Τα καλύτερα βιβλία γεωγραφίας για ενήλικες και παιδιά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της γεωγραφίας είναι ότι μπορείς να τη συναντήσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της λογοτεχνίας. Σε τελική ανάλυση, όλα συμβαίνουν κάπου, έτσι; Όσον αφορά την περιγραφή περιοχών,  ορισμένα βιβλία ξεχωρίζουν επειδή βρίσκουν ιδιαίτερα απροσδόκητους και συναρπαστικούς τρόπους για να περιγράψουν πώς συνδυάζεται ο κόσμος. Συγκέντρωσα 6 + 2 αγαπημένα βιβλία που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την γεωγραφία και σας τα παρουσιάζω:

Συγγραφέας: Tim Marshall

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Πούτιν έχει τόσο μεγάλη εμμονή με την Κριμαία, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν προορισμένες να εξελιχθούν σε πλανητική υπερδύναμη ή γιατί η ισχύς της Κίνας συνεχίζει να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, τότε όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ.

Η γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα… Αλλά αν δεν γνωρίζουμε γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

To βιβλίο Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας, ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard, στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία. Είναι πια ώρα να ξαναβάλουμε το «γεω-» μπροστά από την «πολιτική».

Συγγραφέας: Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΟΠΤΡΑ βάζει τα γεωγραφικά πράγματα σε μια σειρά. Ξεκινάει με θέματα βασικής γεωγραφίας (ηπείρους, θάλασσες και χώρες), λύνει διάφορα μπερδέματα γεωγραφικά, καταλήγοντας, στο αγαπημένο μου σημείο, όπου αναφέρει διάφορες γεωγραφικές εξυπνάδες και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δεν θα έχεις λύσει απλώς όλες τις παραπάνω απορίες, αλλά θα σου ανοίξει η όρεξη να λύσεις άλλες τόσες!

Συγγραφέας: Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Πατέρα, έχει η Αγγλία Καλαμάτα;

Αν αυτή η ερώτηση σας βασανίζει εδώ και χρόνια, ήρθε η ώρα να μάθετε την απάντηση! Το βιβλίο της αγαπημένης facebook σελίδας Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ για το οποίο, αμερόληπτοι, καταξιωμένοι κριτικοί και ειδήμονες της Γεωγραφίας, έχουν γράψει πως πρόκειται για πραγματικό αριστούργημα!

Αν είχα αυτό το βιβλίο γεωγραφίας, σίγουρα θα είχα βρει τις πραγματικές Ινδίες.
Χριστόφορος Κολόμβος

4) Τι έμαθα περπατώντας τον κόσμο

Συγγραφέας: Λένα Διβάνη

Όταν τελειώσεις σχολείο και πανεπιστήμιο, φίλε αναγνώστη, ένας τρόπος υπάρχει να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου: να ξεβολευτείς. Να αφήσεις τον καναπέ και να αρπάξεις σακίδιο, μποτάκια και διαβατήριο. Να αγαπήσεις τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις άγνωστες λέξεις, τον ύπνο σε σκηνή, τις παράξενες φάτσες, τις αναπάντεχες συναντήσεις. Να φτάσεις στην εκρηκτική Βενεζουέλα του ετοιμοθάνατου Τσάβες, στη σέξι Κούβα όπου όλα αλλάζουν εκτός από τη λατρεία του Τσε, στην προβιομηχανική Αιθιοπία των κομμένων κλειτορίδων, στο Βιετνάμ όπου ο σκύλος είναι σπουδαίος μεζές, στη Γη του Πυρός όπου ο Δαρβίνος εμπνεύστηκε τη θεωρία του, στη Νέα Ζηλανδία των Μαορί όπου το νερό τρέχει ανάποδα, για να δεις τον κόσμο ανάποδα: όχι μόνο πόλεις, που είναι σκέτη βιτρίνα – για να δεις όλη την αλήθεια, πρέπει να πας και στα χωριά και στα βουνά. Μην τρομάζεις, δεν χρειάζεται να είσαι αθληταράς. Όποιος θέλει να ανεβεί ανεβαίνει. Εγώ το πρωτόκανα πριν από δεκαέξι χρόνια – θα δεις πώς και γιατί. Αποφάσισα λοιπόν να κλείσω σ’ ένα βιβλίο τις πιο αστείες, μαύρες, απροσδόκητες ιστορίες που με συνάντησαν όσο περπατούσα στα βουνά και στις πόλεις του κόσμου. Είπα να σου διηγηθώ τι έπαθα και τι έμαθα, μήπως την επόμενη φορά έρθεις κι εσύ.

5) Sapiens - Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου

Συγγραφέας: Harari Yuval Noah

Αν είσαστε από τους ανθρώπους που δεν αρκούνται στις μονοδιάστατες ερμηνείες της ιστορίας, τότε έχετε στα χέρια σας το κατάλληλο βιβλίο. Ο συγγραφέας έχοντας μελετήσει τα πορίσματα των ανθρωπιστικών, αλλά και των θετικών επιστημών σχετικά με τις αιτιοκρατικές σχέσεις που διέπουν τις διάφορες συνθήκες εξέλιξης του ιστορικού γίγνεσθαι, μας παραδίδει μια παγκόσμια αντικειμενική θεώρηση της ιστορίας από καταβολής κόσμου μέχρι και σήμερα. Έχοντας ως εκκίνηση τη Μεγάλη Έκρηξη, μας ταξιδεύει στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου γένους και του πλανήτη. Πριν από 100,000 χρόνια κατοικούσαν στον πλανήτη μας εξι διαφορετικά ανθρώπινα είδη. Ο Harari εξετάζει πώς και γιατί επικράτησε ο homo sapiens έναντι των άλλων ειδών και ποιά είναι εκείνα τα στοιχεία που λειτούργησαν ως συνεκτικοί δεσμοί μεταξύ των sapiens. Τα στοιχεία αυτά είναι σήμερα σε εμάς πολύ γνωστά. Πρόκειται για τη θρησκεία, την οικονομία, τη γλώσσα,τη μυθολογία,την επιστήμη,αλλά και την ικανότητα μας να δομούμε τη σκέψη μας έτσι ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε κινδύνους,αλλά και να οργανώσουμε μια ολόκληρη κοινωνία. Παρόλο όμως που αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν το εφαλτήριο της εξέλιξης μας, τείνουν να μας μετατρέψουν σε ‘υπερανθρώπους’.

6) Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)

Συγγραφέας: Bryson Bill

Στο κλασικό αυτό έργο εκλαϊκευμένης επιστήμης, ο Bill Bryson κατορθώνει το φαινομενικά ακατόρθωτο: να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με τον πιο προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο. Με άφθονο χιούμορ αλλά και αξιοσημείωτη σαφήνεια, μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος μέχρι τη δημιουργία του πολιτισμού και τις νεότερες ανακαλύψεις. Και αφού, χάρη στις παρομοιώσεις, τις ιστορικές και προσωπικές αναφορές, μας διαφωτίζει ακόμα και για δύσκολα θέματα της αστρονομίας, της φυσικής, της χημείας και των άλλων θετικών επιστημών, δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι, παρά τη ραγδαία επιστημονική εξέλιξη, είναι πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Βιβλία γεωγραφίας για παιδιά

Συγγραφέας: Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Από ποια σημεία του κόσμου μάς ήρθαν τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας;
Γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο χρώμα δέρματος;
Ποια σημαία έχει πάνω της ένα λιοντάρι που κρατάει ένα σπαθί;

Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα λυθούν με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, μέσα από ιστορίες, κουίζ, ζωγραφιές και κρυπτόλεξα!

Το βιβλίο δραστηριοτήτων που κρατάς στα χέρια σου έχει φτιαχτεί από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την online κοινότητα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, με σκοπό να κάνει μικρούς και μεγάλους να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική αντίληψη για τον μαγικό μας πλανήτη!

Συγγραφέας: Tim Marshall

Πώς εξελίχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε υπερδύναµη;
Γιατί ξεσπούν πόλεµοι σε διάφορα σημεία της Γης;
Και γιατί ορισµένες χώρες είναι τόσο πλούσιες, ενώ άλλες είναι τόσο φτωχές;

Ανακαλύψτε τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, που εξηγεί μέσα από πολύχρωμους χάρτες πώς η γεωγραφία έχει διαμορφώσει την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου.
Μάθετε πώς οι αποφάσεις των παγκόσμιων ηγετών επηρεάζονται από το ανάγλυφο του πλανήτη μας – και γιατί η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται εξαιτίας της γεωγραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *