17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Βερολίνο

Βερολίνο, η πρωτεύουσα της διαφορετικότητας και της ελευθερίας. Είναι μια πόλη που καθορίζει τις τάσεις ενώ υπάρχει πάντα κάτι νέο να ανακαλύψετε εκεί! Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν στο Βερολίνο; Δεν μπορείτε να το βαρεθείτε. Χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ακολουθούν 17 ενδιαφέροντα πραγματάκια για το Βερολίνο, καλή ανάγνωση!

Εναλλακτικά αν είστε πιο οπτικοακουστικοί τύποι, μπορείτε να δείτε το βίντεο μας στο youtube:

Και αν σας άρεσε κάνετε ένα subscribe ώστε να μην χάνετε ό,τι καινούριο ανεβάζουμε.

180 μουσεία και 106 βροχερές ημέρες

Υπάρχουν 180 μουσεία στο Βερολίνο και κατά μέσο όρο 106 βροχερές μέρες. Έτσι, ακόμα κι αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την κακοκαιρία ως ευκαιρία για μια επίσκεψη σε μουσείο, θα δυσκολευόσασταν να τα εξερευνούσατε όλα μέσα σε ένα χρόνο (και αυτό αν δεν είχατε τίποτα άλλο να κάνετε…).  Γνώριζες ότι μπορείς να νοικιάσεις ένα μουσείο για μια μέρα με μόλις 8000-20000 ευρώ;

Η είσοδος του μουσείου Περγάμου στο Βερολίνο (πηγή: wikipedia)
Η είσοδος του μουσείου Περγάμου στο Βερολίνο (πηγή: wikipedia)

2,9 δισεκατομμύρια γόπες

Το 1848, το Βερολίνο αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δρόμους. Τώρα είναι μια από τις λίγες πόλεις στη δυτική Ευρώπη όπου το κάπνισμα στα μπαρ εξακολουθεί να είναι ο κανόνας. Σήμερα, 2,9 δισεκατομμύρια γόπες κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας κάθε χρόνο.

Υπάρχουν 1.000 τρόποι να αγοράσεις φτηνή μπύρα όλες τις ώρες

Τι θα έκαναν οι Βερολινέζοι χωρίς την ευκαιρία να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματα τσιγάρων και μπύρας στις 4 το πρωί; Με 1.000 Spätis (καταστήματα που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ) στην πόλη, μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι δεν θα τους βρει τέτοιο κακό.

1906 – η χρονιά που εφευρέθηκε η ασφάλεια στη θάλασσα

Στη δεύτερη Διεθνή Ραδιοτηλεγραφική Συνέλευση στο Βερολίνο το 1906, το σήμα έκτακτης ανάγκης SOS συμφωνήθηκε ως το επίσημο σήμα για τον κώδικα Μορς. Η ακολουθία με τις τρεις τελίτσες, τρεις παύλες και ξανά μανά τρεις τελίτσες παρέμεινε το σήμα κινδύνου για τη θάλασσα μέχρι το 1999.

Οι μισοί Βερολινέζοι είναι μοναχικές καρδιές

Ένας στους δύο Βερολινέζους είναι άγαμοι. Ή τουλάχιστον δεν είναι παντρεμένοι. Μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2015 έδειξε ότι στην πόλη που μισεί το Spiessigkeit (στα ελληνικά πνιγηρότητα) οι άνθρωποι αρνούνται να συμβιβαστούν σε μια μπουρζουαστική ζευγαρωμένη ζωή.

18 άτομα μετακομίζουν κάθε ώρα

Ίσως αναζητούν την επόμενη in γειτονιά, ή πιο ρεαλιστικά για λόγους gentrification (ο λεγόμενος “αστικός εξευγενισμός”), κάθε ώρα 18 άτομα μετακομίζουν από τη μια συνοικία της πόλης στην άλλη! Καθημερινά 435 άτομα συνολικά μετακομίζουν στο Βερολίνο ενώ 327 άτομα αναζητούν την τύχη τους σε άλλη πόλη. Χρυσές δουλειές κάνουν οι μεταφορικές.

Οι εκατομμυριούχοι του Βερολίνου

Ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου μπορεί να περιέγραψε την πόλη ως «φτωχή μα σέξι», αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά. Ένα πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης πουλήθηκε πρόσφατα για 5,7 εκατομμύρια ευρώ , καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 700.000 ευρώ. 1 στους 5840 κατοίκους του Βερολίνου είναι εκατομμυριούχος. Συνολικά υπάρχουν 585 στην πόλη.

Τα γκράφιτι κοστίζουν στην πόλη 35 εκατομμύρια ευρώ

Αν το Βερολίνο ήταν ένας σύγχρονος Άδης (όπως πιστεύουν ορισμένοι πιο παραδοσιακοί λαοί της επαρχίας), ο Σίσυφος θα καταδικαζόταν στη ζωή ως οδοκαθαριστής. Κάθε χρόνο η πόλη ξοδεύει 35 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό των γκράφιτι από τους τοίχους της. Ωστόσο, ως δια μαγείας, η χαρακτηριστική διακόσμηση της πόλης συνεχίζει να εμφανίζεται!

Οι clubbers θα μπορούσαν να γεμίσουν μια μικρή πόλη

Από 40.000 έως 50.000 άτομα χορεύουν κάθε Σαββατοκύριακο στα κλαμπ του Βερολίνου. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετά. Σχεδόν σε κάθε σταθμό του σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης, θα βρείτε και ένα club σε κοντινή απόσταση. Η Teledisko, η μικρότερη ντίσκο στον κόσμο, είναι ένας τηλεφωνικός θάλαμος εφοδιασμένος με ηχητικό σύστημα σαν που πρέπει και μπορεί να φιλοξενήσει ως 4 άτομα αυστηρά για χορό! Την πρωτοχρονιά το φημισμένο club Berghain, είναι ανοικτό για 50 ώρες non-stop, και οι χάρντκορ κλαμπόβιοι ίσως δεν δουν τον ήλιο να ανατέλλει για 3 ημέρες.

Teledisko, το μικρότερο club του κόσμου (πηγή: teledisko.com)
Teledisko, το μικρότερο club του κόσμου (πηγή: teledisko.com)

ATM για χρυσό

Στο Galeries Lafayette, στην πολυτελή εμπορική περιοχή του Βερολίνου, έξω από τη Friedrichstrasse, μπορείτε να σηκώσετε χρυσό απευθείας από ένα «χρυσό ΑΤΜ». Το πολύτιμο μέταλλο διατίθεται σε ράβδους βάρους έως 250 γραμμαρίων. Και αν βρεθείτε ποτέ χωρίς παπούτσια σε μια από αυτές τις τυπικά ατελείωτες βραδιές του Βερολίνου, μην φοβάστε! Ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης στο Fritzclub της Postbahnhof πουλά μπαλαρίνες για 9 € μόλις!

60 τόνοι döner

Κατά μέσο όρο στην πόλη καταναλώνονται 950 σούβλες Döner την ημέρα και με κάθε σούβλα να σηκώνει 63 κιλά, ισοδυναμεί με 60 τόνους κρέατος την ημέρα με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς. Καταναλώνουν επίσης 70 εκατομμύρια currywursts ετησίως και είναι να αναρωτιέσαι πως οι Βερολινέζοι παραμένουν τόσο αδύνατοι!

2,2 χιλιόμετρα μόνο μπύρα

Ο μεγαλύτερος μπυρόκηπος στον κόσμο δεν βρίσκεται στην πραγματικότητα στη Βαυαρία, αλλά στην πρωτεύουσα. Το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Μπύρας του Βερολίνου εκτείνεται σε μια απόσταση 2,2 χιλιομέτρων, καθιστώντας το το μεγαλύτερο παγκοσμίως. 1800 διαφορετικές μπύρες, από 240 παραγωγούς και από 80 χώρες του κόσμου.

Multikulti Βερολίνο

Το Βερολίνο είναι σίγουρα τόσο «Multikulti» όπως λέει ο κόσμος; Υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 500.000 αλλοδαποί στην πόλη που προέρχονται από 185 χώρες. Περίπου το 14% του συνολικού πληθυσμού δηλαδή. Απ’ την άλλη να ξέρετε ότι μόνο ένας στους τέσσερις Βερολινέζους είναι τρου Βερολινέζοι!

8,7 φορές γύρω από τη Γη κάθε μέρα

Το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας του Βερολίνου (BVG) κάνει συνολικά 8,7 φορές το γύρο της Γης κάθε μέρα, αν συμπεριλάβουμε το U-Bahn και τα λεωφορεία. Και μιας και αναφέραμε τα μέσα, υπάρχουν 11 νυχτερινά λεωφορεία για να κάνετε άνετα τις εξόδους σας. Το συνολικό μήκος των γραμμών των δημόσιων συγκοινωνιών του Βερολίνου είναι 4.473 χλμ, ενώ το Παρίσι έχει μόλις 400 χλμ και το Λονδίνο 214 χλμ.

Βενετία, το Βερολίνο της Ιταλίας

Υπάρχουν περίπου 1.700 γέφυρες στο Βερολίνο με την πιο διάσημη να είναι η Oberbaumbrücke μεταξύ Kreuzberg και Friedrichshain! Είναι επίσης γνωστό ότι το Βερολίνο έχει περισσότερες πλωτές οδούς από το Άμστερνταμ, τη Στοκχόλμη και τη Βενετία μαζί.

Η σιδηροδρομική γραμμή U-Bahn περνάει και από την γέφυρα Oberbaum (πηγή: wikipedia)
Η σιδηροδρομική γραμμή U-Bahn περνάει και από την γέφυρα Oberbaum (πηγή: wikipedia)

Το Βερολίνο είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από το Παρίσι

Αλλά σε καμία περίπτωση το Βερολίνο δεν είναι τόσο γεμάτο όσο το Παρίσι. Ενώ το Βερολίνο έχει 4 χιλιάδες κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, το Παρίσι έχει 21 χιλιάδες κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο

Η East Side Gallery έχει μήκος 1.316 μέτρα και παρουσιάζει πάνω από 100 τοιχογραφίες από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η πιο πολυφωτογραφημένη τοιχογραφία είναι το διάσημο ενσταντανέ με το φιλί του πρώην γενικού γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης Λέονιντ Μπρέζνιεφ και του προέδρου της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ. Η γκαλερί βρίσκεται στις όχθες του Spree στο Friedrichshain, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου

Το γκράφιτι με το διάσημο φιλί στο Ανατολικό Βερολίνο
Το γκράφιτι με το διάσημο φιλί στο Ανατολικό Βερολίνο

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τείχος του Βερολίνου; Διαβάστε το αφιέρωμα μας εδώ.

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.