Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

19 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για την πόλη της Νέας Υόρκης

Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Το Μεγάλο Μήλο. To Γκόθαμ. Τα σύγχρονα Γόμορα! Η Νέα Υόρκη έχει πολλά παρατσούκλια. Στην πραγματικότητα, έχει πάνω από 10! Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία της Νέας Υόρκης που θα ανακαλύψουμε σε αυτό το αφιέρωμα στην πρωτεύουσα του κόσμου. Ναι και αυτό είναι δικό της παρατσούκλι.
19 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για την πόλη της Νέας Υόρκης

Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Το Μεγάλο Μήλο. To Γκόθαμ. Τα σύγχρονα Γόμορα! Η Νέα Υόρκη έχει πολλά παρατσούκλια. Στην πραγματικότητα, έχει πάνω από 10! Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία της Νέας Υόρκης που θα ανακαλύψουμε σε αυτό το αφιέρωμα στην πρωτεύουσα του κόσμου. Ναι και αυτό είναι δικό της παρατσούκλι.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στη Νέα Υόρκη ήταν Ολλανδοί

Μέχρι το 1665, η πόλη ήταν γνωστή ως Νέο Άμστερνταμ. Αυτό άλλαξε όταν η πόλη έγινε δώρο στον Δούκα της Υόρκης στα 18α γενέθλιά του. Αυτά είναι δώρα αν με ρωτάτε! Στη συνέχεια αποφάσισε να μετονομάσει την πόλη σε Νέα Υόρκη χωρίς να αλλάξει ονομασία από τότε.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Νέα Υόρκη (πηγή: britannica)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Νέα Υόρκη (πηγή: britannica)

Η πρώτη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτείων

Τον Ιανουάριο του 1785, το Κογκρέσο της Συνομοσπονδίας συνεδρίαζε στο παλιό Δημαρχείο της Νέας Υόρκης στη Wall Street και για περισσότερο από πέντε χρόνια το Γκόθαμ χρησίμευε ως έδρα της αμερικανικής εξουσίας. Στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του Federal Hall, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ορκίστηκε ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 30 Απριλίου 1789. Ένα άγαλμα του Ουάσιγκτον με θέα τη Wall Street βρίσκεται τώρα έξω από το ανακατασκευασμένο Federal Hall.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν δώρο των Γάλλων

Νομίζατε ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας χτίστηκε στη Νέα Υόρκη; Άμ δε! Στην πραγματικότητα ήταν ένα δώρο από τον λαό της Γαλλίας στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών το 1886. Αυτά είναι δώρα, να… σας δίνω και εναλλακτικές! Το άγαλμα στάλθηκε σε 350 κομμάτια σε 214 κιβώτια και χρειάστηκε 4 μήνες για να συναρμολογηθεί στο σημερινό του σπίτι στο Ellis Island. To 2019, 4.2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το εμβληματικό άγαλμα.

Χρωματισμένη φωτογραφία του Αγάλματος της Ελευθερίας στο Παρίσι του 1886 πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη (πηγή: Colorized History//Reddit)

Η Times Square πήρε το όνομά της από τους New York Times

Πριν οι New York Times μετακομίσουν στην Times Square, αυτό το μέρος ήταν γνωστό ως Longacre Square. Μεταξύ μας ευτυχώς που έγινε η αλλαγή γιατί δεν είναι λέξη να την προφέρει κάνεις! Με την ευκαιρία, έχουμε ασχοληθεί με τα τριγωνικά κτήρια της Νέας Υόρκης σε ξεχωριστό αφιέρωμα που αξίζει να ρίξετε μια μάτια εδώ.

Καουμπόηδες στο Μανχάταν;

Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που θα μάθουμε για την πόλη της Νέας Υόρκης είναι ότι καουμπόηδες συνήθιζαν να περιπολούν στη Δυτική Πλευρά του Μανχάταν. Γιατί έτσι? Λοιπόν, η δουλειά τους ήταν να αποτρέπουν στους ανθρώπους να μπαίνουν στο δρόμο των εμπορικών τρένων για την αποφυγή ατυχημάτων. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς βελτιώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, δεν ήταν πλέον απαραίτητοι και απομακρύνθηκαν σταδιακά μέχρι το 1941.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Σήμερα πάνω από 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Νέα Υόρκη σε μια έκταση 775 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 38 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλεί αυτήν την πολυσύχναστη πόλη, σπίτι του. Η πόλη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ και η μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης αγγίζει τα 20 εκατομμύρια σε πληθυσμό. Φαν Φακτ: Ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε να χωρέσει στην πολιτεία του Τέξας αν ήταν τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η πόλη της Νέας Υόρκης.

Ένα μουσείο από το 1642 μ.Χ.

Το παλαιότερο κτίριο στην πόλη της Νέας Υόρκης χρονολογείται από το 1642. Γνωστό ως Wyckoff House, το σπίτι, το οποίο βρίσκεται στο Μπρούκλιν, είναι τώρα ένα μουσείο αφιερωμένο στην ολλανδική κληρονομιά της πόλης.

Wyckoff House: Mια από τις πρώτες κατοικίες που κατασκευάστηκαν από Ευρωπαίους στο Λονγκ Άιλαντ. (πηγή: wikipedia)
Wyckoff House: Mια από τις πρώτες κατοικίες που κατασκευάστηκαν από Ευρωπαίους στο Λονγκ Άιλαντ. (πηγή: wikipedia)

Η παράδοση της νεουορκέζικης πίτσας

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η Νέα Υόρκη φημίζεται για την πίτσα της. Ωστόσο, ξέρατε ότι είναι το σπίτι της πρώτης πιτσαρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες; Το Lombardi’s άνοιξε το 1895 και εξακολουθεί να σερβίρει μερικές από τις καλύτερες πίτσες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή ενός κομματιού πίτσας και μιας μονής διαδρομής με το μετρό παρέμεινε σχετικά ίση για περισσότερα από 50 χρόνια, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να ονομάσουν το φαινόμενο «Η αρχή της πίτσας». Παραδόξως, όταν η τιμή του ενός ανεβαίνει, ανεβαίνει και του άλλου.

Μια σύγχρονη Βαβέλ

Στην πόλη της Νέας Υόρκης ομιλούνται περισσότερες από 800 γλώσσες, καθιστώντας την την πιο γλωσσικά ποικιλόμορφη πόλη στον κόσμο. 4 στα 10 νοικοκυριά μιλούν άλλη γλώσσα εκτός των αγγλικών.

Η 2η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των ΗΠΑ βρίσκεται εδώ

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης έχει πάνω από 50 εκατομμύρια βιβλία και άλλα αντικείμενα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα βιβλιοθηκών στη χώρα μετά τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Είναι επίσης η 3η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες και εκτός από τον τεράστιο όγκο βιβλίων διαθέτει επίσης έναν πολύ όμορφο εσωτερικό χώρο. Δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί τις 10 πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Το μέσο ενοίκιο για ένα υπνοδωμάτιο στο Μανχάταν είναι 3.400$

Θέλετε να μετακομίσετε στη Νέα Υόρκη, και ειδικότερα στο Μανχάταν; Τότε θα πρέπει να αρχίζετε να συγκεντρώνετε ένα κομπόδεμα ΧΘΕΣ. Η μέση τιμή των ενοικίων για γκαρσονιέρες είναι περίπου 3400 δολάρια τον μήνα. Σίγουρα θα βρείτε και πιο οικονομικές περιπτώσεις μιας και μιλάμε για τον μέσο όρο, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι είναι περίπου 10 φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα ενοίκια της Αθήνας.

Η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης έχει τη μεγαλύτερη αποθήκη χρυσού στον κόσμο

Βαθιά στην καρδιά της οικονομικής περιοχής της Wall Street, βρίσκεται η μεγαλύτερη αποθήκη χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από 7.000 τόνοι αστραφτερών ράβδων χρυσού, που ισοδυναμεί περίπου με το 5% του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται εκεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρέχονται δημόσιες περιηγήσεις όπου μπορείτε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά.

Το «Μεγάλο Μήλο»

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός προέρχεται από τις πάλαι ποτέ πλούσιες οικογένειες που πουλούσαν μήλα στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο όρος οφείλεται στο περίφημο κατά τον 19ο αιώνα οίκο ανοχής της κυρίας Ιβ, η οποία αποκαλούσε τα κορίτσια της «μεγάλα μήλα».

Στην πραγματικότητα, όμως, το όνομα προέρχεται από μία έκφραση την οποία χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του 1920 ο αθλητικογράφος Τζον Φιτζ Τζέραλντ στη στήλη που διατηρούσε με θέμα τις ιπποδρομίες και τίτλο «Γύρω από το μεγάλο μήλο».

Είχε ακούσει για πρώτη φορά την έκφραση από δύο Αφροαμερικανούς σταβλίτες της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι αποκαλούσαν έτσι τον ιππόδρομο της Νέας Υόρκης. Από τον ιππόδρομο η φράση χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το Χάρλεμ, και στη συνέχεια ολόκληρη την πόλη. Το 1971 ο Τσαρλς Γκίλετ, πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού Τουρισμού, χρησιμοποίησε αυτό το όνομα στην εκστρατεία για τη διαφήμιση της μεγαλούπολης.

Ο εγκέφαλος και τα μάτια του Αϊνστάιν βρίσκονται στην Νέα Υόκρη

Τα 1.230 γραμμάρια εγκεφάλου, ή καλύτερα… τα 1.230 γραμμάρια ευφυΐας του Αϊνστάιν καθώς και οι βολβοί των ματιών του φυλάσσονται σε μια θυρίδα στην Νέα Υόρκη.

Ένα τεράστιο παγοδρόμιο

Το 1780, ο χειμώνας ήταν τόσο δριμύς στη Νέα Υόρκη που το λιμάνι της πόλης πάγωσε. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορούσαν να μετακινηθούν από το Μανχάταν στο Staten Island με τα πόδια.

Το Central Park είναι μεγαλύτερο από ορισμένες χώρες

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε για το Central Park είναι ότι είναι απλά τεράστιο. Kαλύπτει μια έκταση 843 στρεμμάτων με μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος 800 μέτρων, φωλιασμένο στην καρδιά του Μανχάταν δίπλα στο Upper West Side. Είναι μεγαλύτερο από τη μικροσκοπική ευρωπαϊκή χώρα του Μονακό, παρολαυτά δεν είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Νέας Υόρκης. Προπορεύονται τα Van Cortlandt Park και Staten Island Green Belt.

Το Central Park από ψηλά (πηγή: unsplash)
Το Central Park από ψηλά (πηγή: unsplash)

Υπάρχουν περισσότεροι από 380.000 εκατομμυριούχοι στην πόλη

Εκτός αυτού, η Νέα Υόρκη φιλοξενεί επίσης τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Ωστόσο, το Τόκιο είναι η πόλη που μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο για την έδρα των περισσότερων εκατομμυριούχων.

Τα χαρακτηριστικά κίτρινα ταξί

Η Νέα Υόρκη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τον στόλο των κιτρινόμαυρων ταξί. Παραδόξως, όμως, τα πρώτα βενζινοκίνητα ταξί στην πόλη ήταν χρώματος κόκκινου και πράσινου. Οι ταξιτζήδες της Νέας Υόρκης υιοθέτησαν το κίτρινο χρώμα μετά το 1912.

Ταξί Νέας Υόρκης

42 κτίρια στο Μανχάταν έχουν τους δικούς τους ταχυδρομικούς κώδικες.

Το Empire State Building των 102 ορόφων είναι από αυτά τα 42 κτήρια με το δικό τους ταχυδρομικό κώδικα. Το όνομά του προέρχεται από το παρατσούκλι της πολιτείας της Νέας Υόρκης, The Empire State. Ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για περισσότερα από σαράντα χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 έως ότου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 1972. Μετά την καταστροφή του το 2001, το Empire State Building έγινε και πάλι το ψηλότερο κτίριο σε ολόκληρη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης

Αεροφωτογραφία του Empire State Building (πηγή: wikipedia)
Αεροφωτογραφία του Empire State Building (πηγή: wikipedia)
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.