Οι Σοκολατένιοι Λόφοι στις Φιλιππίνες

Οι Σοκολατένιοι Λόφοι στις Φιλιππίνες

Οι εκατοντάδες λοφίσκοι που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία της Μποχόλ στις Κεντρικές Φιλιππίνες αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Καλύπτονται από πράσινο γρασίδι που κατά τις ξηρές περιόδους ξεραίνεται και οι λόφοι βάφονται σε καφέ αποχρώσεις, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός σοκολατένιος.

Συνολικά, υπάρχουν 1247 κωνοειδείς και συμμετρικοί λόφοι (ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να φτάνει τους 1776) με διαφορετικά ύψη και δεκάδες σπηλιές στο εσωτερικό τους, εκ των οποίων οι 2 έχουν μετατραπεί σε τουριστικά θέρετρα. Το ύψος τους κυμαίνεται από 30 μέχρι 50 μέτρα, με τον ψηλότερο λόφο να αγγίζει τα 120 μέτρα.

Οι σοκολατένιοι λόφοι αποτελούν τουριστική ατραξιόν για τις Φιλιππίνες
Οι σοκολατένιοι λόφοι αποτελούν τουριστική ατραξιόν για τις Φιλιππίνες

Δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια από τις έντονες βροχοπτώσεις που ανέβασαν τη στάθμη του νερού αλλά και τους ανέμους που διάβρωσαν το έδαφος. Αποτελούνται κυρίως από θαλάσσια απολιθώματα, όπως κοράλλια, μαλάκια και φύκια. Υπάρχει έντονη παραφιλολογία για το πως δημιουργήθηκαν οι λόφοι, από εκρήξεις ηφαιστείων μέχρι και ανυψωμένους κοραλλιογενείς υφάλους, με τους γεωλόγους όμως να απορρίπτουν τέτοια σενάρια.

Πηγή: Khoroshunova Olga / Shutterstock

Τρεις διαφορετικοί θρύλοι συνδέονται επίσης με την δημιουργία των λόφων. Ο πρώτος αναφέρεται στην ιστορία δύο γιγάντων που μάχονταν στην περιοχή πετώντας βράχους και άμμο ο ένας στον άλλον για μέρες. Οι γίγαντες εξαντλήθηκαν από την μονομαχία και αμέλησαν να συμμαζέψουν το χάος πίσω τους.

Ο πιο ρομαντικός μύθος αναφέρεται πάλι σε έναν γίγαντα ονόματι Arogo ο οποίος ήταν ερωτευμένος με τη θνητή Aloya. Κάποια στιγμή η Aloya όπως ήταν φυσικό πέθανε, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη θλίψη στον Arogo ο οποίος δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει. Τα δάκρυα του έπεσαν στη γη και όταν στέγνωσαν, σχημάτισαν τους σοκολατένιους λόφους.

Ο τρίτος θρύλος, σαφώς πιο κάφρικος, αναφέρει ότι οι λόφοι ήταν τα περιττώματα ενός αχόρταγου νεροβούβαλου που μάστιζε την περιοχή. Έτρωγε όλες τις καλλιέργειες των χωρικών και αυτοί με την σειρά τους για να τον εκδικηθούν του πρόσφεραν χαλασμένο φαγητό με αποτέλεσμα να τρέχει και να μην προλαβαίνει αφήνοντας λόφους από κακάκια στο διάβα του.

Παρόμοιοι κωνικοί καρστικοί λόφοι υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Σλοβενία, την Κροατία, το Πουέρτο Ρίκο και στην επαρχεία Pinar Del Rio της Κούβας.

Οι σοκολατένιοι λόφοι χαρακτηρίστηκαν Εθνικό Γεωλογικό Μνημείο τον Ιούνιο του 1988 από την Εθνική Επιτροπή Γεωλογικών Επιστημών, ενώ οι Φιλιππίνες έχουν αιτηθεί στην Unesco να συμπεριλάβουν το θαύμα στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις