Λένε ότι δεν μπορείς να πετάξεις μια πέτρα σε αυτή την πόλη χωρίς να πετύχεις ένα εστιατόριο. Με την πληθώρα των επιλογών, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε. Ως αυτοδιοριζόμενοι κριτικοί φαγητού, κάναμε τον γύρο της πόλης και σας έχουμε λίστα με τα 10 εστιατόρια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στη Θεσσαλονίκη.
1. Χάλαρο

Και ποιος δεν ξέρει το «Χάλαρο» στα ανατολικά της πόλης; Με πρωταγωνιστή το κοτόπουλο, το Χάλαρο βρίσκεται σταθερά στις προτιμήσεις των ντόπιων και των τουριστών από το 1992. Μπορεί να μην κερδίζει κανένα βραβείο για τη διακόσμησή του, αλλά το φαγητό εδώ είναι σταθερά νόστιμo.
Η κουζίνα του εστιατορίου βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις συνδυασμένες με τολμηρές πινελιές δημιουργικότητας. Με μενού δέκα σελίδων σίγουρα δεν θα ξέρετε τι να δοκιμάσετε.
Για ορεκτικό σας προτείνουμε τα Paccheri γεμιστά με ποικιλία άγριων μανιταριών και πούδρα πορτσίνι, πάνω σε κρέμα τυριών. Για σαλάτα προτιμήστε την Δροσερή, με τραγανό iceberg, βαλεριάνα, προσούτο Πάρμας και σάλτσα γιαουρτιού-δυόσμου.
Για κυρίως είναι υποχρεωτικό να δοκιμάστε κάποιο από τα πιάτα με κοτόπουλο. Θα ‘ναι ιεροσυλία να έρθετε στο χώρο λατρείας του κοτόπουλου και να μην το κάνετε. Επιλέξτε το Ρολάκι γεμιστό. Πρόκειται για ένα ρολό από φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον, γραβιέρα και φρέσκο μανιτάρι. Συνοδεύεται από χειροποίητο νιόκι πατάτας και gravy sauce. Για επιδόρπιο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μιλφέϊγ με γαλλική σφολιάτα, παγωτό βανίλια και crème pâtissière.
Το μόνο μειονέκτημα; Καλή τύχη αν πάτε να φάτε Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή χωρίς κράτηση. Ακόμα και αν λειτουργεί δεύτερο εστιατόριο πλέον ακριβώς δίπλα από το αρχικό, και πάλι η κράτηση είναι απαραίτητη.
📍 Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 / 2310423269
2. Aelios Petra

Αυτό το εστιατόριο διαμάντι είναι όντως hidden. Θα το βρείτε ψηλά στον Χορτιάτη σε μια πλαγιά που λέγεται Παλίτζια. Με θέα από τη μία μεριά βουνό και από την άλλη θάλασσα, το Aelios Petra προσφέρει μεσογειακά πιάτα με δημιουργικές πινελιές.
Από το μενού, δοκιμάστε οπωσδήποτε την Σαλάτα με τα πολύχρωμα παντζάρια και την Καραμελωμένη σιγομαγειρεμένη πανσέτα. Το εστιατόριο σερβίρει και ειδικές κοπές από κρέας μόσχου.
Υπάρχει ξεχωριστή σελίδα στον κατάλογο για τους χορτοφάγους φίλους. Βρήκαμε αρκετά πρωτότυπα τα Ραβιόλι με παντζάρι και γέμιση από ρεβύθια και λαχανικά, λουσμένα σε μια λευκή σάλτσα με αβοκάντο, κρέμα παντζάρι, φρέσκα μυρωδικά, και λάδι βασιλικού.
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Aelios Petra κατά το ηλιοβασίλεμα. Καθώς ο χρυσός ήλιος βυθίζεται στη λαμπερή θάλασσα, ζωντανές αποχρώσεις πορτοκαλί, ροζ και βιολετί ζωγραφίζουν τον ουρανό, παρέχοντας το τέλειο συνοδευτικό αυτής της ρομαντικής γαστρονομικής εμπειρίας. Έχουμε δει να γίνονται αρκετές προτάσεις γάμου αυτή την ώρα.
Αν πιάσει λίγο κρύο το βράδυ – γιατί ας μη ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε βουνό – ζητήστε να σας δώσουν κουβερτούλες. Φανταστείτε απέραντη θέα, κρασί και κουβερτούλα κάτω από τον έναστρο ουρανό. Μας έχουν πιάσει οι ρομαντισμοί σ’ αυτό το εστιατόριο..
Θα χρειαστεί να ανηφορίσετε ένα χωματόδρομο για να φτάσετε αλλά η μαγευτική θέα θα σας ανταμείψει. Το καλό είναι ότι με το παρκάρισμα δεν θα έχετε πρόβλημα. Το εστιατόριο είναι κλειστό Δευτέρα και Τρίτη.
📍 Β, Ανεμόμυλων/ 2310358880
3. Hanaya

Για την πιο εξαίσια εμπειρία σούσι στην πόλη, θα πάτε χωρίς δεύτερη σκέψη στο Hanaya. Εδώ θα βρείτε απίστευτη ποικιλία σε σούσι με τα πιο φρέσκα θαλασσινά. Το εστιατόριο βρίσκεται κεντρικά, στον πεζόδρομο της Ρογκότη.
Στο εσωτερικό του μαγαζιού τα βλέμματα τραβάει το τεράστιο ενυδρείο στο βάθος και η μοντέρνα διακόσμηση με πρωταγωνιστή το μαύρο. Μπορείτε να γευματίσετε επίσης στον εξωτερικό χώρο μπροστά από το μαγαζί αλλά και στα πλάγια, εντός μιας πανέμορφης στοάς νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
Επιλέξτε απαραιτήτως τα Pop Corn shrimp, γαρίδες pop corn με chili mayo. Από σούσι, σας προτείνουμε τα Dragon rolls, με τηγανητή γαρίδα, αβοκάντο, καψαλισμένο χέλι, κόκκινο masago και σως unagi. Όλα τα πιάτα σούσι περιέχουν 8 τεμάχια.
Στο Hanaya θα βρείτε επίσης σούπες, spring rolls, σαλάτες, νουντλς, τηγανητό ρύζι, πιάτα με πάπια και σολομό, αλλά και gyoza γεμιστά με κοτόπουλο, μοσχάρι ή λαχανικά. Τα gyoza είναι γεμιστά ζυμαρικά σε σχήμα μισοφέγγαρου μαγειρεμένα στον ατμό, δημοφιλή στην Ιαπωνία. Θυμίζουν τα κινέζικα dumplings.
📍 Ρογκότη 4/ 2310228226
4. Cena

Για μια γεύση της dolce vita στην Θεσσαλονίκη, κατευθυνθείτε στο Cena. Αυτό το εστιατόριο γκουρμέ ιταλικού φαγητού βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Hanaya. Όπως και στο Hanaya, έτσι και εδώ μπορείτε να γευματίσετε είτε στο κομψό εσωτερικό του εστιατορίου, είτε στην όμορφη στοά Λεβή-Μενεξέ.
Αυτό το προσεγμένο εστιατόριο με την χαλαρωτική μουσική ετοιμάζει άψογα εκτελεσμένα ιταλικά πιάτα με μια μοντέρνα, ευρηματική ανατροπή. Κάθε πιάτο είναι φτιαγμένο με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Αν είστε από τους «μη φάτε ακόμα! Θέλω να τραβήξω φωτογραφία», εδώ θα βρείτε τη χαρά σας. Η εμφάνιση των πιάτων είναι πραγματικά καλλιτεχνική.
Είτε επιλέξτε τα σπιτικά strozzapreti με την μεταξένια κρέμα παρμεζάνας και το λάδι τρούφας, είτε μια πίτσα Detroit style, κάθε μπουκιά αποτυπώνει τέλεια την ουσία της la bella Italia. Οπωσδήποτε δοκιμάστε το τιραμισού του εστιατορίου. Το εστιατόριο προσφέρει επίσης δυνατότητα για ντελίβερι.
📍 Ρογκότη 4/ 2310267533
5. Poster

Φωλιασμένο στην καρδιά της πολυσύχναστης συνοικίας της Βαλαωρίτου, αυτό το νέο entry στην γαστρονομική σκηνή της πόλης είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Το «ψαγμένης» διακόσμησης Poster με την ανοιχτή κουζίνα παντρεύει την ελληνική με την λεβαντινή κουζίνα. Ο όρος λεβαντινή αναφέρεται στην περιοχή γύρω από την Παλαιστίνη (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία).
Δοκιμάστε το ραντίτσιο με μανταρίνι, ρόδι, κουνουπίδι, τραγανά ρεβύθια, και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι. Ο απόλυτος συνδυασμός τραγανού και δροσερού σε μία μπουκιά. Απαραιτήτως επιλέξτε τις Ρίζες. Μπορεί το όνομα να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό αλλά η γεύση είναι εξαιρετική. Το πιάτο περιέχει καραμελωμένες τραγανές γλυκοπατάτες και καρότα πάνω σε σως «bagna cauda» (που σημαίνει ζεστό μπάνιο).
Ρωτήστε τους για τα πιάτα ημέρας! Εμείς δοκιμάσαμε το σεβίτσε ξιφία με τσίλι και ήταν απίστευτο! Οι μερίδες είναι ικανοποιητικές. Σας προτείνουμε να πάρετε πιάτα «για τη μέση», παίρνοντας μια γεύση απ’ όλα.
Το εστιατόριο λειτουργεί Τετάρτη με Παρασκευή 18.00-23.00, Σάββατο 14.00-23.00 και Κυριακή 13.00-19.00.
📍 Πάικου 1, Βαλαωρίτου/ 2310547384
6. Lupo Nero

Μαύρε λύκε είσαι εδώ; Το όνομα του εστιατορίου σημαίνει στα ιταλικά «μαύρος λύκος», και όπως σωστά υποθέσατε, το εστιατόριο εξειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα.
Σε μία κομψή ατμόσφαιρα στα Πεύκα, θα απολαύσετε «πειραγμένες» ιταλικές συνταγές, από ζυμαρικά και νιόκι μέχρι πίτσες. Το εστιατόριο φτιάχνει επίσης νόστιμα κοκτέηλ που μπορείτε να απολαύσετε στο μπαρ.
Bestseller του εστιατορίου είναι τα Rigatoni με κοτόπουλο, ντοματίνια και pesto κολοκυθιού. Για επιδόρπιο επιλέξτε το υπέροχο γλυκό «μαύρος λύκος»: Brownies σε σάλτσα μύρτιλο με κρέμα σοκολάτας μπίτερ και φρέσκα μύρτιλα! Αν ο λύκος έγινε μαύρος γιατί έπεσε με τα μούτρα σ’ αυτά τα ονειρεμένα σοκολατένια brownies, τότε είναι πολύ φίλος μας.
📍 Λεωφ. Παπανικολάου 64, Πεύκα /2310582006
7. +Τροφή

Κρυμμένο στο πεζόδρομο στα Λαδάδικα, το «+Τροφή» είναι ένα από τα αγαπημένα μας και όχι τυχαία. Αυτό το χαλαρό εστιατόριο μπορεί να μην έχει τη λάμψη και τη γοητεία των γκουρμέ εστιατορίων, αλλά ό,τι του λείπει σε διακόσμηση, το αναπληρώνει στην γεύση.
Το διαρκώς μεταβαλλόμενο μενού είναι απόδειξη της γαστρονομικής δημιουργικότητας και της φρεσκάδας των πρώτων υλών. Τα πιάτα βασίζονται σε ό,τι έχουν να προσφέρουν κάθε εποχή οι μικροί βιολογικοί παραγωγοί και ο θησαυρός της θάλασσας.
Το μενού περιορίζεται σε 10 πιάτα και οι μερίδες είναι σχετικά μικρές, σε λογική μεζεδοπωλείου. Δοκιμάσαμε ζουμερό αρνάκι με ρεβύθια, κοτόπουλο με ψητή γλυκοπατάτα και δροσερή σαλάτα με χόρτα εποχής. Το μενού συμπληρώνεται με μια «ψαγμένη» λίστα κρασιών. Καλύτερα να κάνετε κράτηση τα σαββατοκύριακα.
📍 Δόξης 7 / 2310540260
8. 7 Θάλασσες

Σε μια συγκλονιστική ανατροπή, αυτό το εστιατόριο ειδικεύεται στα….θαλασσινά. Ποιος θα μπορούσε να το μαντέψει; Στην οδό Καλαποθάκης, το 7 Θάλασσες είναι ένα πολυτελές εστιατόριο με ποιοτικές πρώτες ύλες, δυνατές γεύσεις, και άψογη εξυπηρέτηση.
Τα φρέσκα ψάρια καθώς και οι ελιές προέρχονται από την γειτονική Χαλκιδική, ενώ τα ζυμαρικά είναι από την Ιταλία. Τα παγωτά και τα γλυκά είναι χειροποίητα. Στον πλούσιο κατάλογο του εστιατορίου θα βρείτε από ψάρια και θαλασσινά μέχρι πρωτότυπα σούσι.
Σας προτείνουμε το ταρτάρ φρέσκου τόνου με αβοκάντο, σχοινόπρασο και λεμόνι κονφί, και τα λινγκουiνι με αχιβάδες, σκόρδο και μαϊντανό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε κάποιο από τα σούσι του εστιατορίου, όπως το νιγκίρι με καψαλισμένο σολομό, κροκέτα τυριού, μαγιονέζα και καρπάτσιο μαύρης τρούφας. Στο τέλος του γεύματος σας φέρνουν 3 μπουκάλια με χωνευτικά ποτά με τη δυνατότητα να πιείτε όσο θέλετε. Καλά, μη το παρακάνετε κιόλας..
Να είστε έτοιμοι να ανοίξετε το πορτοφόλι σας διάπλατα – το 7 Θάλασσες δεν είναι φθηνό. Αλλά αξίζει!
📍 Καλαποθάκη 10/ 2310233173
9. Μαιτρ και Μαργαρίτα

Το Μαιτρ και Μαργαρίτα είναι ένα αντισυμβατικό wine bistrot στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην δημιουργική κουζίνα και τα τοπικά αγαθά. Οι πρώτες ύλες διαλέγονται προσεκτικά και προέρχονται κυρίως από μέρη της Βόρειας Ελλάδας.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από την Ιθάκη μέχρι τα Γρεβενά, τα ζυμαρικά από τη Χίο και τις Σέρρες, το κρέας από την Κομοτηνή και τη Χαλκιδική, και τα λαχανικά αλλά και τα θαλασσινά από τοπικούς μικρούς παραγωγούς.
Ο χώρος είναι μοντέρνος, ανταποκρινόμενος στην μοντέρνα πινελιά της κουζίνας του εστιατορίου. Το μενού είναι συμμαζέμενο και τα πιάτα πρωτότυπα. Σας προτείνουμε τις baby πατάτες με πυχτόγαλο, στάκα, φύκια, λουκάνικο τζουμαγιάς και τριμμένο αυγοτάραχο, και το μοσχαρίσιο συκώτι με κρέμα αχλάδι και demi glace κρεμμύδι. Δοκιμάστε σίγουρα το χειροποίητο ψωμάκι του εστιατορίου. Πραγματικά πεντανόστιμο!
Όλα τα κρασιά και οι μπύρες του εστιατορίου είναι ελληνικά, υπερασπίζοντας για ακόμα μια φορά την φιλοσοφία της τοπικότητας που πρεσβεύει το εστιατόριο.
Οι μερίδες είναι μικρές αλλά αν ο σκοπός είναι να δοκιμάσετε νέες γεύσεις τότε το Μαιτρ και Μαργαρίτα είναι μια πολύ καλή επιλογή.
📍 Φράγκων 3, Θεσσαλονίκη / 2314007586
10. Τzaki’ Ho

Μακριά από τη φασαρία της πόλης, ψηλά στον Χορτιάτη, το Τzaki’ Ho είναι η ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Στεγασμένο σε ένα πετρόχτιστο κτήριο με ένα πανέμορφο τζάκι με ξύλα στην καρδιά του, η κρεατοφαγική κουζίνα του εστιατορίου ταιριάζει απόλυτα με το βουνίσιο κλίμα.
Στον κατάλογο του εστιατορίου πρωταγωνιστεί το μοσχαρίσιο κρέας, με απίστευτη ποικιλία από ελληνικές αλλά και ξένες ράτσες. Must-try είναι το μοσχαρίσιο σουτζουκάκι. Θα βρείτε επίσης κρέας χοιρινό, αρνίσιο αλλά και κοτόπουλο. Στα ορεκτικά ενδιαφέρουσες επιλογές είναι ο καβουρμάς με τρούφα, το καρπάτσιο με φιλέτο μοσχάρι και οι πατάτες με προσούτο και σιφόν παρμεζάνας.
Από σαλάτες επιλέξτε την ινσταγκραμικής εμφάνισης και υπέροχης γεύσης σαλάτα γλάστρα, μια γκουρμέ εκδοχή της γνωστής σαλάτας ντάκο. Το εστιατόριο προσφέρει και πενταντόστιμα μαμαδίστικα μαγειρευτά φαγητά, όπως αρνάκι φρικασέ και μοσχαράκι με μελιτζάνες.
Συνοδέψτε το γεύμα με σας με ένα ποτήρι κρασί. Η αρκετά μεγάλη λίστα κρασιών του εστιατορίου περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές ποικιλίες. Προτείνουμε να επισκεφτείτε το Tzaki’ ho μια χειμερινή μέρα. Ενημερωθείτε όμως προηγουμένως για τους δρόμους στον Χορτιάτη σε περίπτωση χιονόπτωσης.
📍 Δράγου Αποστόλου 2, Χορτιάτης/ 2310349266
Είτε λαχταράτε σχολαστικά φτιαγμένο σούσι είτε συγκλονιστικά ιταλικά πιάτα είτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, η Θεσσαλονίκη έχει απ’ όλα. Απλώς πάρτε την όρεξη σας και το πιρούνι σας και απολαύστε! Καλή όρεξη!
Μία Απάντηση
Καταπληκτικό!