Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Route 66 – Το απόλυτο road trip από το Σικάγο στο Λος Άντζελες

Είναι η πιο διάσημη διαδρομή στον πλανήτη. Δάνεισε το όνομά της σε τραγούδια αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Ενέπνευσε συγγραφείς και σκηνοθέτες.
Route 66 - Το απόλυτο road trip

Είναι η πιο διάσημη διαδρομή στον πλανήτη. Δάνεισε το όνομά της σε τραγούδια αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Ενέπνευσε συγγραφείς και σκηνοθέτες.

Με δεκάδες παρατσούκλια να την συνοδεύουν, είναι πάνω από όλα «Η μητέρα όλων των δρόμων». Μια ματιά στον ιστορικό αυτοκινητόδρομο των Η.Π.Α., μέσα από διάφορα facts και μπόλικα χιλιόμετρα.

Η ίδρυση και το τέλος

Η περίφημη διαδρομή ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1926 αλλά οι πινακίδες τοποθετήθηκαν το επόμενο έτος. Καταργήθηκε επίσημα από το σύστημα εθνικών οδών των Η.Π.Α. το 1985 και αντικαταστάθηκε στο σύνολό του από τμήματα του συστήματος διαπολιτειακών αυτοκινητοδρόμων.

Το 85% του δρόμου υφίσταται και μπορεί κανείς να διακρίνει μοτέλ, βενζινάδικά και εστιατόρια -παλιά και ανακαινισμένα-.

Η διαδρομή με νούμερα και στάσεις

Με μήκος 3,948 χιλιόμετρα ή εναλλακτικά 2,453 μίλια, διασχίζει 8 πολιτείες των Η.Π.Α. (Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona , California).

Εδώ οι καλοί χάρτες: Ο αυτοκινητόδρομος Route 66 διασχίζει συνολικά 8 πολιτείες των ΗΠΑ.
Εδώ οι καλοί χάρτες: Ο αυτοκινητόδρομος Route 66 διασχίζει συνολικά 8 πολιτείες των ΗΠΑ.

Ξεκινάει από το Σικάγο και τερματίζει στην Σάντα Μόνικα. Όπως είναι λογικό, η διαδρομή δεν διασχίζει κάθε πολιτεία τα ίδια χιλιόμετρα. Καλύπτει 630 χιλιόμετρα στο Νέο Μεξικό τα περισσότερα από κάθε άλλη πολιτεία. Στον αντίποδα καλύπτει τα λιγότερα χιλιόμετρα, 21 για την ακρίβεια, στο Κάνσας.

Η αρχή της διαδρομής στο Ιλινόι (πηγή: wikipedia)
Η αρχή της διαδρομής στο Ιλινόι (πηγή: wikipedia)

Η ώρα και το κλίμα της διαδρομής

Η Route 66, έχει 3 διαφορετικές ζώνες ώρας. Το υψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι το Arizona Divide στα 2,237 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στην Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, που βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο της θάλασσας.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην διαδρομή ποικίλουν ανάλογα με τον μήνα αλλά και την πολιτεία. Τον Ιανουάριο τα περισσότερα κομμάτια του δρόμου είναι καλυμμένα με χιόνι .Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο απρόβλεπτος καιρός, μπορεί να κλείσει αρκετά τμήματα. Στον αντίποδα ανοιχτή παραμένει η διαδρομή τους παραπάνω μήνες, σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια.

Το τέλος της διαδρομής στη Σάντα Μόνικα (πηγή: wikipedia)
Το τέλος της διαδρομής στη Σάντα Μόνικα (πηγή: wikipedia)

Τον Ιούλιο, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 40 Βαθμούς Κελσίου ειδικά στις Δυτικές πολιτείες. Τέλος τον Δεκέμβριο σε πολλά μέρη της διαδρομής κυριαρχούν οι Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί.

Η ιστορία του Route 66

Το 1857, ο υπολοχαγός Έντουαρντ Φιτζέραλντ Μπιλ, αξιωματικός στην υπηρεσία του Σώματος Τοπογραφικών Μηχανικών Στρατού των Η.Π.Α., θα λάβει την εντολή από το Υπουργείο Πολέμου να κατασκευάσει έναν δρόμο βαγονιών με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση κατά μήκος του 35ου παραλλήλου. 

Από το 1913, τμήματα της αρχικής Route 66 και πριν από την επίσημη ονομασία και έναρξη λειτουργίας της, υπήρχαν και εξακολουθούν να φαίνονται βόρεια του περάσματος Cajon.

Ο πατέρας της διαδρομής θεωρείται ο Cyrus Avery. Δάσκαλος στο επάγγελμα που κατέληξε να γίνει πρόεδρος εταιρείας πετρελαίου. Το 1924 διορίστηκε επίτροπος της Εθνικής Οδού της Οκλαχόμα και έμελλε να γίνει ο ιθύνων νους της πρώιμης ανάπτυξης της Route 66.

Το πλαίσιο μέσα στο όποιο αναπτύχθηκε η διαδρομή είχε να κάνει με την αύξησή των ιδιοκτητών αυτοκίνητων την δεκαετία του 1920.Από 8 εκατομμύρια αυξηθήκαν σε 23. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να διασχίσουν και να γνωρίσουν την χώρα με το αυτοκίνητο τους.

Η Route 66 δημιούργησε μια εύκολη πρόσβαση σε πολλές πόλεις, έκανε το ταξίδι άκρως ελκυστικό. Πάνω από όλα μείωσε και την απόσταση της οδήγησης σε 200 μίλια, από το Σικάγο στο Λος Άντζελες.

Το 1928, η Ένωση της Route 66, είχε την ιδέα να διεξαχθεί ένας αγώνας με τα πόδια, από το Λος Άντζελες μέχρι την Νέα Υόρκη, για την προώθηση της διαδρομής.

Από τους 199 άντρες που ξεκίνησαν την κούρσα 84 ημερών, οι 55 κατάφεραν να τερματίσουν. Νικητής του αγώνα των 5,470 χιλιομέτρων όπου κέρδισε και 25.000 δολάρια ήταν ο 20χρονος Andy Payne.

Η συμβολή του Route 66 στην ιστορία των Η.Π.Α.

Η μεγάλη ύφεση του 1929 ώθησε χιλιάδες κατοίκους από το Νέο Μεξικό, το Κάνσας και το Τέξας να βρουν νέες ευκαιρίες στην Καλιφόρνια. Η Route 66 ήταν η διαδρομή που έφερε πιο κοντά και σχετικά άνετα την νέα ζωή που έψαχναν οι κάτοικοι των παραπάνω πόλεων.

Η Ένωση Route 66 των Η.Π.Α., έβαλε την πρώτη της διαφήμιση την 16η Ιουλίου το 1932 στην Saturday Evening Post. Η διαφήμιση καλούσε τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν μέσω της διαδρομής για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες. 

Μάλιστα το γραφείο, US Highway 66 Association στην Οκλαχόμα έλαβε εκατοντάδες αιτήματα για πληροφορίες μετά τη δημοσίευση της διαφήμισης.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Route 66 είχε αρκετή κίνηση λόγω της μεταφοράς στρατευμάτων. Χιλιάδες πολίτες και πάλι όπως στην Μεγάλη Ύφεση αναζήτησαν στις Δυτικές Πολιτείες μια καλύτερη ζωή αλλά και εργασία στις βιομηχανίες που απασχολούνταν αποκλειστικά για την παραγωγή πολεμικών υλικών.

Η εποχή της ανάπτυξης

Το 1948, οι αδερφοί McDonald, θα ανοίξουν το πρώτο κατάστημα McDonald’s στον κόσμο κατά μήκος της περίφημης διαδρομής, στην Καλιφόρνια. Αρχικά ήταν ένα εστιατόριο μπάρμπεκιου. Αποφάσισαν να σερβίρουν όμως τα περίφημα burgers και milkshakes, για να εξυπηρετούν πιο γρήγορα τους ταξιδιώτες.

Ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε κατά τις δεκαετίες του 50’ και του 60’ από Αμερικάνους τουρίστες. Αίτια ήταν η επιθυμία επισκεφτούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους δημοφιλή αξιοθέατα, όπως η Disneyland και το Grand Canyon.

Οι τουρίστες μπορούσαν να απολαύσουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η live παρακολούθηση κροταλιών στην έρημο, η επίσκεψη καταυλισμών ιθαγενών Αμερικάνων, η εξερεύνηση σπηλαίων, η παρακολούθηση καουμπόικων ταινιών.

Η διαδρομή ήταν σε αρκετές πολιτείες απαγορευμένη για τους εγχρώμους κατοίκους της Αμερικής. Μάλιστα οι λιγοστές επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν τους αποκλεισμένους ταξιδιώτες, καταγράφηκαν στο The Negro Motorist Green Book. Είχε ως σκοπό το βιβλίο, να βοηθήσει να προγραμματίσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια το ταξίδι τους.

Εξώφυλλο του βιβλίου The Negro Motorist Green-Book (έκδοση 1940). Ο οδηγός κυκλοφορούσε κάθε χρόνο το διάστημα 1936-1966. (πηγή: wikipedia)
Εξώφυλλο του βιβλίου The Negro Motorist Green-Book (έκδοση 1940). Ο οδηγός κυκλοφορούσε κάθε χρόνο το διάστημα 1936-1966. (πηγή: wikipedia)

Το 1999, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για τη διατήρηση της εθνικής διαδρομής και την αποκατάσταση των ιστορικών χαρακτηριστικών κατά μήκος της διαδρομής.

Route 66 και ο κόσμος της τέχνης

Στο βραβευμένο μυθιστόρημα του 1939 «Τα σταφύλια της οργής», ο John Steinbeck αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον Route 66, στον οποίο αναφερόταν ως “mother road”, ένα ψευδώνυμο που έμεινε.

Τα σταφύλια της οργής - το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του 1939 (πηγή: wikipedia)
Τα σταφύλια της οργής - το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του 1939 (πηγή: wikipedia)

To 1946, o τραγουδιστής Nat King Cole έκανε επιτυχία με το τραγούδι “Get Your Kicks on Route 66”, το οποίο έγραψε την ίδια χρονιά ο Bobby Troup.

Η τηλεοπτική σειρά Route 66, που προβλήθηκε στο CBS από το 1960 έως το 1964 απογείωσε εξίσου την αναγνωρισιμότητα της διαδρομής.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελούν τα τεράστια αγάλματα που έχουν τοποθετηθεί  στρατηγικά στη διαδρομή. Μαγνητίζουν τα βλέμματα όλων των παιδιών και ενηλίκων. Μεταξύ αυτών θα βρούμε μια γαλάζια φάλαινα, ένα κουτάκι από σόδα, γιγάντιους cowboys, καθώς και τη μεγαλύτερη κουνιστή πολυθρόνα του κόσμου.

Το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν στο Ιλινόι (πήγη: laroute66.com)
Το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν στο Ιλινόι (πήγη: laroute66.com)

Bonus Facts

Η διαδρομή Route 66 καλύπτει 507 χιλιόμετρα στην πολιτεία της Καλιφόρνια όπου βρίσκεται και ο τερματικός σταθμός.

Ο αυτοκινητόδρομος διέσχιζε μεγάλες πόλεις όπως η Σάντα Μόνικα, το Λος Άντζελες και το Σαν Μπερναρντίνο αλλά και το Λάντλοου και το Αμπόι. Το Σαν Μπερναρντίνιο περιέχει επίσης ένα από τα δύο σωζόμενα μοτέλ Wigwam.

To Wigwam Motel στο Σαν Μπερναντίνιο (πηγή: wigwammotel.com)

Στην πολιτεία του Κάνσας κάλυπτε τα λιγότερα χιλιόμετρα, μόνο 21,2. χλμ.. Τρεις πόλεις της πολιτείας βρίσκονταν στη διαδρομή, η Γκαλένα, το Ρίβερτον και το Μπάξτερ Σπρινγκς.

Τα περισσότερα χιλιόμετρα, υπήρχαν στο Νέο Μεξικό, 610 χιλιόμετρα για την ακρίβεια. Σημαντικότερες πόλεις όπου διέσχιζε ο αυτοκινητόδρομος στην συγκεκριμένη πολιτεία ήταν το Αλμπουκέρκη κα η Σάντα Φε. 

2 Απαντήσεις

  1. τι να πω ? τα λόγια είναι περιττά. Η δουλειά που κάνετε οι Γεωγραφικοί, είναι ΣΟΒΑΡΗ και ΑΡΙΣΤΗ.απολαυσα το αφιέρωμα στην road 66, όπως και κάθε άλλη ανάρτηση σας. καλημερουδια από την Σάμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.