Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dalton Highway, ο μοναχικός αυτοκινητόδρομος 666 χιλιομέτρων στην Αλάσκα

Ο αυτοκινητόδρομος James W. Dalton, έχει μήκος 666 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην Αλάσκα. Ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο Elliott, βόρεια του Fairbanks και τελειώνει στο Deadhorse, κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό.
Dalton Highway, ο μοναχικός αυτοκινητόδρομος 666 χιλιομέτρων στην Αλάσκα

Ο αυτοκινητόδρομος James W. Dalton, έχει μήκος 666 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην Αλάσκα. Ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο Elliott, βόρεια του Fairbanks και τελειώνει στο Deadhorse, κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η προέλευση του ονόματος

Η πρώτη ονομασία ήταν North Slope Haul Road και κατασκευάστηκε αρχικά ως δρόμος ανεφοδιασμού για την υποστήριξη του Trans-Alaska Pipeline System, το 1974.

Πήρε το όνομά του από τον Τζέιμς Ντάλτον, έναν μηχανικό από την Αλάσκα όπου υπηρέτησε ως σύμβουλος στην πρώιμη εξερεύνηση πετρελαίου στη Bόρεια Αλάσκα.

Η ιστορία κατασκευής του

Το 1966, ο κυβερνήτης Walter J. Hickel άνοιξε το North Slope για την εξόρυξη πετρελαίου. Για να βελτιωθεί η πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου, σχεδιάστηκε ένας δρόμος μεταξύ Livengood και Prudhoe Bay.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1968 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1969 με το όνομα “Οδός Walter J. Hickel”. Όμως λόγω κατασκευαστικού λάθους, ο δρόμος εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Μετά την αποτυχία του αυτοκινητόδρομου Hickel, οι εταιρείες πετρελαίου χρειάζονταν ακόμα μια διαδρομή. Τότε η Alyeska Pipeline Service Company χρηματοδότησε το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Dalton από το Livengood στον ποταμό Yukon το 1969.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Dalton Highway (πηγή: grizzlycoolers.com)
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Dalton Highway (πηγή: grizzlycoolers.com)

Το 1979, η Alyeska Pipeline Service Company παρέδωσε τον έλεγχο του δρόμου στην πολιτεία της Αλάσκας, η οποία του έδωσε και το επίσημο όνομα “James W. Dalton Highway”.

Το 1981, ο αυτοκινητόδρομος άνοιξε για κυκλοφορία στο κοινό μέχρι το Disaster Creek. Το 1994, επετράπη η πρόσβαση σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Η διαδρομή

Ο αυτοκινητόδρομος Dalton είναι ένας από τους πιο απομονωμένους δρόμους, όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ανοιχτός όλο το χρόνο ενώ περίπου 3.700 φορτηγά ταξιδεύουν στο δρόμο κάθε μήνα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αρκτικού χειμώνα.

Παρά την απομακρυσμένη του θέση, στον αυτοκινητόδρομο Dalton κυκλοφορεί μεγάλος όγκος φορτηγών με προορισμό τον κόλπο Prudhoe. Καθημερινά περίπου 160 φορτηγά τους καλοκαιρινούς μήνες και 250 φορτηγά το χειμώνα.

Η συντριπτική πλειονότητα της κίνησης στον αυτοκινητόδρομο αποτελείται από εμπορικά οχήματα με προορισμό τα κοιτάσματα πετρελαίου North Slope και παρέχουν κυρίως καύσιμα και προμήθειες.

Υπάρχουν μόνο τρεις πόλεις κατά μήκος της διαδρομής, στο 280ο, 302ο και 666ο χλμ. Το Coldfoot, το Wiseman και το Deadhorse -στο τέλος του αυτοκινητόδρομου-.

Τα καύσιμα που μπορούμε να προμηθευτούμε κατά μήκος της διαδρομής τα βρίσκουμε διαθέσιμα μόνο στη γέφυρα του ποταμού EL Patton Yukon, στο Coldfoot και στο Deadhorse.

Υπάρχουν δύο ακόμα οικισμοί κατά μήκος της διαδρομής, το Prospect Creek και η Galbraith Lake, αλλά δεν έχουν μόνιμους κατοίκους.

Το κλίμα στον αυτοκινητόδρομο

Οι χειμερινές συνθήκες διαρκούν από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει χιόνι ακόμα και τον Ιούλιο.

Οι χιονοστιβάδες στο Atigun Pass είναι σύνηθες φαινόμενο. Υπάρχουν 40 έως 50 μονοπάτια χιονοστιβάδων κατά μήκος του περάσματος Atigun.

Η Alaska DOT&PF λειτουργεί επτά σταθμούς συντήρησης όλο το χρόνο κατά μήκος του διαδρόμου Dalton Highway.

Κάθε ένας από τους σταθμούς είναι ανοιχτός επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 6 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ.. Έχει κατά μέσο όρο δύο έως τρεις χειριστές που εργάζονται τη φορά και κάθε σταθμός συντήρησης καλύπτει 60-70 μίλια δρόμου.

Οδηγίες επιβίωσης

Ο αυτοκινητόδρομος έχει κυρίως χαλίκι και η κυκλοφορία μικρών οχημάτων και μοτοσυκλετών διατρέχει σημαντικό κίνδυνο. Οι πλησιέστερες ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Fairbanks και στο Deadhorse.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι όποιος ξεκινά το ταξίδι του στον αυτοκινητόδρομο πρέπει να έχει και εξοπλισμό επιβίωσης. Η οδήγηση είναι αρκετά δύσκολη. Μάλιστα τα φορτηγά πετούν αρκετά συχνά πέτρες και χαλίκια στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Ο αυτοκινητόδρομος φτάνει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Ωκεανό. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ιδιωτικοί δρόμοι που ανήκουν σε εταιρείες πετρελαίου, οι οποίοι περιορίζονται μόνο σε εξουσιοδοτημένα οχήματα.

Όλα τα οχήματα πρέπει να λαμβάνουν εξαιρετική προφύλαξη κατά την οδήγηση και να οδηγούν με αναμμένους προβολείς ανά πάσα στιγμή.

Σημαντικότερα κομμάτια

Από τον Ιούλιο του 2013, 208 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου είναι ασφαλτοστρωμένα, σε πολλά τμήματα. Το Google Street View έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο, το οποίο είναι πλέον ορατό στους Χάρτες Google.

Ο δρόμος φτάνει στο υψηλότερο υψόμετρο στα 1.444 μέτρα, καθώς διασχίζει την οροσειρά Brooks στο πέρασμα Atigun. Ο αυτοκινητόδρομος έγινε παγκοσμίως γνωστός, από την τηλεοπτική σειρά Ice Road Truckers.

Οι πλημμύρες του ποταμού Sagavanirktok, σε συνδυασμό με το λιώσιμο των κοντινών δρόμων πάγου, ανάγκασαν το κλείσιμο του δρόμου για εβδομάδες και την ανάγκη για σημαντικές επισκευές, με μεγάλος κόστος.

Κατά μήκος του δρόμου, υπάρχει το Finger Rock που δείχνει το δρόμο προς το Fairbanks. Ο μύθος αναφέρει ότι χρησιμοποίησαν αυτόν τον γρανιτένιο βράχο ως οδηγό πλοήγησης.

Το Finger Rock είναι στην πραγματικότητα ένας γεωλογικός σχηματισμός που ονομάζεται Τor. Είναι βραχώδεις σχηματισμοί που προκαλούνται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Dalton Highway με φόντο το όρος Sukakpak (πηγή: wikipedia)
Ο Dalton Highway με φόντο το όρος Sukakpak (πηγή: wikipedia)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το υπερβολικό πάγωμα και η απόψυξη του εδάφους ωθούν τον βράχο στη δημιουργία αυτών των σχηματισμών.

Το Connection Rock, είναι ένα από τα σημεία όπου συναντήθηκαν δύο ξεχωριστά συνεργεία κατασκευής κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Dalton.

Η Αλάσκα είναι η χώρα του ήλιου του μεσονυκτίου και το Gobblers Knob προσφέρει μια προνομιακή τοποθεσία για το εκπληκτικό φαινόμενο. Η υπέροχη οροσειρά Brooks ουσιαστικά κρύβει τον ήλιο μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Bonus Fact: Η κοινότητα Deadhorse

Tο Deadhorse είναι μια κοινότητα όπου βρίσκεται στον κόλπο Prudhoe, στο North Slope Borough στην Αλάσκα.

Η πόλη αποτελείται κυρίως από εγκαταστάσεις για τους εργάτες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 50 κάτοικοι. Οι προσωρινοί κάτοικοι, όπου απασχολούνται σε διάφορες εταιρείες φτάνουν έως τους 3.000.

Η προέλευση του ονόματος της κοινότητας δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Η άποψη όπου έχει επικρατήσει είναι ότι η περιοχή πήρε το όνομά της από μια τοπική επιχείρηση στα τέλη της δεκαετίας του 1960, την εταιρεία φορτηγών “Dead Horse Haulers.

Το Deadhorse έχει μπόλικο κρύο και ξηρό κλίμα τούνδρας. Ακόμα και τον Ιούλιο, όπου είναι ο πιο ζεστός μήνας η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι 9 Βαθμοί Κελσίου.

Αεροφωτογραφία του Deadhorse από το 2007 (πηγή: wikipedia)
Αεροφωτογραφία του Deadhorse από το 2007 (πηγή: wikipedia)

Η θερμοκρασία στο ο Deadhorse φτάνει τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι -10 βαθμοί Κελσίου, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να παραμένουν κάτω από το μηδέν από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου.

Η μεγαλύτερη ημέρα διαρκεί 63 ημέρες, από τις 20 Μαΐου στις 22 Ιουλίου. Η μεγαλύτερη νύχτα διαρκεί 54 ημέρες, 22 ώρες, 51 λεπτά από τις 24 Νοεμβρίου έως στις 18 Ιανουαρίου.

Η συντομότερη ημέρα είναι 45 λεπτά στις 24 Νοεμβρίου ενώ η συντομότερη νύχτα είναι 26 λεπτά στις 19 Μαΐου.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι 29 βαθμοί Κελσίου, στις 13 Ιουλίου 2016 ενώ η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία ήταν -52 βαθμοί Κελσίου στις 27 Ιανουαρίου 1989.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.