Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

24 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα γιγαντιαία Panda​

Το γιγαντιαίο Panda (Ailuropoda melanoleuca) αναγνωρίζεται εύκολα από τις μεγάλες, χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια του, τα αφτιά του, και κατά μήκος του σώματός του.
24 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα γιγαντιαία panda

Το γιγαντιαίο Panda (Ailuropoda melanoleuca) αναγνωρίζεται εύκολα από τις μεγάλες, χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια του, τα αφτιά του, και κατά μήκος του στρόγγυλου σώματός του. Ζει στα βουνά της κεντρικής Κίνας, κυρίως στην επαρχία Σετσουάν, αλλά και στις επαρχίες Σαανσί και Γκανσού. Αν και κατατάσσεται στην τάξη των Σαρκοφάγων τρέφεται κατά 99% με μπαμπού.

1. Τα αρσενικά Πάντα, κάνουν μια χειρολαβή ενώ κατουρούν για να σηματοδοτήσουν τα δέντρα.

2. Τα Πάντα είναι πολύ άνετοι κολυμβητές με αυτοπεποίθηση. Δεν ξέρουν κουνγκ φου αλλά είναι εξαιρετικά στο να σκαρφαλώνουν δέντρα όταν συμπληρώσουν τους 7 μήνες ζωής.

Τα γιγαντιαία μπορούν να σκαρφαλώνουν δέντρα από 7 μηνών
Τα γιγαντιαία μπορούν να σκαρφαλώνουν δέντρα από 7 μηνών (Photo Credit: An Yuan/China News Service/VCG via Getty Images)

3. Η μέση διάρκεια ζωής ενός άγριου Πάντα είναι 15-20 χρόνια. Τα πάντα σε ζωολογικούς κήπους απ’ την άλλη, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 30 χρόνια. Η ηλικία ρεκόρ που έχει φτάσει ένα αιχμαλωτισμένο Πάντα είναι τα 38 χρόνια.

4. Τα ματιά ενός νεαρού Πάντα αρχικά είναι στρογγυλά. Όσο μεγαλώνει ο κύκλος αλλάζει σχήμα και μοιάζει περισσότερο με δάκρυ.

5. Έχουν παρατηρηθεί Πάντα να κυλιούνται σε πλαγιές και ενώ μπορεί να είναι απλά ένα παιχνίδι τους, το πιο πιθανόν είναι ότι προσπαθούν να καθαρίσουν τη γούνα τους από κλαδάκια.

6. Τα Πάντα μας φαίνονται τόσο χαριτωμένα γιατί τα αφράτα τους μάγουλα, τα μεγάλα τους μάτια και το ασταθές περπάτημα τους, μας θυμίζουν έντονα ανθρώπινα βρέφη.

Χαριτωμένα γιγαντιαία πάντα

7. Τα Πάντα βρίσκονται στην λίστα με τα απειλούμενα είδη, ήδη από το 1990. Η λαθροθηρία αλλά και οι απώλειες των βιότοπών τους είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

8. Τα Πάντα αποτελούσαν σύμβολο ειρήνης στην Κίνα. Στα παλιά τα χρονιά, αν μια φυλή ήθελε να σταματήσει τη μάχη ή να κάνει ανακωχή θα ύψωνε μια σημαία με ένα Πάντα σχεδιασμένο.

9. Οι Κινέζοι κυνηγούσαν τα Πάντα γιατί πιστεύαν ότι το δέρμα τους παρείχε κάποια μαγική προστασία ενάντια στα κακά πνεύματα.

10. Ο πληθυσμός των άγριων Panda είναι σε οριακό σημείο, λίγο περισσότερα από 1000 άτομα. Οι επιστήμονες ελπίζουν να αυξήσουν τον αριθμό σε 5000 έως το 2025.

Τα panda μπορούν να σταθούν όρθια
Τα panda μπορούν να σταθούν όρθια

11. Τα κόκκινα Πάντα και τα γιγαντιαία Πάντα, μοιράζονται τον ίδιο βιότοπο, έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και είναι και τα δύο είδη υπό εξαφάνιση. Η διαφορά τους, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι ότι το κόκκινο πάντα ανήκει στην οικογένεια των ρακούν ενώ το γιγαντιαίο πάντα στην οικογένεια των αρκούδων.

12. Σύμφωνα με το θρύλο, μια φορά και ένα καιρό ήταν μια λευκή αρκούδα η οποία κινδύνευε από μια λεοπάρδαλη. Ένα μικρό κορίτσι προσπάθησε να σώσει την αρκούδα αλλά η λεοπάρδαλη το σκότωσε. Στην κηδεία του κοριτσιού εμφανίστηκαν οι λευκές αρκούδες με περιβραχιόνια από μαύρη στάχτη. Αυτά σκούπιζαν τα μάτια τους και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους καλύπτοντας τα αυτιά τους, “λερώνοντας” το δέρμα τους. Και κάπως έτσι προέκυψαν τα ασπρόμαυρα γιγαντιαία Πάντα.

13. Τα Πάντα μπορούν να σταθούν όρθια, αλλά τα κοντά πόδια τους δεν είναι τόσο ισχυρά για να στηρίξουν το σώμα τους. Τα οστά ενός Πάντα είναι διπλάσια σε βάρος από τα οστά άλλων ζώων του ίδιου μεγέθους.

Πάντα σε ζωολογικό κήπο

14. Τα Πάντα περπατούν με τα μπροστινά τους πόδια στραμμένα προς τα μέσα.

15. Τα Πάντα δεν τρέχουν γρήγορα! Η πιο γρήγορη αρκούδα είναι η μαύρη αρκούδα που μπορεί να τρέξει μέχρι και 55 χιλιόμετρα την ημέρα, ταχύτητα που αναπτύσσει ένα άλογο ή ένα ελάφι.

16. Τα Panda βασίζονται περισσότερο στην χωρική μνήμη παρά στην οπτική για να εντοπίσουν το χώρο δράσης τους αλλά και τα μπαμπού που προτιμούν. Η χωρική μνήμη ορίζεται ως η ικανότητα να θυμάται κάποιος μια τοποθεσία.

Τα γιγαντιαία πάντα είναι εξαιρετικοί κολυμβητές
Τα γιγαντιαία πάντα είναι εξαιρετικοί κολυμβητές

17. Το μαύρο και το άσπρο χρώμα των Panda αντικατοπτρίζει την αρμονία που ενσωματώνεται και στο σύμβολο Yin και Yang. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η ήπια φύση των Panda δείχνει πως το το Yin και το Yang φέρνει την ειρήνη και την ισορροπία.

18. Τα θηλυκά Panda έχουν ωορρηξία μόνο μία φορά το χρόνο και είναι γόνιμα για 2-3 μέρες.

19. Χρειάζονται 5 χρόνια για να ενηλικιωθεί ένα θηλυκό Panda και 7 χρόνια για ένα αρσενικό.

20. Υπάρχουν μόνο 240 αιχμάλωτα Panda στον κόσμο και είναι όλα μέρος ενός προγράμματος αναπαραγωγής.

21. Ο πρόγονος του γιγαντιαίου Panda είναι ο Ailurarctos (γάτα-αρκούδα) που έζησε πριν από 8 εκατομμύρια χρόνια. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα 3 τελευταία εκατομμύρια χρόνια τα γιγαντιαία Panda έχουν εξελιχθεί σαν ένα ξεχωριστό είδος από τις αρκούδες.

22. Τα ενήλικα Panda έχουν μήκος που κυμαίνεται από 1,5 έως 1,8 μ., συμπεριλαμβανομένης της ουράς (συνήθως κοντά στα 13 εκατοστά), και ύψος 60-90 εκατοστά ως τους ώμους. Τα αρσενικά μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 160 κιλά ενώ τα θηλυκά είναι 10-20% ελαφρύτερα.

Τα γιγαντιαία πάντα τρώνε μπαμπού

23. Τα Panda τρώνε 12-38 κιλά μπαμπού κάθε μέρα ενώ αφοδεύουν περί τα 28 κιλά ημερησίως (συγνώμη αν είναι ώρα φαγητού). Τα σημεία των περιττωμάτων τους είναι και ο λόγος που τα Panda είναι τόσο εύκολα να τα εντοπιστούν από τους κυνηγούς.

24. Η έμπνευση για το λογότυπο της WWF προέκυψε από το Chi-Chi, ένα γιγαντιαίο panda που ζούσε στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου το 1961, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε η WWF.

Λογότυπο WWF
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.