Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

12 κορυφαία αξιοθέατα της Φλωρεντίας που δεν πρέπει να χάσετε

Επιλέξτε τα καλύτερα αξιοθέατα για να δείτε στη Φλωρεντία, για να απολαύσετε την αρχιτεκτονική και τη γοητεία της πόλης.
12 κορυφαία αξιοθέατα της Φλωρεντίας που δεν πρέπει να χάσετε

Η Φλωρεντία είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άρνου, αποτελεί την πρωτεύουσα της Τοσκάνης και είναι αντικειμενικά από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.

Είναι το μέρος που πήρε ζωή η ιταλική Αναγέννηση. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί τα πληθώρα αξιοθέατα που στεγάζει αυτή η πόλη, συγκριτικά με την έκτασή της.

Μπορεί να χρειαστείτε αρκετές μέρες ή και εβδομάδες για να εξερευνήσετε όλα τα αξιοθέατα της Φλωρεντίας. Αν όμως έχετε περιορισμένο χρόνο, σημειώστε μερικά από αυτα που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα!

1. Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας

Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας
Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας όπως ξεχωρίζει μέσα στην πόλη

O Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας (στα ιταλικά: Duomo de Firenze ή Cattedrale di Santa Maria del Fiore) αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης, που ξεχωρίζει σχεδόν από κάθε γωνιά.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1436 και το πιο εντυπωσιακό μέρος του είναι ο τρούλος, ο οποίος είναι σχεδιασμένος από τον Brunelleschi.

Βρίσκεται στην Piazza del Duomo και ουσιαστικά είναι ένα συγκρότημα κτιρίων που αξίζουν όλα να αφιερώσετε χρόνο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον καθεδρικό καθημερινά και μάλιστα μπορείτε να ανεβείτε και στον τρούλο – βέβαια είναι 463 σκαλιά και ασανσέρ δεν υπάρχει. Η ουρά είναι αρκετά μεγάλη και καλό είναι να φτάσετε νωρίς το πρωί.

Φλωρεντία καθεδρικός ναός
Το Βαπτιστήριο, ο Καθεδρικός και το Καμπαναριό από την Piazza del Duomo

Στο συγκρότημα του καθεδρικού βρίσκεται και το Βαπτιστήριο Αγίου Ιωάννη (Battistero di San Giovanni) το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Φλωρεντίας και αποτελεί μία μικρή βασιλική.

Επίσης μπορείτε να μπείτε στο Καμπαναριό του Giotto – έχει και αυτό 414 σκαλιά και δεν υπάρχει ασανσέρ – αλλά και στο Μουσείο Έργων του Καθεδρικού Ναού (Museo dell’Opera del Duomo).

Αποκτήστε ένα ενιαίο εισιτήριο για τα κτίρια του Καθεδρικού Ναού, που περιλανβάνει :

✅Είσοδο στον Καθεδρικό Ναό

✅Είσοδο χωρίς αναμονή στον Θόλο Brunelleschi

✅Εισιτήριο εισόδου στο Καμπαναριό του Giotto, στο Μουσείο και στη Santa Reparata

2. Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

H Galleria degli Uffizi στεγάζεται στο Uffizi, ένα ανάκτορο της Φλωρεντίας που βρίσκεται δίπλα στις όχθες του Άρνου. Η πινακοθήκη είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο.

Φιλοξενεί σπουδαία έργα από τον 13ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, όπως την Αγία Οικογένεια του Μιχαήλ Άγγελου την Άνοιξη του Μποτιτσέλι και τον Βάκχο του Καραβάτζιο.

Θα σας πρότεινα να κλείσετε εισιτήριο από πριν (μιλώ ως παθούσα που περίμενα στην ουρά πάνω από μία ώρα).

3. Galleria dell' Accademia

O Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου
Το γλυπτό του Δαβίδ, στην Galleria dell'Accademia

H Galleria dell’Accademia, η Πινακοθήκη της Ακαδημίας δηλαδή, είναι εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως. Είναι μικρότερη από την Galleria Uffizi, αλλά προσελκύει επίσης τεράστιο αριθμό επισκεπτών.

Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο γλυπτό του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, που φιλοξενεί. Το έργο κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και έχει εντυπωσιακό ύψος (λίγο πάνω από 5 μέτρα).

Κλείστε εισιτήριο από πριν για να μην περιμένετε στην ουρά εδώ.

4. Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio
To Palazzo Vecchio στην Piazza della Signoria

Από τo Palazzo Vecchio θα αντιληφθείτε το μεγαλείο της οικογένειας των Μεδίκων. Είναι ένα κόσμημα, εξωτερικά και εσωτερικά. Κάθε αίθουσα έχει δική της διακόσμηση στην οροφή και υπέροχες τοιχογραφίες.

Δικαίως αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά παλάτια της Τοσκάνης και θα δείτε ότι θυμίζει περισσότερο φρούριο. Φροντίστε να έχετε κλείσει εισιτήριο από πριν.

5. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Το Ponte Vecchio (σημαίνει παλιό γεφύρι) είναι το διάσημο γεφύρι της Φλωρεντίας. Είναι τρίτοξο και κλειστό και έχει μαγαζιά πάνω του. Τα μαγαζιά παλιά ήταν κυρίως κρεοπωλεία αλλά σήμερα έχουν έναν πιο καλλιτεχνικό χαρακτήρα και είναι κοσμηματοπωλεία, μαγαζιά με αντίκες..

Το σημείο που είναι χτισμένο το Ponte Vecchio είναι το στενότερο σημείο του Άρνου ποταμού και ουσιαστικά ενώνει το Palazzo Vecchio με το Palazzo Pitti. Εικάζεται ότι χτίστηκε πρώτη φορά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Φωτογραφίστε το από μακριά και διασχίστε το για να χαζέψετε στα μαγαζάκια.

👉 Δείτε επίσης: Τι να δείτε και κάνετε μέσα σε ένα τριήμερο στη Φλωρεντία!

6. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti
Palazzo Pitti

Το Palazzo Pitti βρίσκεται στην άλλη όχθη του Άρνου, χτίστηκε το 1458 και αγοράστηκε από τους Μεδίκους το 1549. Άλλαξε αρκετά χέρια στη συνέχεια – Ναπολέοντας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ – μέχρι να φτάσει στα χέρια του λαού.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα, φιλοξενώντας την Galleria Palatina, την Galleria d’ Arte Moderna, το Museo degli Argenti και μερικά ακόμα μουσεία.

Μπορείτε να δείτε επίσης τα Βασιλικά Διαμερίσματα. Συνδυάστε το με τους κήπους Boboli που βρίσκονται δίπλα.

7. Κήποι Boboli

Κήποι Boboli
Κήποι Boboli

Οι Κήποι Boboli (επίσημα Giardino di Boboli) είναι ένα ιστορικό πάρκο που βρίσκεται πίσω από το Palazzo Pitti.Μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, αφού εκτός από άπειρο πράσινο έχει παντού αγάλματα και μεγάλα σιντριβάνια.

Το πιο εντυπωσιακό από τα αξιοθέατα των κήπων (γνώμη μου) είναι η Fontana del Nettuno (κρήνη του Ποσειδώνα), που είναι μία λίμνη με τον Ποσειδώνα στη μέση.

Για να μπείτε στους κήπους πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό εισιτήριο. Εγώ είχα κλείσει ένα κοινό εισιτήριο για τους Κήπους Boboli και τους Κήπους Bardini που βρίσκονται δίπλα – κλείστε εδώ.

8. Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo
Piazzale Michelangelo

H Piazzale Michelangelo βρίσκεται στην περιοχή Oltrarno, χτισμένη σε έναν λόφο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον Καθεδρικό Ναό της Φλωρεντίας.

Η διαδρομή προς το τέλος είναι απαιτητική, αφού είναι ανηφόρα αλλά αξίζει τον κόπο. Η θέα που προσφέρει η πλατεία είναι μαγευτική. Θα δείτε ολόκληρη την Φλωρεντία, τον Άρνο, τα αξιοθέατα από ψηλά.

Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα η Piazzale Michelangelo είναι αφιερωμένη στον Μιχαήλ Άγγελο και έχει μερικά χάλκινα αντίγραφα μερικών έργων του, όπως ο Δαβίδ.

9. Basilica di Santa Croce

Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa Croce

Η Basilica di Santa Croce, δηλαδή Βασιλική του Τιμίου Σταυρού, είναι μία εκκλησία που ανήκει στο τάγμα των Φραγκισκανών. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1442 – σκεφτείτε ότι όταν ξεκίνησε η κατασκευή της το σημείο εκείνο ήταν εκτός των τειχών της πόλης.

Αυτός ο ναός είναι τόσος σημαντικός καθώς εκεί έχουν ταφεί ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Γαλιλαίος, ο Μακιαβέλλι και άλλα σπουδαία πρόσωπα, εξού και λέγεται και ως Tempio dell’Itale Glorie, δηλαδή Ναός των Ιταλικών Δοξών.

Η είσοδος στην Santa Croce είναι επί πληρωμή, κλείστε εδώ εισιτήριο.

10. Mercato Centrale Firenze

Κεντρική Αγορά Φλωρεντίας

Η Mercato Centrale Firenze (Κεντρική Αγορά Φλωρεντίας) είναι είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε ένα διάλειμμα από τα αξιοθέατα και να δείτε πως ζουν οι ντόπιοι. Είναι αγορά τροφίμων και θα βρείτε πραγματικά τα πάντα εκεί.

Από ντόπια προϊόντα της Τοσκάνης (λάδι, ελιές), φρούτα, λαχανικά, κρεατικά, ψαρικά, μέχρι fast food, λουλούδια, βότανα.

Αν μένετε σε διαμέρισμα με δυνατότητα μαγειρέματος, προμηθευτείτε από εκεί τις πρώτες ύλες να νιώσετε λίγο Ιταλοί!

11. Museo Stibbert

Stibbert Museum
Stibbert Museum / φωτογραφία: wikipedia

Το Stibbert Museum στεγάζεται στο σπίτι (ουσιαστικά βίλα) που έμεινε ο Stibbert, ένας συλλέκτης έργων τέχνης. Οι συλλογές του δόθηκαν στην πόλη μετά το θάνατό του.

Το μουσείο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διάσημο, αλλά είναι υπέροχο. Σκεφτείτε ότι φιλοξενεί πάνω από 36.000 τεχνουργήματα, με συλλογές από πανοπλίες από διάφορους πολιτισμούς.

To αρνητικό αυτού του μουσείου είναι ότι βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη, πάνω σε ένα λόφο και θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο ή ταξί από τον κεντρικό σταθμό των τρένων.

12. Palazzo Medici Riccardi

Palazzo Medici Riccardi
Palazzo Medici Riccardi / φωτογραφία: wikipedia

Το Palazzo Medici Riccardi είναι το Ανάκτορο των Μεδίκων που ανεγέρθηκε τον 15ο αιώνα. Ήταν η κατοικία της οικογένειας πριν μετακομίσουν στο Palazzo Vecchio. Έχει μία πιο απλή επίπλωση και διακόσμηση αλλά υπέροχες τοιχογραφίες από τον Benozzo Gozzoli.

Μετά τους Μεδίκους το σπίτι πέρασε στην οικογένεια Riccardi, η οποία έκανε αρκετές αλλαγές αλλά κράτησε αυθεντικό το ισόγειο που είναι το Μουσείο των Μεδίκων.

Κάρτα πόλης για μουσεία και αξιοθέατα Φλωρεντίας

Η λίστα θα μπορούσε να περιέχει άλλα τόσα αξιοθέατα. Καταλαβαίνετε ότι για να δείτε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετά χρήματα.

Ρίξτε μία ματιά στο Florenxe Digital Pass, το οποίο περιλαμβάνει:

✅Είσοδο στον Καθεδρικό Ναό και τον Θόλο Brunelleschi

✅Είσοδο στην Galleria Uffizi

✅Είσοδο sthn Galleria dell’Accademia

✅Ηχητικό οδηγό για περισσότερα από 70 σημεία ενδιαφέροντος και χάρτες
✅10% έκπτωση σε άλλα αξιοθέατα

Πού να μείνετε στη Φλωρεντία για τα αξιοθέατα

Οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε στη Φλωρεντία και να έχετε εύκολη πρόσβαση στα αξιοθέατα της είναι γύρω από την Piazza del Duomo και την Piazza della Signoria.

Είναι οι πιο κεντρικές περιοχές και κοντά τους βρίσκονται τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως ο Καθεδρικός Ναός, η Galleria Uffizi, η Galleria dell’Accademia και το Palazzo Vecchio.

Καλύτερα ξενοδοχεία κοντά στα αξιοθέατα της Φλωρεντίας

  • (€€€) Rocco Forte Hotel Savoy5 αστέρων με πρωινό, στην Piazza della Republica
  • (€€) Hotel degli Orafi: 4 αστέρων με πρινό, δίπλα στην Galleria Uffizi
  • (€) Hotel Perseo3 αστέρων με πρινό, κοντά στην Piazza della Signoria
Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.