Χάρτης: Πόσο αγχωμένοι είναι οι Ευρωπαίοι;

Χάρτης: Πόσο αγχωμένοι είναι οι Ευρωπαίοι;

Σε αυτόν τον χάρτη μπορούμε να δούμε ποιο ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας βιώνει άγχος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. 

Η πεποίθηση ότι οι πιο ανεπτυγμένες και πλουσιότερες κοινωνίες είναι πολύ πιο στρεσογόνες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες δεν φαίνεται να επαληθεύεται.

Τι ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας της Ευρώπης βιώνει στρες μέσα στην μέρα
Τι ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας της Ευρώπης βιώνει στρες μέσα στην μέρα

Παρολαυτά παρατηρώντας τον χάρτη, θα δούμε κάποια γεωγραφικά μοτιβά. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει παρόμοια βαθμολογία (30-40%). Υπάρχουν όμως 2 περιοχές της Ευρώπης που πραγματικά ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Ξεκινάμε με τη Βαλτική και τα βορειοανατολικά κράτη που μαζί με τη Δανία φαίνεται να είναι είναι οι χώρες με τον λιγότερα αγχωμένο πληθυσμό. Η Ρωσία (19%) είναι η χώρα με το λιγότερο άγχος στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Λετονία και την Ουκρανία (20%). Λάβετε υπόψη ότι αυτή η δημοσκόπηση έγινε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μια άλλη περιοχή που ξεχωρίζει εμφανώς, είναι η νοτιοανατολική Ευρώπη. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου έχει σκορ κάτω από 40%, αυτό το μέρος της Ευρώπης πλησιάζει ή και ξεπερνάει το 50%. Στη Μάλτα (49%), την Αλβανία (50%), την Κύπρο (53%), την Ελλάδα (57%) και την Τουρκία (64%), πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βιώνει καθημερινό άγχος.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Τα δεδομένα προέρχονται από την έκθεση Gallup Global Emotions. Βασίζεται σε εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα του ενήλικου πληθυσμού, ηλικίας 15 ετών και άνω. Οι δείκτες υπολογίζονται από έρευνες σε 122 χώρες και περιοχές το 2021 και στις αρχές του 2022. Οι ερωτηθέντες απάντησαν για το άγχος που βιώσαν την προηγούμενη μέρα του γκάλοπ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον πως θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα το 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ