Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ανακαλύφθηκε ογκώδης κατασκευή στην Τσεχία ηλικίας 7.000 ετών

Η κατασκευή είναι πρακτικά ένα στρογγυλό κτίριο το οποίο θυμίζει έντονα το Γκεμπεκλί Τεπέ και πιθανώς να φιλοξενούσε μία κοινότητα αγροτών, αλλά ο πραγματικός σκοπός του μάλλον έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων.
Βρέθηκε τεράστια κατασκευή στην Τσεχία ηλικίας 7000 ετών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στην Πράγα της Τσεχίας, τα απομεινάρια μίας μεγάλης κατασκευής από τη Λίθινη Εποχή, η οποία υπολογίζεται πως είναι 7.000 ετών! Όλοι ξέρουν τις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο η οποία κατασκευάστηκε το 2.600 π.Χ. και το Stonehenge στην Αγγλία το οποίο υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε μεταξύ 3.000 και 2.000 π.Χ. Ωστόσο αυτή η νέα νεολιθική κατασκευή στην κεντρική Ευρώπη κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 4.900 και 4.600 π.Χ.

Η κατασκευή είναι πρακτικά ένα στρογγυλό κτίριο το οποίο θυμίζει έντονα το Γκεμπεκλί Τεπέ και πιθανώς να φιλοξενούσε μία κοινότητα αγροτών, αλλά ο πραγματικός σκοπός του μάλλον έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων. Είναι σχεδόν 55 μέτρα σε διάμετρο και είχε τρεις σειρές ξύλινων τειχών. Tο ενδιαφέρον όμως στην υπόθεση είναι πως είχε και τάφρους γύρω του.

Αεροφωτογραφία της κυκλικής κατασκευής κοντά στην Πράγα, που δείχνει τρεις ξεχωριστές εισόδους (πηγή: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences)
Αεροφωτογραφία της κυκλικής κατασκευής κοντά στην Πράγα, που δείχνει τρεις ξεχωριστές εισόδους (πηγή: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences)

Το είδος της κατασκευής είναι η αρχαιότερη απόδειξη αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη (σσ. θυμίζουμε ωστόσο και τις παλιότερες κατασκευές που βρέθηκαν στην Ουκρανία από κόκκαλα μαμούθ). Συνήθως υπάρχει μία σειρά κυκλικών τάφρων με μία, δύο, τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες εισόδους για το κέντρο, οι τέσσερις είναι το συνηθέστερο.

Ο αριθμός των τάφρων είναι συνήθως από ένας έως τρεις, και σπανιότερα τέσσερις. Το σύνολο της κατασκευής φτάνει κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 240 μέτρων, αλλά συνήθως τις βρίσκουμε μεταξύ 60 και 80 μέτρων. Κάθε τάφρος έχει συνήθως 1.5 μέτρο πλάτος, αλλά έχουν βρεθεί και τάφροι 14 μέτρων σε πλάτος και 6 μέτρων σε βάθος.

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκαν στις τάφρους απομεινάρια κεραμικής, κόκκαλα ζώων και πέτρες. Η ιστορία λέει πως αυτοί οι οικισμοί περιείχαν μεγάλα, ορθογώνια κτίρια που στέγαζαν 20-30 ανθρώπους το καθένα.

Επειδή οι δύο είσοδοι του οικισμού αντιστοιχούν με την ανατολή και τη δύση κατά το χειμερινό και το θερινό ηλιοστάσιο, μία εξήγηση είναι πως τα χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο ή ημερολόγιο, ενώ οι αρχαιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τάφροι να εξυπηρετούσαν πολλαπλούς σκοπούς, όπως πραγματοποίηση ιεροτελεστιών ή εμπορικών συναλλαγών.

Δεδομένου του ότι οι άνθρωποι που τα έχτιζαν είχαν μόνο λίθινα εργαλεία, το μέγεθος αυτών των οικισμών είναι άκρως εντυπωσιακό. Ωστόσο γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτούς καθώς έχουν βρεθεί ελάχιστοι τάφοι που μπορούν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για τις ζωές τους επτά χιλιετίες πριν.

Μετά από τρεις αιώνες δημοφιλίας των κατασκευών αυτών, περίπου στο 4600 π.Χ. εξαφανίστηκαν εντελώς, με τους αρχαιολόγους να μην μπορούν ακόμα  να εξακριβώσουν τους λόγους εγκατάλειψής τους. Περίπου το 1/4 αυτών των κατασκευών βρίσκονται στην Τσεχία και περαιτέρω έρευνα ίσως να διαλευκάνει το μυστήριο.

Bonus Fact: Η παλαιότερη νεολιθική κυκλική κατασκευή είχε βρεθεί στη Γερμανία, το 1991. Ονομάστηκε κύκλος Goseck, είχε διάμετρο 75 μέτρα και διέθετε μια διπλή ξύλινη περίφραξη και τρεις εισόδους. 

Πηγές: Unboxholics, Live Science

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.