Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η διαμάχη της Δανίας-Καναδά με συνοδεία αλκοόλ στο νησί Hans

To νησί Hans είναι ένας μικρός, ακατοίκητος και άγονος βράχος με έκταση 1,2 τ.χλμ. και βρίσκεται στη μέση του καναλιού Κένεντι που χωρίζει την Γροιλανδία (Δανία) με τα νησιά Έλσμιρ (Καναδάς).
Νησί Hans

To νησί Hans είναι ένας μικρός, ακατοίκητος και άγονος βράχος με έκταση 1,3 τ.χλμ. και βρίσκεται στη μέση του καναλιού Κένεντι που χωρίζει την Γροιλανδία (Δανία) με τα νησιά Έλσμιρ (Καναδάς).

Εδώ οι καλοί χάρτες: Νησί Χανς
Εδώ οι καλοί χάρτες: Νησί Χανς

Υπάρχει μια διαρκής διαμάχη μεταξύ Δανίας και Καναδά για το ποιος είναι ο κυρίαρχος αυτής της νησίδας. Διαμάχη μεν, πολύ ειρηνική δε, μιας και δεν υπάρχουν γνωστά αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν Καναδοί και Δανοί εναλλάσσουν τη σημαία τους στο νησί από την δεκαετία του 1980.

Η νησίδα Χανς
Η νησίδα Χανς

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή, το νησί για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε το 1933 αλλά λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ξεχάστηκε για δεκαετίες. Το θέμα έγινε πιο σοβαρό το 1984 όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί, ο Δανός υπουργός Γροιλανδίας τοποθέτησε την εθνική σημαία της Δανίας και άφησε μάλιστα ένα μήνυμα που έλεγε Καλώς ήλθατε στην Δανία («Velkommen til den danske ø» στα δανικά) μαζί με ένα μπουκαλάκι μπράντι!

Σημαία της Δανίας στο Νησί Hans

Από τότε, η σημαία αλλάζει περιοδικά, πότε η Δανική και πότε η Καναδική, ενώ αντίστοιχα αλλάζει και το αλκοολούχο ρόφημα σε σναπς και ουίσκι αντίστοιχα.

Σημαία του Καναδά στο νησί Hans

Η “σύγκρουση” υφίσταται ακόμα και σήμερα, αλλά υπάρχουν προτάσεις για το πώς να διευθετηθεί το θέμα. Εμπειρογνώμονες στα θέματα της Αρκτικής από τον Καναδά και τη Δανία προτείνουν να ελέγχεται το νησί Χανς σε συγκυριαρχία, μια πρόταση που έχει αποδειχθεί ότι επιλύει παρόμοιες συγκρούσεις στο παρελθόν. Όμως, σε μια περιοχή αυξανόμενης σημασίας όπως είναι Αρκτική με νέα σύνορα να δημιουργούνται, με αλλαγές στο φυσικό τοπίο λόγω των κλιματικών αλλαγών, με φυσικούς πόρους να καθίστανται διαθέσιμοι και νέες ναυτιλιακές διαδρομές δεν είναι τελικά καθόλου εύκολο να παρθεί μια τέτοια απόφαση!

Καναδάς vs Δανία για το νησί Χανς
Καναδάς vs Δανία για το νησί Χανς

Bonus Facts

  • Το νησί Χανς είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά στο κανάλι Κένεντι στα ανοιχτά της ακτής της χερσονήσου Washington Land. Τα άλλα είναι το νησί Φράνκλιν και το νησί Κρόζιερ. Το στενό σε αυτό το σημείο έχει πλάτος 35 χιλιόμετρα, τοποθετώντας το νησί εντός των χωρικών υδάτων τόσο του Καναδά όσο και της Γροιλανδίας (Δανία). Μια θεωρητική γραμμή στη μέση του στενού διασχίζει το νησί.
Χάρτης τμήματος του καναλιού Kennedy, με το επίμαχο νησί (πηγή: wikipedia)
Χάρτης τμήματος του καναλιού Kennedy, με το επίμαχο νησί (πηγή: wikipedia)
  • Τα πλησιέστερα κατοικημένα μέρη στο νησί Χανς είναι το Alert του Καναδά (απόσταση 198 χλμ. και πληθυσμό 62 κατοίκους), το Siorapaluk στη Γροιλανδία (349 χλμ. και πληθυσμό 68 κατοίκους) και το Qaanaaq στη Γροιλανδία (379 χλμ. και πληθυσμό 656 κατοίκους).
  • Το νησί πήρε το όνομά του από τον Χανς Χέντρικ (το γλοιλανδικό του όνομα ήταν Suersaq). Ο Χέντρικ ήταν ταξιδιώτης της Αρκτικής και μεταφραστής, και εργάστηκε στις αμερικανικές και βρετανικές αποστολές στην Αρκτική των Elisha Kent Kane, Charles Francis Hall, Isaac Israel Hayes και George Strong Nares, από το 1853 έως το 1876.
Καναδικό Ουίσκι, δωράκι στους Δανούς
Καναδικό Ουίσκι, δωράκι στους Δανούς
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.