Το πιο μοναχικό σπίτι του κόσμου στο νησί Elliðaey της Ισλανδίας

Το νησί Elliðaey στην Ισλανδία

Σε ένα απομακρυσμένο, ερημικό νησί στο αρχιπέλαγος Vestmannaejar σε μικρή απόσταση από τη νότια ακτή της Ισλανδίας βρίσκεται μια μοναχική λευκή οικία στην πλευρά ενός καταπράσινου λόφου.

Εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης και με θέα τα άγρια ​​κύματα του Ατλαντικού να χτυπούν τα βράχια, αυτό φαίνεται να είναι το πιο απομακρυσμένο σπίτι στον κόσμο. Το νησί ονομάζεται Elliðaey, και η εικόνα του μικρού, απομονωμένου σπιτιού έχει δημιουργήσει μια σειρά από θεωρίες για το ποιος ζει εκεί.

Χάρτης Elliðaey Ισλανδία
Εδώ οι καλοί χάρτες: Το νησί Elliðaey στην Ισλανδία

Τα τελευταία χρόνια, το νησί εμφανίστηκε σε αμέτρητες αναφορές και άρθρα, πυροδοτώντας εικασίες για το νησί και τον ιδιοκτήτη του μυστηριώδους σπιτιού.

Σύμφωνα με μια δημοφιλή φήμη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο The Independent, η ισλανδική κυβέρνηση χάρισε το νησί στην αγαπημένη Bjork κάποια στιγμή στις αρχές του 21ού αιώνα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η Bjork ήθελε να φτιάξει ένα απομακρυσμένο καταφύγιο στο νησί και ήταν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να χτίσει ένα σπίτι και ένα στούντιο ηχογράφησης στο Elliðaey.

Στην πραγματικότητα, η Bjork δεν είχε υποβάλει τέτοιο αίτημα και η φήμη έσβησε γρήγορα. Είχε συζητήσει εν συντομία με την ισλανδική κυβέρνηση σχετικά με ένα άλλο νησί με το ίδιο όνομα μάλιστα (!) στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά σύντομα εγκατέλειψε την ιδέα καθώς υπήρξε έντονη αρνητική αντίδραση από τον Τύπο.

Ωστόσο, οι φήμες συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από αυτό το παράξενο σπίτι στο ακατοίκητο νησί. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι χτίστηκε από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο που σχεδίαζε να μετακομίσει στην Elliðaey σε περίπτωση αποκάλυψης ζόμπι (κάπου φαντάζομαι μες το 2020). Άλλοι έχουν προτείνει ότι είναι ένα καταφύγιο που ανήκει σε έναν φανατικά θρησκευτικό ερημίτη.

Τέλος υπάρχουν και οι αρνητές του σπιτιού που πιστεύουν ότι το σπίτι δεν υπάρχει καθόλου και ότι πρόκειται για photoshop ώστε να μαγειρευτεί μια ιντριγκαδόρικη ιστορία γύρω του.

Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο συναρπαστική από ό, τι υπονοούν όλες αυτές οι ιστορίες. Αν και είναι γνωστό ότι λίγες οικογένειες ζούσαν στο νησί από τον 18ο αιώνα, είναι εντελώς ακατοίκητο από το 1930.

Η ζωή για τον μικρό αριθμό κατοίκων του ήταν εξαντλητική και μοναχική, και ζούσαν κυρίως με ψάρια και φρατέρκουλες του Ατλαντικού (στα αγγλικά puffin), που είναι και η κύρια πηγή τροφής του Elliðaey. Τη δεκαετία του 1930, είχαν απομείνει πέντε κάτοικοι όλοι κι όλοι και αποφάσισαν ότι οι προοπτικές τους θα βελτιωθούν πολύ μετακομίζοντας στην ηπειρωτική χώρα και έκτοτε το νησί έχει μείνει άδειο.

Puffin στο νησί Elliðaey
Puffin στο νησί Elliðaey

Από πού προήλθε όμως αυτή η λευκή κατοικία; Αν και η ζωή στο Elliðaey ήταν δύσκολη, προσέφερε ένα πλεονέκτημα: αφθονία σε φρατέρκουλες, και έτσι οι πρώην κάτοικοι και γείτονες επέστρεφαν περιοδικά στο νησί για να κυνηγήσουν. Στη δεκαετία του 1950, η Ένωση Κυνηγών του Elliðaey αποφάσισε να χτίσει μια βάση στο νησί για να διευκολύνει αυτά τα ταξίδια και να υποστηρίξει τις δραστηριότητες των κυνηγών φρατέρκουλων.

Όσο ειδυλλιακό κι αν φαίνεται αυτό το καταφύγιο, η οικία δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό καθώς και τα απαραίτητα υδραυλικά. Απ’ την άλλη, διαθέτει τη σάουνα του, άκρως απαραίτητη μετά από μια κουραστική μέρα κυνηγιού, η οποία τροφοδοτείται από ένα φυσικό σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.

Το νησί αποτελεί πάντως παράδεισο για την ζωή των πτηνών και είναι καταφύγιο και γι’ αυτά κατά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες! Γι’ αυτό το λόγο η Ισλανδία το έχει χαρακτηρίσει επίσημα φυσικό καταφύγιο και προστατευόμενη περιοχή. Τουριστικές εταιρίες που δρουν στην χερσόνησο του Vestmannaejar οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στο νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ