Διαμάχη με συνοδεία αλκοόλ στο νησί Hans

Νησί Hans

To νησί Hans είναι ένας μικρός, ακατοίκητος και άγονος βράχος με έκταση 1,2 τ.χλμ. και βρίσκεται στη μέση του καναλιού Κένεντι που χωρίζει την Γροιλανδία (Δανία) με τα νησιά Έλσμιρ (Καναδάς).

Υπάρχει μια διαρκής διαμάχη μεταξύ Δανίας και Καναδά για το ποιος είναι ο κυρίαρχος αυτής της νησίδας. Διαμάχη μεν, πολύ ειρηνική δε, μιας και δεν υπάρχουν γνωστά αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν Καναδοί και Δανοί εναλλάσσουν την σημαία τους στο νησί από την δεκαετία του 1980.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή, το νησί για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε το 1933 αλλά λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ξεχάστηκε για δεκαετίες. Το θέμα έγινε πιο σοβαρό το 1984 όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί, ο Δανός υπουργός Γροιλανδίας τοποθέτησε την εθνική σημαία της Δανίας και άφησε μάλιστα ένα μήνυμα που έλεγε Καλώς ήλθατε στην Δανία («Velkommen til den danske ø» στα δανικά) μαζί με ένα μπουκαλάκι μπράντι!

Σημαία της Δανίας στο Νησί Hans

Από τότε, η σημαία αλλάζει περιοδικά, πότε η Δανική και πότε η Καναδική, ενώ αντίστοιχα αλλάζει και το αλκοολούχο ρόφημα σε σναπς και ουίσκι αντίστοιχα.

Σημαία του Καναδά στο νησί Hans

Η “σύγκρουση” υφίσταται ακόμα και σήμερα, αλλά υπάρχουν προτάσεις για το πώς να διευθετηθεί το θέμα. Εμπειρογνώμονες στα θέματα της Αρκτικής από τον Καναδά και τη Δανία προτείνουν να ελέγχεται το νησί Χανς σε συγκυριαρχία, μια πρόταση που έχει αποδειχθεί ότι επιλύει παρόμοιες συγκρούσεις στο παρελθόν. Όμως, σε μια περιοχή αυξανόμενης σημασίας όπως είναι Αρκτική με νέα σύνορα να δημιουργούνται, με αλλαγές στο φυσικό τοπίο λόγω των κλιματικών αλλαγών, με φυσικούς πόρους να καθίστανται διαθέσιμοι και νέες ναυτιλιακές διαδρομές δεν είναι τελικά καθόλου εύκολο να παρθεί μια τέτοια απόφαση!

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις