Χάρτης: Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν τα περισσότερα μουσεία ανά 1.000.000 κατοίκους

Σε αυτόν τον χάρτη, μπορούμε να δούμε τον αριθμό των μουσείων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει τα περισσότερα μουσεία από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Αλλά και οι διαφορές στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι επίσης πολύ μεγάλες.

Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν σχεδόν 95.000 μουσεία (πηγή: Unesco)
Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν σχεδόν 95.000 μουσεία (πηγή: Unesco)

Τα 3 πρώτα στην λίστα μας είναι όλα μικροκράτη, με την Ανδόρα να φιγουράρει στην κορυφή. Αν και η Ανδόρα έχει μικρό πληθυσμό, έχει αρκετά μουσεία για μια τόσο μικρή χώρα: 25 στον αριθμό. Βγάζοντας τα μικροκράτη από την εξίσωση, συναντάμε την Ισλανδία με 68 μουσεία και 192.6 μουσεία/1 εκ. κατοίκους. Το Μαυροβούνιο, η Εσθονία και η Ελβετία έχουν επίσης αρκετά μεγάλο αριθμό μουσείων. Όλες οι χώρες που αναφέραμε βρίσκονται επίσης στο παγκόσμιο top 10.

Η Λευκορωσία και η Τουρκία έχουν μακράν τον χαμηλότερο αριθμό μουσείων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη.

Σε απόλυτα νούμερα, η Γερμανία είναι η χώρα στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσείων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6.257 μουσεία. Η Ελλάδα έχει 487 μουσεία και η Κύπρος 99.

Τα δεδομένα για τον χάρτη τα αντλήσαμε από την έκθεση της UNESCO για τα μουσεία όλου του κόσμου. Οι αριθμοί σε αυτήν την έκθεση είναι εκτιμήσεις που συλλέγονται από τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Περιλαμβάνει κάθε τύπο μουσείου (τέχνης, ιστορίας, επιστημών κ.λπ.), αν και οι ορισμοί ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανά χώρα. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί είναι εκτιμήσεις και ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες. Ο χάρτης φτιάχτηκε από τους γεωγραφικούς στο mapchart.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ