Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πάσχα στην Κέρκυρα το 2024 – Τα έθιμα που πρέπει να παρακολουθήσετε

Θα κάνετε Πάσχα στην Κέρκυρα; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε όλα τα έθιμα.
Πάσχα στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα θεωρείται από τους πιο διαδεδομένους πασχαλινούς προορισμούς στην Ελλάδα και οι εικόνες από τα έθιμα της ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τα έθιμα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός Ορθόδοξων, Καθολικών και Βενετσιάνικων στοιχείων.

Το διάσημο έθιμο με τους μπότηδες (στάμνες) που πέφτουν από τα μπαλκόνια αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να θελήσει κανείς να ταξιδέψει το Πάσχα στην Κέρκυρα και να ζήσει από κοντά το φαντασμαγορικό έθιμο.

Αν έχετε ήδη πάρει την απόφαση για να περάσετε το Πάσχα στην Κέρκυρα, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί για να μάθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα έθιμα, τη διαμονή και μερικά tips που θα διευκολύνουν την παραμονή σας εκεί.

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα

Αν μπορέσετε να είστε εκεί από την Κυριακή των Βαΐων, θα δείτε την Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα που γίνεται με τη συνοδεία όλων των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας

💡Το συγκεκριμένο έθιμο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα όπου ο Άγιος Σπυρίδωνας απάλλαξε το νησί από την επιδημία της πανώλης.

Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα με προετοιμασίες τοπικών τσουρεκιών, όπως φογάτσες και κολομπίνες και τις αντίστοιχες λειτουργίες στις εκκλησίες.

Την Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται η Ακολουθία των Αγίων Παθών, με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων. 

Στην Καθολική Μητρόπολη* (Duomo όπως τη λένε οι ντόπιοι) της Πλατείας του Δημαρχείου οι πιστοί ανάβουν δώδεκα κεριά (ένα για κάθε Ευαγγέλιο), σβήνοντας ένα κερί μετά από την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

*Ενώ το Καθολικό Πάσχα δεν συμπίπτει με το Ορθόδοξη, στην Κέρκυρα η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει στους εορτασμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας και γιορτάζει μαζί της.

Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα

Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων. Σε κάποιες εκκλησίες γίνεται την ημέρα ενώ στις εκκλησίες στα χωριά γίνεται το βράδυ. 

Οι Επιτάφιοι βγαίνουν με συγκεκριμένη σειρά – για να μπορέσουν να συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές – και συγκεντρώνονται στο κέντρο της Κέρκυρας.

Πρώτοι βγαίνουν ο Επιτάφιος του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο μαζί με τον Επιτάφιο της Παναγαίας Σπηλαιώτισσας του Νέου Φρουρίου. Ακολουθούν οι υπόλοιποι και μετά τις 10 το βράδυ βγαίνει ο πιο μεγαλοπρεπής, ο Επιτάφιος της Μητρόπολης.

Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική, με τις Φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμα εμβατήρια και τη χορωδία της Μητρόπολης να ψάλλει τα Εγκώμια του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα

Το Μεγάλο Σάββατο θα πρέπει να ξυπνήσετε αρκετά νωρίς. Στις 6 το πρωί πραγματοποιείται το έθιμο του Σεισμού στον Ναό της Παναγίας των Ξένων, όπου οι Πιστοί χτυπούν τα στασίδια και κουνούν τις εικόνες και τα καντήλια του ναού.

Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα (είναι η μοναδική περιφορά που γίνεται το Μεγάλο Σάββατο). Μαζί με τον Επιτάφιο στην περιφορά γίνεται και η Λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα και συνοδεύει η Φιλαρμονική με το πένθιμο Amleto.

Το Έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα
Το Έθιμο των Μπότηδων / φωτογραφία: wikipedia

Στις 11 το πρωί ξεκινούν να χτυπούν οι καμπάνες χαρμόσυνα και η ατμόσφαιρα γίνεται χαρούμενη και εορταστική. Τότε πραγματοποιείται το Έθιμο των Μπότηδων όπου στάμνες και κανάτια διαφόρων μεγεθών, γεμάτα νερό πέφτούν από τα μπαλκόνια.

Οι Φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια και τεράστια πλήθη κόσμου να κατακλύζουν τη Σπανιάδα και το Λιστόν για να παρακολουθήσουν το έθιμο του Πάσχα.

👉 Αν θέλετε να έχετε καλή θέα καλύτερα να στηθείτε στη διασταύρωση των δρόμων Θεοτόκη και Παλαιολόγου ή στην οδό Γκίλφορντ.

💡 Δεν υπάρχει ακριβής θεωρία για το πως ξεκίνησε το έθιμο των Μπότηδων, καθώς υπάρχουν διάφορες αναφορές, όπως ότι προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες που τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής περιόδου και πετούσαν τα παλιά κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς ή από την Ενετοκρατία, που οι κάτοικοι πετούσαν παλιά πράγματα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούρια.

 

Έχει μείνει σαν να συμβολίζει το κακό που φεύγει από τα σπίτια. Για αυτό και λένε ότι πρέπει να πάρεις ένα κομμάτι από κάποιο σπασμένο κανάτι για καλοτυχία.

στάμνες Κέρκυρα Πάσχα
Τα κομμάτια των σπασμένων κανατιών και σταμνών

Στη συνέχεια ακολουθεί το έθιμο της Μαστέλας στην Πίνια (το παλιό εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας), όπου ένα μεγάλο βαρέλι γεμάτο με νερό, φοίνικες και μυρτιές, τοποθείται στη μέση του δρόμου. 

Οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα για “το καλό”. Τα κέρματα θα τα πάρει όποιος τολμήσει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις 10 το βράδυ γίνεται η Ανάσταση στην Καθολική Μητρόπολη, η οποία τελειώνει στις 11.

👉 Αν δεν θέλετε να παρακολουθήσετε την Καθολική Ανάσταση, μπορείτε να πάτε στην υποδοχή του Αγίου Φωτός, που γίνεται εκεί που συναντώνται οι οδοί Καποδιστρίου και Ε. Βουλγάρεως στο Πενταφάναρο. Έπειτα ξεκινάει η πομπή του Αγίου Φωτός προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Η Ανάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας γίνεται έξω, στην Άνω Πλατεία Σπιανάδα, όπου είναι συγκεντρωμένοι ο Μητροπολίτης, οι Φιλαρμονικές και πλήθη κόσμου με αναμμένα κεριά.

Ακολουθεί το Χριστός Ανέστη και τα πυροτεχνήματα! Σειρά έχει το φαγητό, με τις μαγειρίτσες (που στην Κέρκυρα λέγονται “τσιλίχουρδα”), τα αυγά, το κρασί και τα τσουρέκια.

Κυριακή του Πάσχα στην Κέρκυρα

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως σε όλες τις ενορίες της πόλης και των χωριών.

Αν είστε καλεσμένοι σε τοπικό σπίτι τότε θα ζήσετε και το παραδοσιακό τραπέζι που στήνουν οι ντόπιοι. Εναλλακτικά, φροντίστε να κάνετε κράτηση σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα για να φάτε τις τοπικές λιχουδιές.

Που να μείνω στην Κέρκυρα το Πάσχα

Αρχικά θα σας πρότεινα να κάνετε κράτηση για κατάλυμα όσο πιο νωρίς γίνεται. Η Κέρκυρα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να έχουν πληρότητα αρκετά πριν φτάσει το Πάσχα.

👉 Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οι τιμές αυξάνονται αρκετά εκείνη την περίοδο λόγω ζήτησης.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας

Η καλύτερη επιλογή είναι να μείνετε στο κέντρο της πόλης, για να μπορέσετε να έχετε άμεση πρόσβαση στα Έθιμα και στα αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να βρείτε κατάλυμα στην πόλη στο μπάτζετ σας, μπορείτε να κοιτάξετε και σε περιοχές εκτός αλλά κοντά στο κέντρο, όπως στη Γουβιά, στο Ύψος, στις Μπενίτσες.

Θα σας βοηθήσει εξαιρετικά και ο αναλυτικός οδηγός με τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στην Κέρκυρα.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία στην πόλη της Κέρκυρας

  • (€€€) Kerkyra Blue Hotel & Spa by Louis Hotels: ξενοδοχείο 5 αστέρων, με πισίνες, σπα, μπαρ και πρωινό, 4.7 χλμ από το κέντρο της Κέρκυρας
  • (€€€) Mon Repos Palace – Adults Only: ξενοδοχείο 4 αστέρων, με πισίνα, σπα και πρωινό, 2.2 χλμ από το κέντρο της Κέρκυας
  • (€€) Stylish Old Town Apartments: στούντιο με εξοπλισμένη κουζίνα, 100μ από την Σπιανάδα
  • (€) Europe Hotel: απλό ξενοδοχείο, με προσιτές τιμές, 800μ από το κέντρο της Κέρκυρας
Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.