτα

Το όνομα της Πολιτείας της Γιούτα προέρχεται από τη λέξη «yuttahih» (γοιυταχίχ) που στη γλώσσα της φυλής Nuutsiu (Νουουτσίου) σημαίνει «οι άνθρωποι των βουνών» ή «αυτοί που βρίσκονται ψηλά». Το όνομα της φυλής σημαίνει απλά «Οι Άνθρωποι» και συναντήθηκαν με τους Ισπανούς κατακτητές τον 16ο αιώνα.

Vermont (Βερμόντ)

(εντάχθηκε 14η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Βερμόντ
Χάρτης Βερμόντ
Σημαία Βερμόντ
Σημαία Βερμόντ

Το όνομα της Πολιτείας του Βερμόντ προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις «vert» (βερτ) που σημαίνει «πράσινο» και «mont» (μοντ) που σημαίνει « βουνό». Ο Γάλλος εξερευνητής Samuel Peters (Σάμιουελ Πίτερς) έδωσε το όνομα αυτό στην περιοχή λόγω των πράσινων βουνοκορφών του. Πολλοί ιστορικοί διαφωνούν με αυτήν την εκδοχή και υποστηρίζουν πως το όνομα δόθηκε εις μνήμην της στρατιωτικής οργάνωσης Green Mountain Boys η οποία αντιστάθηκε στις επεκτατικές πολιτικές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Virginia (Βιρτζίνια)

(εντάχθηκε 10η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Βιρτζίνια
Χάρτης Βιρτζίνια
Σημαία Βιρτζίνια
Σημαία Βιρτζίνια

Η Πολιτεία της Βιρτζίνια πήρε το όνομά της από την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Ι, η οποία ήταν γνωστή ως «Η Παρθένα Βασίλισσα» (The Virgin Queen). Οι περιοχές της βόρειας Αμερικής που κατέχονταν από την Αγγλία στις αρχές του 17ου αιώνα ονομάζονταν «Βιρτζίνια». Το δικαίωμα στην ίδρυση της συγκεκριμένης αποικίας δόθηκε από την βασίλισσα στον Walter Raleigh (Γουόλτερ Ράιλι).

Washington (Ουάσινγκτον)

(εντάχθηκε 42η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Ουάσινγκτον
Χάρτης Ουάσινγκτον
Σημαία Ουάσινγκτον
Σημαία Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον είναι η μοναδική Πολιτεία όπου το όνομά της προέρχεται από αμερικανό Πρόεδρο, τον George Washington. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την πόλη της Ουάσινγκτον, η οποία είναι και η πρωτεύουσα της χώρας. Για να αποφεύγεται η σύγχυση, η πόλη έχει ως επίσημη ονομασία «Washington, D.C.» όπου το «D.C.» παραπέμπει στην επαρχία της Κολούμπια (District of Columbia).

West Virginia (Δυτική Βιρτζίνια)

(εντάχθηκε 35η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Δυτικής Βιρτζίνια
Χάρτης Δυτικής Βιρτζίνια
Σημαία Δυτικής Βιρτζίνια
Σημαία Δυτικής Βιρτζίνια

Η Πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια διαχωρίστηκε από την Βιρτζίνια όταν 39 επαρχίες της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Συνομοσπονδία (Confederacy) κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Το όνομα έχει την ίδια προέλευση όπως και η άλλη Βιρτζίνια αν και είχε προταθεί και το όνομα «Kanawha» (Κανάουα).

Wisconsin (Γουισκόνσιν)

(εντάχθηκε 30η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Γουισκόνσιν
Χάρτης Γουισκόνσιν
Σημαία Γουισκόνσιν
Σημαία Γουισκόνσιν

Το Ουισκόνσιν ονομάζονταν αρχικά «Meskonsing» (Μεσκονσίνγκ) όπου είναι η αγγλική απόδοση της γαλλικής εκδοχής της λέξης που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς της περιοχής για το ποτάμι που διαπερνάει την Πολιτεία και σημαίνει «αυτό το ποτάμι περνάει από κάτι κόκκινο» και αναφέρεται στον κοκκινωπό αμμόλιθο της περιοχής.

Wyoming (Γουαϊόμινγκ)

(εντάχθηκε 44η στις Η.Π.Α.)

Χάρτης Γουαϊόμινγκ
Χάρτης Γουαϊόμινγκ
Σημαία Γουαϊόμινγκ
Σημαία Γουαϊόμινγκ

Η λέξη «Wyoming» προέρχεται από τη λέξη «mecheweami-ing» της φυλής Ντέλαγουερ και σημαίνει «στις μεγάλες πεδιάδες».

Και αφού μάθαμε αρκετά πραγματάκια για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πάμε να ρίξουμε και μια ματιά στις ομόσπονδες ενότητες της αχανούς Ρωσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ