Ο αποκλεισμένος για 8 χρόνια Κίτρινος Στόλος στη διώρυγα του Σουέζ

Κίτρινος Στόλος στη Διώρυγα του Σουέζ

Αν ενθουσιαστήκατε με τα πρόσφατα γεγονότα της Διώρυγας του Σουέζ με το ανορθόδοξο κόλλημα του πλοίου Ever Given, θα πρέπει να ξέρετε ότι το 1967, όταν ξέσπασε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, η ηττημένη Αίγυπτος αποφάσισε εν μία νυκτί, να αποκλείσει τη διώρυγα και από τις δύο πλευρές τοποθετώντας νάρκες, βυθισμένα πλοία και συντρίμμια, με τα άτυχα πλοία που περνούσαν εκείνη τη στιγμή να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της. Παρέμειναν εκεί για 8 ολόκληρα χρόνια (1967-1975).

Τα πλοία ονομάστηκαν Κίτρινος Στόλος (Yellow Fleet) εξαιτίας της σκόνης που είχε κατακαθίσει πάνω τους με το πέρασμα των χρόνων. Συνολικά ήταν 15 πλοία και ανήκαν σε 8 διαφορετικές χώρες: Δυτική Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Γαλλία, Σουηδία και Πολωνία. Τα πληρώματα παρέμειναν στο πλοίο για μήνες πριν αντικατασταθούν και μετά καθιερώθηκαν μακροχρόνιες παραμονές, διάρκειας 3 χρόνων. Ήταν απαραίτητο για να προστατευτούν τα πλοία και κυρίως η αξία των εμπορευμάτων τους.

Το πλοίο Melampus (πηγή: Peter Flack)

Δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνει κανείς πάνω στα πλοία, έτσι οι ναύτες, αν και προερχόμενοι από χώρες που ήταν αντίπαλες στον Ψυχρό Πόλεμο, αδελφοποιήθηκαν και οργάνωναν αγώνες ποδοσφαίρου και αθλητικά γεγονότα. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Τα πλοία ήταν αγκυροβολημένα στο πιο φαρδύ σημείο της Διώρυγας, την Μεγάλη Πικρή Λίμνη (η ομορφιά των ονομάτων). Όταν κατάλαβαν ότι η κατάσταση δεν θα λυνόταν άμεσα, οι αξιωματικοί συναντήθηκαν πάνω στο βρετανικό πλοίο MS Melampus και σύστησαν έναν Σύλλογο Aλληλοβοήθειας: τον Great Bitter Lake Association, ο οποίος οργάνωσε την επόμενη χρονιά και τα Bitter Lake Olympic Games το 1968 (ήταν Ολυμπιακό Έτος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λάμβαναν χώρα στην Πόλη του Μεξικό).

Υπήρχαν 14 αθλήματα, ανάμεσα τους η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις, στίβος, τοξοβολία (με χειροποίητα εργαλεία που έφτιαξαν ικανοί Πολωνοί ναυτικοί), άλμα εις ύψος (με στρώματα από τις καμπίνες), σκοποβολή και πόλο (το πολωνικό πλοίο διέθετε πισίνα) αλλά και ψάρεμα (?) και άρση βαρών.

Άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Κίτρινου Στόλου
Άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Κίτρινου Στόλου

Όπως αναφέρεται στα ημερολόγια των πλοίων, η ατμόσφαιρα ήταν άριστη, πολύ ολυμπιακή παρά τις εντάσεις της στιγμής. Η Πολωνία κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια, ακολουθούμενη από την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αντίθεση με το θεώρημα του Gary Lineker (το οποίο ίσως να μην ισχύει στην θάλασσα), η Γερμανία δεν κέρδισε το τουρνουά ποδοσφαίρου. Από αναφορές προκύπτει ότι  οι Γερμανοί στεναχωρήθηκαν πολύ για την “αποτυχία” τους και απέδωσαν τα πάντα στους τραυματισμούς των καλύτερων παικτών. 

Ο σύλλογος των πλοίων δημιούργησε ένα ταχυδρομικό σύστημα και παρήγαγε γραμματόσημα, τα οποία ακόμα και σήμερα τα ψάχνουν οι λάτρεις του φιλοτελισμού (και τα οποία γενικά είναι πανέμορφα).

Ήταν χειροποίητα και φτιαγμένα από οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο πάνω στα πλοία, δεν ήταν επίσημα γραμματόσημα αλλά εκείνη την περίοδο αναγνωρίζονταν ως τέτοια, προκειμένου να μπορούν οι ναυτικοί να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους.

Τα γραμματόσημα του αποχαιρετισμού (πηγή: Wilhelm Schifferdecker)
Τα γραμματόσημα του αποχαιρετισμού (πηγή: Wilhelm Schifferdecker)

Για να διατηρήσουν ακμαίο το ηθικό και την ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καταναλώνονταν πάνω στα πλοία. Ο καπετάνιος ενός εκ των πλοίων, είχε υπολογίσει ότι είχαν καταναλωθεί περίπου 8,5 εκατομμύρια μπουκάλια μπύρας και είχε γράψει “Αναρωτιέμαι τί θα σκέφτονται οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος για όλα αυτά“.

Όταν τα πλοία απελευθερώθηκαν, το 1974, μόνο δυο εξ αυτών ήταν σε θέση να πλεύσουν αυτόνομα. Η Great Bitter Lake Association διαλύθηκε και δημιουργήθηκαν τα τελευταία αναμνηστικά γραμματόσημα, για να αποχαιρετήσουν την Διώρυγα του Σουέζ.

Εορτασμός 50 χρόνων (George Wharton και Andy Lanigan)
Εορτασμός 50 χρόνων (George Wharton και Andy Lanigan)

Από το 1967 έως το 1975, περισσότεροι από 3.000 άντρες (και μια γυναίκα στην πραγματικότητα) υπηρέτησαν στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με αφορμή τα 50 χρόνια από το γεγονός, στο Λίβερπουλ, ενώ μέλη από τη Γερμανία και τη Σλοβακία εξακολουθούν να συναντιούνται κάθε χρόνο. Το GBLA μπορεί να είναι ως επί το πλείστον μια υποσημείωση στην περίπλοκη ιστορία του εξαήμερου πολέμου, αλλά υπάρχουν μικρά κομμάτια εδώ και εκεί που θυμίζουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι αυτό το αυτοσχέδιο έθνος κάποτε υπήρξε.

Όνομα ΠλοίουΣημαίαΕμπόρευμαΧωρητικότητα
MS NordwindΔυτική ΓερμανίαT-shirts8656
MS MünsterlandΔυτική ΓερμανίαΑυγά, φρούτα9365
MS KillaraΣουηδίαΜαλλί, φρούτα, μόλυβδος, χοίροι12990
MS NipponΣουηδίαΠροϊόντα από την Άπω Ανατολή10660
MS EssayonsΓαλλία 7051
MS AgapenorΗνωμένο ΒασίλειοΠλαστικά παιχνίδια7654
MS MelampusΗνωμένο Βασίλειο 8509
MS Scottish StarΗνωμένο Βασίλειο 10174
MS Port InvercargillΗνωμένο Βασίλειο 10463
SS African GlenΗΠΑ 6116
MS DjakartaΠολωνία 6915
MS Boleslaw BierutΠολωνία 6674
MS Vasil LevskyΒουλγαρία 4975
MS LedniceΤσεχοσλοβακίαΔέρματα από αγελάδες Αιθιοπίας1462
SS ObserverΗΠΑΣιτάρι17614

Μέρος του κειμένου είναι του Ferdinando Cotugno, μεταφρασμένο από την Κατερίνα Τσαποπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ