για όσους έχουν βαρεθεί τα χιονισμένα Χριστούγεννα…
Ξεχάστε τα χιονισμένα έλατα, τους ταράνδους που σέρνουν έλκηθρα, τα ελαφάκια με φωτεινές μύτες και τους καλικάντζαρους που κάνουν αταξίες! Στο νησί των Χριστουγέννων αντί για σκούφο και κασκόλ θα χρειαστείτε το μαγιό και το αντηλιακό σας…

Πρόκειται για ένα εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας και βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, σε απόσταση 2.600 χλμ. βορειοδυτικά του Περθ και μόλις 350 χλμ. νότια της Ιάβας. Έχει έκταση 135 τετρ. χλμ. και πληθυσμό μόλις 1.843 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2016). Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο καπετάνιο William Mynors, ο οποίος πέρασε από το νησί τα Χριστούγεννα του 1643 (αν και είχε ήδη ανακαλυφθεί από το 1615). Πρωτεύουσα είναι το Flying Fish Cove, ο μοναδικός οικισμός και λιμάνι του νησιού.

Γύρω στα 2/3 του πληθυσμού είναι Κινεζικής καταγωγής, με τους υπόλοιπους να προέρχονται από Μαλαισιανούς και Ευρωπαίους κατοίκους της Αυστραλίας. Οι γλώσσες που μιλιούνται είναι τα αγγλικά, τα μαλαϊκά και διάφορες διάλεκτοι των κινεζικών.
Από γεωλογικής άποψης, το νησί είναι ουσιαστικά η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, το οποίο ανυψώθηκε δημιουργώντας ένα κεντρικό οροπέδιο καλυμμένο με τροπικό δάσος. Η ακτογραμμή είναι απόκρημνη (με βράχια μέχρι και 20 μέτρα σε ύψος) και σε ορισμένα σημεία σχηματίζονται ρηχοί κόλποι με άμμο ή βότσαλα από κοράλλια, ενώ το νησί περιβάλλει ένας στενός κοραλλιογενής ύφαλος. Περίπου το 63% της έκτασης του νησιού αποτελεί προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο.
Η σημαία του νησιού αποτελείται από ένα πράσινο και ένα μπλε τμήμα που συμβολίζουν την πλούσια χλωρίδα και τη γαλάζια θάλασσα αντίστοιχα. Στο μπλε τμήμα υπάρχει ο Σταυρός του Νότου με τέσσερα επτάκτινα αστέρια και ένα μικρότερο πεντάκτινο (όπως στη σημαία της Αυστραλίας), ενώ στο πράσινο τμήμα εικονίζεται ένα χρυσαφί τροπικό πουλί με λευκή ουρά (το Golden Bosun). Στο κέντρο της σημαίας υπάρχει ένας κίτρινος κύκλος με το σχήμα του νησιού σε πράσινο χρώμα.

Το κλίμα του νησιού είναι το κλασικό τροπικό κλίμα του Ισημερινού, με ξηρές και υγρές περιόδους. Η υγρή εποχή διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, όταν το νησί επηρεάζεται από τους βορειοδυτικούς μουσώνες. Τον υπόλοιπο χρόνο οι νοτιοανατολικοί άνεμοι φέρνουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία, αλλά αισθητά λιγότερες βροχές. Περιοδικοί είναι και οι τροπικοί κυκλώνες που φέρνουν ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, συνήθως όμως περνούν κοντά και όχι πάνω από το νησί. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 22°C τον Αύγουστο (λίγο δροσερά για κολύμπι…) μέχρι 28°C τον Απρίλιο.

Η απομονωμένη γεωγραφική του θέση και η περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση έχει συμβάλει σε ένα μεγάλο βαθμό ενδημικότητας στη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Συναντώνται διάφορα σπάνια είδη, όπως οι ιπτάμενες αλεπούδες και πολλά είδη πουλιών.
Τα κόκκινα καβούρια
Αναμφίβολα όμως, ηγέτες της πανίδας του νησιού είναι τα συμπαθέστατα (!) κόκκινα καβουράκια! Υπολογίζεται ότι 40 με 50 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια ζουν στο νησί, προτιμώντας κυρίως το πυκνό δάσος! Κάθε χρόνο, γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο, τα περισσότερα ενήλικα καβούρια ξεκινούν ένα μεγαλειώδες ταξίδι από το δάσος προς τις ακτές, προκειμένου να αναπαραχθούν και να γεννήσουν τα αυγά τους στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίπονης μετακίνησης ανεβοκατεβαίνουν πλαγιές και υψώματα και ξεπερνούν κάθε εμπόδιο που βρίσκουν στο δρόμο τους! Προτιμούν τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, γιατί αν βρεθούν σε ακάλυπτες περιοχές κάτω από τον καυτό ήλιο κινδυνεύουν να πεθάνουν… Αυτή η ετήσια μετανάστευση των καβουριών είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ατραξιόν του νησιού! Για περισσότερες πληροφορίες για τις μεταναστεύσεις των καβουριών διαβάστε αυτό.

Αν ποτέ βρεθείτε στο νησί των Χριστουγέννων, ο τοπικός οργανισμός τουρισμού έχει να σας προτείνει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν bird–watching, καταδύσεις, ψάρεμα, περιπλανήσεις σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, εξερευνήσεις στα άφθονα σπήλαια ή κολύμπι σε εξωτικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά! Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία του νησιού, καθώς συνδυάζει επιρροές από τον Βουδισμό, τον Ταοϊσμό, το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό.
Προσοχή: οι τοπικές αρχές συμβουλεύουν τους επισκέπτες να αποφεύγουν να αγγίζουν τους ντόπιους στο κεφάλι…
Bonus Fact
- Τα περισσότερα θηλαστικά που ενδημούσαν στο νησί μέχρι και τον 19ο αιώνα (που ήταν ακατοίκητο) εξαφανίστηκαν μετά την εισαγωγή «εξωτικών» ειδών, όπως σκύλοι, γάτες και μαυροποντικοί!
- Στο Κιριμπάτι υπάρχει ακόμα ένα νησί με το όνομα Νησί των Χριστουγέννων, ονόματι Κιριτιμάτι στη γκιλμπερτιανή γλώσσα.
Πηγές: Wikipedia, Lifo, Christmas.net.au