Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Κέρκυρας που πρέπει να δείτε

Επιλέξτε να δείτε τα καλύτερα αξιοθέατα της Κέρκυρας, για να πάρετε μία καλή γεύση από την ιστορία και τη σπουδαιότητα του νησιού.
Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Κέρκυρας που πρέπει να δείτε

Η Κέρκυρα φημίζεται για το πλήθος και τη σπουδαιότητα των αξιοθέατων που έχει. Κουβαλάει μία μακρά ιστορία, στην οποία είχε σημαντικό ρόλο, κληρονομώντας από αυτήν σπουδαία φρούρια, κτίρια και μνημεία.

Μπορεί να το νησί να προσελκύει πολύ κόσμο το Πάσχα για τα πρωτότυπα έθιμα του και το καλοκαίρι για τις παραλίες του, έχει όμως και εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που μπορείτε να εξερευνήσετε όλες τις εποχές.

Κατάφερα να συγκεντρώσω σε μία λίστα τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κέρκυρας (εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να τρέχετε μόνο σε περιηγήσεις στις διακοπές σας)! Φυλάξτε τη λίστα για το ταξίδι σας, είμαι σίγουρη ότι θα σας βοηθήσει!

1. Παλιά Πόλη Κέρκυρας

Παλιά Πόλη Κέρκυρας
Παλιά Πόλη Κέρκυρας

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο. Είναι χτισμένη σε μία χερσόνησο που καταλήγει στο Παλαιό Φρούριο και συγκαταλέγεται στην Κληρονομιά της UNESCO.

Η Παλιά Πόλη κρύβει τα περισσότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας και είναι το πιο γραφικό μέρος του νησιού. Θα λατρέψετε τις βόλτες στον πεζόδρομο Λιστόν, που θα σας μεταφέρει πραγματικά σε άλλη εποχή.

Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται η Πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα! Είναι απέναντι από το Παλαιό Φρούριο και τριγύρω της στέκουν μερικά εξαιρετικά κτίρια, όπως το Ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου.

2. Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι χτισμένο σε μια βραχώδη χερσόνησο και απομονώνεται από την υπόλοιπη πόλη με ένα κανάλι, το “Κόντρα Φόσσα”, το οποίο ουσιαστικά μετέτρεψε το φρούριο σε τεχνητό νησί.

Στην τοποθεσία αυτή οχυρώθηκε αρχικά από τους Γότθους ενώ το φρούριο δημιουργήθηκε από τους Βενετούς. Η είσοδος για το Παλαιό Φρούριο ξεκινάει από την Πλατεία Σπιανάδα.

Στο φρούριο θα βρείτε την Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, το Μουσείο Αναζήτησης Ελληνικής Μουσικής και την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, που μοιάζει περισσότερο με αρχαίο ναό.

👉 Κατά τους μήνες αιχμής, οι ουρές είναι αρκετά μεγάλες, οπότε προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες.

👉 Υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο που ισχύει για 3 ημέρες και κοστίζει 17€ και περιλαμβάνει: το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, το Μουσείο Ασιαστικής Τέχνης, το Μουσείο Παλαιόπολης-Moν Ρεπό, το Παλαιό Φρούριο και το Νέο Φρούριο Κέρκυρας.

3. Νέο Φρούριο της Κέρκυρας

Νέο Φρούριο Κέρκυρας
Νέο Φρούριο Κέρκυρας

Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας χτίστηκε από τους Ενετούς στον λόφο του Αγίου Μάρκου. Επειδή λέγεται Νέο Φρούριο, μην περιμένετε κάτι σύγχρονο. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 16ο αιώνα..

Χτίστηκε γιατί το Παλαιό Φρούριο δεν επαρκούσε για την άμυνα της πόλης και αποτελείται από δύο προμαχώνες, που θεωρούνται σπουδαία δείγματα αρχιτεκτονικής. Για να ανεβείτε στον Προχαμώνα των Επτά Ανέμων θα πρέπει να περάσετε μέσα από στοές και θολωτά περάσματα.

Αξίζει να ανεβείτε για να θαυμάσετε το φρούριο αλλά κυρίως για την υπέροχη θέα που προσφέρει σε ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας. Για να ανεβείτε θα πρέπει να ανηφορίσετε από την πέτρινη σκάλα της οδού Σολωμού.

4. Μον Ρεπό

Μον Ρεπό
Μον Ρεπό / φωτογραφία: wikipedia

Το Μον Ρεπό (Mon Repos) είναι ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο χτίστηκε το 1830 ως θερινή έπαυλη της οικογένειας του Φρειδερίκου Άνταμς (Άγγλος Αρμοστής).

Φιλοξενήθηκαν διάφορες προσωπικότητες στο Μον Ρεπό και μάλιστα εκεί γεννήθηκε ο Φίλιππος, ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄.

Το 1833 ξεκίνησε να λειτουργεί εκεί η Σχολή Καλών Τεχνών ενώ σήμερα στεγάζει το Μουσείο Παλαιόπολης, με αντικείμενα και ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή.

Το πάρκο, που εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση, φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών (πάνω από 2.000 είδη) και ζώων.

5. Αχίλλειο

Αχίλλειο
Το άγαλμα του Αχιλλέα στο Αχίλλειο

To Αχίλλειο είναι ένα παλάτι στο Γαστούρι της Κέρκυρας – περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη. Σχεδιάστηκε από Ιταλούς αρχιτέκτονες (Caritto και Landi) από την Ελισάβετ της Αυστρίας.

Αγοράστηκε από τον Γουλιέλμο Β’ (αυτοκράτορας της Γερμανίας), ο οποίος τοποθέτησε το άγαλμα του Αχιλλέα (δείτε τη φώτο παραπάνω). Πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

👉 Αυτό το διάστημα είναι ανοιχτοί μόνο οι εξωτερικοί χώροι, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Κήποι.

6. Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Το Αέτωμα της Γοργούς
Το Αέτωμα της Γοργούς / φωτογραφία: wikipedia

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και το 2019 εγκαινιάστηκε η ανακαίνισή του.

Παρόλο που είναι μικρό είναι αρκετά ενδιαφέρον. Θα δείτε χάλκινα και γλυπτά αγαλματίδια, την Αίθουσα της Γοργούς με εκθέματα από το ναό της θεάς Αρτέμιδος (κορυφαίο έκθεμα το Αέτωμα της Γοργούς), ευρήματα από νεκροταφεία, νομίσματα και πολλά άλλα εκθέματα.

Θα χρειαστείτε σίγουρα μία ώρα για να το εξερευνήσετε ολόκληρο και μπορείτε να φτάσετε εύκολα σε αυτό περπατώντας μόλις 5 λεπτά με τα πόδια νότια της Πλατείας Σπιανάδας.

7. Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου
Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου / φωτογραφία: wikipedia

Δίπλα στην Πλατεία Σπιανάδα βρίσκεται το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου – λέγονται και Παλαιά Ανάκτορα – στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.

Το ανάκτορο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη δεκαετία του 1820 σαν κατοικία του τότε Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, μετά έγινε βασιλική κατοικία και το 1994 φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (ή και Σινοϊαπωνικό Μουσείο), ιδρύθηκε το 1928 και φιλοξενεί αρχαιότητες από Ινδία και Άπω Ανατολή.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και προτότυπο μουσείο, που εγώ πραγματικά δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχε κάτι τέτοιο στην Κέρκυρα.

8. Αγγελόκαστρο

Αγγελόκαστρο
Αγγελόκαστρο / φωτογραφία: wikipedia

Κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται το Αγγελόκαστρο, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε μία ψηλή κορυφή πάνω σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, πιθανά από τον 7ο αιώνα (ή και νωρίτερα).

Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που υπάρχει και να ανηφορίσετε από τα πέτρινα σκαλιά – κανένα τέταρτο εικοσάλεπτο για αυτό φροντίστε να έχετε νερό και αθλητικά παπούτσια.

Για να είμαι ειλικρινής αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και σε ολόκληρη την Κέρκυρα.

9. Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας

Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας
Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας / φωτογραφία: wikipedia

Το Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας στεγάζεται στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς Αντιβουνιώτισσας, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Ο ναός είναι το αρχαιότερο δείγμα Βασιλικής Επτανησιακού τύπου και έχει ξύλινη στέγη. Ήταν ιδιωτικός ναός που δόθηκε στο ελληνικό δημόσιο με σκοπό να λειτουργήσει ως μουσείο.

Το μουσείο και φιλοξενεί μία μεγάλη συλλογή από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.

10. Ποντικονήσι

H Μονή της Παναγίας Βλαχερνών και το Ποντικονήσι
H Μονή της Παναγίας Βλαχερνών και το Ποντικονήσι

Για το τέλος άφησα το γνωστό σε όλους Ποντικονήσι – Κέρκυρα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι του ρου ρου.. Οκ σοβαρεύομαι!

Το Ποντικονήσι είναι μία κατάφυτη νησίδα που έχει μόνο ένα εκκλησάκι, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Η ονομασία του προέρχεται είτε από το σχήμα του που μοιάζει από ποντίκι από ψηλά είτε από τη Μυθολογία, που λέει ότι το Ποντικονήσι ήταν πλοίο του Οδυσσέα που βυθίστηκε εκεί και ο Ποσειδώνας το έκανε βραχονησίδα.

👉 Αξιοσημείωτο είναι πως λέγεται ότι ο ζωγράφος Άρνολντ Μπέκλιν εμπνεύστηκε από το Ποντικονήσι το έργο του Isle of the Dead.

Για να φτάσετε στο Ποντικονήσι μπορείτε να πάρετε καΐκι από το λιμάνι του Κανονιού (το εισιτήριο είναι πολύ φθηνό).

Και αφού θα φτάσετε ως το Κανόνι, επισκεφθείτε και την Μονή της Παναγίας Βλαχερνών, που ενώνεται με τη στεριά με μία πεζογέφυρα.

Πού να μείνετε στην Κέρκυρα για τα αξιοθέατα

Το καλύτερο μέρος για να μείνετε στην Κέρκυρα δεν είναι άλλο από την Παλιά Πόλη. Ειδικά αν κάνετε το ταξίδι σας εκτός καλοκαιριού – μπορεί το καλοκαίρι να θέλετε να μείνετε δίπλα σε κάποια παραλία.

Η Παλιά Πόλη είναι το πιο γραφικό μέρος και θα είστε μερικά βήματα μακριά από τα περισσότερα αξιοθέατα. Όσο πιο κοντά στην πλατεία Σπιανάδα τόσο καλύτερα.

Εγώ έμεινα στο LOC HOSPITALITY Urban Suites που είναι 5 λεπτά από την πλατεία Σπιανάδα και τα δωμάτια έχουν και κουζίνα για μαγείρεμα.

Μερικά ακόμα αξιόλογα στην Παλιά Πόλη είναι:

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.