Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, υπάρχει μια αρχαία πυραμίδα που κρύβεται κάτω από ένα βουνό στην Ινδονησία εδώ και χιλιετίες. Ονομάζεται Gunung Padang, που σημαίνει «το Βουνό του Φωτός» και ένας ερευνητής πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι η παλαιότερη πυραμίδα που υπάρχει στη Γη.
Εάν τα ευρήματα του ερευνητή είναι σωστά, το Gunung Padang είναι η απόδειξη ενός συγκλονιστικά προηγμένου αρχαίου πολιτισμού που προηγείται οποιουδήποτε γνωστού σήμερα στον κόσμο, κάτι σαν την Χαμένη Ατλαντίδα, που αλλάζει όλα όσα οι αρχαιολόγοι νόμιζαν ότι γνώριζαν για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Το Gunung Padang, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Δυτικής Ιάβας της Ινδονησίας, δεν μοιάζει με πυραμίδα. Μοιάζει με έναν μεγάλο λόφο καλυμμένο με σπασμένες κολώνες από ηφαιστειακούς λίθους, σαν ένα είδος προϊστορικού νεκροταφείου όπου όλες οι ταφόπλακες έχουν γκρεμιστεί.

Αυτό πίστευαν κιόλας για πολλά χρόνια οι αρχαιολόγοι για το σημείο αυτό. Κάποιοι Ολλανδοί αποικιστές που το συνάντησαν το 1914 το αναγνώρισαν ως αρχαία μεγαλιθική τοποθεσία, σαν τα ερείπια ορισμένων πέτρινων μνημείων προϊστορικών λαών που χάθηκαν στον χρόνο.
Αν και ήταν η μεγαλύτερη μεγαλιθική τοποθεσία στην Ινδονησία, δεν ήταν τόσο σημαντική όσο οι υπόλοιπες στην περιοχή και οι πέτρες της δεν ήταν τόσο παλιές. Χρονολογήθηκαν να είναι περίπου 2.500 ετών. Δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μέχρι το 2010 που ο Danny Hilman Natawidjaja ασχολήθηκε με το μέρος.
Ο Hilman, ένας ερευνητής από το Ινδονησιακό Ινστιτούτο Επιστημών, πίστευε ότι η τοποθεσία έκρυβε περισσότερα στοιχεία από όσα υποψιαζόταν κανείς και βάλθηκε να το αποδείξει. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του η τοπογραφία δεν μοιάζει με της γύρω περιοχής, η οποία είναι πολύ διαβρωμένη. “Το Gunung Padang φαίνεται πολύ νέο και μοιάζει τεχνητό” υποστήριξε.
Ο Hilman και η ομάδα του χρησιμοποιώντας προσεκτικές ανασκαφές και τεχνικές τηλεπισκόπησης όπως ραντάρ διείσδυσης εδάφους και σεισμική τομογραφία ανακάλυψαν κάτι που προκάλεσε έκπληξη στην αρχαιολογική κοινότητα. Υποστήριξαν ότι η πλειονότητα του 100 μέτρων λόφου είναι τεχνητή και στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καν λόφος, αλλά μια πυραμίδα με βαθμίδες, που χτίστηκε πριν χιλιετίες από τους αρχαιότερους πολιτισμούς.
Το μέγεθος κάτω από τον λόφο φαίνεται να είναι τεράστιο με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερο από τα περίφημα συγκροτήματα του ναού Borobudur της Ιάβα. Παραμένει μυστήριο ποιο σκοπό εξυπηρετούσε η ύπαρξή του και αν υπάρχει τάφος στο εσωτερικό του. Χμμ, φαίνεται πως το Gunung Padang δεν αποκαλύπτει εύκολα τα μυστικά του..
Ανακαλύπτοντας τα στρώματα της πυραμίδας
Η πολυπλοκότητα της πυραμίδας φαίνεται εντυπωσιακή. Η τοποθεσία μοιάζει να κατοικήθηκε και να ανακατασκευάστηκε πολλές φορές, όπως αποδεικνύεται από τα στρώματά της.

Το επίπεδο ακριβώς κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του λόφου φαίνεται να έχει κατασκευαστεί από μια κοινωνία που κατέλαβε την περιοχή γύρω στο 600 π.Χ. Ο πολιτισμός αυτός φαίνεται απλά να δημιουργήθηκε πάνω από έναν άλλο πολιτισμό, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 4.700 π.Χ. Το έργο τους είναι θαμμένο περίπου τέσσερα ή πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Βαθύτερα στον λόφο αποκαλύπτεται ένα εντελώς νέο στρώμα, περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, που χρονολογείται γύρω στο 10.000 π.Χ. Προφανώς πρόκειται για έναν ακόμη παλαιότερο πολιτισμό.
Η καρδιά της πυραμίδας, το βαθύτερο στρώμα, φαίνεται να έχει κατασκευαστεί πριν χιλιετίες, με τα παλαιότερα κομμάτια να προέρχονται από το 25.000 π.Χ.
Ναι ναι ήταν λιγάκι σαν να ανοίγαμε μπάμπουσκες όλο αυτό.. Πάμε όμως παρακάτω!
Αμφισβητήσεις των ερευνών του Hilman
Εάν η χρονολόγηση με άνθρακα σε αυτό το βαθύτερο τμήμα είναι σωστή, τότε το Gunung Padang δεν κέρδισε απλώς τις πυραμίδες αλλά προηγείται του πρώτου αναγνωρισμένου πολιτισμού στη Μεσοποταμία. Δείχνει στοιχεία μιας εγκατεστημένης κοινωνίας 12.000 χρόνια πριν από την αγροτική επανάσταση.
Η κοινωνία που χτίστηκε για πρώτη φορά στην τοποθεσία Gunung Padang προηγείται ακόμη και της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, η οποία έληξε το 11.500 π.Χ., μια ημερομηνία που οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για να σηματοδοτήσουν την αρχή των μεγάλων ανθρώπινων πολιτισμών.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακάλυψη προκάλεσε αντιδράσεις και αμφισβητήσεις. Η φύση του ευρήματος και μόνο καθιστά τα διακυβεύματα εξαιρετικά υψηλά: η Ινδονησία μπορεί να είναι το σπίτι του αρχαιότερου προηγμένου πολιτισμού που έχει αποκαλύψει ποτέ ο κόσμος. Το εύρημα αποτελεί πηγή τεράστιας υπερηφάνειας για τον ινδονησιακό λαό και ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία δεν γλίτωσε το κόστος για την ανασκαφή..
Η διαδικασία χρονολόγησης των ερευνητών έχει τεθεί υπό έλεγχο, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν αυτό που ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Έκπληξη προκαλούν επίσης τα υπολείμματα αυτού που οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ένα αρχαίο μείγμα τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε για να κολλήσει μεταξύ τους τις πέτρες του Gunung Padang. Η σύνθεσή του, ένας συνδυασμός αργίλου, σιδήρου και πυριτίου, υποδηλώνει ότι η τεχνολογία τήξης σιδήρου ήταν σε χρήση πολύ πριν από την αρχή της Εποχής του Σιδήρου, εννοώντας ότι η κοινωνία αυτή ήταν πολύ πιο προηγμένη από οποιαδήποτε άλλη γνωστή εκείνη την εποχή..
Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο, έχουν ταχθεί ενάντια σε αυτό το συμπέρασμα, λέγοντας ότι το κονίαμα δεν είναι απαραιτήτως κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, παρόμοιες συνθέσεις βρίσκονται στη φύση. Ο ηφαιστειολόγος Sutikno Bronto δεν πιστεύει καν ότι η δομή είναι μια πυραμίδα, αλλά ότι είναι ο λαιμός ενός ηφαιστείου αφού η Ιάβα είναι ηφαιστειογενής προέλευσης και έχει πολλά ηφαίστεια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κοντινές ανασκαφές δεν έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα. Λιγότερο από 30 μίλια μακριά, σε μια σπηλιά ανακαλύφθηκαν αρχαία οστέινα εργαλεία που χρονολογούνται από το 7.000 π.Χ. Για κάποιους, είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι οι οικοδόμοι του Gunung Padang ήταν τόσο προχωρημένοι ώστε να έχτιζαν πυραμίδες όσο οι πιο κοντινοί τους γείτονες εξακολουθούσαν να σκαλίζουν εργαλεία από τα κόκαλα..
Οι υποστηρικτές των συμπερασμάτων του Hilman ισχυρίζονται ότι οι απαντήσεις βρίσκονται κάτω από τα κύματα της Θάλασσας της Ιάβας. Πριν από χιλιετίες, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη, ο πυθμένας του ωκεανού ήταν η ξηρά και ίσως εκεί υπάρχει η μεγάλη κοινωνία που οραματίζεται η ερευνητική ομάδα.
Με λίγα λόγια, ο κύριος Hilman και η ομάδα του έχουν υποστηρίζουν ότι οι προϊστορικοί λαοί πριν από 20.000 χρόνια δεν ήταν απλοί κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.. Πολλοί παραμένουν αμετάπειστοι. Εσείς;;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Ανακαλύφθηκε ογκώδης κατασκευή στην Τσεχία ηλικίας 7.000 ετών