Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η έντονη ξηρασία στο Τέξας αποκάλυψε ίχνη δεινοσαύρων 113 εκατομμύριων ετών

Σε όλο τον κόσμο, τα νερά που εξατμίζονται από τις συνθήκες ξηρασίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν αποκαλύψει μια πληθώρα προηγουμένως κρυμμένων αντικειμένων.
Η έντονη ξηρασία στο Τέξας αποκάλυψε ίχνη δεινοσαύρων 113 εκατομμύριων ετών

Σε όλο τον κόσμο, τα νερά που εξατμίζονται από τις συνθήκες ξηρασίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν αποκαλύψει μια πληθώρα προηγουμένως κρυμμένων αντικειμένων. Στην Ευρώπη, δεκάδες πολεμικά πλοία των Ναζί εμφανίστηκαν στον Δούναβη όταν έπεσαν τα επίπεδα του νερού του ποταμού. Τα νερά που υποχωρούν στον ποταμό Yangtze της Κίνας έφεραν στην επιφάνεια τρία βουδιστικά αγάλματα. Τέλος, ανθρώπινα σώματα και βυθισμένα πλοία βρέθηκαν στη λίμνη Mead της Νεβάδα.

Τώρα, μια σοβαρή ξηρασία στο Τέξας αποκάλυψε ίχνη δεινοσαύρων 113 εκατομμυρίων ετών στο κρατικό πάρκο Dinosaur Valley (η κοιλάδα των δεινοσαύρων). Τα αποτυπώματα καλύπτονται συνήθως από τον ποταμό Paluxy με την τελευταία φορά που ήταν ορατά να χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στο 2000, σύμφωνα με το BBC News.

Ο ποταμός στέγνωσε εντελώς στις περισσότερες τοποθεσίες, εμφανίζοντας τα περισσότερα ίχνη εδώ στο πάρκο», ανέφερε το Τμήμα Πάρκων και Άγριας Ζωής του Τέξας. «Υπό κανονικές συνθήκες του ποταμού, αυτά τα νεότερα ίχνη βρίσκονται κάτω από το νερό και συνήθως γεμίζουν με ιζήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ορατά».

Ένα από τα ίχνη που αποκαλύφθηκαν (πηγή: Dinosaur Valley State Park Facebook)
Ένα από τα ίχνη που αποκαλύφθηκαν (πηγή: Dinosaur Valley State Park Facebook)

Τα περισσότερα από τα ίχνη ανήκουν στον σαρκοφάγο Ακροκανθόσαυρο (Acrocanthosaurus), ο οποίος έζησε περίπου 115 με 105 εκατομμύρια χρόνια πριν στην Πρώιμη Κρητιδική περίοδο. Αυτοί οι δεινόσαυροι περπατούσαν με τα δύο πόδια και είχαν τρία δάχτυλα με νύχια σε κάθε πόδι. Ζύγιζαν έως και 7 τόνους και είχαν ύψος περίπου 5 μέτρα.

Τα ίχνη που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα ονομάζονται “Lone Ranger trackway”, που αποτελείται από περίπου 140 ίχνη από ένα άτομο, 60 από τα οποία ήταν ορατά όταν αποσύρθηκε το νερό του ποταμού, λέει ο επιθεωρητής του πάρκου Jeff Davis στο BBC News. Άλλα κομμάτια άφησε ένας Σαυροποσειδώνας (Sauroposeidon), ένας δεινόσαυρος ύψους 20 μέτρων και βάρους 44 τόνων.

«Αυτά τα ίχνη—είναι θεαματικά εξαιτίας τους βάθους τους», εξηγεί ο Louis Jacobs, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών στο Southern Methodist University. «Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα νύχια των ποδιών. Υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη και υπάρχουν πολλά».

Όλα τα ίχνη δεινοσαύρων του πάρκου διατηρούνται σε ασβεστόλιθο, που τα προστατεύει σε κάποιο βαθμό. Όταν καλύπτονται από λάσπη και ιζήματα, τα αποτυπώματα προστατεύονται ως ένα βαθμό, αλλά, οι υπεύθυνοι αναμένουν ότι οι καιρικές συνθήκες και η διάβρωση θα τα καταστρέψουν στο τέλος.

«Προβλέπουμε ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερα ίχνη που είναι θαμμένα μέχρι σήμερα», γράφουν οι υπεύθυνοι του πάρκου σε ένα σχόλιο στο Facebook. “Επομένως, ενώ θα χάσουμε τα ίχνη που έχουμε αυτήν τη στιγμή, θα ανακαλυφθούν περισσότερα στη διαδικασία!”

Τα ίχνη δεινοσαύρων είναι πολύ πιο κοινά από άλλα στοιχεία αυτών των ερπετών, συμπεριλαμβανομένων των οστών, και μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την καθημερινή ζωή αυτών των πλασμάτων. Τα ίχνη μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη στάση και την ταχύτητα του δεινοσαύρου, που θα ήταν πιο δύσκολο να διακριθούν από τον σκελετό.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το νερό θα καλύψει και πάλι το Lone Ranger Trackway, αν και οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν αυτήν τη στιγμή τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών. 

Υπάρχει κάποια ειρωνεία στο γεγονός ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από την πολύ γρήγορη αλλαγή του κλίματος – και τώρα τα ίχνη  τους εμφανίζονται εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.