Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι, το πιο ωραίο σιντριβάνι του κόσμου βρίσκεται στη Ρώμη

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι απεικονίζει τον Ωκεανό στα ηνία ενός άρματος με δύο άλογα που καθοδηγούνται από δύο Τρίτωνες.
Η Φοντάνα Ντι Τρέβι, το πιο ωραίο σιντριβάνι του κόσμου βρίσκεται στη Ρώμη

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι (Fontana Di Trevi) είναι ίσως το πιο γνωστό σιντριβάνι στον κόσμο.

Xρονολογείται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή και την κατασκευή του υδραγωγείου Aqua Virgo (το παρθένο νερό) το 19 π.Χ. που παρείχε νερό στα λουτρά και τις βρύσες της κεντρικής Ρώμης. Λέγεται ότι το Aqua Virgo ονομάστηκε προς τιμήν μιας νεαρής Ρωμαίας που οδήγησε τους διψασμένους στρατιώτες στην πηγή για να πιουν το γάργαρο νεράκι.

Το σιντριβάνι κατασκευάστηκε στο τέρμα του υδραγωγείου, στη συμβολή τριών δρόμων. Αυτοί οι τρεις δρόμοι (tre vie) δίνουν το όνομά της στη Φοντάνα ντι Τρέβι (η πηγή των τριών δρόμων).

Το 1730 ο Πάπας Κλήμης ΙΒ΄ (ο παπακλήμης εν συντομία) διεξήγαγε έναν διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ενός νέου σιντριβανιού. Συμμετείχαν πολλοί σημαντικοί αρχιτέκτονες, αλλά στο τέλος ο Nicola Salvi ήταν αυτός που επιλέχθηκε, αν και ορισμένες θεωρίες λένε ότι μπορεί να μην ήταν η πρώτη επιλογή. Τι έχουμε εδώ; Κάποιο παρασκήνιο; Κάποια ίντριγκα; Ψοφάτε να μάθετε;

Ο Alessandro Galilei, ένας αρχιτέκτονας από την ίδια οικογένεια με τον διάσημο αστρονόμο Galileo (figaroooo magnificoooo), κέρδισε αρχικά την ανάθεση του έργου, αλλά η δημόσια κατακραυγή ήταν τέτοια που ο παπακλήμης άλλαξε γνώμη. Ο λόγος για τις αντιρρήσεις του κοινού; Ο Galilei ήταν Φλωρεντινός, ενώ ο Salvi ήταν γέννημα θρέμα Ρωμαίος. Ο Σάλβι πάντως δεν είδε το έργο του ολοκληρωμένο. Διπλό κρίμα.

Πέρα απ’ τις αντιδράσεις του κοινού, ο Σάλβι ήταν και ο πιο οικονομικός αρχιτέκτονας, γεγονός που το εκτίμησε ο παπακλήμης. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου έγινε μάλιστα από ένα παιχνίδι τζόκερ της εποχής. Για όποιον ενδιαφέρεται τα νούμερα που κέρδισαν ήταν τα 56, 11, 54, 18 και το 6.

Τι απεικονίζει η Fontana Di Trevi;

Τι απεικονίζει η Φοντάνα ντι Τρέβι
Τι απεικονίζει η Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι απεικονίζει τον Ωκεανό στα ηνία ενός άρματος με δύο άλογα, το ένα υπάκουο και το άλλο ανήσυχο, τα οποία καθοδηγούνται από δύο Τρίτωνες. Συμβολίζουν τις μεταβαλλόμενες παλίρροιες της θάλασσας.

Τα κέρματα και οι ευχές στη Fontana Di Trevi

Σήμερα περίπου 3.000 έουρος ρίχνονται κάθε μέρα στο σιντριβάνι είτε για να πραγματοποιηθεί κάποια ευχή είτε αν πρόκειται για ζευγάρι να δέσει πατόκορφα η αγάπη τους! Η παράδοση με τις ευχές πάντως μας έρχεται από την Αρχαία Ρώμη. Τότε βέβαια εύχονταν πιο συγκεκριμένα πράγματα όπως ασφαλή ταξίδια, επιστροφή χωρίς προβλήματα στο σπίτι κ.α.

Ελπίζω να μην σας μπήκαν ιδέες για κάποια μεγάλη κομπίνα με τα έουρος του σιντριβανιού! Είπαμε είναι για καλό σκοπό! Άσε που είναι και έγκλημα να τα κλέψεις. Στο παρελθόν πάντως ήταν σύνηθες, συμμορίες να ξαφρίζουν το σιντριβάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πιο διάσημος κλέφτης της ήταν γνωστός με το παρατσούκλι d’Artagnan (συνωνυμία με τον τέταρτο των 3 σωματοφυλάκων, παράνοια ναι). Έκλεβε τα νομίσματα από το σιντριβάνι για 34 χρόνια πριν τον πιάσουν το καλοκαίρι του 2002.

Εκτός από κέρματα οι υπάλληλοι του δήμου πολλές φορές αναφέρουν και την εύρεση ΚΑΠΩΣ πιο περίεργων αντικειμένων, όπως γυαλιά ηλίου ή ακόμα και ΜΑΣΕΛΕΣ.

Το τελευταίο φακτάκι το πήρα απ’ το βιβλίο της Γεωγραφίας είναι πολύ κουλ, Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους των Εκδόσεων Διόπτρα που στο τρίτο (κι αγαπημένο μου) μέρος του βιβλίου έχει απολαυστικά φακτακια από διάφορα μέρη του κόσμου. Πλησιάζει άνοιξη και καλοκαίρι, τώρα να το πάρετε, θα σας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά. Το τσιμπάτε από εδώ.

Αν ετοιμάζετε ταξίδι στη Ρώμη, θα πρέπει να συμπεριλάβετε την Φοντάνα Ντι Τρέβι στο πρόγραμμα σας ειδικά αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά την Ρώμη. Είναι απ’ τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και αξίζει να ρίξετε ένα κέρμα σε αυτό το θαυματουργό σιντριβάνι.

Πού να μείνω κοντά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

Αν θέλετε να μείνετε κοντά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι, τότε το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι η κατάλληλη περιοχή. Μερικά απ’ τα καλύτερα ξενοδοχεία κοντά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι είναι τα εξής: 

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.