Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κάιρο: Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Γνωστή και ως “η πόλη των χιλίων μιναρέδων”, το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικά και πολιτισμικά πρωτεύουσες της Μεσογείου.
Κάιρο αξιοθέατα

Γνωστή και ως “η πόλη των χιλίων μιναρέδων”, το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικά και πολιτισμικά πρωτεύουσες της Μεσογείου.

Έδρα πολλών αυτοκρατοριών και πολιτισμών στη μεγάλη ιστορία της, η πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Χτισμένη στις όχθες και τα νησιά του Νείλου, το Κάιρο συνδυάζει τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα της Μέσης Ανατολής, με την κουλτούρα της Μεσογείου και τη γοητεία της Αφρικανικής γης.

Μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις και αξιοθέατα, η μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου και μια από τις μεγαλύτερες όλης της Αφρικής, είναι για μένα μια από τις πόλεις που αξίζει να επισκεφτεί κανείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ή στη ζωή της.

Το Κάιρο, η “Πόλη των χιλίων μιναρέδων”
Το Κάιρο, η “Πόλη των χιλίων μιναρέδων”

Παρότι μπορεί να δίνει διαφορετική εντύπωση, η τεράστια αυτή πόλη είναι ένας ασφαλής και ευχάριστος προορισμός και για solo ταξιδιώτισσες. Αρκεί φυσικά να έχετε στο μυαλό σας, ότι το Κάιρο, είναι μεν μια μοντέρνα πόλη που σε πολλές περιοχές ζει σε “δυτικούς” ρυθμούς , αλλά πάντα στο πλαίσιο της μουσουλμανικής παράδοσης.

Συμβουλή: Στο Κάιρο αρκεί μια γέφυρα για να χωρίσει μια παραγκούπολη από μια μια όμορφη γειτονιά. Αν δεν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας σε ένα ταξί κολλημένο στην απίστευτη κίνηση, διαλέξτε με προσοχή την περιοχή της διαμονής σας ανάλογα με το πρόγραμμα που θέλετε να ακολουθήσετε.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί πολλές νέες γέφυρες και σταθμοί του μετρό, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους του Καΐρου παραμένει συχνό φαινόμενο. Επιλέγοντας μια από τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στο Κάιρο, αποφεύγετε δυσάρεστες εμπειρίες και χαρίζετε άλλο τόνο στις διακοπές σας.

Αν και στο Κάιρο υπάρχουν χιλιάδες αξιοθέατα που σε κάνουν να θες να επιστρέψεις για να εξερευνήσεις καλύτερα αυτή την πόλη του 10 αι., με πολλή προσπάθεια συγκέντρωσα και ομαδοποίησα δέκα από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

1. Η μυστηριώδης Σφίγγα και οι Πυραμίδες της Γκίζας

Το άγαλμα της Σφίγγας στη Νεκρόπολη της Γκίζας
Το άγαλμα της Σφίγγας στη Νεκρόπολη της Γκίζας

Οι πιο διάσημες πυραμίδες στον κόσμο βρίσκονται στο οροπέδιο της Γκίζας, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης. Αποτελούν το νούμερο ένα ορόσημο του Καΐρου και φυσικά Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πιο μεγάλη από αυτές, η “Μεγάλη Πυραμίδα” ύψους 146,6 μέτρων, είναι ο τάφος του Χέοπα και αποτελεί το αρχαιότερο από τα επτά αρχαία θαύματα του κόσμου που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα. Για πάνω από 3.800 χρόνια μάλιστα ήταν η πιο ψηλή τεχνητή κατασκευή στον κόσμο.

Μαζί με τις άλλες δύο Πυραμίδες της Γκίζας, δηλαδή την Πυραμίδα του Χεφρήνου και την Πυραμίδα του Μυκερίνου, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του αρχιτεκτονικού μας πολιτισμού.

Στη Νεκρόπολη της Γκίζας θα δείτε να κάθεται και η αινιγματική και περίεργη Σφίγγα με κεφάλι γυναίκας αλλά χωρίς φτερά. Αυτό το τεράστιο άγαλμα αποτελεί το μεγαλύτερο μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο. Χρονολογείται στο 2.500 π.Χ. αν και οι απόψεις των Αιγυπτιολόγων περί κατασκευής της διίστανται.

Μόνο η μύτη αυτού του μυθικού πλάσματος που λείπει από το άγαλμα της Γκίζας, υπολογίζεται ότι είναι μήκους ενός μέτρου. Για να κατανοήσετε καλύτερα το μυστήριο της Σφίγγας και να μην χάσετε τα καλύτερα της Νεκρόπολης της Γκίζας, μπορείτε να κλείσετε ένα tour με ιδιωτική ξενάγηση μισής μέρας.

Συμβουλή: Οι Πυραμίδες της Γκίζας έχουν ενωθεί πλέον με τη σύγχρονη πόλη του Καΐρου. Αν σας έλκουν τα αρχιτεκτονικά θαύματα, μπορείτε να επισκεφτείτε και τις Πυραμίδες του Νταχσούρ που βρίσκονται σε μια αγροτική, λιγότερο τουριστική, περιοχή.

Είναι λίγο πιο μικρές και γι’ αυτό λιγότερο διάσημες από τις Πυραμίδες της Γκίζας και βρίσκονται περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο. Αποτελούν ωστόσο τις πιο αρχαίες πυραμίδες της χώρας.

2. Το Αιγυπτιακό Μουσείο και η Πλατεία Ταχρίρ

Η ιστορική πλέον πλατεία Ταχρίρ
Η ιστορική πλέον πλατεία Ταχρίρ

Πολύ κοντά στη Νεκρόπολη της Γκίζας είναι σχεδόν έτοιμο πλέον το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο.

Το φαραωνικό αυτό έργο που αναμένεται να κάνει εγκαίνια στο τέλος του έτους, θα στεγάσει τη μοναδική συλλογή των 170.000 αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι μούμιες και οι ταφικοί θησαυροί του Τουταγχαμόν. Μέχρι να είναι πλήρως λειτουργικό, προσφέρει περιορισμένα tour για να δοκιμάσει την ετοιμότητά του και να βελτιώσει την εμπειρία των επισκέψεων.

Στο μεταξύ συνεχίζει να λειτουργεί το παλιό Αιγυπτιακό Μουσείο στην Πλατεία Ταχρίρ που είναι και το παλαιότερο αρχαιολογικό μουσείο στη Μέση Ανατολή. Το εμβληματικό αυτό ροζ κτίριο αξίζει να το επισκεφτείτε, όχι μόνο για τις φοβερές συλλογές από παπύρους, σαρκοφάγους και κοσμήματα, αλλά και για την τοποθεσία του σε αυτή την ιστορική πλατεία στο κέντρο του Καΐρου (Downtown Cairo) δίπλα στον Νείλο.

H Midan Tahrir, δηλαδή “η πλατεία της απελευθέρωσης” είναι ένας κυκλικός κόμβος γεμάτος κίνηση που δε σταματά ούτε τη νύχτα. Εκτός από το άγαλμα του εθνικού ήρωα της Αιγύπτου Omar Makram, αυτή η κεντρική πλατεία μέχρι την αραβική άνοιξη του 2011 δεν είχε και πολλά να επιδείξει.

Σήμερα όμως αποτελεί ένα ορόσημο της πολιτικής αλλαγής που απομάκρυνε από την εξουσία τον μέχρι τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, και στοίχισε τη ζωή σε 846 ανθρώπους.

3. Η αγορά του Αλ Χαλίλι και το Ισλαμικό Κάιρο

Το Αλ Αζάρ στο Ισλαμικό Κάιρο
Το Αλ Αζάρ στο Ισλαμικό Κάιρο

Η αγορά του Αλ Χαλίλι είναι μία από τις πιο διάσημες αγορές στη Μέση Ανατολή. Τραγουδισμένη μέχρι και στα ελληνικά, είναι σίγουρα ένα μέρος όπου ξεδιπλώνεται η γοητεία του αραβικού κόσμου.

Κοσμήματα, παπούτσια, υφάσματα, μπαχαρικά και άπειρα σουβενίρ, είναι μόνο η αφορμή για να βρεθείτε σε αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό λαβύρινθο από την εποχή των Μαμελούκων και να χαθείτε στα στενά του σοκάκια, δοκιμάζοντας τις γεύσεις ενός αρχαίου πολιτισμού μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Ένα τεταρτάκι με τα πόδια από την Αγορά, στο κέντρο του Ισλαμικού Καΐρου, που θα το δείτε να αναφέρεται και ως παλιά πόλη των Φατιμιδών, βρίσκεται ένα ακόμη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Τζαμί Al-Azhar.

Χτισμένο τον 10 αι., είναι ένα τζαμί με πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και είναι αυτό που χάρισε το παρατσούκλι της πόλης με τους χίλιους μιναρέδες στο Κάιρο. Το Αλ Αζάρ φιλοξενεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά πανεπιστήμια του κόσμου.

Αξίζει να επισκεφτείτε ολόκληρη η γειτονιά Αλ Αζάρ που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Νείλου όπου θα βρείτε πολλά καλοδιατηρημένα ιστορικά κτίρια, τζαμιά και αγορές εκατοντάδων χρόνων που αποτελούν επί της ουσίας το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Συμβουλή: Είναι γνωστό ότι αν δεν ξέρεις να κάνεις παζάρια, στο Αλ Χαλίλι χάνεις “από χέρι”. Οι Αιγύπτιοι αγαπούν το παζάρι και μπορούν να παζαρεύουν για ώρες. Αν σας αρέσει λοιπόν κάτι και θέλετε να το αγοράσετε, δοκιμάστε να προσφέρετε έως και 10 φορές λιγότερα χρήματα από αυτά που σας ζητούν για να καταλήξετε να αγοράσετε το αντικείμενο του πόθου σας στα μισά της αρχικής τιμής. Λειτουργεί!

4. Η ακρόπολη του Σαλαντίν και το Αλαβάστρινο τζαμί

Το τζαμί του Μοχάμεντ Άλι στην Ακρόπολη του Σαλαντίν
Το τζαμί του Μοχάμεντ Άλι στην Ακρόπολη του Σαλαντίν

Ένα μοναδικό σημείο στους λόφους του Mokattam από όπου μπορείς να δεις όλη την παλιά πόλη του Καΐρου, είναι η Ακρόπολη του Σαλαντίν ή Citadel.

Ο Σαλαντίν ή Salah al-Din al-Ayyubi ήταν ο πρώτος σουλτάνος της Αιγύπτου που τα έβαλε με τους σταυροφόρους και θέλησε να θωρακίσει την πόλη του Καΐρου κατασκευάζοντας αυτό το φρούριο στα τέλη του 12 αι. μ.Χ.

Η Ακρόπολη είναι σαν μια μικρή πόλη μέσα στο απέραντο Κάιρο και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχυρά του μεσαίωνα. Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική και στρατιωτική κατοικία και σήμερα φιλοξενεί το Στρατιωτικό Μουσείο της χώρας.

Στην Ακρόπολη βρίσκεται ένα ακόμη εντυπωσιακό τζαμί της πόλης, το Αλαβαστρινό Τζαμί. Είναι χτισμένο με τουρκικό στυλ και πήρε το όνομα “Αλαβάστρινο” χάρη στη μαρμάρινη επένδυση των εσωτερικών και των εξωτερικών του τοίχων.

Το τζαμί αυτό χτίστηκε από τον Σαλαντίν στη μνήμη του γιού του. Θα το βρείτε λοιπόν και ως Τζαμί του Μοχάμεντ Άλι. Είναι διάσημο εξαιτίας των χαρακτηριστικά λεπτών δίδυμων μιναρέδων ύψους 82 μέτρων που είναι οι ψηλότεροι σε όλη τη χώρα.

5. Το Κοπτικό Κάιρο και η Κρεμαστή εκκλησία

H ελληνορθόδοξη εκκλησία του Καΐρου
H ελληνορθόδοξη εκκλησία του Καΐρου

Μια ιδιαίτερα σημαντική γειτονιά του παλιού Καΐρου κι ένα ορόσημο για τον Χριστιανισμό της Αιγύπτου είναι το Κοπτικό Κάιρο.

Μια περιοχή που αξίζει να επισκεφτείτε γιατί χρονολογείται στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και περιλαμβάνει μια σειρά από αξιοθέατα όπως είναι το Κοπτικό Μουσείο, το ρωμαϊκό φρούριο της Βαβυλώνας, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Κρεμαστή εκκλησία και πολλά ακόμη.

Το Κοπτικό μουσείο φιλοξενείται σε ένα ιστορικό κτίριο της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και διαθέτει την πιο μεγάλη συλλογή αντικειμένων κοπτικής τέχνης. Βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται στον 10 αι.

Ωστόσο, ίσως το πιο εντυπωσιακό μνημείο της περιοχής είναι η Κρεμαστή εκκλησία ή “Εκκλησία της Σκάλας”. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές εκκλησίες της Αιγύπτου που βρίσκεται πάνω από ένα πέρασμα του φρουρίου της Βαβυλώνας και είναι προσβάσιμη μέσω 29 σκαλοπατιών.

6. Το Πάρκο του Αλ Αζάρ

Η θέα στην Ακρόπολη του Σαλαντίν από το Πάρκο του Αλ Αζάρ
Η θέα στην Ακρόπολη του Σαλαντίν από το Πάρκο του Αλ Αζάρ

Γνωστό και ως “ο πράσινος πνεύμονας του Καΐρου”, το Πάρκο του Αλ Αζάρ είναι από τα λίγα μέρη στην πόλη όπου θα μπορέσετε να ξεκουράσετε τα αυτιά σας από τα κλάξον των αυτοκινήτων.

Βρίσκεται και αυτό στην παλιά πόλη του Καΐρου και είναι ένας χώρος πρασίνου 72 στρεμμάτων που έχει διακριθεί ως ένας από τους 60 πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους στον κόσμο.

Εμπνευσμένο από τους αρχαίους ισλαμικούς κήπους, το Πάρκο αποτελείται πολλά σιντριβάνια που οδηγούν σε μια λίμνη, πολλά περιβόλια, χώρους με γρασίδι για πικνίκ, εστιατόρια και χώρους εκδηλώσεων και συναυλιών.

Είναι ένα πάρκο που χτίστηκε προς τιμήν των Φατιμιδών που ίδρυσαν την πόλη του Καΐρου και είναι ένα μοναδικό μέρος ξεκούρασης που στολίζει την πόλη από το 2005. Εκτός από αυτό χαρίζει και μια εξαιρετική θέα στην Ακρόπολη του Σαλαντίν.

7. Ο ποταμός Νείλος

Μια μικρή φελούκα εν αναμονή στο Ζαμάλεκ του Νείλου
Μια μικρή φελούκα εν αναμονή στο Ζαμάλεκ του Νείλου

Γιος του Τιτάνα Ωκεανού και πατέρας των νυμφών Ναϊάδων, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο θρυλικός θεός ποταμός Νείλος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αφρικανικής ηπείρου.

Αν και κονταροχτυπιέται με τον Αμαζόνιο για τον τίτλο του πιο μεγάλου σε μήκος ποταμού, είναι ένας από τους πιο διάσημους ποταμούς του κόσμου που συνδέεται με πολλούς μύθους. Καταλύτης της ανάπτυξης του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού, ο Νείλος αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής του Καΐρου μέχρι και σήμερα.

Αν δεν καταφέρετε να πάτε μια κρουαζιέρα από το Κάιρο μέχρι το Λούξορ και το Ασουάν, τουλάχιστον πρέπει να κάνετε μια βόλτα με μια φελούκα για να δείτε την πόλη αλλιώς.

Θα βρείτε διαθέσιμες μικρές και μεγάλες βάρκες, μικρές και μεγάλες βόλτες, με φαγητό ή χωρίς, με μουσική στο διαπασών ή χωρίς μουσική. Το κόστος φυσικά ποικίλει αλλά το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να το διαπραγματευτείτε. Αν έχετε ήδη κουραστεί από τα παζάρια, μπορείτε να κλείσετε ένα tour online.

8. Ο Πύργος του Καΐρου και το νησί Γκεζίρα

Το Κάιρο by night από τον ομώνυμο Πύργο
Το Κάιρο by night από τον ομώνυμο Πύργο

Για μια τελείως διαφορετική θέα της πόλης από πολύ ψηλά, αξίζει να ανεβείτε στον Πύργο του Καΐρου, γνωστό και ως Borg al Jazeera. Έχει το σχήμα του άνθους του λωτού και ύψος 187 μέτρα. Χτίστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘50 και μέχρι το 1998 ήταν η ψηλότερη κατασκευή στην Αίγυπτο.

Σήμερα μπορεί να μην είναι το πιο ψηλό κτίριο του Καΐρου αφού πρόσφατα ξεπεράστηκε από κτίριο 78 ορόφων στη νέα διοικητική πρωτεύουσα, εξακολουθεί ωστόσο να είναι το κτίριο με την πιο εντυπωσιακή θέα στην πόλη του Καΐρου και σε ολόκληρη την κοιλάδα του Νείλου.

Ο Πύργος βρίσκεται σε ένα από τα νησιά του Νείλου, και πιο συγκεκριμένα στο νότιο κομμάτι του που λέγεται Γκεζίρα. Το βόρειο κομμάτι του νησιού, το Ζαμάλεκ, είναι μια από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου του Καΐρου με δεντροφυτεμένους δρόμους και κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

Το Ζαμάλεκ φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό πρεσβειών, ξενόγλωσσων σχολείων, ξενοδοχείων και εστιατορίων και είναι μια από τις πιο ευχάριστες κοσμοπολίτικες περιοχές για να περπατήσει και να βγει κανείς το βράδυ.

Συμβουλή: Αν θέλετε να προλάβετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τον Πύργο, φροντίστε να είστε εκεί αρκετά νωρίτερα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Όταν μαζεύεται αρκετός κόσμος που θέλει να ανέβει στον Πύργο, η αναμονή για το ασανσέρ (με νούμερο παρακαλώ) μπορεί να πάρει αρκετά λεπτά, μέχρι και ώρα.

Πού να μείνετε στο Zamalek

9. Η πόλη των νεκρών

Η πόλη των νεκρών
Η πόλη των νεκρών

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές του Καΐρου είναι η Αλ Καράφα, μια γειτονιά που έχει χτιστεί μέσα σε ένα απέραντο ιστορικό ισλαμικό νεκροταφείο με εκατομμύρια τάφους.

Παρότι ένας ορισμένος αριθμός τάφων μεταφέρθηκε εξαιτίας των έργων για τη δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων που θα ενώσουν το Κάιρο με τη νέα πρωτεύουσα, η περιοχή που είναι γνωστή ως η “Πόλη των νεκρών”, παραμένει μια πολύ ιδιαίτερη γειτονιά.

Κατοικήθηκε αρχικά από τους ανθρώπους που φρόντιζαν τους τάφους και στη συνέχεια από εμπόρους ταφικών αντικειμένων, μέχρι που λόγω της οικονομικής επισφάλειας, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους τάφους ως σπίτια και ως καταστήματα.

Στην περιοχή βρίσκονται ιστορικά μαυσωλεία και τάφοι διάσημων θρησκευτικών ηγετών, λογίων και πολιτικών, ορισμένοι από τους οποίους είναι περίτεχνα διακοσμημένοι με αραμπέσκ τεχνοτροπία.

Ίσως ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της βόλτας που σας προτείνω έχει να κάνει με το πόσο κοντά έρχεται η ζωή με τον θάνατο λόγω ανάγκης.

Το ιστορικό κέντρο του Καΐρου το σούρουπο
Το ιστορικό κέντρο του Καΐρου το σούρουπο

10. Η πόλη των σκουπιδιών

Είναι δυνατόν τα σκουπίδια να αποτελούν “αξιοθέατο”; Και όμως. Στο νοτιοανατολικό Κάιρο υπάρχει μια περιοχή στους πρόποδες των λόφων Mokattam, χτισμένη επί της ουσίας πάνω σε σκουπίδια που αποτελεί μια ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γειτονιά της πόλης.

Η περιοχή λέγεται Manshiyat Nasser αλλά είναι γνωστή με το παρατσούκλι «Garbage City». Κι αυτό γιατί από τη δεκαετία του ‘70 ήταν το μόνο μέρος όπου γινόταν η διαλογή σκουπιδιών.

Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, κυρίως κόπτες χριστιανοί δούλευαν ως “Zabbaleen”, δηλαδή ως άτυποι συλλέκτες σκουπιδιών και ζούσαν από την ανακύκλωση. Από το 2003 που οι αρχές του Καΐρου ανέθεσαν σε ιδιωτικές εταιρείες αυτή την εργασία, η κατάσταση άλλαξε εν μέρει.

Αρκετοί από τους κατοίκους εξακολουθούν να κατασκευάζουν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορείτε να κάνετε ένα tour στο Garbage City, να μάθετε περισσότερα για την ανακύκλωση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά και να αγοράσετε κάποιο ανακυκλωμένο σουβενίρ για τους στηρίξετε.

Picture of Ασπασία Κάκαρη
Ασπασία Κάκαρη
Γεννήθηκα σ' ένα νησί καπετάνιων. Ναυτικός δεν έγινα, αλλά ταξίδεψα σε 40+ χώρες κι ελπίζω μια μέρα να τις εκατοστήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.