Το Μονακό είναι μια μικρή χώρα που περιβάλλεται από την Γαλλία με πρόσβαση στην Μεσόγειο θάλασσα, καθιστώντας το ουσιαστικά ως ένα μικρό ημιπερίκλειστο ενκλάβιο.
Είναι το 2ο μικρότερο κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό, με την έκτασή του να είναι 1,95 τ.χλμ. και με ένα μέσο περπάτημα μπορεί κάποιος να πάει από την μία άκρη της χώρας στην άλλη μέσα σε 1 ώρα! Έχοντας πληθυσμό όμως κοντά στους 38000 κατοίκους το καθιστά ως την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.
Η προέλευση του ονόματος λέγεται ότι προέρχεται από το μόνοικος, δηλαδή «Μοναδικός Οίκος» και σχετίζεται με τον Ηρακλή. Η πόλη πέρασε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και από εκεί το 1297 υπό την προστασία της γενουατικής οικογένειας των Γκριμάλντι. Το 16ο αιώνα αναγκάστηκε να δεχτεί την προστασία της Ισπανίας και από το 1641 τέθηκε υπό γαλλική προστασία. Το 1793 προσαρτήθηκε στην Γαλλία. Το 1814 όμως, με την Συνθήκη του Παρισιού, ο Οίκος των Γκριμάλντι επανήλθε στην εξουσία. Έκτοτε έμεινε ως έχει, ανεξάρτητο πριγκιπάτο, αλλά μόλις το 1993 έγινε πλήρες μέλος του ΟΗΕ.
Η σημαία του Μονακό είναι δίχρωμη με δυο οριζόντιες λωρίδες, με την πάνω να είναι κόκκινη και την κάτω λευκή, τα οποία είναι τα χρώματα του οίκου των Γκριμάλντι από το 1339. Μοιάζει με την σημαία της Ινδονησίας η οποία έχει πιο ανοιχτό κόκκινο και διαφορετικές αναλογίες.
Το 2002, υπογράφηκε μια νέα συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Μονακό που διευκρίνισε ότι, εάν δεν υπήρχαν κληρονόμοι για να συνεχίσουν τη δυναστεία των Γκριμάλντι, το πριγκιπάτο θα εξακολουθούσε να παραμένει ένα ανεξάρτητο έθνος αντί να γίνει μέρος της Γαλλίας. Η στρατιωτική άμυνα του Μονακό, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί ευθύνη της Γαλλίας.
Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η γαλλική, αλλά υπάρχει και η μονεγάσκικη διάλεκτος, που είναι μια παλιά γενουατική-ιταλική διάλεκτος και ομιλείται από κάποιους κατοίκους. Η γλώσσα κινδυνεύει να χαθεί και πλέον διδάσκεται και στα σχολεία.
Λόγω της περιορισμένης έκτασής του, το 2015, το Μονακό ενέκρινε ομόφωνα μια μέτρια επέκταση γης προς την θάλασσα που προορίζεται κυρίως για κατοικίες, αλλά και μια μικρή περιοχή πρασίνου. Η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ήδη αρκετές φορές από το 1861.
Το Μονακό, όπως το Βατικανό, ο Άγιος Μαρίνος και η Ανδόρρα, χρησιμοποιεί το Ευρώ ως νόμισμα του, αν και δεν είναι μέρος της ΕΕ. Εκδίδει μόνο περιορισμένο αριθμό νομισμάτων, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και τα αναζητούν οι συλλέκτες. Με την ευκαιρία, δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί τα 7 πιο κουλ νομίσματα απ’ όλο τον κόσμο.
Ένας στους τρείς κατοίκους του Μονακό είναι εκατομμυριούχος και εξακολουθεί και προσελκύει πολλούς από αυτούς γιατί είναι ένας φορολογικός παράδεισος. Είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο με ΑΕΠ κατά κεφαλή περίπου τα 190.000 δολάρια.
Το κόστος αγοράς σπιτιού είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 40.000 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!!!
Πάνω από το 75% των κατοίκων του Μονακό είναι γεννημένοι εκτός χώρας.
Γνωστό στο Μονακό είναι το καζίνο του Μόντε Κάρλο, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1863. Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί σε αυτό, όπως του James Bond και το Ocean’s Twelve.
Στους δρόμους του πριγκιπάτου πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1929 τo Grand Prix του Μονακό της Formula 1. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο διάσημους και πιο δύσκολους – εξαιτίας της στενότητας – αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο.
Το Μονακό συμμετέχει με δικούς του αθλητές σε Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά δεν είναι μέλος της FIFA και της UEFA στο ποδόσφαιρο. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό, η Monaco AS, συμμετέχει στο γαλλικό πρωτάθλημα και κύπελλο, τα οποία έχει κατακτήσει μερικές φορές. Η έδρα της ομάδας βρίσκεται στο στάδιο Λουί Ντε (Louis II), το οποίο είναι θεμελιωμένο στην θάλασσα και υπερυψωμένο. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του κτίσματος, ενώ στους παρακάτω ορόφους βρίσκονται κλειστά γυμναστήρια, ενώ στην βάση του καταστήματα.
Δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από εκείνο της διπλανή πόλης, της Νίκαιας. Έχει όμως ελικοδρόμιο και υπολογίζεται ότι υπάρχει πτήση ελικοπτέρου περίπου κάθε 20 λεπτά.