Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 Κορυφαία Αξιοθέατα στη Βαλέτα της Μάλτας

Τι να δεις και τι να κάνεις στη Βαλέτα! Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα αξιοθέατα, μουσεία, θέατρα, δραστηριότητες της πρωτεύουσας της Μάλτας.
Τα 10 Κορυφαία Αξιοθέατα στη Βαλέτα της Μάλτας

Τι να δω και τι να κάνω στη Βαλέτα

Το 2018 η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα χρίστηκε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού. Πέρα από τα διάφορα αξιοθέατα που προσφέρει η πόλη, προστέθηκαν κι άλλα προσφάτως ως μέρος της Πρωτεύουσας Πολιτισμού και θα παραμείνουν και για τα επόμενα χρόνια. Με έντονη ιστορία πίσω της, όλη η πόλη έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Παρακάτω είναι 10 από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε μία από τις μικρότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

1. Μουσείο Παιχνιδιών (Toy Museum)

Μουσείο παιχνιδιών στη Βαλέτα της Μάλτας
Μουσείο παιχνιδιών στη Βαλέτα της Μάλτας (πηγή: wikipedia)

Αυτό το μουσείο παρέχει την ιδανική ευκαιρία να δουν τα παιδιά πώς έχουν εξελιχθεί τα παιχνίδια μέσα στις δεκαετίες. Το μουσείο άνοιξε το 1998 από τον ιδρυτή, Vivcent Brown. Το πάθος του Vincent για τη διατήρηση παλιών παιχνιδιών ξεκίνησε όταν αποφάσισε να κρατήσει ένα κουτί με παιχνίδια που θα πετούσε ένας φίλος του. Τα παιχνίδια δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, και έτσι αντί να τα δώσει στα δικά του παιδιά, όπως είχε σκεφτεί να κάνει αρχικά, ο Vincent τα αποκατέστησε και ξεκίνησε μία δική του συλλογή. Η αγάπη του για τα vintage παιχνίδια μεγάλωσε ραγδαία, και αφού επισκέφτηκε ένα παρόμοιο μουσείο στην Αγγλία, αποφάσισε να ανοίξει το Toy Museum στη Βαλέτα. Οι συλλογές περιλαμβάνουν vintage αυτοκίνητα Dinky, Corgi και Matchbox, κούκλες, σετ τρενάκια και ζώα της φάρμας. Μία νοσταλγική εμπειρία για γονείς και παππούδες και κάτι φοβερά επιμορφωτικό για τα παιδιά του σήμερα.

2. Μάλτα 5D (Malta 5D)

Αυτό το θέατρο σας πάει ένα μοναδικό ταξίδι στην πλούσια ιστορία και πολιτισμό της Μάλτας με τη μορφή ενός εντυπωσιακού 3D σόου. Το αμφιθέατρο πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει στους θεατές κινούμενα καθίσματα, εκρήξεις αέρα, ψεκασμό νερού και γαργάλημα στα πόδια όσο βλέπουν την ταινία, είναι διαθέσιμο σε 17 διαφορετικές γλώσσες (υπάρχουν μερικές θέσεις που δεν κουνιούνται για όσους δεν είναι σίγουροι για αυτή την εμπειρία). Τα πλάνα διάρκειας 20 λεπτών σας ταξιδεύουν με γρήγορους ρυθμούς σε μερικές από τις ωραιότερες στιγμές στην ιστορία της Μάλτας.

3. Ταχυδρομικό Μουσείο (Postal Museum)

Το ταχυδρομικό μουσείο στη Βαλέτα (πηγή: wikipedia)

Εμβαθύνοντας στην ταχυδρομική ιστορία της Μάλτας που χρονολογείται από την κυριαρχία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη τον 16ο αιώνα, αυτό το τετραώροφο μουσείο είναι ένα ανακαινισμένο σπίτι στη Βαλέτα σε στιλ μπαρόκ εξωτερικά, ώστε να ταιριάζει με τα παλαιότερα εκθέματα. Το μουσείο που άνοιξε μόλις το 2016 με την υποστήριξη της χρηματοδότησης της ΕΕ, σηματοδοτεί κορυφαία σημεία στην ιστορία της Μάλτας για τη σημασία του ταχυδρομικού συστήματος, ιδιαίτερα λόγω της στρατηγικής θέσης της Μάλτας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κατάλληλο για όλη την οικογένεια, το μουσείο διαθέτει διαδραστικό χώρο για παιδιά που συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες. Οι χώροι εντός της γκαλερί διατίθενται επίσης για προσωρινές εκθέσεις, που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα τέχνης όλο το χρόνο.

4. Προκυμαία Βαλέτας

Το σημερινό λιμάνι της Βαλέτας, η πανέμορφη προκυμαία της Βαλέτας, χτίστηκε αρχικά από τον Μεγάλο Μάγιστρο Πίντο για τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη για να χρησιμοποιούν τα κτίρια ως καταστήματα. Σε μία ήσυχη περιοχή μακριά από το κέντρο της Βαλέτας, αυτό το μνημείο μπορεί ακόμα να καυχιέται για τα αυθεντικά καταστήματα, 19 από τα οποία έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια που φιλοξενούν μία ποικιλία από κουζίνες που ταιριάζουν σε κάθε τσέπη, γραφεία και μοναδικά καταστήματα. Γεμάτη φωτεινά χρώματα, που έξυπνα αντιπροσωπεύουν το είδος προϊόντων που αποθηκεύονταν σε κάθε κτίριο, η πεζοδρομημένη προκυμαία αποτελεί μία τέλεια τοποθεσία για χαλάρωση με ωραίο φαγητό και ποτό.

Διαβάστε επίσης: Που να μείνω στη Βαλέτα;

5. Θέατρο Μανοέλ (Manoel Theatre)

Το θέατρο Manoel στη Μάλτα (πηγή: wikipedia)
Το θέατρο Manoel στη Μάλτα (πηγή: wikipedia)

Ένας σημαντικός χώρος παραστάσεων στη Βαλέτα, το Θέατρο Μανοέλ λέγεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα ενεργά θέατρα στην Ευρώπη. Έχει ένα αμφιθέατρο σε σχήμα οβάλ με τρις σειρές από ξύλινα κουτιά διακοσμημένα με χρυσά φύλλα και μία γαλάζια οροφή που αποτελεί οφθαλμαπάτη και μοιάζει με στρογγυλό τρούλο. Έχει διατηρήσει πολλά από τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά παρά τις πολλές αλλοιώσεις μέσα στα χρόνια και είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο. Το θέατρο παρουσιάζει ακόμα παραστάσεις τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Μαλτέζικα, συμπεριλαμβανομένης όπερας, παντομίμας και μιούζικαλ.

6. Καρναβάλια της Μάλτας

Χρονολογείται από την κυριαρχία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το Καρναβάλι της Μάλτας είναι μια από τις παλαιότερες ετήσιες γιορτές του νησιού. Κάθε Φεβρουάριο ή Μάρτιο το νησί γιορτάζει μια εθνική εορτή όπου κάθε χωριό συμμετέχει με τις δικές του γιορτές. Η Βαλέτα είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων καρναβαλιών του νησιού που λαμβάνουν χώρα σε τέσσερις ημέρες. Η πρωτεύουσα ζωντανεύει ακόμη περισσότερο καθώς οι δρόμοι καταλαμβάνονται από πολύχρωμα άρματα παρέλασης, φανταχτερά φορέματα, καλλιτέχνες του δρόμου, χορευτές και μπάντες που παρελαύνουν.

7. Συν-Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη

Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Συν-Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα
Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Συν-Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα (πηγή: wikipedia)

Όχι μόνο ένας τόπος λατρείας, αλλά και ένα πληθωρικό έργο τέχνης, ο Συν-Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη έχει ένα εσωτερικό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως η επιτομή του πλούτου. Τα επιχρυσωμένα δωμάτια με τοξωτές οροφές διαθέτουν πίνακες ζωγραφικής που δωρήθηκαν από τους Μεγάλους Μαγίστρους και τους ίδιους τους ιππότες. Ο καθεδρικός ναός που φιλοξενεί πρωτότυπους πίνακες του Καραβάτζιο προσελκύει πολλούς επισκέπτες καθημερινά και μια επίσκεψη στη Βαλέτα δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την επίσκεψη σε αυτόν τον εντυπωσιακό ναό.

8. Εκκλησία της Παναγίας της Νίκης

Το εσωτερικό της Παναγίας της Νίκης στη Βαλέτα (πηγή: wikipedia)
Το εσωτερικό της Παναγίας της Νίκης στη Βαλέτα (πηγή: wikipedia)

Η Εκκλησία της Παναγίας της Νίκης χρονολογείται από τη Μεγάλη Πολιορκία του 1565 και σηματοδοτεί τη νίκη των Ιπποτών επί των Τούρκων και ήταν η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στη Βαλέτα. Η εκκλησία ήταν ο αρχικός τόπος ταφής του Μεγάλου Μαγίστρου La Vallette, ωστόσο τα λείψανά του μεταφέρθηκαν αργότερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και το 1617 η εκκλησία έγινε τότε η κύρια ενοριακή εκκλησία του Τάγματος της Βαλέτα. Με την πάροδο των αιώνων, η εκκλησία υποβαθμίστηκε πολύ. Ξεκινώντας το 2000, πραγματοποιήθηκε ένα τεράστιο, τετραετές έργο αποκατάστασης που δεν περιελάμβανε μόνο το ίδιο το κτίριο, αλλά και τα αυθεντικά έργα τέχνης των Enrico Arnaux, Francesco Zahra και Ermenegildo Grech.

9. Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας

Το Auberge de Provence στον κεντρικό δρόμο Δημοκρατίας της Βαλέτα χτίστηκε το 1571 και ήταν κάποτε το κύριο σπίτι των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα αυτό το μεγαλειώδες κτίριο είναι η βάση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Μάλτας. Τα αντικείμενα στο μουσείο χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο της Μάλτας από το 5000 π.Χ., με κύριο αξιοθέατο αυτό του σκαλιστού ειδωλίου της Κοιμωμένης Κυρίας, που ανακαλύφθηκε αρχικά στο Ħal Saflieni Hypogeum.

10. Κρουαζιέρα στο Μεγάλο Λιμάνι

Προσφέρεται από το Captain Morgan και είναι μία δίωρη κρουαζιέρα στο Μεγάλο Λιμάνι. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τα αξιοθέατα της γειτονικής Σλιέμα και τους Άνω και Κάτω Κήπους Barrakka. Η κρουαζιέρα μεταφέρει τους επιβάτες μέσα από τα δύο βασικά φυσικά λιμάνια, το Μεγάλο Λιμάνι και το Λιμάνι Marsamxett και 10 επιπλέον κολπίσκους. Συνοδευόμενες από αναλυτικό σχολιασμό στην πορεία, υπάρχουν αρκετές εκδρομές καθημερινά. Μία θαυμάσια ευκαιρία να δείτε πάνω από 7000 χρόνια ιστορίας της Μάλτας με μερικές εξαιρετικές ευκαιρίες για φωτογραφίες.

Είστε έτοιμοι να κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια για τη Μάλτα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.