Τα 7 πιο κουλ νομίσματα του κόσμου και οι ιστορίες που κρύβονται από πίσω

Τα 7 πιο κουλ νομίσματα του κόσμου και οι ιστορίες που κρύβονται από πίσω
Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε μερικά από τα πιο όμορφα νομίσματα εκεί έξω με τις ιδιαιτερότητες των σχεδίων τους και τις ιστορίες που έχουν να μας πουν.

Όλοι οι ταξιδιώτες λίγο πολύ λατρεύουν τα ξένα νομίσματα. Είτε η ανταλλαγή γίνεται στην τράπεζα πριν από ένα ταξίδι είτε σε ΑΤΜ όταν βρίσκεστε στον προορισμό σας, κοιτάζοντας προσεκτικά τα ασυνήθιστα τοπικά κέρματα και χαρτονομίσματα είναι το πρώτο βήμα για να γνωρίσετε τον πολιτισμό του τόπου που επισκέπτεστε. Δυστυχώς, οι πιστωτικές κάρτες έχουν βαλθεί να μας καταστρέψουν το χόμπι αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε μερικά από τα πιο όμορφα νομίσματα εκεί έξω με τις ιδιαιτερότητες των σχεδίων τους και τις ιστορίες που έχουν να μας πουν.

Νησιά Κουκ - Δολάριο Νέας Ζηλανδίας

Τα νησιά Κουκ είναι ένα σύμπλεγμα 15 απομακρυσμένων νησιών στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Επειδή τα νησιά ήταν αποικία της Νέας Ζηλανδίας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1960, οι δύο χώρες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Οι κάτοικοι των νησιών είναι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας και το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το Δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Παρολαυτά, τα νησιά Κουκ έχουν επίσης τους δικούς τους νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστου χαρτονομίσματος 3 δολαρίων και ενός τριγωνικού νομίσματος 2 δολαρίων, και τα δύο συλλέγονται από ταξιδιώτες ως κουλ αναμνηστικά.

Η εμπρόσθια όψη του τριγωνικού νομίσματος των $ 2, δείχνει την Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘, ενώ η πίσω όψη, ένα απλό τραπέζι με ένα φύλλο στην κορυφή.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια για το χαρτονόμισμα των $3. Το ένα είναι ροζ και δείχνει, σύμφωνα με το Coincraft, μια τυπική κυριακάτικη σκηνή έξω από μια εκκλησία ενώ στο πίσω μέρος, εμφανίζονται χορευτές, τροπικά ψάρια και πουλιά και ένα μεγάλο κοχύλι. Είναι αφιερωμένο στο νησί Aitutaki.

Το άλλο έχει πράσινες και μπλε αποχρώσεις και πρωταγωνιστεί μια γυμνή γυναίκα που καβαλάει έναν καρχαρία. Αυτή είναι μια αναπαράσταση του θρύλου της Ina, μιας νεαρής γυναίκας από το νησί Rarotonga (το μεγαλύτερο νησί απ’ το σύμπλεγμα), η οποία λέγεται ότι είχε καβαλήσει έναν καρχαρία για να επισκεφτεί τον φίλο της στη Mangaia (το πιο νότιο και δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά Κουκ). Αφού χτύπησε τον καρχαρία στο κεφάλι με καρύδες, ο καρχαρίας την έφαγε και έτσι δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της. Στο πίσω μέρος είναι μια βάρκα και παραδοσιακά αντικείμενα από τα Νησιά Κουκ.

Αρούμπα - Φλορίνι

Η Αρούμπα είναι ένα ανεξάρτητο ολλανδικό νησί της Καραϊβικής στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας. Το νόμισμα της Αρούμπας, το φλορίνι, αντικατέστησε το ολλανδικό γκιλντέρ το 1986. Το αμερικανικό δολάριο είναι ευρέως αποδεκτό πάντως στο νησί και χρησιμοποιούνται και τα δυο νομίσματα κατά τις εμπορικές συναλλαγές.

Τα χαρτονομίσματα της Αρούμπα είναι πολύχρωμα και βαθιά αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού και της φύσης της χώρας. Έχουν όλα τα ίδια γεωμετρικά σχήματα στη μία πλευρά (διακοσμητικά μοτίβα από την προκολομβιανή αγγειοπλαστική), αλλά  διαφορετικό χρώμα και ζώο στην άλλη πλευρά. Παρελάζουν κοχύλια, κροταλίες, κουκουβάγιες, βάτραχοι και ψάρια. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αρούμπα, αυτός ο συνδυασμός είχε ως στόχο να τονίσει τη σχέση του παρελθόντος και του σήμερα.

Η Αρούμπα είναι η μόνη χώρα που έχει νόμισμα των 25 cents αλλά ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον έχει το κέρμα των 50 cents το οποίο είναι τετράγωνο. Παλαιότερα και το ταλιράκι ήταν τετράγωνο, αλλά σταδιακά εξαλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από μια στρογγυλή έκδοση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για το αρουμπιανό συνάλλαγμα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Νότια Αφρική - Ραντ

Το νοτιοαφρικανικό ραντ κυκλοφορεί από το 1961, τη χρονιά που η χώρα έγινε δημοκρατία. πριν από αυτό, οι Νοτιοαφρικανοί χρησιμοποιούσαν τη στερλίνα.

Το όνομα του νομίσματος προέρχεται από το Witwatersrand («κορυφογραμμή των λευκών υδάτων»), μια κορυφογραμμή 56 χιλιομέτρων διάσημη για τα τεράστια κοιτάσματα χρυσού της που βρίσκονται στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ.

Σε κάθε χαρτονόμισμα φιγουράρει ένα από τα πέντε μεγάλα άγρια ζώα της χώρας (το λιοντάρι, ο ελέφαντας, ο ρινόκερος, η λεοπάρδαλη και ο νεροβούβαλος) στη μία πλευρά και τιμά τον Νέλσον Μαντέλα  στην άλλη πλευρά.

Τα νομίσματα της Νότιας Αφρικής επικεντρώνονται κι αυτά στον εορτασμό της πανέμορφης φύσης της χώρας, παρουσιάζοντας γηγενή ζώα και φυτά. Σύμφωνα με το Νομισματοκοπείο της Νότιας Αφρικής, το κείμενο που εμφανίζεται σε κάθε νόμισμα αλλάζει κάθε χρόνο για να αντιπροσωπεύει δίκαια τις 11 επίσημες γλώσσες της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα νοτιοαφρικανικά νομίσματα δείτε τις ιστοσελίδες των South African Reserve Bank και South African Mint.

Ταϊτή - Φράγκο CFP

Η Ταϊτή αποτελείται από 118 ονειρικά νησιά που βρίσκονται στο Νότιο Ειρηνικό. Επειδή πρόκειται για υπερπόντιο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποθέταμε ότι θα χρησιμοποιούν το Ευρώ ως επίσημο νόμισμα. Λοιπόν, δεν το κάνουν και αυτό είναι πιθανώς καλό, επειδή σε σύγκριση με το υπέροχο Φράγκο του Ειρηνικού, το Ευρώ είναι πολύ βαρετό.

Το φράγκο του Ειρηνικού δεν χρησιμοποιείται μόνο στην Ταϊτή, αλλά σε όλα τα γαλλικά εδάφη του Ειρηνικού, δηλαδή στη Νέα Καληδονία και στα νησιά Ουαλίς και Φουτουνά. Έχοντας ένα νόμισμα διαφορετικό από την ηπειρωτική Γαλλία, αυτά τα εδάφη διατηρούν τη μοναδικότητά τους και μια εσάνς ανεξαρτησίας, οπότε ελπίζουμε ότι δεν θα υιοθετήσουν το Ευρώ σύντομα.

Μέχρι το 2014, τα χαρτονομίσματα της χώρας ήταν πολύ μεγάλα και εξωπραγματικά όμορφα. Αλλά ήταν επίσης παλιά (45 ετών) και δεν είχαν σχεδόν καθόλου χαρακτηριστικά ασφαλείας. Δείτε πώς έμοιαζαν:

Το μέγεθος και τα σχέδια άλλαξαν μεν, αλλά και τα καινούρια είναι εξίσου όμορφα και πολύχρωμα. Κάθε χαρτονόμισμα (500, 1.000, 5.000 και 10.000 φράγκα) περιλαμβάνει εικόνες από την πανίδα και τη χλωρίδα που είναι σημαντικές για την περιοχή, όπως χελώνες, ψάρια, πουλιά του παραδείσου, κ.λπ., καθώς και στοιχεία πολιτισμού της Πολυνησίας, όπως το παραδοσιακό σπίτι που εμφανίζεται στον λογαριασμό των 10.000.

Όσον αφορά τα 7 νομίσματα που υπάρχουν, η μία όψη είναι αφιερωμένη στη Γαλλική Δημοκρατία και η άλλη όψη είναι αφιερωμένη είτε στη Γαλλική Πολυνησία είτε στη Νέα Καληδονία.

Κομόρες - Φράγκο των Κομορών

Μετά την ανεξαρτησία των Κομορών το 1975, εκδόθηκε μια νέα σειρά χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που αντικατοπτρίζουν την πολιτική αλλαγή. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ανεξαρτησία της χώρας, το φράγκο των Κομορών παρέμεινε  συνδεδεμένο με το ευρώ και ρυθμίζεται από την Τράπεζα της Γαλλίας.

Δείτε πως έμοιαζαν τα πρώτα χαρτονομίσματα:

Τα νέα που εκδόθηκαν είναι πιο πολύχρωμα και έχουν εικόνες από τον πολιτισμό, τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνάλλαγμα της χώρας, δείτε την ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας των Κομορών.

Κόστα Ρίκα - Κολόν

Τα νομίσματα της Κόστα Ρίκα είναι κάπως συνηθισμένα, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματά της που είναι από τα πιο όμορφα παγκοσμίως. Λες και είναι βγαλμένα από το πιο όμορφο παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι.

Το νόμισμα πήρε το όνομά του από τον Χριστόφορο Κολόμβο (στα ισπανικά Cristóbal Colón).

Θα βρείτε έξι πολύχρωμα χαρτονομίσματα που το καθένα αποτίει φόρο τιμής σε έναν άνδρα ή γυναίκα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Η πίσω τους πλευρά επικεντρώνεται στην πλούσια βιοποικιλότητα της Κόστα Ρίκα (αποτελεί το 5% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας), με αναπαραστάσεις φυτών και ζώων.

Οι ντόπιοι για να αναφερθούν σε κάποιο χαρτονόμισμα, πολλές φορές χρησιμοποιούν το ζώο το οποίο απεικονίζεται σε αυτό και όχι την αξία του. Για παράδειγμα αντί για “ρε μάνα δώσε ένα χιλιάρικο να πάρω παγωτό” λένε “Ψιτ, πιάσε ένα ελάφι¨!

Για περισσότερες πληροφορίες για το νόμισμα της χώρας, δείτε την ιστοσελίδα της Banco Central de Costa Rica.

Ισλανδία - Ισλανδική Κορώνα

Η Ισλανδία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι έχει το δικό της νόμισμα, την ισλανδική κορώνα. Υπάρχουν 5 κέρματα και 5 χαρτονομίσματα.

Η εμπρόσθια όψη κάθε νομίσματος περιλαμβάνει ένα κολάζ από τα τέσσερα πνεύματα-φύλακες της χώρας (ταύρος, γίγαντας, πουλί και δράκος), ενώ οι πίσω όψεις απεικονίζουν κάποιο πλάσμα απ’ την θαλάσσια ζωή της χώρας (καβούρια, μπακαλιάροι, δελφίνια και άλλα 2 ψάρια τα όποια δεν βρίσκω την ελληνική τους ονομασία να με συγχωράτε).

Τα χαρτονομίσματα δεν είναι τόσο φωτεινά όσο τα υπόλοιπα της λίστας μας, αλλά έχουν τόσες λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε που να εστιάσουμε. Δεν επικεντρώνονται στην πανίδα και τη χλωρίδα, αλλά εμφανίζουν κυρίως ιστορικά πρόσωπα και καλλιτέχνες της Ισλανδίας, καθώς και διάσημα ισλανδικά έργα τέχνης.

Στην Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ισλανδική κορώνα.

Πηγή: Matadornetwork

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.